Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]

Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]

ro |

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat - hogy ki lesz az ösztöndíj 2023-as nyertese, az a májusi Margón derül majd ki. A következő napokban a Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et - Mohácsi Balázs, Borda Réka és Böszörményi Márton után Zilahi Anna válaszolt kérdéseinkre, és mesélt az első könyv tapasztalatairól és a formálódó új kötetről.  

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

Az első kötetem, A bálna nem motívum, viszonylag kései megjelenés volt, a leadást intenzív alkotói folyamat előzte meg. A tördelés előtt néhány nappal fejeztem be az utolsó, nagyobb lélegzetvételű szöveget, A vehikulum...-ot. Ehhez Pécsre vonultam a családomhoz három hétre, szinte módosult tudatállapotban írtam, és mindeközben az járt a fejemben, hogy ez az ihletettség most megvan,

ezt kell továbbvinni, fenntartani, átfordítani a második könyvbe.

A szándék megvolt bennem a zökkenőmentes folytatásra, de ezt a lendületet megtörte a realitás. A fókuszált alkotáshoz ugyanis fókuszált figyelemre van szükség, de egy éppen megjelent kötet reprezentációja teljesen más jelenlétet követel. A 2017 óta eltelt időszakot így a kísérletezés és tapogatózás jellemezte. Úgy éreztem, hogy a Bálnában megtaláltam egy számomra önazonosnak tűnő hangot, és azt kellene folytatnom, de erre képtelen vagyok. Ma már úgy látom, hogy ennek a nehézségnek részben az volt az oka, hogy tematikusan igyekeztem átmenteni valamit a Bálnából, de ami valójában tovább örökíthető, az a gondolatritmus, nyelvműködés, játékosság. A megjelenést követő időszak alkotóként mindenképp nehezebb volt tehát, a hogyan tovább felőrli az idegeket. Valószínűleg a következő könyv után már nem kontrollvágyból születő, kognitív válaszokat keresnék erre az egyébként elkerülhetetlen kérdésre.

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

2018 és 2020 között egy élvonalbeli fogszabályozási stúdiónak dolgoztam, főleg fordítási-szakfordítási munkákban segítettem. Elképesztően izgalmas az egészségügy világának e pici szeglete: saját nyelvet beszélő orvosok, maximális precizitás, számomra sokszor idegen szempontrendszerek, a szépség fogalmának gyakori emlegetése és értelmezése. A váróban pedig páciensek mindenféle háttérből. Azt gondoltam, ez egy megfelelő helyszín váratlan és valószínűtlen találkozások létrejöttéhez. Ugyanakkor régóta foglalkoztatnak a gyerekvállalás dilemmái, ez nőként és alkotóként így harminc fölött, talán mondhatjuk, egy sor egzisztenciális kérdéssel való szembenézést jelent. Számvetést a korral, amiben élünk. Nem! – írja Kertész a Kaddisban, amely az egyik valaha volt legnagyobb hatású kötet a számomra olvasóként. De Mieko Kawakami japán író Breasts and Eggs című duplaregénye indította be igazán a fantáziám 2021 nyarán, amely tematikailag részben előképe a tervezett Fogaknak. Az Eggs zárlata mély csalódást keltett, űrt hagyott bennem és ily módon ingert valami talán még el nem mondott elbeszélésére.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Az alkotófolyamataimban nagy szerepet játszik a párbeszéd, de az irodalmi intézményrendszer átrendeződése azt eredményezte, hogy kissé elszigetelődtem. Sokkolt a JAK megszűnése, szorosabb közösségek bomlottak föl körülöttem. Ugyanakkor

meg kell tanulni önállóan dolgozni, ez fontos felismerésem.

Kiss Tibor Noé és Szegő János hallgatta meg a regényötletemet, a szövegek szintjén pedig Kemény Lilivel vagyunk író-olvasó kapcsolatban. Veszprémi Szilveszternek küldözgetek még a szövegeimből, ami nagyon érdekes élmény. A Független Mentorhálózatban Sziszi a mentoráltam volt, most már elsőkötetes szerző ő is. Nagyon izgalmas ez a szerepcsere, illetve még inkább kölcsönösségbe forduló viszony. Legutóbb Nemes Z. Márió megvilágító kommentjeinek tudtam örülni a szövegeim kapcsán.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

A már említett fókuszált figyelem az, ami végső soron katalizál egy anyagot. Verseskönyvet sem lehet lopott időkben írni úgy igazán, de regényt aztán végképp nem. Romantikus ihletettségmítosz helyett

kitartó és szisztematikus munka kell, ez a mottóm a második kötethez.

Mit árulhatsz el a döntős pályázatodról, munkatervedről?

A generációm női tagjai egy évtizede azzal szembesülnek, hogy míg az országban uralkodó politikai propaganda a társadalomban betöltött helyüket ismét a családon, privát tereken belül, a reproduktív munkavégzésben jelöli ki, a felelősségteljes családtervezéshez szükséges körülmények, intézményi feltételek, jogi környezet egyre kevésbé adottak. Olyan szorongáskeltő tényezők, mint a klímaválság vagy az egészség- és oktatásügy leépülése is mind bénítóan hatnak a családalapítás előtt álló fiatalokra. A gyerekvállalás saját dilemmám is, már a Bálnában is megjelent ennek a szimbolikája. Ugyanakkor ilyen intézményi keretek között sokszor azok is gyermek nélkül maradnak, akik szeretnének, de az intézményrendszer magukra hagyja, vagy egyenesen ellehetetleníti őket. Erről a két pólusról írok: a középosztálybeli tapasztalatról, ahol elvileg szabad másként dönteni, de valójában társadalmi elvárás a családalapítás, és a szegénységben élő nőről, aki családra vágyik, de a rendszer minden szinten ellehetetleníti ezt.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét!

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 47 pályázat érkezett. Közülük választotta ki az előzsűri azt a tízet, akik továbbra is esélyesek az ösztöndíjra. A nyertesek nevét a májusi Margón hirdetik ki.

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

A Mastercard Alkotótárs nyertese, Vonnák Diána Enyedi Ildikóval beszélgetett a podcastban.

...
Alkotótárs

Borda Réka: Heteken át képes vagyok flow-ban olvasni [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. A tíz döntőbe jutott szerző között van Borda Réka is, aki öt rövid kérdésünkre válaszolt. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.