Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

Elindult a nagy sikerű, brit Szexoktatás harmadik évada, aminek fókuszában ezúttal többek között az áll, hogyan nem érdemes az iskolákban szexuális nevelést folytatni, például elrettentéssel vagy az információ visszatartásával. A sorozatban eddig is szerepet kaptak a könyvek, az első évad olvasmányait ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A Vogue segítségével most frissítettük a listát.

sa |

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy - Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Emily Nagoski
Úgy, ahogy vagy - Az önfeledt szexualitás pszichológiája
Ford. Getto Katalin, Libri, 2021, 472 oldal
-

A történelem folyamán túl hosszú ideig a nők szexuális öröme homályba burkolózott, sokkal kevesebbet foglalkoztak vele és kutatták, mint a férfiakét. Emily Nagoski 2015-ös könyve arra helyezi a hangsúlyt, hogy a nők hogyan éreznek a testük egészével kapcsolatban ahelyett, hogy csak a “kívánatos” részeikkel foglalkozna. A tapasztalt és elismert szexuálterapeutaként dolgozó Nagoski kifejti, hogy az intimitás, a bizalom, a testkép és a hangulat hogyan és miért játszik központi szerepet a nők szexuális tapasztalataiban. Így aztán nem meglepő, hogy Maeve ezt a könyvet ajánlja Aimee-nek, aki a szexuális zaklatás után nehezen találja a kapcsolatot a saját szexualitásával. Nagoski könyve informatív kalauz a szexuális jólét felé, amikor a modern nő életében helyet kap a magabiztosság, az öröm és a gyönyör is.

Mindezzel kapcsolatban persze szomorúan sokatmondó összevetni az amerikai kiadást a magyar borítóval. Utóbbin egy mezítelen, de szemérmesen zárt pozícióban ülő, félig hátat fordító nőt látunk. Az amerikai kiadás így néz ki:

-

Pablo Neruda szerelmes versei

Pablo Neruda
Pablo Neruda versei
Európa Könyvkiadó, 1986, 295 oldal
-

A Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda gyönyörű szerelmes verseit a sorozatban Rahim, majd Adam olvassa. Itt az angolul Twenty Love Poems and a Song of Despair című, 1924-ben kiadott kötet kerül elő, amiben a 19 éves költő két szerelmi kalandját írta meg. A gyűjtemény intenzív érzéki képekkel indít, majd egyre keserűbb, melankolikusabb versek következnek. Neruda költészetét magyarul a Lyra Mundi-sorozatban érdemes keresni, de antikváriumokban vagy használt könyves standokon előkerülhet - én például így találtam rá egy nyári délután a Margit híd lábánál - a Száz szerelmes szonett is, amiben Nerudának a feleségéhez írt szenvedélyes verseit olvashatod Würtz Ádám vagy Szász Endre illusztrációival.

George Eliot: Middlemarch

George Eliot
Middlemarch
Ford. Bartos Tibor, Esély Mozaik, 1998, 816 oldal
-

A Szexoktatásban minden humoros túlzás ellenére vannak dolgok, amikben a sorozat következetesen őszinte. Ilyenek a jól elhelyezett, tényleges és építő szexuálisan nevelő mondatok - de az is, hogy például mennyi időbe telik elolvasni egy-egy könyvet. George Eliot klasszikusa pedig tipikusan sokáig tart, így teljesen hiteles, hogy Maeve eddig mindhárom évadban olvasta. A Middlemarch hatalmas társadalmi tabló egy 19. századi kisvárosról, két főhőse (Dorothea Brooke és Tertius Lydgate) pedig azzal a fajta végzetes idealizmussal él, ami végül jellemzően szörnyű házasságokhoz vezet, mint esetükben is. Ez az idelizmus a sorozat szereplői között is felbukkan, például Otis vagy Maeve karakterében.

Ocean Vuong: Röpke pillanat csak földi ragyogásunk 

Ocean Vuong
Röpke pillanat csak földi ragyogásunk
Ford. Varga Zsuzsanna, Európa, 2020, 360 oldal
-

A 2020-as év egyik legérzékenyebb, legköltőibb, legkülönösebb regényét egy vietnámi származású amerikai szerzőnek, Ocean Vuongnak köszönhettük, aki első könyvében egyszerre mesélte el egy migránscsalád történetét, beszélt a szerelemről és a bonyolult szeretetkapcsolatról egy egyedülálló anya és a fia között (mint amit Otis és Jean esetében is láthatunk). A kötet nálunk a hét könyve lett, felkerült az év végi toplistánkra, készült hozzá lejátszási lista, és hírül adtuk, hogy film készül belőle.

Carmen Maria Machado: In the Dream House

Machado A női test és más összetevők című novelláskötetével robbant be a köztudatba - nálunk a hét könyve lett, emellett interjúztunk is a szerzővel, sőt, a könyv az év végi toplistánkra is felkerült. Machado második könyve egy kritikus hangvételű memoár, ami nemcsak egy elromló párkapcsolatot elemez, hanem azt is, hogy milyen kulturális manifesztációi vannak a pszichológiai bántalmazásnak. A szerző emellett visszaemlékezik a saját vallásos neveltetésére, lerombolja a biztonságos leszbikus kapcsolat sztereotípiáját, és foglalkozik azzal a ritkán tárgyalt témával, hogy hogyan jelenik meg az abúzus a queer párkapcsolatokban.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Sex Education!

Mutatjuk, mik a kedvenc könyvei a sorozat vadóc, feminista, megközelíthetetlen, könyvmániás főhősánek, Maeve Wiley-nak.

...
Hírek

10 dolog, amit eddig tudunk az új Szex és New York-sorozatról

Ha minden jól megy, idén tavasszal kezdődik a Szex és New York folytatásaként emlegetett And Just Like That... forgatása. Rengeteg pletyka és érdekesség kering már róla, kiválogattuk a legizgalmasabbakat.

...
Hírek

A heteroszexuális férfit egy fülszöveg is elbizonytalanítja

Nádasdy Ádám A szakállas Neptun című novelláskötetéről közölt kritikát a Revizor. Az irodalom a miénk, a mi tapasztalatunk vált univerzálissá, azt tanítják nőknek, romáknak, zsidóknak, melegeknek, feketéknek, vagyis mindenkinek, aki nem mi vagyunk.  

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

Olvass!
...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]