Seres Lili Hanna: A második kötet nehezebb, vagyis máshogy nehéz meló [Alkotótárs]

Seres Lili Hanna: A második kötet nehezebb, vagyis máshogy nehéz meló [Alkotótárs]

ro |

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat - hogy ki lesz az ösztöndíj 2023-as nyertese, az a májusi Margón derül majd ki. A következő napokban a Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et - Mohácsi Balázs, Borda Réka, Böszörményi Márton, Zilahi Anna és Kerber Balázs után Seres Lili Hanna válaszolt kérdéseinkre, és mesélt az alkotófolyamatról.  

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

A közvetlenül előtte és a nem közvetlenül utána volt a legnehezebb. A megjelenés előtti utolsó simítások, a döntések, az elengedés. A kötet után, vagyis a bemutatók, beszélgetések, belső és külső lecsengés után pedig teltek az évek, és ahelyett, hogy szépen összeállt volna a következő kötet, csak próbálkozások voltak. Kísérletezés egy regénnyel, verscsend. És

amikor már azt hiszed, vége, akkor elindul valami új. 

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Két ember: Borbély Szilárd és James Joyce. Könyveik, a Bukolikatájban és az Ulysess véletlenül párhuzamos olvasása. A Faun című versem apái ők, és, remélem, a születendő kötetem védőszentjei. 

2021-ben ugyancsak a Mastercard-Alkotótárs pályázatának tíz döntőse közé kerültél. Az akkor szerzett tapasztalataidat hogyan tudtad hasznosítani a mostani pályaművednél?

A nyári Margó Fesztiválon tartott alkotótársas műhelyezés egyike a kedvenc irodalmi élményeimnek. Horizonttágítás és félelemmentesség. Nagyon jó társaságban. 

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

A két legfontosabb emberemnek, az édesanyámnak és a vőlegényemnek. Mindketten szakértők, kritikusak és támogatók. Aztán jöhet az eggyel külsőbb kör, pár pályatársam, akik, belegondolva, elég hasonló tulajdonságokkal bírnak. 

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Aprómunka, bátor játék, ösztönbizalom.

Azt hiszem, ezeket gyakoroltam be az első kötet összeállítása közben. Másokon és magamon is úgy érzékelem, a második kötet nehezebb, vagyis máshogy nehéz meló. Az első kötet előtt csak versek vannak. A második előtt már potenciálisan kötetbe kerülhető versek. Óriási különbség. 

Mit árulhatsz el a döntős pályázatodról, munkatervedről?

Egyelőre annyit, hogy a második könyvemben görög mitológiai alakok mászkálnak a gyerekkorom, Budapest 7. kerületének piszkos utcáin. A görög istenhit emberi és racionális, így e két közeg annyira nem is abszurd összerántás, mint ahogy elsőre tűnhet. Valamiért ennek a párhuzamaként folyton azok a neten keringő képek jutnak eszembe, amiken klasszikus festményrészleteket illesztenek kortárs fényképekre. Mondjuk a lány gyöngy fülbevalóval ül a metrón. A tejet öntő nő egy üzemi konyhán dolgozik. Bizarrul beleillenek az új környezetükbe.

A többiről, a fejemben folyamatosan alakuló irányokról, rétegekről nehéz beszélni, így inkább csak ennyit mondanék: aki kíváncsi az írás, kötetkészítés tudatállapotára, az olvassa el Mohácsi Balázs válaszát ugyane kérdésre.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Böszörményi Márton: Nem szabad minden jónak tűnő ötlethez ragaszkodni [Alkotótárs]

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjra érkezett pályázatok közül az előzsűri kiválasztotta a tíz legjobbat. Közülük most Böszörményi Márton válaszolt rövid kérdéseinkre.  

...
Alkotótárs

Borda Réka: Heteken át képes vagyok flow-ban olvasni [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. A tíz döntőbe jutott szerző között van Borda Réka is, aki öt rövid kérdésünkre válaszolt. 

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs: Egy alakuló szöveg intim dolog [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. A következő napokban bemutatjuk a top10-et - elsőként Mohácsi Balázs mesél a kísérletezés vágyáról és az írás közbeni írásról.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.