Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

A színházi évad végére összegyűjtöttünk még néhány izgalmas független színházi előadást. Némelyik továbbra is otthonról, a kanapéról nézhető, de elhoztunk pár olyat is, aminek egy részén élőben is együtt lehetünk végre.

Rezek Bori | 2021. április 28. |

Gardenö Klaudia-Komán Attila: Idővonal 

-

Hol? Trafó

Mikor? május 1 és 9 között több alkalommal

Ár? 2000 Ft

A független szféra mindig a kísérletezés, a formai újdonságok terepe, a Trafó pedig előrukkolt a sétaszínház műfajával, ahol a járványhelyzetben is tudunk végre találkozni egymással és az előírásoknak megfelelően színházba menni. Gardenö Klaudia bábrendező szakos hallgató és Komán Attila dramaturg hallgató létrehozták az East End nevű alkotócsoportot, ahol a színház formai határaival és rejtett tereivel kísérleteznek. Az Idővonal című előadásukban mokumentarista jelenetekkel és performanszokkal tematizálják azt a talajvesztettséget, amit a járványhelyzet okozott bennünk. A séta a Falk Miksa utcai Columbo szobornál kezdődik, innen járhatjuk be Budapest belvárosát az SZFE és a Freeszfe színészhallgatóival. Fontos, hogy mindenki vigyen magával okostelefont, fülhallgatót, buszjegyet a dress code pedig fekete ruha és kényelmes cipő! (Az előadásban játszik: Bari István, Deák-Volom Dávid, Gloviczki Bernát, Hrapka Zsófia, Jakab Balázs, Kádár Kinga, Kanyó Kata, Katona Péter Dániel, Koós Boglárka, Koroknai Sándor, Kuttner Bálint, László Gáspár, Márkus István, Mechle Christian, Szécsi Bence, Ujvári Bors, Váczi Kristóf.)

Dékány Barnabás: Megyek utánad 

-

(A kép forrása: Jurányi)

Hol? Jurányi 

Mikor? 2021. május 16. 19:00

Ár? 3900 Ft

Grecsó Krisztián 2014-es regényéből készült előadást két évvel ezelőtt mutatták be a Jurányi Házban, a szerelmi leltár résztvevői pedig Baki Dániel, Kurta Niké és Mészáros Béla. Grecsó főhőse egy a harmincas éveiben járó férfi, Daru, aki mesél saját magáról, életének különböző állomásairól, önmaga jobb és rosszabb verzióiról, mindezt a szerelmein keresztül. A kapcsolatok között megjelennek megélt szerelmek, megcsalások, kalandok és be nem teljesült viszonyok is. Az előadás nem próbál meg ezek között morálisan rangsorolni, csak felmutatja őket, miközben önvizsgálatra hívja a nézőket. Az előadás után garantáltan mi is végigpörgetjük majd eddigi kapcsolatainkat, hiszen a színháznak voltaképp ez az egyik legfontosabb szerepe talán: az önreflexió. 

Szalay Kriszta: Maradjunk annyiban 

-

(Fotó: Molnár Ádám)

Hol? Eötvös 10 Kulturális Központ

Mikor? 2021. május 16. 19:00

Ár? 2900 Ft

Bár a bemutató a Centrál Színházban valósult meg, a Maradjunk annyiban egy vándor-monodrámává vált és több színház is befogadta már vendégelőadásként. Amit Szalai Kriszta csinál, azt nevezhetjük method actingnek, kulturális antropológiai kutatásnak, vagy elhivatott társadalmi aktivizmusnak, a végeredmény egy nagyon autentikus, erős, hiteles előadás a budapesti hajléktalanság állapotáról. Az ötletet egy riportfilm adta, ahol egy 26 éve az utcán élő nő mesélt a mindennapjairól, a próbafolyamat előtt pedig a színésznő öt napig élte a hajléktalanok életet, hogy saját bőrén tapasztalja meg ezt a végtelenül kiszolgáltatott, magányos létezést. Ez az online előadás azért jön most létre, hogy az előadásban megjelenő Lakatosné Jutka kunyhójából albérletbe költözhessen a jegybevétel árából, Szalai Kriszta nem titkolt szándéka pedig az, hogy árnyalja bennünk a szegénységről és a kitaszítottságról alkotott képünket.

