Kiválasztották a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét!

ro |

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjra csakúgy, mint tavaly idén is közel 50 pályázat érkezett. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A pályaművekből az előzsűri kiválasztotta a tíz legjobbat, közülük ketten nyerhetik el idén az alkotói ösztöndíjat.

A 2021-ben elindított alkotói ösztöndíj első nyertesei, André Ferenc és Czakó Zsófia voltak. Czakó Zsófia Szívhang című regényét (kritikánk) a tavalyi Margón ismerhette meg a közönség. Idén pedig André Ferenc Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról című frissen megjelent kötetét mutatják be a fesztivál szombati napján 16 órától.

André Ferenc: Bármely pillanat mögött ott lapulhat az angyal
André Ferenc: Bármely pillanat mögött ott lapulhat az angyal

Pár napja jelent meg André Ferenc új verseskötete, amelyben egy 16. századi matematikus-csillagászé az első szó. A slam poetryben is aktív, műfordítással és szerkesztéssel is foglalkozó szerzővel felszabadító formaismeretről, verssorok közé szivárgó életművekről és a kisebbségiség identitásjegyeiről is beszélgettünk. Szóba kerültek a second hand magyarok, valamint a ritmikus szövegmondásra és a szakralitás megteremtésére irányuló globális igény. Megtudtuk, mióta hízott a gigafájl, amiben minden verskezdeménye és vázlata pihent, hogy miben segített neki a MasterCard – Alkotótárs ösztöndíj, hogyan kötődik Madách főművéhez, illetve, hogy mit jelentenek számára az Évák történetei. Mindezen felül a Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról előtanulmányaiként elvégzett empátiagyakorlatokba is beavatott, és a fejében örvénylő tengernyi információból is megosztott velünk egy jó adagot. Nagyinterjú a magyar költészet napján.

Nyitókép: Márkos Tamás

Tovább olvasok

A Mastercard - Alkotótárs 2022-es díjazottjait, Vonnák Diánát és Vajna Ádámot pedig a díjátadón debütáló, velük készült kisfilmekből ismerhetik meg az érdeklődők.

Az Antal Nikolett, Lapis József és Valuska László alkotta előzsűri kiválasztotta a legjobb tíz pályázatot. Ők azok, akik az Alkotótárs döntőseiként lehetőséget kapnak arra, hogy augusztus 10-12. között a zalai Margófeszten, a Mastercard támogatásával megvalósuló Alkotótáborban fejlesszék tovább munkatervüket. 

A döntősök közül a Babiczky Tibor, Enyedi Ildikó, Mán-Várhegyi Réka, Németh Gábor és Szécsi Noémi alkotta szakmai zsűri választja ki azt a két szerzőt, akik a Mastercard - Alkotótárs Ösztöndíj nyerteseiként 3-3 millió forintot kapnak, hogy kötettervüket megvalósíthassák.

A győzteseket május 12-én, pénteken, 17.15 órakor hirdetik ki a Margó Irodalmi Fesztiválon, a margitszigeti Kristály Színtéren.

Mutatjuk a Mastercard - Alkotótárs 10 döntősét!

Borda Réka A nagy Minka címen kalandregénynek álcázott, a magyar legendákból is merítő szocioprózát ír, melyben korunk társadalmi és környezeti problémái az Y- és Z-generáció egzisztenciális kérdéseivel keverednek. 

Böszörményi Márton Pszichothriller munkacímű regényében a szereplők egy távoli, lakható bolygó felé utaznak, a főhősnek pedig az a dolga, hogy megírja ennek a bolygónak a történetét, mitológiáját - a kötetben az író űrben töltött mindennapjai és készülő regényének szövegdarabjai épülnek egymásba. 

Kerber Balázs verseskötetében (Számtan a holdas estékre) korábbi versgyűjteményének tapasztalatait szeretné felhasználni, egy narratív struktúrába ágyazva kíván megmutatni egy disztópikus városi teret a benne mozgó alakokkal együtt, akik az egymással való kapcsolódás lehetőségeit keresik. 

Kiss Dávid a Terra Mater című kötetben az “anyabolygónkat” kívánja felfedezni, a versekben a vezérmotívumok univerzális jelentőségét, neutralitását szeretné hangsúlyozni. Két főbb ciklust tervez, az elsőben istennők, valós és fiktív nőalakok segítségével szeretne a jelen társadalmi és személyes kihívásaira reflektálni, a másodikat a legtágabban vett „anyának”, az anyatermészetnek szenteli.

Kovács Bálint A madárszelidítő novelláit egy meg nem nevezett háború idejére helyezi, ám azok nem a háborúról, a frontról, a harcról szólnak, hanem a hátországgal foglalkoznak, azzal a világgal, amiben a hétköznapok részévé vált a háború.

Kustos Júlia az Őszinteség, avagy a bálványok tehetetlensége munkacímű verseskötetében az elmondhatóság, a művészi alkotás, valamint a transzcendentális és a rejtély problémáit vizsgálja, megszólalásmódját pedig az irónia és az őszinteség összefüggéseiből kirajzolódó sebezhetőség jellemzi. A szövegek nyelvileg és a vershelyzeteket tekintve profán, mindennapi jelenetek köré szerveződnek– a pátoszt elkerülendő egy hangsúlyozottan amorális lírai én hangján és perspektívájából.

Lukács Flóra verseskötetére a Tatlin-torony terve és egy taorminai utazás is hatott, alkotóként pedig például arra volt kíváncsi, hogyan tud szövegeket létrehozni egy kulturálisan terhelt térben. Terve, hogy különböző képzőművészeti alkotások valós tereibe eljutva, ebben az értelemben egy tér-, időspirálban írhasson.

Mohácsi Balázs Újabb narancsok gurulnak el című munkájának az alapját a költő második verseskötete adja, ezeknek a verseknek egy részét viszont idővel kihúzta, azokat már nem tudta magával vinni. Készülő, vegyes műfajú kötetében ugyanakkor épp azzal kísérletezne, miként találkozhatnának ezek a versek a prózával, és amellett persze az elengedés és az alkotás tapasztalatairól is ír.

Seres Lili Hanna Pénelopé trolija című verseskötetében a görög mitológia alakjai mint különös, outsider figurák jelennének meg a kortárs Budapest urbánus terében: a narratív módon építkező versek mellett kötőanyagként líraibb szövegek is megjelennének, amelyek olyan ókori beszédmódokat elevenítenek fel, mint például a jóslat vagy a sírfelirat.


Zilahi Anna a Fogak című regényében az önként vállalt gyermektelenség és a hiába áhított gyermekáldás nézőpontjait járná körül két fiatal nő egymásra találásán keresztül.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

A Mastercard Alkotótárs nyertese, Vonnák Diána Enyedi Ildikóval beszélgetett a podcastban.

...
Alkotótárs

Mastercard® - Alkotótárs 2023: Pályázati információk

...
Alkotótárs

Egy bálna lenyeli az internetet, Sárkányvölgyben meg kell védeni a környezetet [Mastercard® Alkotótárs - Karácsonyi történetek]

Egy bálna lenyeli az internetet, egy nyugdíjas postás biciklizni indul, miközben Sárkányvölgyben is meg kell védeni a környezetet. Karácsonyi történeteket írt négy Mastercard - Alkotótárs-díjas szerző, André Ferenc, Czakó Zsófia, Vajna Ádám és Vonnák Diána, amelyeket három kisfilmben dolgozott fel Ascher Károly, Farkas Júlia és Kádár Melinda, valamint Regős Ábel.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.