Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

A színházi évad végére összegyűjtöttünk még néhány izgalmas független színházi előadást. Némelyik továbbra is otthonról, a kanapéról nézhető, de elhoztunk pár olyat is, aminek egy részén élőben is együtt lehetünk végre.

Rezek Bori | 2021. április 28. |

Gardenö Klaudia-Komán Attila: Idővonal 

-

Hol? Trafó

Mikor? május 1 és 9 között több alkalommal

Ár? 2000 Ft

A független szféra mindig a kísérletezés, a formai újdonságok terepe, a Trafó pedig előrukkolt a sétaszínház műfajával, ahol a járványhelyzetben is tudunk végre találkozni egymással és az előírásoknak megfelelően színházba menni. Gardenö Klaudia bábrendező szakos hallgató és Komán Attila dramaturg hallgató létrehozták az East End nevű alkotócsoportot, ahol a színház formai határaival és rejtett tereivel kísérleteznek. Az Idővonal című előadásukban mokumentarista jelenetekkel és performanszokkal tematizálják azt a talajvesztettséget, amit a járványhelyzet okozott bennünk. A séta a Falk Miksa utcai Columbo szobornál kezdődik, innen járhatjuk be Budapest belvárosát az SZFE és a Freeszfe színészhallgatóival. Fontos, hogy mindenki vigyen magával okostelefont, fülhallgatót, buszjegyet a dress code pedig fekete ruha és kényelmes cipő! (Az előadásban játszik: Bari István, Deák-Volom Dávid, Gloviczki Bernát, Hrapka Zsófia, Jakab Balázs, Kádár Kinga, Kanyó Kata, Katona Péter Dániel, Koós Boglárka, Koroknai Sándor, Kuttner Bálint, László Gáspár, Márkus István, Mechle Christian, Szécsi Bence, Ujvári Bors, Váczi Kristóf.)

Dékány Barnabás: Megyek utánad 

-

(A kép forrása: Jurányi)

Hol? Jurányi 

Mikor? 2021. május 16. 19:00

Ár? 3900 Ft

Grecsó Krisztián 2014-es regényéből készült előadást két évvel ezelőtt mutatták be a Jurányi Házban, a szerelmi leltár résztvevői pedig Baki Dániel, Kurta Niké és Mészáros Béla. Grecsó főhőse egy a harmincas éveiben járó férfi, Daru, aki mesél saját magáról, életének különböző állomásairól, önmaga jobb és rosszabb verzióiról, mindezt a szerelmein keresztül. A kapcsolatok között megjelennek megélt szerelmek, megcsalások, kalandok és be nem teljesült viszonyok is. Az előadás nem próbál meg ezek között morálisan rangsorolni, csak felmutatja őket, miközben önvizsgálatra hívja a nézőket. Az előadás után garantáltan mi is végigpörgetjük majd eddigi kapcsolatainkat, hiszen a színháznak voltaképp ez az egyik legfontosabb szerepe talán: az önreflexió. 

Szalay Kriszta: Maradjunk annyiban 

-

(Fotó: Molnár Ádám)

Hol? Eötvös 10 Kulturális Központ

Mikor? 2021. május 16. 19:00

Ár? 2900 Ft

Bár a bemutató a Centrál Színházban valósult meg, a Maradjunk annyiban egy vándor-monodrámává vált és több színház is befogadta már vendégelőadásként. Amit Szalai Kriszta csinál, azt nevezhetjük method actingnek, kulturális antropológiai kutatásnak, vagy elhivatott társadalmi aktivizmusnak, a végeredmény egy nagyon autentikus, erős, hiteles előadás a budapesti hajléktalanság állapotáról. Az ötletet egy riportfilm adta, ahol egy 26 éve az utcán élő nő mesélt a mindennapjairól, a próbafolyamat előtt pedig a színésznő öt napig élte a hajléktalanok életet, hogy saját bőrén tapasztalja meg ezt a végtelenül kiszolgáltatott, magányos létezést. Ez az online előadás azért jön most létre, hogy az előadásban megjelenő Lakatosné Jutka kunyhójából albérletbe költözhessen a jegybevétel árából, Szalai Kriszta nem titkolt szándéka pedig az, hogy árnyalja bennünk a szegénységről és a kitaszítottságról alkotott képünket.

Csákányi Eszter: Akit az istenek szeretnek

-

(Fotó: Takács Attila)

Hol? Spinoza Kávéház

Mikor? 2021. május 27. 19:00

Ár? 3900 Ft

Csákányi Esztert az istenek tényleg megtartották gyereknek, ami az örökösen metsző, éles, de játékos humorát, öniróniáját és a legnemesebb értelemben vett bohócságát illeti. Ebben az előadásban magáról, tágabb értelemben véve pedig a nőiségről mesél, a test és a lélek nehezen kezelhető változásairól. Szaval, énekel, mindezt megannyi drámaisággal és egyben könnyedséggel. Az ilyen önálló esteknek és a monodrámáknak a legfontosabb eleme egy minden rezdülésében meglepő, önazonos, őszinte beszélő, Csákányi Esztertől pedig, ahogy minden alakításában, pontosan ezt kapjuk itt is.

