Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

sa | 2024. január 29. |

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte a harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Ott Annának ezúttal Kerber Balázs mesélt egy általános iskolában írt kalandregényről, a nyugatosok és a klasszikus kínai költők hatásáról, valamint a stratégiai játékokról is. (Az első adást, amiben Zilahi Annával beszélgettek, itt találod.)

Kerber Balázs a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíj keretében készülő verseskötetében (Számtan a holdas estékre) narratív struktúrába ágyazva kíván megmutatni egy disztópikus városi teret a benne mozgó alakokkal együtt, akik az egymással való kapcsolódás lehetőségeit keresik. Babiczky Tibor laudációjában kiemelte, hogy Kerber „elhagyta első kötetének hermetikus, önmagába forduló zártságát”, „(S)aját világa van, a világnak pedig levegője. Agyonszennyezett korunkban pedig jólesik néha szabadon lélegezni”. A pályázat apropóján készített interjúnkban Kerber úgy fogalmazott, „(A) narratívabb szerkezet arra is lehetőséget adott, hogy a kötet mitikusabb vonásokkal gazdagodjon, kirajzolódjon egy autonómabb világ, nemcsak az egyes városi atmoszférák, jellegzetességek.” 

A podcastbeszélgetésben elhangzottakból szemezgettünk.

  • Gimnáziumban lett nyilvánvaló Kerber számára, hogy a versírás az ő útja. Ezután elkezdett szemináriumokra járni és tudatosan foglalkozni ezzel. Előtte sokáig prózával akart foglalkozni, egy általános iskolai barátjával írt is egy kalandregényt, ami részben fantasyparódia volt. Ez a regény 2005-ben jelent meg magánkiadásban.
  • A költészetbe a nyugatos költők verseivel lépett be, közülük is Ady volt számára kiemelkedő hatású. Mindig érdekelték ugyanakkor más, távolabbi kultúrák, ezért olvasott klasszikus kínai, középkori perzsa irodalmat is. Ezekben vonzó volt számára a távolság a magyar kultúrától, hogy más „versnyelven” beszélnek, bizonyos megoldásokkal gyakran megelőzték az európai költőket.

Kerber Balázs: A kötetben fontos szerepe lesz a térnek, az utazásnak és az álomnak [Alkotótárs]
Kerber Balázs: A kötetben fontos szerepe lesz a térnek, az utazásnak és az álomnak [Alkotótárs]
Tovább olvasok

  • Ma már nem tartja valószínűnek, hogy valaha prózát írna. A korábbi prózai próbálkozásai során sem annyira a történések megragadása, mint inkább az érdekelte, hogyan lehet hangulatokat teremteni. A verseknél a külső körülmények, a cselekmény lehet villanásszerű, és építkezhet erős nyelvi impulzusokból. 
  • Kerber gamer, és már a gimnáziumban sokat játszott a barátaival multiplayer stratégiai játékokat. Az ezekben a játékokban, a játéktérben megtapasztalható kreativitás, a random generált események és a nyelvi elemek emlékeztetik az alkotásra, és ezzel a költészetét is inspirálták. Ez leginkább a Conquest című kötetében érhető tetten, amiben a versnyelvet ezeknek a játékoknak a szemléletmódja felől igyekezett megközelíteni.

„Kerber Balázs kötetének saját világa van, a világnak pedig levegője”
„Kerber Balázs kötetének saját világa van, a világnak pedig levegője”
Tovább olvasok

  • Az ösztöndíj egyszerre okozott neki örömet és sokkolta is. A bejelentése óta eltelt hónapokban azt tapasztalja, hogy az ösztöndíjnak köszönhetően több ideje van inspirálódni, olvasni a munkájához, így gyorsabban is tud dolgozni. A kézirat maga egyébként hosszabb ideje készül és több változata is volt. Az, hogy ez is narratív anyag lesz, figurákkal, lassabban alakult ki, volt, hogy Kerber úgy érezte, hogy szeretne visszatérni az első kötet nem annyira koncepciózus versvilágához.

A beszélgetést meghallgathatod itt, Spotifyon és PodBeanen is.

Kerberrel és Zilahival az őszi Margón is beszélgettünk, azt itt találod:

„Kihívás elfogadva!” – bemutatkoztak a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjasai
„Kihívás elfogadva!” – bemutatkoztak a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjasai

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Vass Norbert beszélgetett velük a sárvári indulásról, az elméleti pallérozottságról, valamint a mindkettejüknél megfigyelhető „lappangó prózaszálról”.

Nyitókép: Kováts Zsófi

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

„Kerber Balázs kötetének saját világa van, a világnak pedig levegője”

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot. Kerber Balázst Babiczky Tibor laudálta, ennek szövegét most teljes terjedelmében mutatjuk.

...
Alkotótárs

Kerber Balázs: A kötetben fontos szerepe lesz a térnek, az utazásnak és az álomnak [Alkotótárs]

A Mastercard-Alkotótárs pályázatának tíz döntőse közül ezúttal Kerber Balázs válaszolt rövid kérdéseinkre. 

...
Alkotótárs

Kerber Balázs: Mindig foglalkoztatott az álmok sűrítő jellege [Alkotótárs]

Kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Kerber Balázs válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Polc

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...

A diktatúra nem emlék, hanem a sötétség mélyén lopakodó szörny

...
A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán