„Kihívás elfogadva!” – bemutatkoztak a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjasai

„Kihívás elfogadva!” – bemutatkoztak a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjasai

vn |

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Vass Norbert beszélgetett velük a sárvári indulásról, az elméleti pallérozottságról, valamint a mindkettejüknél megfigyelhető „lappangó prózaszálról”.

A harmadik alkalommal meghirdetett, a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló, minden negyvenedik évét be nem töltött, legfeljebb két kötettel rendelkező vers- és prózaírót megszólító ösztöndíjra közel ötven pályázat érkezett. Ezek közül Babiczky Tibor, Enyedi Ildikó, Mán-Várhegyi Réka, Németh Gábor és Szécsi Noémi választotta ki Zilahi Anna és Kerber Balázs kötetterveit.

Kerber Balázs és Zilahi Anna a Mastercard – Alkotótárs 2023-as győztesei
Kerber Balázs és Zilahi Anna a Mastercard – Alkotótárs 2023-as győztesei
Tovább olvasok

A Margó Irodalmi Fesztiválon Vass Norbert kérdezte a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíj nyerteseit. A beszélgetés során olyan motívumokat és kulcsfogalmakat érintettek, amelyek Zilahi Anna és Kerber Balázs életében és életművében egyaránt meghatározók. Ilyen például a Diákírók és Diákköltők Találkozója Sárváron. A díjazottak számára Sárvár a kortárs irodalom élményét adta. A kanonizált szerzőkhöz képest más nyelvezetet, illetve a műhelymunka kultúráját. Kerber Balázs ugyan azelőtt is járt Kukorelly Endre és Marno János szemináriumaira,

de 2010-ben, amikor először vett részt a sárvári alkalmon, új horizontok nyíltak számára.

Ezt követően a moderátor a kortárs versnyelve való rátalálás tapasztalatáról érdeklődött, aztán a mindkét díjazott indulásánál szerepet játszó „lappangó prózaszál” is szóba került, hiszen bár Kerber Balázs és Zilahi Anna is verskötettel debütált, előbbi az Alszom rendszertelenül című bemutatkozó gyűjteménye előtt egy magánúton megjelentetett regényt is kiadott, Zilahi Anna első, A bálna nem motívum című kötete pedig A Valuska-naprendszer című rövidprózával vett lendületet.

Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]
Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]
Tovább olvasok

Amellett, hogy a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjasai a szépirodalomban tevékenyek, mindketten publikálnak elméleti szövegeket is, illetve tájékozottak a legújabb teóriák területén. Vass Norbert arra is kíváncsi volt, hogy az elméleti pallérozottság milyen mértékben követel helyet magának Zilahi Anna és Kerber Balázs szépirodalmi szövegeiben.

Kerber Balázs: A kötetben fontos szerepe lesz a térnek, az utazásnak és az álomnak [Alkotótárs]
Kerber Balázs: A kötetben fontos szerepe lesz a térnek, az utazásnak és az álomnak [Alkotótárs]
Tovább olvasok

Mindkét alkotó esetében szóba került ezen kívül egy-egy a szépirodalomhoz több szálon is köthető, de nem szépirodalmi projekt. Zilahi Anna a Testtelen tánc című videosorozatot, Kerber Balázs pedig a Litmusz Műhely-podcastot mutatta be.

Ezt követően a közönség megismerhette a győztes kötetterveket. Zilahi Anna a Fogak munkacímű regényében az önként vállalt gyermektelenség és a hiába áhított gyermekáldás nézőpontjait járná körül két fiatal nő egymásra találásán keresztül. Kerber Balázs pedig, Számtan a holdas estékre munkacímű verskötetében egy disztópikus városi teret kíván megmutatni a benne mozgó alakokkal együtt,

akik az egymással való kapcsolódás lehetőségeit keresik.

A szerzők rövid részleteket is olvastak, illetve megosztották a Margó Irodalmi Fesztivál közönségével annak a sűrű pillanatnak az élményét, amikor kiderült: ők kapják idén a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Kerber Balázs örömöt és meglepetést érzett, de sokkolta is egyszersmind a bejelentés. Zilahi Annában pedig hatalmas öröm és imposztor-szindróma kavargott elmondása szerint, aztán nagy levegőt vett, és azt mondta magában: „Kihívás elfogadva!”

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

„Kerber Balázs kötetének saját világa van, a világnak pedig levegője”

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot. Kerber Balázst Babiczky Tibor laudálta, ennek szövegét most teljes terjedelmében mutatjuk.

...
Alkotótárs

"A zsűrit a szövegrészlet szabadsága vette le a lábáról" - Laudáció Zilahi Anna írásáról

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot. A díjat a hétvégi Margó Irodalmi Fesztiválon adták át. Zilahi Annát Mán-Várhegyi Réka laudálta. 

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét!

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 47 pályázat érkezett. Közülük választotta ki az előzsűri azt a tízet, akik továbbra is esélyesek az ösztöndíjra. A nyertesek nevét a májusi Margón hirdetik ki.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát