Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, Az öldöklő angyalt, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg, hogy a magyar rendező hogyan álmodta színpadra azt a szürrealitást, ami valójában a mi mindennapjaink sűrített változata. Az előadás ma 20:00 óráig látható.

Rezek Bori | 2021. április 11. |

Az egy éve tartó járványhelyzetre szinte minden színházi műhely és művészeti intézmény reagált már valahogy. Valaki szerint online, valódi közönség és azonnali visszajelzés nélkül nincs értelme semminek, valaki kifejezetten a karantén helyzetet tematizáló új drámákkal jelent meg és hozott létre teljesen új alkotásokat, mások pedig visszanyúltak a világirodalom idevágó műveihez. 

Bodó Viktor a filmművészet egyik klasszikusát, Luis Buñuel 1962-es filmjét, Az öldöklő angyalt dolgozta át színpadra. A színházban készült filmes adaptációkról egyébként maga a rendező mondta el, hogy gyakran csak valamiféle utánérzés tud létrejönni, ami egyébként valóban sokszor felveti a kérdést, hogy van-e szükségünk ezekre? 

A Schauspiel Stuttgart társulata és Bodó Viktor magyar alkotótársai megvalósításában viszont egy teljesen önálló, érvényes előadás született. 

A két alkotó, Buñuel és Bodó munkássága egyébként sokban hasonlítanak egymásra. Mindketten folyamatosan játszanak a reális és a szürreális jegyek és szekvenciák egymásba játszásával, és azzal, hogy a kettő valójában hol találkozik és hol válik el egymástól mind művészileg, mind a saját életünkben. Mindkét rendező előszeretettel dolgozik több jelentésű szimbólumokkal, álomszerű képekkel és az őrület dimenzióival.

Míg a filmben egy operaelőadás után egy arisztokrata társaság gyűlik össze a Nobile házaspárnál vacsorára, addig Bodó Viktornál a járványügyi válsághelyzet miatt jönnek össze a társadalom döntéshozói egy kerek asztalt körbeülve. Videón bekapcsolódnak a valós világunk nagyhatalmú vezetői is, így mindenki a kiskosztümjéhez, öltönyéhez és a krízishelyzethez illő komolysággal viselkedik, egészen addig, amíg valami össze nem zavarja a rendszert. 

-

(Előadásfotó a színház oldaláról.)

Ahogy a filmben, úgy itt sem tudjuk, hogy pontosan miért nem tudják elhagyni azt a teret, ahol összegyűltek egy hirtelen bekövetkező áramszünet, és az abból adódó láthatatlan erő miatt, ami fogva tartja őket. Az egész előadás pontosan rímel a mi egy éve tartó bezártságunkra: az első meglepődés után a helyzet tagadása és a racionális válaszok keresése, majd a tehetetlenségből adódó düh, a belső szétesés és a szorongás eleinte humoros, majd sokkal kevésbé humoros fázisai, később a bűnbak keresése és végül a helyzet feldolgozhatatlanságából eredő agresszió is megjelenik. 

Az előadás elején még frissen fertőtlenített mikrofonokat, steril irodai székeket, konferenciára érkező fontos embereket és a világi hatalom képviselőit láthatjuk, a végére viszont az egyre szürreálisabb képeket szakrális és vallási szimbólumok tarkítják, amiben mindenki elveszíti kultúremberi, vagy egészen egyszerűen csak emberi mivoltát. 

Az előadásnak nem csak tartalmi, de formai érdekessége is, hogy a járványhelyzetnek megfelelő szabályok szerint jött létre, így a színészek egyetlen egy alkalomtól eltekintve sosem érnek egymáshoz, mindig megtartják a másfél méteres távolságot. Azt, hogy mikor, hol és miért szegik meg ezt a szabályt, azt természetesen nem áruljuk el, az előadást ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyenesen itt.

Alkotók
Rendező: Bodó Viktor 
Színpadterv: Izsák Lili 
Jelmez: Nagy Fruzsina 
Zene: Klaus Von Heydenaber 
Sound design: Keresztes Gábor 
Videó design: Varga Vince 
Fény design: Jörg Schuchardt 
Dramaturg: Veress Anna, Ingoh Brux 
Társfordító: Rétháti Sandra 
Társkoreográfus: Daura Hernández García 
Szereplők: Biedermann Gábor, Therese Dörr, Sylvana Krappatsch, Anne-Marie Lux, Reinhard Mahlberg, Amina Merai, Peer Oscar Musinowski, Valentin Richter, Celina Rongen, Christiane Roẞbach, Michael Stiller, Klaus Von Heydenaber
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

A Vers Csak Neked elnevezésű kezdeményezés után az Örkény István Színház előrukkolt egy újabb baráti hangvételű programmal, ahol egy rövidke órára még a valódi, offline színháznál is közelebb kerülhetnek a nézők kedvenc színészeikhez. Szubjektív élménybeszámoló a múlt héten véget ért Tea Zoommal című irodalmi programról. 

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

A tanév végéhez közeledve összeszedtünk pár olyan előadást, ami segíthet a most érettségizőknek a felkészülésben, ezért a magyar és a világirodalom kötelező és ajánlott műveiből válogattunk. 

...
Nagy

Helen Mirren: Amióta létezünk ezen a bolygón, azóta mesélünk történeteket egymásnak (Színházi világnap)

Az elmúlt egy év pandémiás helyzetéről és a színház létezésének örökkévalóságáról Helen Mirren írt Színházi Világnapi köszöntőt, mi pedig ajánlunk néhány színházi programot ezalkalomból.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb színházi előadásai

Az évtized legnépszerűbb és legemlékezetesebb könyvei után most összeszedtük az évtized legemblematikusabb színházi előadásait is. Ezek voltak a kedvenceink a 2010-es években bemutatott darabok közül.

...
Nagy

Az évtized színházi embere: Pintér Béla

Pintér Béla munkája hatásában és népszerűségében is kőszínházakkal vetekszik, a 2010-es évtizedben ért a csúcsra, bemutatjuk.

...
Hírek

Az erkélyen és a földön fekve is verseket mondanak a Katona József Színház színészei

A Katona öt népszerű színművésze: Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik (Bognár Péter, Demény Péter, Kemény Zsófi, Tóth Krisztina és Szabó T. Anna) egy-egy versét.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

...
Nagy

Mások bőrébe bújt a Kígyó: egy sorozatgyilkos felemelkedése és bukása

...
Nagy

A Babilon Berlin még úgyis izgalmas, ha kivonjuk belőle Berlint

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Ilyen volt Julia Child, mielőtt a főzés világhírű nagykövetévé vált volna

...
Hírek

Május végén térnek vissza a Jóbarátok

...
Hírek

Eladó a szélmalom-ház, amely egykor Arthur Miller lakhelye volt

...
Hírek

Milyen titkokat rejtenek Leonardo da Vinci jegyzetfüzetei?

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

...
Hírek

Barabási a New York Timesban írta meg, hogyan lett digitális műalkotás egy hálózati képből

...
Hírek

Salinger, fotóikonok és Ms. Columbo [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Bereményi Géza, Grecsó Krisztián, Spiró György, Závada Péter, Csoóri-est és Rájátszás a Margó Irodalmi Fesztiválon

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál. 

...
Podcast

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

Coco Chanel életéről, karrierjéről, örökségéről beszélget Szeder Kata és Valuska László.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Závada Péter egy kastélyban keresi a választ hatalom és művészet viszonyára

...
Valuska László

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

...
Jakobovits Kitti

Könyvek arról, hogy miért fontosak nekünk a könyvek