Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

Elindult a nagy sikerű, brit Szexoktatás harmadik évada, aminek fókuszában ezúttal többek között az áll, hogyan nem érdemes az iskolákban szexuális nevelést folytatni, például elrettentéssel vagy az információ visszatartásával. A sorozatban eddig is szerepet kaptak a könyvek, az első évad olvasmányait ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A Vogue segítségével most frissítettük a listát.

sa |

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy - Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Emily Nagoski
Úgy, ahogy vagy - Az önfeledt szexualitás pszichológiája
Ford. Getto Katalin, Libri, 2021, 472 oldal
-

A történelem folyamán túl hosszú ideig a nők szexuális öröme homályba burkolózott, sokkal kevesebbet foglalkoztak vele és kutatták, mint a férfiakét. Emily Nagoski 2015-ös könyve arra helyezi a hangsúlyt, hogy a nők hogyan éreznek a testük egészével kapcsolatban ahelyett, hogy csak a “kívánatos” részeikkel foglalkozna. A tapasztalt és elismert szexuálterapeutaként dolgozó Nagoski kifejti, hogy az intimitás, a bizalom, a testkép és a hangulat hogyan és miért játszik központi szerepet a nők szexuális tapasztalataiban. Így aztán nem meglepő, hogy Maeve ezt a könyvet ajánlja Aimee-nek, aki a szexuális zaklatás után nehezen találja a kapcsolatot a saját szexualitásával. Nagoski könyve informatív kalauz a szexuális jólét felé, amikor a modern nő életében helyet kap a magabiztosság, az öröm és a gyönyör is.

Mindezzel kapcsolatban persze szomorúan sokatmondó összevetni az amerikai kiadást a magyar borítóval. Utóbbin egy mezítelen, de szemérmesen zárt pozícióban ülő, félig hátat fordító nőt látunk. Az amerikai kiadás így néz ki:

-

Pablo Neruda szerelmes versei

Pablo Neruda
Pablo Neruda versei
Európa Könyvkiadó, 1986, 295 oldal
-

A Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda gyönyörű szerelmes verseit a sorozatban Rahim, majd Adam olvassa. Itt az angolul Twenty Love Poems and a Song of Despair című, 1924-ben kiadott kötet kerül elő, amiben a 19 éves költő két szerelmi kalandját írta meg. A gyűjtemény intenzív érzéki képekkel indít, majd egyre keserűbb, melankolikusabb versek következnek. Neruda költészetét magyarul a Lyra Mundi-sorozatban érdemes keresni, de antikváriumokban vagy használt könyves standokon előkerülhet - én például így találtam rá egy nyári délután a Margit híd lábánál - a Száz szerelmes szonett is, amiben Nerudának a feleségéhez írt szenvedélyes verseit olvashatod Würtz Ádám vagy Szász Endre illusztrációival.

George Eliot: Middlemarch

George Eliot
Middlemarch
Ford. Bartos Tibor, Esély Mozaik, 1998, 816 oldal
-

A Szexoktatásban minden humoros túlzás ellenére vannak dolgok, amikben a sorozat következetesen őszinte. Ilyenek a jól elhelyezett, tényleges és építő szexuálisan nevelő mondatok - de az is, hogy például mennyi időbe telik elolvasni egy-egy könyvet. George Eliot klasszikusa pedig tipikusan sokáig tart, így teljesen hiteles, hogy Maeve eddig mindhárom évadban olvasta. A Middlemarch hatalmas társadalmi tabló egy 19. századi kisvárosról, két főhőse (Dorothea Brooke és Tertius Lydgate) pedig azzal a fajta végzetes idealizmussal él, ami végül jellemzően szörnyű házasságokhoz vezet, mint esetükben is. Ez az idelizmus a sorozat szereplői között is felbukkan, például Otis vagy Maeve karakterében.

Ocean Vuong: Röpke pillanat csak földi ragyogásunk 

Ocean Vuong
Röpke pillanat csak földi ragyogásunk
Ford. Varga Zsuzsanna, Európa, 2020, 360 oldal
-

A 2020-as év egyik legérzékenyebb, legköltőibb, legkülönösebb regényét egy vietnámi származású amerikai szerzőnek, Ocean Vuongnak köszönhettük, aki első könyvében egyszerre mesélte el egy migránscsalád történetét, beszélt a szerelemről és a bonyolult szeretetkapcsolatról egy egyedülálló anya és a fia között (mint amit Otis és Jean esetében is láthatunk). A kötet nálunk a hét könyve lett, felkerült az év végi toplistánkra, készült hozzá lejátszási lista, és hírül adtuk, hogy film készül belőle.

Carmen Maria Machado: In the Dream House

Machado A női test és más összetevők című novelláskötetével robbant be a köztudatba - nálunk a hét könyve lett, emellett interjúztunk is a szerzővel, sőt, a könyv az év végi toplistánkra is felkerült. Machado második könyve egy kritikus hangvételű memoár, ami nemcsak egy elromló párkapcsolatot elemez, hanem azt is, hogy milyen kulturális manifesztációi vannak a pszichológiai bántalmazásnak. A szerző emellett visszaemlékezik a saját vallásos neveltetésére, lerombolja a biztonságos leszbikus kapcsolat sztereotípiáját, és foglalkozik azzal a ritkán tárgyalt témával, hogy hogyan jelenik meg az abúzus a queer párkapcsolatokban.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Sex Education!

Mutatjuk, mik a kedvenc könyvei a sorozat vadóc, feminista, megközelíthetetlen, könyvmániás főhősánek, Maeve Wiley-nak.

...
Hírek

10 dolog, amit eddig tudunk az új Szex és New York-sorozatról

Ha minden jól megy, idén tavasszal kezdődik a Szex és New York folytatásaként emlegetett And Just Like That... forgatása. Rengeteg pletyka és érdekesség kering már róla, kiválogattuk a legizgalmasabbakat.

...
Hírek

A heteroszexuális férfit egy fülszöveg is elbizonytalanítja

Nádasdy Ádám A szakállas Neptun című novelláskötetéről közölt kritikát a Revizor. Az irodalom a miénk, a mi tapasztalatunk vált univerzálissá, azt tanítják nőknek, romáknak, zsidóknak, melegeknek, feketéknek, vagyis mindenkinek, aki nem mi vagyunk.  

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Betilthatták Orwell 1984-ét Fehéroroszországban

...
Hírek

Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

...
Szórakozás

Love, Death & Robots: A Netflix megosztott egy epizódot premier előtt

...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

...
Hírek

Versterápia: „Estére megölöd a verset”

...
Hírek

Élőben követheted a Libri-díj átadóját

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

...
Kolozsi Orsolya

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét