Kiválasztották a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét!

ro |

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjra csakúgy, mint tavaly idén is közel 50 pályázat érkezett. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A pályaművekből az előzsűri kiválasztotta a tíz legjobbat, közülük ketten nyerhetik el idén az alkotói ösztöndíjat.

A 2021-ben elindított alkotói ösztöndíj első nyertesei, André Ferenc és Czakó Zsófia voltak. Czakó Zsófia Szívhang című regényét (kritikánk) a tavalyi Margón ismerhette meg a közönség. Idén pedig André Ferenc Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról című frissen megjelent kötetét mutatják be a fesztivál szombati napján 16 órától.

André Ferenc: Bármely pillanat mögött ott lapulhat az angyal
André Ferenc: Bármely pillanat mögött ott lapulhat az angyal

Pár napja jelent meg André Ferenc új verseskötete, amelyben egy 16. századi matematikus-csillagászé az első szó. A slam poetryben is aktív, műfordítással és szerkesztéssel is foglalkozó szerzővel felszabadító formaismeretről, verssorok közé szivárgó életművekről és a kisebbségiség identitásjegyeiről is beszélgettünk. Szóba kerültek a second hand magyarok, valamint a ritmikus szövegmondásra és a szakralitás megteremtésére irányuló globális igény. Megtudtuk, mióta hízott a gigafájl, amiben minden verskezdeménye és vázlata pihent, hogy miben segített neki a MasterCard – Alkotótárs ösztöndíj, hogyan kötődik Madách főművéhez, illetve, hogy mit jelentenek számára az Évák történetei. Mindezen felül a Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról előtanulmányaiként elvégzett empátiagyakorlatokba is beavatott, és a fejében örvénylő tengernyi információból is megosztott velünk egy jó adagot. Nagyinterjú a magyar költészet napján.

Nyitókép: Márkos Tamás

Tovább olvasok

A Mastercard - Alkotótárs 2022-es díjazottjait, Vonnák Diánát és Vajna Ádámot pedig a díjátadón debütáló, velük készült kisfilmekből ismerhetik meg az érdeklődők.

Az Antal Nikolett, Lapis József és Valuska László alkotta előzsűri kiválasztotta a legjobb tíz pályázatot. Ők azok, akik az Alkotótárs döntőseiként lehetőséget kapnak arra, hogy augusztus 10-12. között a zalai Margófeszten, a Mastercard támogatásával megvalósuló Alkotótáborban fejlesszék tovább munkatervüket. 

A döntősök közül a Babiczky Tibor, Enyedi Ildikó, Mán-Várhegyi Réka, Németh Gábor és Szécsi Noémi alkotta szakmai zsűri választja ki azt a két szerzőt, akik a Mastercard - Alkotótárs Ösztöndíj nyerteseiként 3-3 millió forintot kapnak, hogy kötettervüket megvalósíthassák.

A győzteseket május 12-én, pénteken, 17.15 órakor hirdetik ki a Margó Irodalmi Fesztiválon, a margitszigeti Kristály Színtéren.

Mutatjuk a Mastercard - Alkotótárs 10 döntősét!

Borda Réka A nagy Minka címen kalandregénynek álcázott, a magyar legendákból is merítő szocioprózát ír, melyben korunk társadalmi és környezeti problémái az Y- és Z-generáció egzisztenciális kérdéseivel keverednek. 

Böszörményi Márton Pszichothriller munkacímű regényében a szereplők egy távoli, lakható bolygó felé utaznak, a főhősnek pedig az a dolga, hogy megírja ennek a bolygónak a történetét, mitológiáját - a kötetben az író űrben töltött mindennapjai és készülő regényének szövegdarabjai épülnek egymásba. 

Kerber Balázs verseskötetében (Számtan a holdas estékre) korábbi versgyűjteményének tapasztalatait szeretné felhasználni, egy narratív struktúrába ágyazva kíván megmutatni egy disztópikus városi teret a benne mozgó alakokkal együtt, akik az egymással való kapcsolódás lehetőségeit keresik. 

