Kustos Júlia: Sokáig szkeptikusan figyeltem az első kötet utáni nagy tudatosságot [Alkotótárs]

Kustos Júlia: Sokáig szkeptikusan figyeltem az első kötet utáni nagy tudatosságot [Alkotótárs]

sa |

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat - hogy ki lesz az ösztöndíj 2023-as nyertese, az a májusi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et - a korábbi interjúkat itt találod: Mohácsi Balázs, Borda RékaBöszörményi MártonZilahi AnnaKerber BalázsSeres Lili Hanna, Kovács Bálint

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

Sem a megjelenést megelőző, sem az azt követő időszak nem volt nehéz. Izgalmas, fárasztó, néha bizonytalansággal teli? Igen, igen és igen. Közhely, de nagyon sokat tanultam a folyamatban magamról, a félelmeimről, arról, hogy tudat alatt miképpen közelítek az irodalomhoz, minek volt az akár tünetértékű jele az addigi aktuális kifejezésmódom. Most, hogy tulajdonképpen elengedhettem az első kiforrottabb szövegvilágomat, izgalmas felmérnem, hogy éppen merre tekintek, milyen eszközeim vannak, mik inspirálnak. Szerintem alkotóként legalább ugyanannyira fontos azt a kérdést feltennünk, hogy miért reagálunk valamire adott módon, mint átengedni magunkat az érzelmeinknek és a megihletettségünknek. 

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést? 

A Hullámtörő megjelenése és az azt övező hónapok sok reflexiót biztosítottak. Ki miként olvas, én miként olvasom magam? Én hogyan olvasom azt, hogy mások milyen irányból, milyen eredménnyel olvasnak engem?

Szinte rögtön, ahogy kijött a könyv, már írtam az új verseimet.

Az addig büszkén vállalt referencializálhatatlanságom szeme közé akartam nézni. Ősszel három szép és durva hónapot töltöttem Pozsonyban a V4 Literary Residency kötelékében. Ott a szöveg- és az élményanyagom bővült, a személyes és alkotói önismeretemmel pedig elmentem addig a bizonyos falig. Remélem, hogy ezt a verseimben (és nagy ritkán írt prózámban) is át tudom adni. 

Kinek a tanácsa fontos a számodra? Megmutatod valakinek a verseidet? 

Nem nagyon, hogy őszinte legyek. A műhelymunkákat fontosnak tartom, de inkább a partvonalról figyelek, mások kérdésein és tanácsain keresztül tanulok. Amit olvastam és olvasok sokkal többet segítenek. Legutóbb Enzensberger, például, vagy Ajartól (Garytől) az Előttem az élet. És Takács Zsuzsa. Ő mindig.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Sokáig szkeptikusan figyeltem az első kötet utáni nagy tudatosságot. Bosszantott és művi dolognak láttam. De a második könyvhöz – még ha nem is koncept kötetről van szó – tényleg másként áll az ember. Legalábbis én.

Azon kapom magam, hogy egy körvonalazhatóbb kérdéshalmaz foglalkoztat.

Az első kötet szövegein azt tanultam meg, amivel kapcsolatban szintén szkeptikus voltam: hogy a szintaxis nagyon pontos látképet ad arról, hogy vagyunk, hol vagyunk, merre nézünk, mit tudunk megfogalmazni magunkról. 

Mit árulhatsz el a döntős pályázatodról, munkatervedről? 

Az anyag munkacíme: Őszinteség, és sok szállal kapcsolódik az alábbi bibliai részlethez: 

„A pogányok bálványai ezüst és arany, emberi kezek alkotásai. Szájok van, de nem beszélnek, szemeik vannak, de nem látnak: füleik vannak, de nem hallanak és lehellet nincsen a szájokban! Hasonlók lesznek hozzájuk alkotóik is, és mindazok, a kik bíznak bennök.” (Zsol. 135:15–18)

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs: Egy alakuló szöveg intim dolog [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. A következő napokban bemutatjuk a top10-et - elsőként Mohácsi Balázs mesél a kísérletezés vágyáról és az írás közbeni írásról.

...
Alkotótárs

Kovács Bálint: Látni szeretném, hogyan élnek a frontvonaltól pár száz kilométerre [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat, melyek szerzőit a Könyves Magazinon mutatjuk be.

...
Alkotótárs

Seres Lili Hanna: A második kötet nehezebb, vagyis máshogy nehéz meló [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Ezekben a napokban a Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et, és ezúttal Seres Lili Hanna mesél az alkotófolyamatról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...
Kolozsi Orsolya

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...
Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.