Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, Az öldöklő angyalt, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg, hogy a magyar rendező hogyan álmodta színpadra azt a szürrealitást, ami valójában a mi mindennapjaink sűrített változata. Az előadás ma 20:00 óráig látható.

Rezek Bori | 2021. április 11. |

Az egy éve tartó járványhelyzetre szinte minden színházi műhely és művészeti intézmény reagált már valahogy. Valaki szerint online, valódi közönség és azonnali visszajelzés nélkül nincs értelme semminek, valaki kifejezetten a karantén helyzetet tematizáló új drámákkal jelent meg és hozott létre teljesen új alkotásokat, mások pedig visszanyúltak a világirodalom idevágó műveihez. 

Bodó Viktor a filmművészet egyik klasszikusát, Luis Buñuel 1962-es filmjét, Az öldöklő angyalt dolgozta át színpadra. A színházban készült filmes adaptációkról egyébként maga a rendező mondta el, hogy gyakran csak valamiféle utánérzés tud létrejönni, ami egyébként valóban sokszor felveti a kérdést, hogy van-e szükségünk ezekre? 

A Schauspiel Stuttgart társulata és Bodó Viktor magyar alkotótársai megvalósításában viszont egy teljesen önálló, érvényes előadás született. 

A két alkotó, Buñuel és Bodó munkássága egyébként sokban hasonlítanak egymásra. Mindketten folyamatosan játszanak a reális és a szürreális jegyek és szekvenciák egymásba játszásával, és azzal, hogy a kettő valójában hol találkozik és hol válik el egymástól mind művészileg, mind a saját életünkben. Mindkét rendező előszeretettel dolgozik több jelentésű szimbólumokkal, álomszerű képekkel és az őrület dimenzióival.

Míg a filmben egy operaelőadás után egy arisztokrata társaság gyűlik össze a Nobile házaspárnál vacsorára, addig Bodó Viktornál a járványügyi válsághelyzet miatt jönnek össze a társadalom döntéshozói egy kerek asztalt körbeülve. Videón bekapcsolódnak a valós világunk nagyhatalmú vezetői is, így mindenki a kiskosztümjéhez, öltönyéhez és a krízishelyzethez illő komolysággal viselkedik, egészen addig, amíg valami össze nem zavarja a rendszert. 

-

(Előadásfotó a színház oldaláról.)

Ahogy a filmben, úgy itt sem tudjuk, hogy pontosan miért nem tudják elhagyni azt a teret, ahol összegyűltek egy hirtelen bekövetkező áramszünet, és az abból adódó láthatatlan erő miatt, ami fogva tartja őket. Az egész előadás pontosan rímel a mi egy éve tartó bezártságunkra: az első meglepődés után a helyzet tagadása és a racionális válaszok keresése, majd a tehetetlenségből adódó düh, a belső szétesés és a szorongás eleinte humoros, majd sokkal kevésbé humoros fázisai, később a bűnbak keresése és végül a helyzet feldolgozhatatlanságából eredő agresszió is megjelenik. 

Az előadás elején még frissen fertőtlenített mikrofonokat, steril irodai székeket, konferenciára érkező fontos embereket és a világi hatalom képviselőit láthatjuk, a végére viszont az egyre szürreálisabb képeket szakrális és vallási szimbólumok tarkítják, amiben mindenki elveszíti kultúremberi, vagy egészen egyszerűen csak emberi mivoltát. 

Az előadásnak nem csak tartalmi, de formai érdekessége is, hogy a járványhelyzetnek megfelelő szabályok szerint jött létre, így a színészek egyetlen egy alkalomtól eltekintve sosem érnek egymáshoz, mindig megtartják a másfél méteres távolságot. Azt, hogy mikor, hol és miért szegik meg ezt a szabályt, azt természetesen nem áruljuk el, az előadást ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyenesen itt.

Alkotók
Rendező: Bodó Viktor 
Színpadterv: Izsák Lili 
Jelmez: Nagy Fruzsina 
Zene: Klaus Von Heydenaber 
Sound design: Keresztes Gábor 
Videó design: Varga Vince 
Fény design: Jörg Schuchardt 
Dramaturg: Veress Anna, Ingoh Brux 
Társfordító: Rétháti Sandra 
Társkoreográfus: Daura Hernández García 
Szereplők: Biedermann Gábor, Therese Dörr, Sylvana Krappatsch, Anne-Marie Lux, Reinhard Mahlberg, Amina Merai, Peer Oscar Musinowski, Valentin Richter, Celina Rongen, Christiane Roẞbach, Michael Stiller, Klaus Von Heydenaber
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

A Vers Csak Neked elnevezésű kezdeményezés után az Örkény István Színház előrukkolt egy újabb baráti hangvételű programmal, ahol egy rövidke órára még a valódi, offline színháznál is közelebb kerülhetnek a nézők kedvenc színészeikhez. Szubjektív élménybeszámoló a múlt héten véget ért Tea Zoommal című irodalmi programról. 

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

A tanév végéhez közeledve összeszedtünk pár olyan előadást, ami segíthet a most érettségizőknek a felkészülésben, ezért a magyar és a világirodalom kötelező és ajánlott műveiből válogattunk. 

...
Nagy

Helen Mirren: Amióta létezünk ezen a bolygón, azóta mesélünk történeteket egymásnak (Színházi világnap)

Az elmúlt egy év pandémiás helyzetéről és a színház létezésének örökkévalóságáról Helen Mirren írt Színházi Világnapi köszöntőt, mi pedig ajánlunk néhány színházi programot ezalkalomból.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb színházi előadásai

Az évtized legnépszerűbb és legemlékezetesebb könyvei után most összeszedtük az évtized legemblematikusabb színházi előadásait is. Ezek voltak a kedvenceink a 2010-es években bemutatott darabok közül.

...
Nagy

Az évtized színházi embere: Pintér Béla

Pintér Béla munkája hatásában és népszerűségében is kőszínházakkal vetekszik, a 2010-es évtizedben ért a csúcsra, bemutatjuk.

...
Hírek

Az erkélyen és a földön fekve is verseket mondanak a Katona József Színház színészei

A Katona öt népszerű színművésze: Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik (Bognár Péter, Demény Péter, Kemény Zsófi, Tóth Krisztina és Szabó T. Anna) egy-egy versét.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan