Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

A színházi évad végére összegyűjtöttünk még néhány izgalmas független színházi előadást. Némelyik továbbra is otthonról, a kanapéról nézhető, de elhoztunk pár olyat is, aminek egy részén élőben is együtt lehetünk végre.

Rezek Bori | 2021. április 28. |

Gardenö Klaudia-Komán Attila: Idővonal 

-

Hol? Trafó

Mikor? május 1 és 9 között több alkalommal

Ár? 2000 Ft

A független szféra mindig a kísérletezés, a formai újdonságok terepe, a Trafó pedig előrukkolt a sétaszínház műfajával, ahol a járványhelyzetben is tudunk végre találkozni egymással és az előírásoknak megfelelően színházba menni. Gardenö Klaudia bábrendező szakos hallgató és Komán Attila dramaturg hallgató létrehozták az East End nevű alkotócsoportot, ahol a színház formai határaival és rejtett tereivel kísérleteznek. Az Idővonal című előadásukban mokumentarista jelenetekkel és performanszokkal tematizálják azt a talajvesztettséget, amit a járványhelyzet okozott bennünk. A séta a Falk Miksa utcai Columbo szobornál kezdődik, innen járhatjuk be Budapest belvárosát az SZFE és a Freeszfe színészhallgatóival. Fontos, hogy mindenki vigyen magával okostelefont, fülhallgatót, buszjegyet a dress code pedig fekete ruha és kényelmes cipő! (Az előadásban játszik: Bari István, Deák-Volom Dávid, Gloviczki Bernát, Hrapka Zsófia, Jakab Balázs, Kádár Kinga, Kanyó Kata, Katona Péter Dániel, Koós Boglárka, Koroknai Sándor, Kuttner Bálint, László Gáspár, Márkus István, Mechle Christian, Szécsi Bence, Ujvári Bors, Váczi Kristóf.)

Dékány Barnabás: Megyek utánad 

-

(A kép forrása: Jurányi)

Hol? Jurányi 

Mikor? 2021. május 16. 19:00

Ár? 3900 Ft

Grecsó Krisztián 2014-es regényéből készült előadást két évvel ezelőtt mutatták be a Jurányi Házban, a szerelmi leltár résztvevői pedig Baki Dániel, Kurta Niké és Mészáros Béla. Grecsó főhőse egy a harmincas éveiben járó férfi, Daru, aki mesél saját magáról, életének különböző állomásairól, önmaga jobb és rosszabb verzióiról, mindezt a szerelmein keresztül. A kapcsolatok között megjelennek megélt szerelmek, megcsalások, kalandok és be nem teljesült viszonyok is. Az előadás nem próbál meg ezek között morálisan rangsorolni, csak felmutatja őket, miközben önvizsgálatra hívja a nézőket. Az előadás után garantáltan mi is végigpörgetjük majd eddigi kapcsolatainkat, hiszen a színháznak voltaképp ez az egyik legfontosabb szerepe talán: az önreflexió. 

Szalay Kriszta: Maradjunk annyiban 

-

(Fotó: Molnár Ádám)

Hol? Eötvös 10 Kulturális Központ

Mikor? 2021. május 16. 19:00

Ár? 2900 Ft

Bár a bemutató a Centrál Színházban valósult meg, a Maradjunk annyiban egy vándor-monodrámává vált és több színház is befogadta már vendégelőadásként. Amit Szalai Kriszta csinál, azt nevezhetjük method actingnek, kulturális antropológiai kutatásnak, vagy elhivatott társadalmi aktivizmusnak, a végeredmény egy nagyon autentikus, erős, hiteles előadás a budapesti hajléktalanság állapotáról. Az ötletet egy riportfilm adta, ahol egy 26 éve az utcán élő nő mesélt a mindennapjairól, a próbafolyamat előtt pedig a színésznő öt napig élte a hajléktalanok életet, hogy saját bőrén tapasztalja meg ezt a végtelenül kiszolgáltatott, magányos létezést. Ez az online előadás azért jön most létre, hogy az előadásban megjelenő Lakatosné Jutka kunyhójából albérletbe költözhessen a jegybevétel árából, Szalai Kriszta nem titkolt szándéka pedig az, hogy árnyalja bennünk a szegénységről és a kitaszítottságról alkotott képünket.

Csákányi Eszter: Akit az istenek szeretnek

-

(Fotó: Takács Attila)

Hol? Spinoza Kávéház

Mikor? 2021. május 27. 19:00

Ár? 3900 Ft

Csákányi Esztert az istenek tényleg megtartották gyereknek, ami az örökösen metsző, éles, de játékos humorát, öniróniáját és a legnemesebb értelemben vett bohócságát illeti. Ebben az előadásban magáról, tágabb értelemben véve pedig a nőiségről mesél, a test és a lélek nehezen kezelhető változásairól. Szaval, énekel, mindezt megannyi drámaisággal és egyben könnyedséggel. Az ilyen önálló esteknek és a monodrámáknak a legfontosabb eleme egy minden rezdülésében meglepő, önazonos, őszinte beszélő, Csákányi Esztertől pedig, ahogy minden alakításában, pontosan ezt kapjuk itt is.