Kiss Dávid a Terra Mater című kötetben az “anyabolygónkat” kívánja felfedezni, a versekben a vezérmotívumok univerzális jelentőségét, neutralitását szeretné hangsúlyozni. Két főbb ciklust tervez, az elsőben istennők, valós és fiktív nőalakok segítségével szeretne a jelen társadalmi és személyes kihívásaira reflektálni, a másodikat a legtágabban vett „anyának”, az anyatermészetnek szenteli.

Kovács Bálint A madárszelidítő novelláit egy meg nem nevezett háború idejére helyezi, ám azok nem a háborúról, a frontról, a harcról szólnak, hanem a hátországgal foglalkoznak, azzal a világgal, amiben a hétköznapok részévé vált a háború.

Kustos Júlia az Őszinteség, avagy a bálványok tehetetlensége munkacímű verseskötetében az elmondhatóság, a művészi alkotás, valamint a transzcendentális és a rejtély problémáit vizsgálja, megszólalásmódját pedig az irónia és az őszinteség összefüggéseiből kirajzolódó sebezhetőség jellemzi. A szövegek nyelvileg és a vershelyzeteket tekintve profán, mindennapi jelenetek köré szerveződnek– a pátoszt elkerülendő egy hangsúlyozottan amorális lírai én hangján és perspektívájából.

Lukács Flóra verseskötetére a Tatlin-torony terve és egy taorminai utazás is hatott, alkotóként pedig például arra volt kíváncsi, hogyan tud szövegeket létrehozni egy kulturálisan terhelt térben. Terve, hogy különböző képzőművészeti alkotások valós tereibe eljutva, ebben az értelemben egy tér-, időspirálban írhasson.

Mohácsi Balázs Újabb narancsok gurulnak el című munkájának az alapját a költő második verseskötete adja, ezeknek a verseknek egy részét viszont idővel kihúzta, azokat már nem tudta magával vinni. Készülő, vegyes műfajú kötetében ugyanakkor épp azzal kísérletezne, miként találkozhatnának ezek a versek a prózával, és amellett persze az elengedés és az alkotás tapasztalatairól is ír.

Seres Lili Hanna Pénelopé trolija című verseskötetében a görög mitológia alakjai mint különös, outsider figurák jelennének meg a kortárs Budapest urbánus terében: a narratív módon építkező versek mellett kötőanyagként líraibb szövegek is megjelennének, amelyek olyan ókori beszédmódokat elevenítenek fel, mint például a jóslat vagy a sírfelirat.


Zilahi Anna a Fogak című regényében az önként vállalt gyermektelenség és a hiába áhított gyermekáldás nézőpontjait járná körül két fiatal nő egymásra találásán keresztül.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

A Mastercard Alkotótárs nyertese, Vonnák Diána Enyedi Ildikóval beszélgetett a podcastban.

...
Alkotótárs

Mastercard® - Alkotótárs 2023: Pályázati információk

...
Alkotótárs

Egy bálna lenyeli az internetet, Sárkányvölgyben meg kell védeni a környezetet [Mastercard® Alkotótárs - Karácsonyi történetek]

Egy bálna lenyeli az internetet, egy nyugdíjas postás biciklizni indul, miközben Sárkányvölgyben is meg kell védeni a környezetet. Karácsonyi történeteket írt négy Mastercard - Alkotótárs-díjas szerző, André Ferenc, Czakó Zsófia, Vajna Ádám és Vonnák Diána, amelyeket három kisfilmben dolgozott fel Ascher Károly, Farkas Júlia és Kádár Melinda, valamint Regős Ábel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

Olvass!
...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Demeter Szilárd újabb öt évig a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója lesz

...
Hírek

Déry-díjat kapott Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Nagy Gabriella és a Mohácsi-testvérek

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

...
Hírek

A Horthy család hagyatéka a Magyar Nemzeti Levéltárhoz kerül

...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

...
Szórakozás

Bodó Viktor Szentivánéjén a legnyomasztóbb rémálmaink kísértenek

A rendező Shakespeare egyik klasszikusát alapul véve készített egyszerre nagyon szórakoztató, mégis akut látleletet a mindennapjainkról. Az Örkényben bemutatott, rehabon játszódó darab egy percre nem ereszti el a nézőt: sem a vicces őrület, sem a torokszorító pillanatok közepette.