Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

Elindult a nagy sikerű, brit Szexoktatás harmadik évada, aminek fókuszában ezúttal többek között az áll, hogyan nem érdemes az iskolákban szexuális nevelést folytatni, például elrettentéssel vagy az információ visszatartásával. A sorozatban eddig is szerepet kaptak a könyvek, az első évad olvasmányait ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A Vogue segítségével most frissítettük a listát.

sa |

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy - Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Emily Nagoski
Úgy, ahogy vagy - Az önfeledt szexualitás pszichológiája
Ford. Getto Katalin, Libri, 2021, 472 oldal
-

A történelem folyamán túl hosszú ideig a nők szexuális öröme homályba burkolózott, sokkal kevesebbet foglalkoztak vele és kutatták, mint a férfiakét. Emily Nagoski 2015-ös könyve arra helyezi a hangsúlyt, hogy a nők hogyan éreznek a testük egészével kapcsolatban ahelyett, hogy csak a “kívánatos” részeikkel foglalkozna. A tapasztalt és elismert szexuálterapeutaként dolgozó Nagoski kifejti, hogy az intimitás, a bizalom, a testkép és a hangulat hogyan és miért játszik központi szerepet a nők szexuális tapasztalataiban. Így aztán nem meglepő, hogy Maeve ezt a könyvet ajánlja Aimee-nek, aki a szexuális zaklatás után nehezen találja a kapcsolatot a saját szexualitásával. Nagoski könyve informatív kalauz a szexuális jólét felé, amikor a modern nő életében helyet kap a magabiztosság, az öröm és a gyönyör is.

Mindezzel kapcsolatban persze szomorúan sokatmondó összevetni az amerikai kiadást a magyar borítóval. Utóbbin egy mezítelen, de szemérmesen zárt pozícióban ülő, félig hátat fordító nőt látunk. Az amerikai kiadás így néz ki:

-

Pablo Neruda szerelmes versei

Pablo Neruda
Pablo Neruda versei
Európa Könyvkiadó, 1986, 295 oldal
-

A Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda gyönyörű szerelmes verseit a sorozatban Rahim, majd Adam olvassa. Itt az angolul Twenty Love Poems and a Song of Despair című, 1924-ben kiadott kötet kerül elő, amiben a 19 éves költő két szerelmi kalandját írta meg. A gyűjtemény intenzív érzéki képekkel indít, majd egyre keserűbb, melankolikusabb versek következnek. Neruda költészetét magyarul a Lyra Mundi-sorozatban érdemes keresni, de antikváriumokban vagy használt könyves standokon előkerülhet - én például így találtam rá egy nyári délután a Margit híd lábánál - a Száz szerelmes szonett is, amiben Nerudának a feleségéhez írt szenvedélyes verseit olvashatod Würtz Ádám vagy Szász Endre illusztrációival.

George Eliot: Middlemarch

George Eliot
Middlemarch
Ford. Bartos Tibor, Esély Mozaik, 1998, 816 oldal
-

A Szexoktatásban minden humoros túlzás ellenére vannak dolgok, amikben a sorozat következetesen őszinte. Ilyenek a jól elhelyezett, tényleges és építő szexuálisan nevelő mondatok - de az is, hogy például mennyi időbe telik elolvasni egy-egy könyvet. George Eliot klasszikusa pedig tipikusan sokáig tart, így teljesen hiteles, hogy Maeve eddig mindhárom évadban olvasta. A Middlemarch hatalmas társadalmi tabló egy 19. századi kisvárosról, két főhőse (Dorothea Brooke és Tertius Lydgate) pedig azzal a fajta végzetes idealizmussal él, ami végül jellemzően szörnyű házasságokhoz vezet, mint esetükben is. Ez az idelizmus a sorozat szereplői között is felbukkan, például Otis vagy Maeve karakterében.

Ocean Vuong: Röpke pillanat csak földi ragyogásunk 

Ocean Vuong
Röpke pillanat csak földi ragyogásunk
Ford. Varga Zsuzsanna, Európa, 2020, 360 oldal
-

A 2020-as év egyik legérzékenyebb, legköltőibb, legkülönösebb regényét egy vietnámi származású amerikai szerzőnek, Ocean Vuongnak köszönhettük, aki első könyvében egyszerre mesélte el egy migránscsalád történetét, beszélt a szerelemről és a bonyolult szeretetkapcsolatról egy egyedülálló anya és a fia között (mint amit Otis és Jean esetében is láthatunk). A kötet nálunk a hét könyve lett, felkerült az év végi toplistánkra, készült hozzá lejátszási lista, és hírül adtuk, hogy film készül belőle.

