Zilahi Anna: A fájdalom mint az emberi lét sajátossága érdekel

Zilahi Anna: A fájdalom mint az emberi lét sajátossága érdekel

sa |

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte a harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Erre Zilahi Anna a Fogak című regényével pályázott, amiben az önként vállalt gyermektelenség és a hiába áhított gyermekáldás nézőpontjait járná körül két fiatal nő egymásra találásán keresztül. Mán-Várhegyi Réka laudációjában elmondta, hogy a zsűrit a pályázathoz csatolt szövegrészlet szabadsága vette le a lábáról. A nyertesek az őszi Margón meséltek terveikről (a beszélgetést itt meghallgathatod), a most induló podcastsorozatban pedig mesélnek majd írásról, irodalomról, alkotásról, példaképekről és a készülő köteteikről. A szerzőket Ott Anna kérdezi.

Az első rész célja, hogy kicsit jobban megismerhesd Zilahi Annát, aki az írás mellett képzőművészként is alkot. Pontokba szedtük, mi mindenről esik szó a beszélgetés során.

  • Zilahi életébe a szöveg érkezett előbb: a nagymamája és édesanyja gyerekdalok és mondókák sorával ragadta meg a képzeletét.
  • 16 évesen került be a sárvári Diákírók és Diákköltők Találkozójának műhelyébe, itt indult el a saját útja. Kemény István szólt hozzá a jelenből olyan elementáris erővel, amit korábban nem tapasztalt.
  • Több formában is alkot: 2017-ben jelent meg az első kötete, A bálna nem motívum, utána viszont egy képzőművészeti alkotóidőszak következett a Bécsi Iparművészeti Egyetemen. 2021-ben diplomázott, utána tudott igazán visszafordulni az íráshoz. Olyan témák foglalkoztatják, amik kapcsolódnak a testhez, a nőiséghez vagy az ökológiához. Képzőművészként jelenleg  a csalán növénnyel mint a fájdalommal való találkozás szimbólumával foglalkozik. A pályázatban készülő szöveg az első regény, amit ír.

Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]
Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]
Tovább olvasok

  • Az xtro realm művészcsoport tagjaként Horváth Gideonnal és Süveges Ritával szerkesztették közösen az extrodæsia enciklopédiát, ami az emberközpontúságot meghaladó gondolkodás elméleti, poétikus és vizuális szószedete. A projektben Zilahi költőként is részt vett. Az elmúlt években úgy tapasztalta, hogy az elmélet, a konceptuális gondolkodás megfojtja a poézist, így azt most vissza kell hódítania.
  • New Yorkban is volt ösztöndíjjal, és a nemzetköziség azt is jelenti neki, hogy nagyobb távolságból ránézhet azokra a küzdelmekre, amiket a saját életében folytat – ez segíthet abban is, hogy nagyobb önbizalommal képviselje azt, ami valóban az övé.
  • A készülő regényben két női főszereplő párbeszéde áll a középpontban, az egyikük egy középosztálybeli értelmiségi, aki nem találja a helyét, pályát vált, és küzd azzal a gondolattal, hogy különböző okokból nem akar gyereket vállalni. A másik beszélő egy munkásosztálybeli nő, aki viszont gyereket szeretne, de nem lehet neki. Zilahit az érdekli, hogy ebből a beszélgetésből hogyan jöhet létre egy mélyebb megértés, ami szerinte azért fontos, mert amikor az ember szembetalálja magát egy tabuval (mint hogy lehet-e beszélni arról, hogy egy nő nem akar gyereket), akkor hirtelen ellenséggé válik ebben az esetben az összes olyan nő, akinek már van gyereke. Vörös-tengerként nyílik ketté a társadalom gyerekesekre és nem gyerekesekre.” Zilahi szerint viszont pont az ilyen egzisztenciális téttel bíró kérdések mentén kellene egymás felé fordulnunk.

A podcastot Spotifyon és PodBeanen is meghallgathatod.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

"A zsűrit a szövegrészlet szabadsága vette le a lábáról" - Laudáció Zilahi Anna írásáról

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot. A díjat a hétvégi Margó Irodalmi Fesztiválon adták át. Zilahi Annát Mán-Várhegyi Réka laudálta. 

...
Alkotótárs

Kerber Balázs és Zilahi Anna a Mastercard® – Alkotótárs 2023-as győztesei

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot.

...
Hírek

Zilahi Anna kapja a 2021-es Hazai Attila Irodalmi Díjat

Zilahi Anna nyerte el idén a Hazai Attila Irodalmi Díjat – írta a Litera. A Hazai Attila Alapítvány tegnap a Margó Irodalmi Fesztiválon jelentette be a győztes nevét. A díjátadás október 20-án lesz a Nyitott Műhelyben.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...
Zöld

Fontosabb, hogy jól aludj, mint hogy mennyit, ha a 30-40-es éveidben jársz

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán