Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

A TÁP Színháztól megszokhattuk, hogy formailag és tartalmilag egyaránt különc, provokatív színházi műhely, amelynek tagjai évtizedek óta minden irányba feszegetik azokat a határokat, amit hagyományosan színháznak nevezünk. Az Alatta-felette online előadásai is épp ilyenek és semmivel sem kevésbé zavarba ejtőek attól, hogy Zoomon nézzük őket, sőt talán még intimebbé válik azzal, hogy a kanapénkról figyeljük, ahogy a saját kanapéjukról beszélnek hozzánk. 

Rezek Bori | 2021. május 05. |

A TÁP Színház vezetője, Vajdai Vilmos 2006-ban indította el az Alatta, felette-bentről ki című sorozatot az akkori Süss fel napban, ami a társulatvezető anyaszínházának, a Katonának az akkor futó előadását figurázta ki. A Schilling Árpád által rendezett Előtte utána című előadásban a Katona színészeinek önvallomásait hallhattuk többek között főiskolai felvételikről, magánéleti kihágásokról és nehézkes pályakezdésekről. 

Az Alatta-felette aztán többször is újraindult különböző színházi és nem színházi terekben. Ennek a  dokumentumszínházi jellegnek a legfontosabb eleme, hogy a lazán értelmezett társulat tagjai személyes élményeiken keresztül állítanak elénk (görbe) tükröt olyan problematikus és sok esetben nem kellőképpen kibeszélt társadalmi jelenségekről, mint a rasszizmus vagy a kábítószer-használat, a teljes történetüket pedig ők maguk is a nézők előtt mesélik el először egymásnak. 

A járványhelyzetben online formát öltött ez a sorozat és eddig három részt láthattunk belőle. Az elmúlt egy év népszerű találkozási formája mindannyiunk életében a közös Zoom-beszélgetések voltak, amit most a TÁP színházzá alakított át, ezekbe az igencsak privát tematikájú és hangvételű online találkozókba pedig bárki becsatlakozhatott nézőként. A címek már önmagukban is elég beszédesek és provokatívak voltak. Februárban került sor a B@szatlanul...avagy Hiányaink, Most és Örökkön-magány: szex, munka, internet című előadásra, majd márciusban az Egyéjszakás kaland (G@cik a férfiak/nők is lehet hogy)-on vehettünk részt, legutóbb április végén pedig a Megkoronázva - Átestem a Covidon elnevezésű online performanszon keresztül kapcsolódhattunk be a játszók életébe. 

-

A TÁP Színház szellemisége meglehetősen messze áll a színészek sztárkultuszának erősítésétől, sőt, a legvállaltabban mutatják meg saját hibáikat, esendőségeiket, gyarlóságaikat, bátran mesélnek helyzetekről, ahol maguk és mások szemében nevetségessé váltak, és sértődés nélkül nevethetik ki egymást is. Az online sorozat is erre épít, legyen szó a magányról, kielégületlenségről, balul elsült szexuális viszonyokról, vagy a többeket erősen megtépázó betegség sokszínű tünetegyütteséről és a testünk feletti kontroll elvesztéséről.  

A beszélők összetétele egyébként gyakran elég diverz. A színészek mellett akadnak még mások is, például Jónás Vera énekesnő, Bodor Ágnes csellóművész, vagy Faragó Zsuzsa dramaturg is elmesélték a maguk kissé kellemetlen történetét, ezek a vallomások pedig a befogadói oldalon mindig nagyon felszabadító erejű élményekké válnak. Életkorukat tekintve is sokfélék a mesélők és egészen máshogy hatnak az egyéjszakás kalandokról szóló andekdoták és a betegséggel való szembenézés elbeszélései is a 20-30 éves korosztály képviselőitől, mint például Márton Andrástól, vagy Andai Katitól.

A közel kétórás előadások mindig három felvonásból állnak, egy felvonáson belül minden résztvevő egyszer szólal meg. Mindenki egyetlen megélt, privát történetet mesél el a magánéletéből, három részre tagolva, dramaturgiailag a legizgalmasabb pontokon abbahagyva azt, a stafétát pedig egy “ping!” felkiáltással adják tovább egymásnak.

Aki eddig lemaradt volna, annak jó hírünk van, mert legközelebb már személyesen is találkozhatunk velük, ugyanis május 27-re tervezik az Újra büdös, Semmise munkacímen futó előadás bemutatóját, méghozzá egy speciális külső helyszínen. A Gárdonyi téri villamosmegállóban történő performanszot a közönség a Béla Bár teraszáról nézheti majd végig. Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

Programajánlónkban a színházi évad végére is találtunk néznivalót.

...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

...
Nagy

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg ma este 20:00 óráig Az öldöklő angyalt.

...
Hírek

Az erkélyen és a földön fekve is verseket mondanak a Katona József Színház színészei

A Katona öt népszerű színművésze: Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik (Bognár Péter, Demény Péter, Kemény Zsófi, Tóth Krisztina és Szabó T. Anna) egy-egy versét.

...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

A Vers Csak Neked elnevezésű kezdeményezés után az Örkény István Színház előrukkolt egy újabb baráti hangvételű programmal, ahol egy rövidke órára még a valódi, offline színháznál is közelebb kerülhetnek a nézők kedvenc színészeikhez. Szubjektív élménybeszámoló a múlt héten véget ért Tea Zoommal című irodalmi programról. 

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

A tanév végéhez közeledve összeszedtünk pár olyan előadást, ami segíthet a most érettségizőknek a felkészülésben, ezért a magyar és a világirodalom kötelező és ajánlott műveiből válogattunk. 

Hírek
...
Nagy

Szántó T. Gábor regényében az áldozatok és az államvédelemben szerepet vállalók is zsidók

...
Nagy

Bödőcs Tibor: Szerzőként barokkosabb, manieristább vagyok

...
Nagy

Danyi Zoltán rózsaformára írta a regényét

...
Nagy

Jennifer Teege: Tanulnunk kell a múltból

...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

...
Nagy

A Mély levegő a hallgatás és a némaság könyve – Laudáció Halász Rita Margó-díjához

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

...
Hírek

Dragomán György 2040-ből egy klímakempingből üzent

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

...
Kolozsi Orsolya

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]