Závada Péter egy kastélyban keresi a választ hatalom és művészet viszonyára

Závada Péter egy kastélyban keresi a választ hatalom és művészet viszonyára

Tavaly ősz végén a járványhelyzet miatt már pont nem láthattuk Závada Péter A széplélek című térdrámájából készült előadást, most viszont két napig lehetőségünk lesz online megnézni. Május 13-án premier a Stúdió K Színházban.

Rezek Bori | 2021. május 12. |

Tavaly októberben Hegymegi Máté vitte színpadra a NERO-t, amit Kosztolányi Dezső regényéből a rendező állandó munkatársa, Garai Judit dolgozott át, a következő bemutató pedig A széplélek lett volna, amit Závada Péter drámájából Geréb Zsófia rendezett meg a Stúdió K-ban. Mindkettő erősen tematizálja a hatalom és a művészet, vagy még konkrétabban a politikus és a művész viszonyát, ami egyrészről persze minden korban aktuális lehet, mégis, az elmúlt egy év történései szinte megkövetelik, hogy ezekről minél több megvilágításból beszélgessünk egymással és, hogy ezekről velünk együtt gondolkodjanak a kortárs művészetek képviselői is. 

Závada Péter “térdrámaként” hivatkozik A széplélekre, hiszen a történet középpontjában maga a királyi kastély áll. Az elgondolás szerint ezek a fenséges épületek magukba foglalják a történelem korszakait és rétegeit, amiket különböző korokban, különböző vezetők és politikai hatalmak saját kényük-kedvük szerint használnak fel. A darabban (és az előadás plakátján) megjelenő Neuschwanstein kastély a történet főszereplője, amit II. Lajos bajor király építtetett, majd később a nácik egyik főhadiszállása lett, ahova az elkobzott műkincseket gyűjtötték össze. (A kastély egyébként a mai napig turisztikai célpont és popkulturális jelkép, hiszen ez az építmény ihlette a Disneylandban található Csipkerózsika kastélyt, és a Walt Disney-féle Hamupipőke kastélyt is.)

-

(Plakátfotó: Szita János, grafika: Robbin Groß)

A darab tehát II. Lajos bajor király életét dolgozza fel, akit Homonnai Katalin játszik az előadásban. Több ponton is valós, megtörtént elemekből építi fel Závada a “Hattyúkirály”, avagy “Őrült Lajos király” figuráját. Az ő uralkodásától kezdve ismerhetjük meg a kastély történetét, a Nagypál Gábor által alakított, pszichés problémákkal küzdő idegenvezető elbeszélésein és a király körül megjelenő szereplők leírásain keresztül. Az egész darabra érvényes, hogy a drámai műnemtől elvárt párbeszédes forma helyett inkább monológokban beszélnek a szereplők. 

-

(Fotó: Vass László Ádám)

Geréb Zsófia  korábban is rendezett már előadást Závada Péter drámájából, ez volt a Trafóban bemutatott Je Suis Amphitryon (az előadás itt nézhető vissza). Ezúttal viszont nem megrendelésre készült a darab, hanem az író és a rendező közös ötleteléséből született meg az anyag, Závada pedig így nyilatkozott a témaválasztás kérdéséről:

“Aktívan részt venni az egyre kilátástalanabbnak tűnő politikai lövészárok-harcban, vagy eltávolodni a közélet fájó valóságától, a tudatos szerepvállalástól, és végérvényesen visszavonulni a képzelet és a történelmi múlt vadregényes világába? Többek között ebben ragadható meg II. Lajos, bajor uralkodó személyes válsága, és ebből a dilemmából kiindulva fordulunk mi is a király alakjához, valamint a grandiózus emlékhelyhez, a Neuschwanstein kastélyhoz ma, mikor a fenti kérdés egyre aktuálisabbá és égetőbbé válik a mindennapjainkban.”

Az előadás a Stúdió K-ban játszott előadásokhoz hasonlóan, a tér lehetőségeihez mérten minimális díszlettel és látványelemekkel, de annál erőteljesebb színekkel dolgozik és sokszor maga a szöveg válik díszletté. Geréb Zsófia rendezéseiben mindig fontos szerepet kap a zeneiség és gyakran megjelenik az opera műfaja is, a Freakin Discoból ismert Csizmás Andrásnak köszönhetően pedig ez egy sejtelmes, misztikus hangulatú atmoszférával párosul. 


-

(Fotó: Vass László Ádám)

A széplelekben megjelenő II. Lajos figurája, vagy a bevezetőben említett Nero bár történelmi figurák, mégis köztünk élő jellemek. Csak gondoljunk a világ jelenlegi vezetőire, vagy olvassuk el Závada Péter jellemzését és máris megérthetjük, hogy miért érdemes régebbi korok alakjaihoz nyúlni, ha a máról akarunk beszélni.