Carmen Maria Machado: In the Dream House

Machado A női test és más összetevők című novelláskötetével robbant be a köztudatba - nálunk a hét könyve lett, emellett interjúztunk is a szerzővel, sőt, a könyv az év végi toplistánkra is felkerült. Machado második könyve egy kritikus hangvételű memoár, ami nemcsak egy elromló párkapcsolatot elemez, hanem azt is, hogy milyen kulturális manifesztációi vannak a pszichológiai bántalmazásnak. A szerző emellett visszaemlékezik a saját vallásos neveltetésére, lerombolja a biztonságos leszbikus kapcsolat sztereotípiáját, és foglalkozik azzal a ritkán tárgyalt témával, hogy hogyan jelenik meg az abúzus a queer párkapcsolatokban.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Sex Education!

Mutatjuk, mik a kedvenc könyvei a sorozat vadóc, feminista, megközelíthetetlen, könyvmániás főhősánek, Maeve Wiley-nak.

...
Hírek

10 dolog, amit eddig tudunk az új Szex és New York-sorozatról

Ha minden jól megy, idén tavasszal kezdődik a Szex és New York folytatásaként emlegetett And Just Like That... forgatása. Rengeteg pletyka és érdekesség kering már róla, kiválogattuk a legizgalmasabbakat.

...
Hírek

A heteroszexuális férfit egy fülszöveg is elbizonytalanítja

Nádasdy Ádám A szakállas Neptun című novelláskötetéről közölt kritikát a Revizor. Az irodalom a miénk, a mi tapasztalatunk vált univerzálissá, azt tanítják nőknek, romáknak, zsidóknak, melegeknek, feketéknek, vagyis mindenkinek, aki nem mi vagyunk.  

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Mit él át egy hegymászó felesége, ha a férje nem tér vissza az expedícióról? - Megnéztük Erőss Zsolt életéről szóló filmet

Múlt héten debütált Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amiben egészen új perspektívából közelítette meg Erőss Zsolt eltűnését és halálát, mivel az eseményeket a hegymászó felesége, Sterczer Hilda szemszögéből látjuk. A filmet A Hópárduc felesége című interjúkötet inspirálta. 

...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába

...
Szórakozás

Garton Ash, Lunde, Sarr: ezek a külföldi könyvbemutatók várnak az őszi Margón!

...
Hírek

Umbridge is megirigyelné a magyar tankerületeket - a sztrájkoló tanárokkal vagyunk!

...
Nagy

“Az élet túl rövid, hogy sokáig haragudjunk benne” - 105 éve született Szabó Magda 

...
Nagy

Lichter Péter: A furcsa reakciókat általában a filmjeim kapják

...
Szórakozás

A Szolgálólány meséje új évadának tétje, hogy be tud-e törni Gileád a szabad világba

...
Beleolvasó

Veres Attila novellájában egy kutyát megharapni szerelmi zálog és hatalmi aktus

...
Hírek

Tíz évig írta a Blonde forgatókönyvét a Marilyn Monroe életéről szóló film rendezője

...
Zöld

Csernobil felpörgette a levelibékák evolúcióját: feketék lettek

...
Hírek

Neil Gaiman is aláírta az írók petícióját, hogy a műveik e-könyvként is elérhetőek legyenek a könyvtárakban

...
Nagy

Háy János: A kamasz hamisnak és romlottnak látja a felnőttek világát

...
Hírek

A fogadóirodáknál Krasznahorkai László is a Nobel-esélyesek közt van

Olvass!
...
Beleolvasó

Mészöly Miklós alakját ritka pillanatokat rögzítő fotók és emlékek idézik meg

Mészöly Miklós életéről és személyiségről mesél Szávai Géza legújabb kötete, Az élet és Mészöly Miklós, amelyben fényképek és személyes emlékek révén ismerhetjük meg közelebbről az írót. A könyv a tavaly megjelent Az életed, Polcz Alaine párja. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Zöld

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

"Aki már mélázott az Ali Express felett egy olyan biszbaszt helyezve a kosarába, aminek egyetlen célja 10 másodpercnyi boldogság, illetve egy kínai szénerőmű csúcsra járatása, már a célcsoport része." A Zöld podcast legújabb részét alább meghallgathatod, a házigazda Litkai gondolatait a témáról elolvashatod cikkében.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

...
Kolozsi Orsolya

Nádas Péter emlékei és a Világló részletek rajzolják ki Újlipótváros rejtett történetét

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]