Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

A TÁP Színháztól megszokhattuk, hogy formailag és tartalmilag egyaránt különc, provokatív színházi műhely, amelynek tagjai évtizedek óta minden irányba feszegetik azokat a határokat, amit hagyományosan színháznak nevezünk. Az Alatta-felette online előadásai is épp ilyenek és semmivel sem kevésbé zavarba ejtőek attól, hogy Zoomon nézzük őket, sőt talán még intimebbé válik azzal, hogy a kanapénkról figyeljük, ahogy a saját kanapéjukról beszélnek hozzánk. 

Rezek Bori | 2021. május 05. |

A TÁP Színház vezetője, Vajdai Vilmos 2006-ban indította el az Alatta, felette-bentről ki című sorozatot az akkori Süss fel napban, ami a társulatvezető anyaszínházának, a Katonának az akkor futó előadását figurázta ki. A Schilling Árpád által rendezett Előtte utána című előadásban a Katona színészeinek önvallomásait hallhattuk többek között főiskolai felvételikről, magánéleti kihágásokról és nehézkes pályakezdésekről. 

Az Alatta-felette aztán többször is újraindult különböző színházi és nem színházi terekben. Ennek a  dokumentumszínházi jellegnek a legfontosabb eleme, hogy a lazán értelmezett társulat tagjai személyes élményeiken keresztül állítanak elénk (görbe) tükröt olyan problematikus és sok esetben nem kellőképpen kibeszélt társadalmi jelenségekről, mint a rasszizmus vagy a kábítószer-használat, a teljes történetüket pedig ők maguk is a nézők előtt mesélik el először egymásnak. 

A járványhelyzetben online formát öltött ez a sorozat és eddig három részt láthattunk belőle. Az elmúlt egy év népszerű találkozási formája mindannyiunk életében a közös Zoom-beszélgetések voltak, amit most a TÁP színházzá alakított át, ezekbe az igencsak privát tematikájú és hangvételű online találkozókba pedig bárki becsatlakozhatott nézőként. A címek már önmagukban is elég beszédesek és provokatívak voltak. Februárban került sor a B@szatlanul...avagy Hiányaink, Most és Örökkön-magány: szex, munka, internet című előadásra, majd márciusban az Egyéjszakás kaland (G@cik a férfiak/nők is lehet hogy)-on vehettünk részt, legutóbb április végén pedig a Megkoronázva - Átestem a Covidon elnevezésű online performanszon keresztül kapcsolódhattunk be a játszók életébe. 

-

A TÁP Színház szellemisége meglehetősen messze áll a színészek sztárkultuszának erősítésétől, sőt, a legvállaltabban mutatják meg saját hibáikat, esendőségeiket, gyarlóságaikat, bátran mesélnek helyzetekről, ahol maguk és mások szemében nevetségessé váltak, és sértődés nélkül nevethetik ki egymást is. Az online sorozat is erre épít, legyen szó a magányról, kielégületlenségről, balul elsült szexuális viszonyokról, vagy a többeket erősen megtépázó betegség sokszínű tünetegyütteséről és a testünk feletti kontroll elvesztéséről.  

A beszélők összetétele egyébként gyakran elég diverz. A színészek mellett akadnak még mások is, például Jónás Vera énekesnő, Bodor Ágnes csellóművész, vagy Faragó Zsuzsa dramaturg is elmesélték a maguk kissé kellemetlen történetét, ezek a vallomások pedig a befogadói oldalon mindig nagyon felszabadító erejű élményekké válnak. Életkorukat tekintve is sokfélék a mesélők és egészen máshogy hatnak az egyéjszakás kalandokról szóló andekdoták és a betegséggel való szembenézés elbeszélései is a 20-30 éves korosztály képviselőitől, mint például Márton Andrástól, vagy Andai Katitól.

A közel kétórás előadások mindig három felvonásból állnak, egy felvonáson belül minden résztvevő egyszer szólal meg. Mindenki egyetlen megélt, privát történetet mesél el a magánéletéből, három részre tagolva, dramaturgiailag a legizgalmasabb pontokon abbahagyva azt, a stafétát pedig egy “ping!” felkiáltással adják tovább egymásnak.

Aki eddig lemaradt volna, annak jó hírünk van, mert legközelebb már személyesen is találkozhatunk velük, ugyanis május 27-re tervezik az Újra büdös, Semmise munkacímen futó előadás bemutatóját, méghozzá egy speciális külső helyszínen. A Gárdonyi téri villamosmegállóban történő performanszot a közönség a Béla Bár teraszáról nézheti majd végig. Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Online és végre offline előadásokat is láthatunk a független színházban

Programajánlónkban a színházi évad végére is találtunk néznivalót.

...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

...
Nagy

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg ma este 20:00 óráig Az öldöklő angyalt.

...
Hírek

Az erkélyen és a földön fekve is verseket mondanak a Katona József Színház színészei

A Katona öt népszerű színművésze: Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik (Bognár Péter, Demény Péter, Kemény Zsófi, Tóth Krisztina és Szabó T. Anna) egy-egy versét.

...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

A Vers Csak Neked elnevezésű kezdeményezés után az Örkény István Színház előrukkolt egy újabb baráti hangvételű programmal, ahol egy rövidke órára még a valódi, offline színháznál is közelebb kerülhetnek a nézők kedvenc színészeikhez. Szubjektív élménybeszámoló a múlt héten véget ért Tea Zoommal című irodalmi programról. 

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

A tanév végéhez közeledve összeszedtünk pár olyan előadást, ami segíthet a most érettségizőknek a felkészülésben, ezért a magyar és a világirodalom kötelező és ajánlott műveiből válogattunk. 

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Nem lehet vitatkozni, hogy az áldozatok leszármazottai számára a turul mit jelent

...
Nagy

Spiró György: Azért nem lettem sznob, mert nem mondták meg, mi a jó

...
Hírek

Fábián Janka: Nem dolgom utólag beleavatkozni a történelembe

...
Nagy

Keresztury Tibor: Ebben a könyvben a halálfélelemmel akartam szembenézni

...
Hírek

Bérczesi Róbert szerint az élet legtöbb kérdésére az a válasz, hogy mindegy

...
Hírek

Szűcs Péter: Regényben lehet a legjobban elmesélni egy történetet

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Sándor Anna

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

...

A mesélés egy szertartás [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]