Seres Lili Hanna: A második kötet nehezebb, vagyis máshogy nehéz meló [Alkotótárs]

Seres Lili Hanna: A második kötet nehezebb, vagyis máshogy nehéz meló [Alkotótárs]

ro |

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat - hogy ki lesz az ösztöndíj 2023-as nyertese, az a májusi Margón derül majd ki. A következő napokban a Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et - Mohácsi Balázs, Borda Réka, Böszörményi Márton, Zilahi Anna és Kerber Balázs után Seres Lili Hanna válaszolt kérdéseinkre, és mesélt az alkotófolyamatról.  

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

A közvetlenül előtte és a nem közvetlenül utána volt a legnehezebb. A megjelenés előtti utolsó simítások, a döntések, az elengedés. A kötet után, vagyis a bemutatók, beszélgetések, belső és külső lecsengés után pedig teltek az évek, és ahelyett, hogy szépen összeállt volna a következő kötet, csak próbálkozások voltak. Kísérletezés egy regénnyel, verscsend. És

amikor már azt hiszed, vége, akkor elindul valami új. 

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Két ember: Borbély Szilárd és James Joyce. Könyveik, a Bukolikatájban és az Ulysess véletlenül párhuzamos olvasása. A Faun című versem apái ők, és, remélem, a születendő kötetem védőszentjei. 

2021-ben ugyancsak a Mastercard-Alkotótárs pályázatának tíz döntőse közé kerültél. Az akkor szerzett tapasztalataidat hogyan tudtad hasznosítani a mostani pályaművednél?

A nyári Margó Fesztiválon tartott alkotótársas műhelyezés egyike a kedvenc irodalmi élményeimnek. Horizonttágítás és félelemmentesség. Nagyon jó társaságban. 

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

A két legfontosabb emberemnek, az édesanyámnak és a vőlegényemnek. Mindketten szakértők, kritikusak és támogatók. Aztán jöhet az eggyel külsőbb kör, pár pályatársam, akik, belegondolva, elég hasonló tulajdonságokkal bírnak. 

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Aprómunka, bátor játék, ösztönbizalom.

Azt hiszem, ezeket gyakoroltam be az első kötet összeállítása közben. Másokon és magamon is úgy érzékelem, a második kötet nehezebb, vagyis máshogy nehéz meló. Az első kötet előtt csak versek vannak. A második előtt már potenciálisan kötetbe kerülhető versek. Óriási különbség. 

Mit árulhatsz el a döntős pályázatodról, munkatervedről?

Egyelőre annyit, hogy a második könyvemben görög mitológiai alakok mászkálnak a gyerekkorom, Budapest 7. kerületének piszkos utcáin. A görög istenhit emberi és racionális, így e két közeg annyira nem is abszurd összerántás, mint ahogy elsőre tűnhet. Valamiért ennek a párhuzamaként folyton azok a neten keringő képek jutnak eszembe, amiken klasszikus festményrészleteket illesztenek kortárs fényképekre. Mondjuk a lány gyöngy fülbevalóval ül a metrón. A tejet öntő nő egy üzemi konyhán dolgozik. Bizarrul beleillenek az új környezetükbe.

A többiről, a fejemben folyamatosan alakuló irányokról, rétegekről nehéz beszélni, így inkább csak ennyit mondanék: aki kíváncsi az írás, kötetkészítés tudatállapotára, az olvassa el Mohácsi Balázs válaszát ugyane kérdésre.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Böszörményi Márton: Nem szabad minden jónak tűnő ötlethez ragaszkodni [Alkotótárs]

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjra érkezett pályázatok közül az előzsűri kiválasztotta a tíz legjobbat. Közülük most Böszörményi Márton válaszolt rövid kérdéseinkre.  

...
Alkotótárs

Borda Réka: Heteken át képes vagyok flow-ban olvasni [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. A tíz döntőbe jutott szerző között van Borda Réka is, aki öt rövid kérdésünkre válaszolt. 

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs: Egy alakuló szöveg intim dolog [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. A következő napokban bemutatjuk a top10-et - elsőként Mohácsi Balázs mesél a kísérletezés vágyáról és az írás közbeni írásról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.