Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]

Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]

ro |

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat - hogy ki lesz az ösztöndíj 2023-as nyertese, az a májusi Margón derül majd ki. A következő napokban a Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et - Mohácsi Balázs, Borda Réka és Böszörményi Márton után Zilahi Anna válaszolt kérdéseinkre, és mesélt az első könyv tapasztalatairól és a formálódó új kötetről.  

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

Az első kötetem, A bálna nem motívum, viszonylag kései megjelenés volt, a leadást intenzív alkotói folyamat előzte meg. A tördelés előtt néhány nappal fejeztem be az utolsó, nagyobb lélegzetvételű szöveget, A vehikulum...-ot. Ehhez Pécsre vonultam a családomhoz három hétre, szinte módosult tudatállapotban írtam, és mindeközben az járt a fejemben, hogy ez az ihletettség most megvan,

ezt kell továbbvinni, fenntartani, átfordítani a második könyvbe.

A szándék megvolt bennem a zökkenőmentes folytatásra, de ezt a lendületet megtörte a realitás. A fókuszált alkotáshoz ugyanis fókuszált figyelemre van szükség, de egy éppen megjelent kötet reprezentációja teljesen más jelenlétet követel. A 2017 óta eltelt időszakot így a kísérletezés és tapogatózás jellemezte. Úgy éreztem, hogy a Bálnában megtaláltam egy számomra önazonosnak tűnő hangot, és azt kellene folytatnom, de erre képtelen vagyok. Ma már úgy látom, hogy ennek a nehézségnek részben az volt az oka, hogy tematikusan igyekeztem átmenteni valamit a Bálnából, de ami valójában tovább örökíthető, az a gondolatritmus, nyelvműködés, játékosság. A megjelenést követő időszak alkotóként mindenképp nehezebb volt tehát, a hogyan tovább felőrli az idegeket. Valószínűleg a következő könyv után már nem kontrollvágyból születő, kognitív válaszokat keresnék erre az egyébként elkerülhetetlen kérdésre.

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

2018 és 2020 között egy élvonalbeli fogszabályozási stúdiónak dolgoztam, főleg fordítási-szakfordítási munkákban segítettem. Elképesztően izgalmas az egészségügy világának e pici szeglete: saját nyelvet beszélő orvosok, maximális precizitás, számomra sokszor idegen szempontrendszerek, a szépség fogalmának gyakori emlegetése és értelmezése. A váróban pedig páciensek mindenféle háttérből. Azt gondoltam, ez egy megfelelő helyszín váratlan és valószínűtlen találkozások létrejöttéhez. Ugyanakkor régóta foglalkoztatnak a gyerekvállalás dilemmái, ez nőként és alkotóként így harminc fölött, talán mondhatjuk, egy sor egzisztenciális kérdéssel való szembenézést jelent. Számvetést a korral, amiben élünk. Nem! – írja Kertész a Kaddisban, amely az egyik valaha volt legnagyobb hatású kötet a számomra olvasóként. De Mieko Kawakami japán író Breasts and Eggs című duplaregénye indította be igazán a fantáziám 2021 nyarán, amely tematikailag részben előképe a tervezett Fogaknak. Az Eggs zárlata mély csalódást keltett, űrt hagyott bennem és ily módon ingert valami talán még el nem mondott elbeszélésére.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Az alkotófolyamataimban nagy szerepet játszik a párbeszéd, de az irodalmi intézményrendszer átrendeződése azt eredményezte, hogy kissé elszigetelődtem. Sokkolt a JAK megszűnése, szorosabb közösségek bomlottak föl körülöttem. Ugyanakkor

meg kell tanulni önállóan dolgozni, ez fontos felismerésem.

Kiss Tibor Noé és Szegő János hallgatta meg a regényötletemet, a szövegek szintjén pedig Kemény Lilivel vagyunk író-olvasó kapcsolatban. Veszprémi Szilveszternek küldözgetek még a szövegeimből, ami nagyon érdekes élmény. A Független Mentorhálózatban Sziszi a mentoráltam volt, most már elsőkötetes szerző ő is. Nagyon izgalmas ez a szerepcsere, illetve még inkább kölcsönösségbe forduló viszony. Legutóbb Nemes Z. Márió megvilágító kommentjeinek tudtam örülni a szövegeim kapcsán.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

A már említett fókuszált figyelem az, ami végső soron katalizál egy anyagot. Verseskönyvet sem lehet lopott időkben írni úgy igazán, de regényt aztán végképp nem. Romantikus ihletettségmítosz helyett

kitartó és szisztematikus munka kell, ez a mottóm a második kötethez.

Mit árulhatsz el a döntős pályázatodról, munkatervedről?

A generációm női tagjai egy évtizede azzal szembesülnek, hogy míg az országban uralkodó politikai propaganda a társadalomban betöltött helyüket ismét a családon, privát tereken belül, a reproduktív munkavégzésben jelöli ki, a felelősségteljes családtervezéshez szükséges körülmények, intézményi feltételek, jogi környezet egyre kevésbé adottak. Olyan szorongáskeltő tényezők, mint a klímaválság vagy az egészség- és oktatásügy leépülése is mind bénítóan hatnak a családalapítás előtt álló fiatalokra. A gyerekvállalás saját dilemmám is, már a Bálnában is megjelent ennek a szimbolikája. Ugyanakkor ilyen intézményi keretek között sokszor azok is gyermek nélkül maradnak, akik szeretnének, de az intézményrendszer magukra hagyja, vagy egyenesen ellehetetleníti őket. Erről a két pólusról írok: a középosztálybeli tapasztalatról, ahol elvileg szabad másként dönteni, de valójában társadalmi elvárás a családalapítás, és a szegénységben élő nőről, aki családra vágyik, de a rendszer minden szinten ellehetetleníti ezt.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard - Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét!

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 47 pályázat érkezett. Közülük választotta ki az előzsűri azt a tízet, akik továbbra is esélyesek az ösztöndíjra. A nyertesek nevét a májusi Margón hirdetik ki.

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

A Mastercard Alkotótárs nyertese, Vonnák Diána Enyedi Ildikóval beszélgetett a podcastban.

...
Alkotótárs

Borda Réka: Heteken át képes vagyok flow-ban olvasni [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. A tíz döntőbe jutott szerző között van Borda Réka is, aki öt rövid kérdésünkre válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.