“Nagyzási hóbortjainak köszönhetően a király számos kastélyt építtetett, többek között a híres Neuschwanstein-kastélyt, ahol történetünk játszódik. Apja váratlan halálát követően a tizennyolc éves Lajos felkészületlenül kerül a trónra. Sokkal jobban érdekli a zene, az építészet és a lovagregények világa, mint az uralkodás és a háborúzás. Wagner zenéje már gyerekkorában mélyen megérinti, és később nem csak szoros barátság fűzi a zeneszerzőhöz, hanem mecénásként jelentős anyagi támogatásban is részesíti. A Német Egység létrejöttét megelőző katonai konfliktusból Bajorország vesztesen – bár nem nagy veszteségekkel – kerül ki. Lajost ez igen megviseli. A helyzet uralkodói presztízsének gyengüléséhez vezet, még inkább távolodni kezd a politikától, mígnem teljesen bezárkózik saját romantikus világába.”

Az előadás online bemutatója 2021. május 13-án 19:00-kor lesz, majd ezt követően két napig lesz még elérhető az előadás. Jegyeket venni pedig ITT lehet. 

Játsszák: Nagypál Gábor, Homonnai Katalin, Pallagi Melitta, Nyakó Júlia, Spilák Lajos, Sipos György, Lovas Dániel

Szöveg: Závada Péter

Dramaturg: Gyarmati Kata

Látvány: Bobor Ágnes

Zene és sound design: Csizmás András

Fény: Berta Ninett

Jelmez asszisztens: Velkey Virág

Asszisztens: Mátyás Viktória

Rendező: Geréb Zsófia

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

A TÁP Színháztól megszokhattuk, hogy formailag és tartalmilag egyaránt különc, provokatív színházi műhely, amelynek tagjai évtizedek óta minden irányba feszegetik azokat a határokat, amit hagyományosan színháznak nevezünk. Az Alatta-felette online előadásai is épp ilyenek és semmivel sem kevésbé zavarba ejtőek attól, hogy Zoomon nézzük őket, sőt talán még intimebbé válik azzal, hogy a kanapénkról figyeljük, ahogy a saját kanapéjukról beszélnek hozzánk. 

...
Nagy

Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

Programajánlónkban a színházi évad végére is találtunk néznivalót.

...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

...
Nagy

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg ma este 20:00 óráig Az öldöklő angyalt.

...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

A Vers Csak Neked elnevezésű kezdeményezés után az Örkény István Színház előrukkolt egy újabb baráti hangvételű programmal, ahol egy rövidke órára még a valódi, offline színháznál is közelebb kerülhetnek a nézők kedvenc színészeikhez. Szubjektív élménybeszámoló a múlt héten véget ért Tea Zoommal című irodalmi programról. 

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

A tanév végéhez közeledve összeszedtünk pár olyan előadást, ami segíthet a most érettségizőknek a felkészülésben, ezért a magyar és a világirodalom kötelező és ajánlott műveiből válogattunk. 

...
Hírek

Az erkélyen és a földön fekve is verseket mondanak a Katona József Színház színészei

A Katona öt népszerű színművésze: Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik (Bognár Péter, Demény Péter, Kemény Zsófi, Tóth Krisztina és Szabó T. Anna) egy-egy versét.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb színházi előadásai

Az évtized legnépszerűbb és legemlékezetesebb könyvei után most összeszedtük az évtized legemblematikusabb színházi előadásait is. Ezek voltak a kedvenceink a 2010-es években bemutatott darabok közül.

...
Nagy

Az évtized színházi embere: Pintér Béla

Pintér Béla munkája hatásában és népszerűségében is kőszínházakkal vetekszik, a 2010-es évtizedben ért a csúcsra, bemutatjuk.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Hírek

Aki életünkben az oxigént jelenti, pont ő nincs többé - Itt az Erőss Zsoltról szóló film első teasere

...
Hírek

Borúlátó beszéddel köszönte meg Krasznahorkai a Libri-díjat

...
Hírek

Tompa Andrea Omertája rangos német díjra esélyes

...
Szórakozás

Russell Crowe Zeuszával is összeakad Thor az új előzetesben

...
Hírek

Sally Rooney az egyetlen író idén a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listáján

...
Hírek

George R. R. Martin versenyezne A Gyűrűk Ura-előzménytörténettel

...
Alkotótárs

Hegyi Ede: Szerencsés, ha az alkotás a közlés visszatarthatatlan kényszeréből fakad

...
Hírek

Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Podcast

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

A podcastban beszélgettünk arról, hogyan találkozott először a háborúval, milyen idegennek lenni más kultúrákban, van-e olyan téma, amit nem tud lefényképezni és arról, hogyan lehet az embertelenséget feldolgozni. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

...
Bányász Attila

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

...
Alkotótárs

André Ferenc: Az utolsó levél [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjat. A két szerző a Könyves Magazin oldalán írói levelezésbe kezd - ennek az első darabját olvashatjátok most, mégpedig Czakó Zsófiától.