Csákányi Eszter: Akit az istenek szeretnek

-

(Fotó: Takács Attila)

Hol? Spinoza Kávéház

Mikor? 2021. május 27. 19:00

Ár? 3900 Ft

Csákányi Esztert az istenek tényleg megtartották gyereknek, ami az örökösen metsző, éles, de játékos humorát, öniróniáját és a legnemesebb értelemben vett bohócságát illeti. Ebben az előadásban magáról, tágabb értelemben véve pedig a nőiségről mesél, a test és a lélek nehezen kezelhető változásairól. Szaval, énekel, mindezt megannyi drámaisággal és egyben könnyedséggel. Az ilyen önálló esteknek és a monodrámáknak a legfontosabb eleme egy minden rezdülésében meglepő, önazonos, őszinte beszélő, Csákányi Esztertől pedig, ahogy minden alakításában, pontosan ezt kapjuk itt is.

Horváth Csaba: Szürke galamb

-

(Fotó: Schiller Kata)

Hol? Stúdió K

Mikor? bármikor megtekinthető

Ár? 1990 Ft

A Stúdió K Színház 2017 januárjában mutatta be Tar Sándor Szürke galambját, amihez a regény mozaikszerű cselekményéből Mikó Csaba készített remek színpadi adaptációt. Horváth Csaba harmadszor dolgozott Tar szöveggel, hiszen a Forte Társulattól láthattuk már A mi utcánkat, és A te országodat is.  A regényben megjelenő rengeteg szereplőt a Stúdió K hét színésze (Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Sipos György, Spilák Lajos) és a fizikai színházból ismert Horkay Barnabás játszák. Tar realista történetét itt is a fizikalitás és a verbalitás különleges, szuggesztív elegyében mesélik el az alkotók, a történet pedig kivételesen nem a társadalom perifériájára szorult, mélyszegénységben élők világát kívánja bemutatni, helyette egy lélektanilag igazán izgalmas krimit láthatunk a színpadon. Az előadást már sajnos levették a repertoárról, úgyhogy érdemes így online pótolnia mindenkinek, aki nem látta élőben.

Fodor Tamás: A görény dala

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Stúdió K 

Mikor? bármikor megtekinthető

Ár? 1990 Ft

A Stúdió K-nál maradva a társulat alapítója, Fodor Tamás rendezésében láthatjuk a 2002-es előadást, természetesen ezt is csak felvételről. Az előadás írója Forgách András, aki az előadás szövegéért díjat is kapott a Magyar Stúdiószínházi Műhelyek XV. Fesztiválján. A cselekmény a teljes XX. századot fogja át és az egyéni boldogság és az univerzális igazságok kérdését járja körül. Az előadás műfaji megjelölése is sokat sejtet: zenés tortura dell’arte! Szereplők: Hernádi Csaba, Hannus Zoltán, Nádasi László, Tamási Zoltán, Bogdán Árpád, Homonnai Katalin, Kakasy Dóra, Lendváczky Zoltán, Fodor Tamás.

Kovács Dániel Ambrus: Jobb félni - avagy Egység Kétség Háromság

-

(Fotó: Dávid Attila)

Hol? Fészek Művészklub

Mikor? bármikor megtekinthető

Ár? 1990 Ft

A 2018-ban végzett Zsámbéki Gábor-Fullajtár Andrea-osztály öt színészének (Ballér Bianka, Lestyán Attila, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina, Vizi Dávid), azaz a Karaván Munkacsoport improvizációiból létrejött egy előadás a járványról, amit 2020 őszén még éppen be tudtak mutatni, mielőtt a járvány miatt bezártak volna a színházak. Ez az abszurd helyzet jól illeszkedik a fiatal társulat fekete humorához. A tragikomikus hangvételű előadásban öt nagyon különböző, de szélsőségeikben mégis némileg hasonló szereplőn keresztül szembesülhetünk értelmetlen rettegéseinkkel és jogos félelmeinkkel egyaránt. 

