Kustos Júlia: Sokáig szkeptikusan figyeltem az első kötet utáni nagy tudatosságot [Alkotótárs]

Kustos Júlia: Sokáig szkeptikusan figyeltem az első kötet utáni nagy tudatosságot [Alkotótárs]

sa |

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat - hogy ki lesz az ösztöndíj 2023-as nyertese, az a májusi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et - a korábbi interjúkat itt találod: Mohácsi Balázs, Borda RékaBöszörményi MártonZilahi AnnaKerber BalázsSeres Lili Hanna, Kovács Bálint

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

Sem a megjelenést megelőző, sem az azt követő időszak nem volt nehéz. Izgalmas, fárasztó, néha bizonytalansággal teli? Igen, igen és igen. Közhely, de nagyon sokat tanultam a folyamatban magamról, a félelmeimről, arról, hogy tudat alatt miképpen közelítek az irodalomhoz, minek volt az akár tünetértékű jele az addigi aktuális kifejezésmódom. Most, hogy tulajdonképpen elengedhettem az első kiforrottabb szövegvilágomat, izgalmas felmérnem, hogy éppen merre tekintek, milyen eszközeim vannak, mik inspirálnak. Szerintem alkotóként legalább ugyanannyira fontos azt a kérdést feltennünk, hogy miért reagálunk valamire adott módon, mint átengedni magunkat az érzelmeinknek és a megihletettségünknek. 

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést? 

A Hullámtörő megjelenése és az azt övező hónapok sok reflexiót biztosítottak. Ki miként olvas, én miként olvasom magam? Én hogyan olvasom azt, hogy mások milyen irányból, milyen eredménnyel olvasnak engem?

Szinte rögtön, ahogy kijött a könyv, már írtam az új verseimet.

Az addig büszkén vállalt referencializálhatatlanságom szeme közé akartam nézni. Ősszel három szép és durva hónapot töltöttem Pozsonyban a V4 Literary Residency kötelékében. Ott a szöveg- és az élményanyagom bővült, a személyes és alkotói önismeretemmel pedig elmentem addig a bizonyos falig. Remélem, hogy ezt a verseimben (és nagy ritkán írt prózámban) is át tudom adni. 

Kinek a tanácsa fontos a számodra? Megmutatod valakinek a verseidet? 

Nem nagyon, hogy őszinte legyek. A műhelymunkákat fontosnak tartom, de inkább a partvonalról figyelek, mások kérdésein és tanácsain keresztül tanulok. Amit olvastam és olvasok sokkal többet segítenek. Legutóbb Enzensberger, például, vagy Ajartól (Garytől) az Előttem az élet. És Takács Zsuzsa. Ő mindig.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Sokáig szkeptikusan figyeltem az első kötet utáni nagy tudatosságot. Bosszantott és művi dolognak láttam. De a második könyvhöz – még ha nem is koncept kötetről van szó – tényleg másként áll az ember. Legalábbis én.

Azon kapom magam, hogy egy körvonalazhatóbb kérdéshalmaz foglalkoztat.

Az első kötet szövegein azt tanultam meg, amivel kapcsolatban szintén szkeptikus voltam: hogy a szintaxis nagyon pontos látképet ad arról, hogy vagyunk, hol vagyunk, merre nézünk, mit tudunk megfogalmazni magunkról. 

Mit árulhatsz el a döntős pályázatodról, munkatervedről? 

Az anyag munkacíme: Őszinteség, és sok szállal kapcsolódik az alábbi bibliai részlethez: 

„A pogányok bálványai ezüst és arany, emberi kezek alkotásai. Szájok van, de nem beszélnek, szemeik vannak, de nem látnak: füleik vannak, de nem hallanak és lehellet nincsen a szájokban! Hasonlók lesznek hozzájuk alkotóik is, és mindazok, a kik bíznak bennök.” (Zsol. 135:15–18)

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs: Egy alakuló szöveg intim dolog [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. A következő napokban bemutatjuk a top10-et - elsőként Mohácsi Balázs mesél a kísérletezés vágyáról és az írás közbeni írásról.

...
Alkotótárs

Kovács Bálint: Látni szeretném, hogyan élnek a frontvonaltól pár száz kilométerre [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat, melyek szerzőit a Könyves Magazinon mutatjuk be.

...
Alkotótárs

Seres Lili Hanna: A második kötet nehezebb, vagyis máshogy nehéz meló [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Ezekben a napokban a Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et, és ezúttal Seres Lili Hanna mesél az alkotófolyamatról.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.