Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, Az öldöklő angyalt, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg, hogy a magyar rendező hogyan álmodta színpadra azt a szürrealitást, ami valójában a mi mindennapjaink sűrített változata. Az előadás ma 20:00 óráig látható.

Rezek Bori | 2021. április 11. |

Az egy éve tartó járványhelyzetre szinte minden színházi műhely és művészeti intézmény reagált már valahogy. Valaki szerint online, valódi közönség és azonnali visszajelzés nélkül nincs értelme semminek, valaki kifejezetten a karantén helyzetet tematizáló új drámákkal jelent meg és hozott létre teljesen új alkotásokat, mások pedig visszanyúltak a világirodalom idevágó műveihez. 

Bodó Viktor a filmművészet egyik klasszikusát, Luis Buñuel 1962-es filmjét, Az öldöklő angyalt dolgozta át színpadra. A színházban készült filmes adaptációkról egyébként maga a rendező mondta el, hogy gyakran csak valamiféle utánérzés tud létrejönni, ami egyébként valóban sokszor felveti a kérdést, hogy van-e szükségünk ezekre? 

A Schauspiel Stuttgart társulata és Bodó Viktor magyar alkotótársai megvalósításában viszont egy teljesen önálló, érvényes előadás született. 

A két alkotó, Buñuel és Bodó munkássága egyébként sokban hasonlítanak egymásra. Mindketten folyamatosan játszanak a reális és a szürreális jegyek és szekvenciák egymásba játszásával, és azzal, hogy a kettő valójában hol találkozik és hol válik el egymástól mind művészileg, mind a saját életünkben. Mindkét rendező előszeretettel dolgozik több jelentésű szimbólumokkal, álomszerű képekkel és az őrület dimenzióival.

Míg a filmben egy operaelőadás után egy arisztokrata társaság gyűlik össze a Nobile házaspárnál vacsorára, addig Bodó Viktornál a járványügyi válsághelyzet miatt jönnek össze a társadalom döntéshozói egy kerek asztalt körbeülve. Videón bekapcsolódnak a valós világunk nagyhatalmú vezetői is, így mindenki a kiskosztümjéhez, öltönyéhez és a krízishelyzethez illő komolysággal viselkedik, egészen addig, amíg valami össze nem zavarja a rendszert. 

-

(Előadásfotó a színház oldaláról.)

Ahogy a filmben, úgy itt sem tudjuk, hogy pontosan miért nem tudják elhagyni azt a teret, ahol összegyűltek egy hirtelen bekövetkező áramszünet, és az abból adódó láthatatlan erő miatt, ami fogva tartja őket. Az egész előadás pontosan rímel a mi egy éve tartó bezártságunkra: az első meglepődés után a helyzet tagadása és a racionális válaszok keresése, majd a tehetetlenségből adódó düh, a belső szétesés és a szorongás eleinte humoros, majd sokkal kevésbé humoros fázisai, később a bűnbak keresése és végül a helyzet feldolgozhatatlanságából eredő agresszió is megjelenik. 

Az előadás elején még frissen fertőtlenített mikrofonokat, steril irodai székeket, konferenciára érkező fontos embereket és a világi hatalom képviselőit láthatjuk, a végére viszont az egyre szürreálisabb képeket szakrális és vallási szimbólumok tarkítják, amiben mindenki elveszíti kultúremberi, vagy egészen egyszerűen csak emberi mivoltát. 

Az előadásnak nem csak tartalmi, de formai érdekessége is, hogy a járványhelyzetnek megfelelő szabályok szerint jött létre, így a színészek egyetlen egy alkalomtól eltekintve sosem érnek egymáshoz, mindig megtartják a másfél méteres távolságot. Azt, hogy mikor, hol és miért szegik meg ezt a szabályt, azt természetesen nem áruljuk el, az előadást ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyenesen itt.

Alkotók
Rendező: Bodó Viktor 
Színpadterv: Izsák Lili 
Jelmez: Nagy Fruzsina 
Zene: Klaus Von Heydenaber 
Sound design: Keresztes Gábor 
Videó design: Varga Vince 
Fény design: Jörg Schuchardt 
Dramaturg: Veress Anna, Ingoh Brux 
Társfordító: Rétháti Sandra 
Társkoreográfus: Daura Hernández García 
Szereplők: Biedermann Gábor, Therese Dörr, Sylvana Krappatsch, Anne-Marie Lux, Reinhard Mahlberg, Amina Merai, Peer Oscar Musinowski, Valentin Richter, Celina Rongen, Christiane Roẞbach, Michael Stiller, Klaus Von Heydenaber
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

A Vers Csak Neked elnevezésű kezdeményezés után az Örkény István Színház előrukkolt egy újabb baráti hangvételű programmal, ahol egy rövidke órára még a valódi, offline színháznál is közelebb kerülhetnek a nézők kedvenc színészeikhez. Szubjektív élménybeszámoló a múlt héten véget ért Tea Zoommal című irodalmi programról. 

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

A tanév végéhez közeledve összeszedtünk pár olyan előadást, ami segíthet a most érettségizőknek a felkészülésben, ezért a magyar és a világirodalom kötelező és ajánlott műveiből válogattunk. 

...
Nagy

Helen Mirren: Amióta létezünk ezen a bolygón, azóta mesélünk történeteket egymásnak (Színházi világnap)

Az elmúlt egy év pandémiás helyzetéről és a színház létezésének örökkévalóságáról Helen Mirren írt Színházi Világnapi köszöntőt, mi pedig ajánlunk néhány színházi programot ezalkalomból.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb színházi előadásai

Az évtized legnépszerűbb és legemlékezetesebb könyvei után most összeszedtük az évtized legemblematikusabb színházi előadásait is. Ezek voltak a kedvenceink a 2010-es években bemutatott darabok közül.

...
Nagy

Az évtized színházi embere: Pintér Béla

Pintér Béla munkája hatásában és népszerűségében is kőszínházakkal vetekszik, a 2010-es évtizedben ért a csúcsra, bemutatjuk.

...
Hírek

Az erkélyen és a földön fekve is verseket mondanak a Katona József Színház színészei

A Katona öt népszerű színművésze: Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik (Bognár Péter, Demény Péter, Kemény Zsófi, Tóth Krisztina és Szabó T. Anna) egy-egy versét.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vida Kamilla: A politika rengeteg mindent meghatároz a magánéletünkben is

...
Hírek

Amerikában megnőtt az érdeklődés az abortusszal, reproduktív jogokkal kapcsolatos könyvek iránt

...
Beleolvasó

Zalka Csenge Virág meséjében sárkányokat nevel a királylány, a kérője pedig beismeri, ha tévedett

...
Nagy

Versterápia: „szép, szőke lány a Július”

...
Hírek

A „kínai Borges” fabrikált egy középkori Oroszországot a Wikipedián

...
Könyvtavasz

John Updike hősét felkérik, hogy írjon Amerikáról, de ő inkább a nemi életét részletezi

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Kritika

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve, amely a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása. A világvége-vízió mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?