Balogh Rodrigó: Falunap - gasztro túraszínház a Gellérthegyen

-

(Fotó: Független Színház)

Hol? Független Színház, Gellért-hegy

Mikor? 2021. június 3. és 4. 17:00

Ár? 5500 Ft

Június elején egy képzeletbeli zsákfaluba utazhatunk el a Független Színház roma és nem roma színészeivel együtt, ahol egy fiktív falu hátrányos helyzetű lakói látnak minket vendégül. Az árban benne van az ott fogyasztható étel-ital, a Gellért-hegyről a fővárosra letekintve pedig együtt gondolkodhatunk a sokak számára teljesen kilátástalan gazdasági helyzetről, a vidéki ember munkalehetőségeiről és a sokszor megoldhatatlannak tűnő gyermekvállalás kérdéseiről. Az előadást azoknak ajánljuk, akiknek hiányzik az élő színház varázsa, akiket érdekel a gasztronómia, akik szeretnek társadalmi kérdésekről vitatkozni, vagy csak azoknak, akik sétálnának egy jót egy elképzelt vidéki faluban Bunyós Évivel, Csoki Marival, Csivavával vagy Fütty Imrével. (Az előadás szereplői: Lovas Emília, Csányi Dávid, Stubnya Béla, Pászik Cristopher, Balogh Orsolya és Kőszegi Judit.)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

...
Nagy

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg ma este 20:00 óráig Az öldöklő angyalt.

...
Hírek

Az erkélyen és a földön fekve is verseket mondanak a Katona József Színház színészei

A Katona öt népszerű színművésze: Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik (Bognár Péter, Demény Péter, Kemény Zsófi, Tóth Krisztina és Szabó T. Anna) egy-egy versét.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

...
Nagy

Mások bőrébe bújt a Kígyó: egy sorozatgyilkos felemelkedése és bukása

...
Nagy

A Babilon Berlin még úgyis izgalmas, ha kivonjuk belőle Berlint

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Május végén térnek vissza a Jóbarátok

...
Hírek

Eladó a szélmalom-ház, amely egykor Arthur Miller lakhelye volt

...
Hírek

Milyen titkokat rejtenek Leonardo da Vinci jegyzetfüzetei?

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

...
Hírek

Barabási a New York Timesban írta meg, hogyan lett digitális műalkotás egy hálózati képből

...
Hírek

Salinger, fotóikonok és Ms. Columbo [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Mészöly Miklós "kiábrándítóan sötét" regényt írt, visszadobták

...
Hírek

Bereményi Géza, Grecsó Krisztián, Spiró György, Závada Péter, Csoóri-est és Rájátszás a Margó Irodalmi Fesztiválon

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Mit szólna gyerekkori önmagunk, ha látná, milyen felnőttek lettünk?

Székely Szabolcs verseskötete, A beszélgetés története a felnőttkor dilemmáiról, meghasonlásairól mesél, és közben leszámol jó néhány illúzióval is. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nyolcvanéves nyomozók fejtik meg a nyugdíjasotthon gyilkossági ügyét

Az utóbbi idők egyik legnagyobb krimi szenzációja Richard Osman könyve, A csütörtöki nyomozóklub. A regény csak Angliában több mint egymillió példányban kelt el, Steven Spielberg pedig már le is csapott a filmjogokra. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Agatha Christie előtt tiszteleg debütáló krimijében Pavesi

Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul: kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. Olvassatok bele Alex Pavesi új regényébe!

...
Beleolvasó

A partizánnők története gyökerestől megváltoztatja a holokausztról alkotott képet

Lengyel női ellenállók történetét meséli el Judy Batalion elképesztő könyve, amely teljesen új szemszögből mutatja be a holokauszt történetének egyik kevésbé ismert részét. Kik voltak a partizánnők? Miért felejtettük el őket? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ki írja majd meg a nagy járványverset?

Vida Kamilla első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány friss és izgalmas, ráadásul a versektől nem idegen az önirónia. Olvassátok el a Nagy járványverset a közetből!

...
Beleolvasó

Yasmina Reza felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon

Yasmina Reza Renaudot-díjas regénye, a Babilon arról szól, mi történik, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét. Mutatunk egy részt belőle!

...

Az odüsszeuszi férfiideál mára komikusnak hathat [Kötelező]

...

Janikovszky Éva, Dekameron-projekt és A nomádok földje [10 perc Könyves]

...

Ki nyeri a Libri Irodalmi Díjat? Megvitattuk! [podcast]

...

Esterházy megtanít máshogy olvasni [Összekötve podcast]

Polc

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...
Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál.