Böszörményi Márton: Nem szabad minden jónak tűnő ötlethez ragaszkodni [Alkotótárs]

Böszörményi Márton: Nem szabad minden jónak tűnő ötlethez ragaszkodni [Alkotótárs]

ko |

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat - hogy ki lesz az ösztöndíj 2023-as nyertese, az a májusi Margón derül majd ki. A következő napokban a Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et - első alkalommal Mohácsi Balázs, majd Borda Réka válaszolt kérdéseinkre, ezúttal pedig Böszörményi Márton mesél élményeiről, terveiről.   

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

Első könyvem, a Meixner Józsefné apoteózisa 2020-ban jelent meg (2021-ben a Margó-díj rövidlistájára jutott), de előtte már túl voltam több regény és novelláskötet megírásán, amelyeket végül nem találtam elég jónak, megjelenésre alkalmasnak. Ezért egyértelműen az első regény megjelenése előtti időszak volt a nehezebb, az a nagyjából tizenöt év, amíg a stílusomat, az írói hangomat fejlesztettem és rátaláltam a témámra, a mondandómra.

A megjelenés utáni időszak fantasztikus volt, végre otthon éreztem magam a bőrömben.

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Egy másik kéziraton dolgoztam, amikor váratlanul felötlött bennem a mostani kötetem terve – egyelőre azt félre is tettem, mert az aktuális tervemet sokkal közelebb érzem magamhoz. Egy sci-fi sorozatot néztünk a feleségemmel, amikor bevillant néhány kép és ötletfoszlány. Az jutott eszembe, hogy milyen lenne, ha a földtől távol, a világűrben, egy űrhajón hajtanának végre ördögűzést és/vagy démonidézést. Vajon a kereszténység ereje működne ott is? Vihetünk magunkkal az űrbe földi démonokat? És meddig terjed Jézus hatásköre? Ezek a kérdések indították el az alkotói folyamatot, de aztán eléggé eltértem ettől, a készülő regény legfőbb témája már egészen más, viszont valamilyen formában mindenképpen be akarom építeni ezeket a dolgokat is, mert elég izgalmasnak tartom.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Most döbbentem rá, hogy elég sok embernek meg szoktam mutatni a szövegeimet. A feleségemnek csak az elkészült írásaimat mutatom meg, de akkor ő az első olvasóm. Menet közben Hegedüs Vera, Hegyi Ede és Nagy Gerzson szakmai tanácsait szoktam kikérni – ez fordítva is működik, gyakran cserélünk szövegeket. Van három-négy olyan „külsős” barátom, akiknek sokat adok a véleményére, nekik mindig megmutatom a készülő műveimet. Mindannyian sokat segítenek.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

A most készülő regényem a harmadik lesz, ezért ennek megfelelően válaszolnék, a két regény megírásának tapasztalatait összegezve. Az egyik legfontosabb tapasztalat valószínűleg a rugalmasság, illetve az elengedés gesztusának megtanulása volt. Ezt úgy értem, hogy rá kellett jönnöm arra, hogy nem szabad minden jónak tűnő ötlethez ragaszkodni.

Ha felmerül a kétség legapróbb szikrája is, akkor azzal az ötlettel szinte biztos, hogy valami baj van, el kell engedni, mással kell próbálkozni.

Egyébként sem szeretem pontosan, részletesen kitalálni előre a regényeim teljes történetét és felépítését, de most már tudom, hogy a fontosnak tűnő részekhez sem szabad mindenáron ragaszkodni. Egyébként nagyjából ugyanúgy állok ehhez a könyvhöz is, mint a korábbiakhoz. Élvezem csinálni.

Mit árulhatsz el a döntős pályázatodról, munkatervedről?

A Pszichothriller nevű hatalmas űrhajó egy távoli bolygó felé halad, hogy utasai letelepedjenek ott, és letegyék az alapjait egy új civilizációnak. A hosszú évtizedekig tartó út közben a hibernáló berendezések meghibásodnak, ezért az embereknek valamivel el kell foglalniuk magukat a hátralévő időben. Főszereplőnk egy író, aki az űrben, családjától és barátaitól távol jön rá, hogy végre meg tudja írni élete fő művét, azt a regényt, melyet a földön nem tudott volna. Az ő elbeszéléséből, kéziratának és olvasmányainak töredékiből áll majd össze a regény, melynek fő témája maga az alkotás folyamata lesz, valamint az írás, az irodalom értelme vagy értelmetlensége. Közben igyekszem beemelni néhány jól ismert toposzt a sci-fi és a horror zsáneréből, hogy kicsit kiforgassam, újraértelmezzem azokat. 

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét!

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 47 pályázat érkezett. Közülük választotta ki az előzsűri azt a tízet, akik továbbra is esélyesek az ösztöndíjra. A nyertesek nevét a májusi Margón hirdetik ki.

...
Alkotótárs

Borda Réka: Heteken át képes vagyok flow-ban olvasni [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. A tíz döntőbe jutott szerző között van Borda Réka is, aki öt rövid kérdésünkre válaszolt. 

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs: Egy alakuló szöveg intim dolog [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. A következő napokban bemutatjuk a top10-et - elsőként Mohácsi Balázs mesél a kísérletezés vágyáról és az írás közbeni írásról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Hírek
...
Hírek

Demeter Szilárd újabb öt évig a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója lesz

...
Hírek

Déry-díjat kapott Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Nagy Gabriella és a Mohácsi-testvérek

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

...
Hírek

A Horthy család hagyatéka a Magyar Nemzeti Levéltárhoz kerül

...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.