Horváth Csaba: Szürke galamb

-

(Fotó: Schiller Kata)

Hol? Stúdió K

Mikor? bármikor megtekinthető

Ár? 1990 Ft

A Stúdió K Színház 2017 januárjában mutatta be Tar Sándor Szürke galambját, amihez a regény mozaikszerű cselekményéből Mikó Csaba készített remek színpadi adaptációt. Horváth Csaba harmadszor dolgozott Tar szöveggel, hiszen a Forte Társulattól láthattuk már A mi utcánkat, és A te országodat is.  A regényben megjelenő rengeteg szereplőt a Stúdió K hét színésze (Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Sipos György, Spilák Lajos) és a fizikai színházból ismert Horkay Barnabás játszák. Tar realista történetét itt is a fizikalitás és a verbalitás különleges, szuggesztív elegyében mesélik el az alkotók, a történet pedig kivételesen nem a társadalom perifériájára szorult, mélyszegénységben élők világát kívánja bemutatni, helyette egy lélektanilag igazán izgalmas krimit láthatunk a színpadon. Az előadást már sajnos levették a repertoárról, úgyhogy érdemes így online pótolnia mindenkinek, aki nem látta élőben.

Fodor Tamás: A görény dala

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Stúdió K 

Mikor? bármikor megtekinthető

Ár? 1990 Ft

A Stúdió K-nál maradva a társulat alapítója, Fodor Tamás rendezésében láthatjuk a 2002-es előadást, természetesen ezt is csak felvételről. Az előadás írója Forgách András, aki az előadás szövegéért díjat is kapott a Magyar Stúdiószínházi Műhelyek XV. Fesztiválján. A cselekmény a teljes XX. századot fogja át és az egyéni boldogság és az univerzális igazságok kérdését járja körül. Az előadás műfaji megjelölése is sokat sejtet: zenés tortura dell’arte! Szereplők: Hernádi Csaba, Hannus Zoltán, Nádasi László, Tamási Zoltán, Bogdán Árpád, Homonnai Katalin, Kakasy Dóra, Lendváczky Zoltán, Fodor Tamás.

Kovács Dániel Ambrus: Jobb félni - avagy Egység Kétség Háromság

-

(Fotó: Dávid Attila)

Hol? Fészek Művészklub

Mikor? bármikor megtekinthető

Ár? 1990 Ft

A 2018-ban végzett Zsámbéki Gábor-Fullajtár Andrea-osztály öt színészének (Ballér Bianka, Lestyán Attila, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina, Vizi Dávid), azaz a Karaván Munkacsoport improvizációiból létrejött egy előadás a járványról, amit 2020 őszén még éppen be tudtak mutatni, mielőtt a járvány miatt bezártak volna a színházak. Ez az abszurd helyzet jól illeszkedik a fiatal társulat fekete humorához. A tragikomikus hangvételű előadásban öt nagyon különböző, de szélsőségeikben mégis némileg hasonló szereplőn keresztül szembesülhetünk értelmetlen rettegéseinkkel és jogos félelmeinkkel egyaránt. 

Balogh Rodrigó: Falunap - gasztro túraszínház a Gellérthegyen

-

(Fotó: Független Színház)

Hol? Független Színház, Gellért-hegy

Mikor? 2021. június 3. és 4. 17:00

Ár? 5500 Ft

Június elején egy képzeletbeli zsákfaluba utazhatunk el a Független Színház roma és nem roma színészeivel együtt, ahol egy fiktív falu hátrányos helyzetű lakói látnak minket vendégül. Az árban benne van az ott fogyasztható étel-ital, a Gellért-hegyről a fővárosra letekintve pedig együtt gondolkodhatunk a sokak számára teljesen kilátástalan gazdasági helyzetről, a vidéki ember munkalehetőségeiről és a sokszor megoldhatatlannak tűnő gyermekvállalás kérdéseiről. Az előadást azoknak ajánljuk, akiknek hiányzik az élő színház varázsa, akiket érdekel a gasztronómia, akik szeretnek társadalmi kérdésekről vitatkozni, vagy csak azoknak, akik sétálnának egy jót egy elképzelt vidéki faluban Bunyós Évivel, Csoki Marival, Csivavával vagy Fütty Imrével. (Az előadás szereplői: Lovas Emília, Csányi Dávid, Stubnya Béla, Pászik Cristopher, Balogh Orsolya és Kőszegi Judit.)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

...
Nagy

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg ma este 20:00 óráig Az öldöklő angyalt.

...
Hírek

Az erkélyen és a földön fekve is verseket mondanak a Katona József Színház színészei

A Katona öt népszerű színművésze: Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik (Bognár Péter, Demény Péter, Kemény Zsófi, Tóth Krisztina és Szabó T. Anna) egy-egy versét.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

...
Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.