Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]

Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]

ro |

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat - hogy ki lesz az ösztöndíj 2023-as nyertese, az a májusi Margón derül majd ki. A következő napokban a Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et - Mohácsi Balázs, Borda Réka és Böszörményi Márton után Zilahi Anna válaszolt kérdéseinkre, és mesélt az első könyv tapasztalatairól és a formálódó új kötetről.  

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

Az első kötetem, A bálna nem motívum, viszonylag kései megjelenés volt, a leadást intenzív alkotói folyamat előzte meg. A tördelés előtt néhány nappal fejeztem be az utolsó, nagyobb lélegzetvételű szöveget, A vehikulum...-ot. Ehhez Pécsre vonultam a családomhoz három hétre, szinte módosult tudatállapotban írtam, és mindeközben az járt a fejemben, hogy ez az ihletettség most megvan,

ezt kell továbbvinni, fenntartani, átfordítani a második könyvbe.

A szándék megvolt bennem a zökkenőmentes folytatásra, de ezt a lendületet megtörte a realitás. A fókuszált alkotáshoz ugyanis fókuszált figyelemre van szükség, de egy éppen megjelent kötet reprezentációja teljesen más jelenlétet követel. A 2017 óta eltelt időszakot így a kísérletezés és tapogatózás jellemezte. Úgy éreztem, hogy a Bálnában megtaláltam egy számomra önazonosnak tűnő hangot, és azt kellene folytatnom, de erre képtelen vagyok. Ma már úgy látom, hogy ennek a nehézségnek részben az volt az oka, hogy tematikusan igyekeztem átmenteni valamit a Bálnából, de ami valójában tovább örökíthető, az a gondolatritmus, nyelvműködés, játékosság. A megjelenést követő időszak alkotóként mindenképp nehezebb volt tehát, a hogyan tovább felőrli az idegeket. Valószínűleg a következő könyv után már nem kontrollvágyból születő, kognitív válaszokat keresnék erre az egyébként elkerülhetetlen kérdésre.

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

2018 és 2020 között egy élvonalbeli fogszabályozási stúdiónak dolgoztam, főleg fordítási-szakfordítási munkákban segítettem. Elképesztően izgalmas az egészségügy világának e pici szeglete: saját nyelvet beszélő orvosok, maximális precizitás, számomra sokszor idegen szempontrendszerek, a szépség fogalmának gyakori emlegetése és értelmezése. A váróban pedig páciensek mindenféle háttérből. Azt gondoltam, ez egy megfelelő helyszín váratlan és valószínűtlen találkozások létrejöttéhez. Ugyanakkor régóta foglalkoztatnak a gyerekvállalás dilemmái, ez nőként és alkotóként így harminc fölött, talán mondhatjuk, egy sor egzisztenciális kérdéssel való szembenézést jelent. Számvetést a korral, amiben élünk. Nem! – írja Kertész a Kaddisban, amely az egyik valaha volt legnagyobb hatású kötet a számomra olvasóként. De Mieko Kawakami japán író Breasts and Eggs című duplaregénye indította be igazán a fantáziám 2021 nyarán, amely tematikailag részben előképe a tervezett Fogaknak. Az Eggs zárlata mély csalódást keltett, űrt hagyott bennem és ily módon ingert valami talán még el nem mondott elbeszélésére.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Az alkotófolyamataimban nagy szerepet játszik a párbeszéd, de az irodalmi intézményrendszer átrendeződése azt eredményezte, hogy kissé elszigetelődtem. Sokkolt a JAK megszűnése, szorosabb közösségek bomlottak föl körülöttem. Ugyanakkor

meg kell tanulni önállóan dolgozni, ez fontos felismerésem.

Kiss Tibor Noé és Szegő János hallgatta meg a regényötletemet, a szövegek szintjén pedig Kemény Lilivel vagyunk író-olvasó kapcsolatban. Veszprémi Szilveszternek küldözgetek még a szövegeimből, ami nagyon érdekes élmény. A Független Mentorhálózatban Sziszi a mentoráltam volt, most már elsőkötetes szerző ő is. Nagyon izgalmas ez a szerepcsere, illetve még inkább kölcsönösségbe forduló viszony. Legutóbb Nemes Z. Márió megvilágító kommentjeinek tudtam örülni a szövegeim kapcsán.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

A már említett fókuszált figyelem az, ami végső soron katalizál egy anyagot. Verseskönyvet sem lehet lopott időkben írni úgy igazán, de regényt aztán végképp nem. Romantikus ihletettségmítosz helyett

kitartó és szisztematikus munka kell, ez a mottóm a második kötethez.

Mit árulhatsz el a döntős pályázatodról, munkatervedről?

A generációm női tagjai egy évtizede azzal szembesülnek, hogy míg az országban uralkodó politikai propaganda a társadalomban betöltött helyüket ismét a családon, privát tereken belül, a reproduktív munkavégzésben jelöli ki, a felelősségteljes családtervezéshez szükséges körülmények, intézményi feltételek, jogi környezet egyre kevésbé adottak. Olyan szorongáskeltő tényezők, mint a klímaválság vagy az egészség- és oktatásügy leépülése is mind bénítóan hatnak a családalapítás előtt álló fiatalokra. A gyerekvállalás saját dilemmám is, már a Bálnában is megjelent ennek a szimbolikája. Ugyanakkor ilyen intézményi keretek között sokszor azok is gyermek nélkül maradnak, akik szeretnének, de az intézményrendszer magukra hagyja, vagy egyenesen ellehetetleníti őket. Erről a két pólusról írok: a középosztálybeli tapasztalatról, ahol elvileg szabad másként dönteni, de valójában társadalmi elvárás a családalapítás, és a szegénységben élő nőről, aki családra vágyik, de a rendszer minden szinten ellehetetleníti ezt.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét!

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 47 pályázat érkezett. Közülük választotta ki az előzsűri azt a tízet, akik továbbra is esélyesek az ösztöndíjra. A nyertesek nevét a májusi Margón hirdetik ki.

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

A Mastercard Alkotótárs nyertese, Vonnák Diána Enyedi Ildikóval beszélgetett a podcastban.

...
Alkotótárs

Borda Réka: Heteken át képes vagyok flow-ban olvasni [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. A tíz döntőbe jutott szerző között van Borda Réka is, aki öt rövid kérdésünkre válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.