Horváth Csaba: Szürke galamb

-

(Fotó: Schiller Kata)

Hol? Stúdió K

Mikor? bármikor megtekinthető

Ár? 1990 Ft

A Stúdió K Színház 2017 januárjában mutatta be Tar Sándor Szürke galambját, amihez a regény mozaikszerű cselekményéből Mikó Csaba készített remek színpadi adaptációt. Horváth Csaba harmadszor dolgozott Tar szöveggel, hiszen a Forte Társulattól láthattuk már A mi utcánkat, és A te országodat is.  A regényben megjelenő rengeteg szereplőt a Stúdió K hét színésze (Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Sipos György, Spilák Lajos) és a fizikai színházból ismert Horkay Barnabás játszák. Tar realista történetét itt is a fizikalitás és a verbalitás különleges, szuggesztív elegyében mesélik el az alkotók, a történet pedig kivételesen nem a társadalom perifériájára szorult, mélyszegénységben élők világát kívánja bemutatni, helyette egy lélektanilag igazán izgalmas krimit láthatunk a színpadon. Az előadást már sajnos levették a repertoárról, úgyhogy érdemes így online pótolnia mindenkinek, aki nem látta élőben.

Fodor Tamás: A görény dala

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Stúdió K 

Mikor? bármikor megtekinthető

Ár? 1990 Ft

A Stúdió K-nál maradva a társulat alapítója, Fodor Tamás rendezésében láthatjuk a 2002-es előadást, természetesen ezt is csak felvételről. Az előadás írója Forgách András, aki az előadás szövegéért díjat is kapott a Magyar Stúdiószínházi Műhelyek XV. Fesztiválján. A cselekmény a teljes XX. századot fogja át és az egyéni boldogság és az univerzális igazságok kérdését járja körül. Az előadás műfaji megjelölése is sokat sejtet: zenés tortura dell’arte! Szereplők: Hernádi Csaba, Hannus Zoltán, Nádasi László, Tamási Zoltán, Bogdán Árpád, Homonnai Katalin, Kakasy Dóra, Lendváczky Zoltán, Fodor Tamás.

Kovács Dániel Ambrus: Jobb félni - avagy Egység Kétség Háromság

-

(Fotó: Dávid Attila)

Hol? Fészek Művészklub

Mikor? bármikor megtekinthető

Ár? 1990 Ft

A 2018-ban végzett Zsámbéki Gábor-Fullajtár Andrea-osztály öt színészének (Ballér Bianka, Lestyán Attila, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina, Vizi Dávid), azaz a Karaván Munkacsoport improvizációiból létrejött egy előadás a járványról, amit 2020 őszén még éppen be tudtak mutatni, mielőtt a járvány miatt bezártak volna a színházak. Ez az abszurd helyzet jól illeszkedik a fiatal társulat fekete humorához. A tragikomikus hangvételű előadásban öt nagyon különböző, de szélsőségeikben mégis némileg hasonló szereplőn keresztül szembesülhetünk értelmetlen rettegéseinkkel és jogos félelmeinkkel egyaránt. 

Balogh Rodrigó: Falunap - gasztro túraszínház a Gellérthegyen

-

(Fotó: Független Színház)

Hol? Független Színház, Gellért-hegy

Mikor? 2021. június 3. és 4. 17:00

Ár? 5500 Ft

Június elején egy képzeletbeli zsákfaluba utazhatunk el a Független Színház roma és nem roma színészeivel együtt, ahol egy fiktív falu hátrányos helyzetű lakói látnak minket vendégül. Az árban benne van az ott fogyasztható étel-ital, a Gellért-hegyről a fővárosra letekintve pedig együtt gondolkodhatunk a sokak számára teljesen kilátástalan gazdasági helyzetről, a vidéki ember munkalehetőségeiről és a sokszor megoldhatatlannak tűnő gyermekvállalás kérdéseiről. Az előadást azoknak ajánljuk, akiknek hiányzik az élő színház varázsa, akiket érdekel a gasztronómia, akik szeretnek társadalmi kérdésekről vitatkozni, vagy csak azoknak, akik sétálnának egy jót egy elképzelt vidéki faluban Bunyós Évivel, Csoki Marival, Csivavával vagy Fütty Imrével. (Az előadás szereplői: Lovas Emília, Csányi Dávid, Stubnya Béla, Pászik Cristopher, Balogh Orsolya és Kőszegi Judit.)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

...
Nagy

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg ma este 20:00 óráig Az öldöklő angyalt.

...
Hírek

Az erkélyen és a földön fekve is verseket mondanak a Katona József Színház színészei

A Katona öt népszerű színművésze: Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik (Bognár Péter, Demény Péter, Kemény Zsófi, Tóth Krisztina és Szabó T. Anna) egy-egy versét.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.