Böszörményi Márton: Nem szabad minden jónak tűnő ötlethez ragaszkodni [Alkotótárs]

Böszörményi Márton: Nem szabad minden jónak tűnő ötlethez ragaszkodni [Alkotótárs]

ko |

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat - hogy ki lesz az ösztöndíj 2023-as nyertese, az a májusi Margón derül majd ki. A következő napokban a Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et - első alkalommal Mohácsi Balázs, majd Borda Réka válaszolt kérdéseinkre, ezúttal pedig Böszörményi Márton mesél élményeiről, terveiről.   

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

Első könyvem, a Meixner Józsefné apoteózisa 2020-ban jelent meg (2021-ben a Margó-díj rövidlistájára jutott), de előtte már túl voltam több regény és novelláskötet megírásán, amelyeket végül nem találtam elég jónak, megjelenésre alkalmasnak. Ezért egyértelműen az első regény megjelenése előtti időszak volt a nehezebb, az a nagyjából tizenöt év, amíg a stílusomat, az írói hangomat fejlesztettem és rátaláltam a témámra, a mondandómra.

A megjelenés utáni időszak fantasztikus volt, végre otthon éreztem magam a bőrömben.

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Egy másik kéziraton dolgoztam, amikor váratlanul felötlött bennem a mostani kötetem terve – egyelőre azt félre is tettem, mert az aktuális tervemet sokkal közelebb érzem magamhoz. Egy sci-fi sorozatot néztünk a feleségemmel, amikor bevillant néhány kép és ötletfoszlány. Az jutott eszembe, hogy milyen lenne, ha a földtől távol, a világűrben, egy űrhajón hajtanának végre ördögűzést és/vagy démonidézést. Vajon a kereszténység ereje működne ott is? Vihetünk magunkkal az űrbe földi démonokat? És meddig terjed Jézus hatásköre? Ezek a kérdések indították el az alkotói folyamatot, de aztán eléggé eltértem ettől, a készülő regény legfőbb témája már egészen más, viszont valamilyen formában mindenképpen be akarom építeni ezeket a dolgokat is, mert elég izgalmasnak tartom.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Most döbbentem rá, hogy elég sok embernek meg szoktam mutatni a szövegeimet. A feleségemnek csak az elkészült írásaimat mutatom meg, de akkor ő az első olvasóm. Menet közben Hegedüs Vera, Hegyi Ede és Nagy Gerzson szakmai tanácsait szoktam kikérni – ez fordítva is működik, gyakran cserélünk szövegeket. Van három-négy olyan „külsős” barátom, akiknek sokat adok a véleményére, nekik mindig megmutatom a készülő műveimet. Mindannyian sokat segítenek.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

A most készülő regényem a harmadik lesz, ezért ennek megfelelően válaszolnék, a két regény megírásának tapasztalatait összegezve. Az egyik legfontosabb tapasztalat valószínűleg a rugalmasság, illetve az elengedés gesztusának megtanulása volt. Ezt úgy értem, hogy rá kellett jönnöm arra, hogy nem szabad minden jónak tűnő ötlethez ragaszkodni.

Ha felmerül a kétség legapróbb szikrája is, akkor azzal az ötlettel szinte biztos, hogy valami baj van, el kell engedni, mással kell próbálkozni.

Egyébként sem szeretem pontosan, részletesen kitalálni előre a regényeim teljes történetét és felépítését, de most már tudom, hogy a fontosnak tűnő részekhez sem szabad mindenáron ragaszkodni. Egyébként nagyjából ugyanúgy állok ehhez a könyvhöz is, mint a korábbiakhoz. Élvezem csinálni.

Mit árulhatsz el a döntős pályázatodról, munkatervedről?

A Pszichothriller nevű hatalmas űrhajó egy távoli bolygó felé halad, hogy utasai letelepedjenek ott, és letegyék az alapjait egy új civilizációnak. A hosszú évtizedekig tartó út közben a hibernáló berendezések meghibásodnak, ezért az embereknek valamivel el kell foglalniuk magukat a hátralévő időben. Főszereplőnk egy író, aki az űrben, családjától és barátaitól távol jön rá, hogy végre meg tudja írni élete fő művét, azt a regényt, melyet a földön nem tudott volna. Az ő elbeszéléséből, kéziratának és olvasmányainak töredékiből áll majd össze a regény, melynek fő témája maga az alkotás folyamata lesz, valamint az írás, az irodalom értelme vagy értelmetlensége. Közben igyekszem beemelni néhány jól ismert toposzt a sci-fi és a horror zsáneréből, hogy kicsit kiforgassam, újraértelmezzem azokat. 

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét!

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 47 pályázat érkezett. Közülük választotta ki az előzsűri azt a tízet, akik továbbra is esélyesek az ösztöndíjra. A nyertesek nevét a májusi Margón hirdetik ki.

...
Alkotótárs

Borda Réka: Heteken át képes vagyok flow-ban olvasni [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. A tíz döntőbe jutott szerző között van Borda Réka is, aki öt rövid kérdésünkre válaszolt. 

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs: Egy alakuló szöveg intim dolog [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. A következő napokban bemutatjuk a top10-et - elsőként Mohácsi Balázs mesél a kísérletezés vágyáról és az írás közbeni írásról.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.