Ezeket a világirodalmi könyveket olvasd 2023-ban, ha jót akarsz!

Ezeket a világirodalmi könyveket olvasd 2023-ban, ha jót akarsz!

A 2023-ban érkező megjelenések között találsz regényeket, novellákat, verseket, amik elvisznek a világ minden tájára, múltba és jövőbe, nagyvárosba és elszigetelt közösségekbe. Jön családregény, krimi, horror, disztópia, alternatív történelem, valamint humorral átszőtt, balladisztikus próza is. A lista korántsem teljes, de inspiráló merítés, mi mindent olvashatunk idén.

sa | 2023. február 07. |

Szerhij Zsadan: Harkiv Hotel 

Szerhij Zsadan
Harkiv Hotel 
Ford. Vonnák Diána, Jelenkor, 2023, 148 oldal
-

Február 24-én lesz egy éve, hogy elkezdődött Oroszország inváziója Ukrajnában - Szerhij Zsadan verseskötete pedig ennek apropóján jelenik meg Vonnák Diána fordításában. Zsadan 1974-ben született Sztarobilszkben (Luhanszk megye), és a kortárs ukrán irodalom egyik legfontosabb, legújítóbb és legismertebb képviselőjének tartják. A kilencvenes évek óta nagy hatással volt Harkiv kulturális életére, irodalmi és zenei fesztiválokat szervezett, valamint regényeket, verseket, novellákat, esszéket publikált. Szerhij Zsadan a Krím 2014-es elfoglalása óta szociális és kulturális ügyekben is nagyon aktív a keleti régióban. Jelenleg is Harkivban él, ahol a polgári lakosságnak segít, koncerteket szervez, felolvasásokat tart. 2022-ben ő nyerte el a Német Könyvkereskedők Békedíját. (Jelenkor)

Cormac McCarthy: Az utas / Stella Maris

Az utas és a Stella Maris 2022-ben jelent meg az Egyesült Államokban, a két regény összetartozik: egyazon testvérpárról szól, a mentőbúvár Bobbyról és matematikai őstehetség húgáról, Aliciáról. A kötet a szerző júliusi születésnapjához igazítva jelenik meg, akkor lesz ugyanis McCarthy 90 éves. (Jelenkor)

Mario Escobar: A varsói tanár 

Mario Escobar
A varsói tanár
Kossuth, 2023, 352 oldal
-

1939. szeptember 1. A hatvanéves Janusz Korczak és a Dom Sierot, a zsidó árvaház diákjai és tanárai egy gyönyörű napot töltenek Varsóban. Órákkal később örökre megváltozik az életük, miután a nácik rájuk támadnak. A szülővárosában egyszeriben számkivetetté vált Janusz – a hősiességéről és remek tanári képességeiről híres, tekintélyes vezető – elhatározza, mindent megtesz, hogy megvédje a gyerekeket az elkövetkező borzalmaktól. Több mint négyszázezer zsidó ember – köztük Janusz és barátai – gyűlik össze a varsói gettó fallal körülvett épületében. Drasztikus intézkedéseket tesznek, hogy megóvják a gyerekeket a betegségektől és az éhezéstől. A Dom Sierot tanárai és diákjai méltósággal létrehozzák saját parányi szeretetseregüket, és bátran felkészülnek rá, hogy farkasszemet nézzenek a jövővel. (Kossuth)

Bret Easton Ellis: The Shards

Bret Easton Ellis autofikciós új regénye egy fiktív memoár Ellis utolsó évéről a gimnáziumban 1981-ben, amikor egy sorozatgyilkos tinédzserekre vadászik Los Angelesben. A kötet szól az ártatlanság elvesztéséről épp úgy, mint a felnőttkorba átvezető időszakról. És persze van benne szex és féltékenység, megszállottság és gyilkos düh, meg sötét humor is. (Helikon)

Helikonnál érkezik emellett Orhan Pamuk új könyve is.

Nathan Harris: A víz édes íze 

Az amerikai polgárháború vége fele a frissen felszabadult testvérek, Landry és Prentiss egy fillér nélkül indulnak neki a világnak. Kénytelenek elrejtőzni azon a georgiai ültetvényen, ahol korábban rabszolgák voltak, ám felfedezi őket a föld tulajdonosa, George Walker, aki még mindig a háborúban elesett fiát gyászolja. Ahogy a fivérek elkezdenek George farmján dolgozni, bizalom épül közöttük. Ám ez az áldott állapot illékony, hiszen a közeli Old Ox város lakói hamarosan hírét veszik a dolognak, a dühük pedig pusztító. Nathan Harris debütáló kötete a Booker hosszúlistáján szerepelt jelöltként 2021-ben, ugyanebben az évben Barack Obama is a nyári olvasmánylistájára válogatta. (Libri)

Joanne Harris: The Narrow Door 

Az író az Urak és játékosok és A ​St. Oswald fiúiskola után visszatér ebbe a hagyományaihoz ragaszkodó, ám sok rejtett feszültségtől terhelt intézménybe, ahol ismét feltűnik a latint tanító, idős Roy Stratley, hogy megvívja harcait az e-maillel, a szülőkkel és az idő múlásával. Ez a trilógia zárókötete. (Libri)

Karl Ove Knausgård: Hajnalcsillag

Karl Ove Knausgård
Hajnalcsillag
Ford. Kúnos László, Magvető, 2023, 512 oldal
-

Knausgård új regénye élőkről és holtakról. Karl Ove Knausgard először jelentkezik fikcióval a nagysikerű Harcom sorozat óta. Egy hatalmas, ragyogó csillag tűnik fel az égen, és senki nem tudja, miért van ott. A Hajnalcsillagban kilenc szereplő mesél a saját életéről, és azokról a furcsaságokról, amelyeket az égitest megjelenése óta tapasztalt. Akad közöttük egyetemi oktató bipoláris feleséggel, megkeseredett kulturális újságíró, aki egy rituálisan meggyilkolt death metal együttes után nyomoz, lelkésznő, aki nem biztos a házasságában, és egy ápolónő is, aki szemtanúja lesz, hogy egy halott politikus életre kel a műtőasztalon, amint a transzplantációs sebész elkezdi felnyitni a férfi testét. Knausgard regénye a bennünk és a világban lakozó sötétség könyve, amelyben összeütközik az élők és a holtak világa, és azonnal más fénytörésbe kerül a hétköznapi élet. (Magvető)

A Magvetőnél érkezik még Ljudmila Ulickaja Az utolsó pont után és Annie Ernaux Egy hely, illetve Egy asszony című könyve is.

A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról 

Magyarul is megjelenik a Valancourt Books horrorantológiája, mely bemutatta a világnak Veres Attilát. A kötet szerkesztői nagy fába vágták fejszéjüket, és nem csupán azért volt nehéz dolguk, mert a horrorirodalom nemzetközi szinten alapvetően angolszász központúnak számít, hanem mert az antológia célja éppen ezen egyoldalúság elmozdítása. A gyűjtemény sokszínűsége valóban példa nélküli: a teljesség igénye nélkül perui, szenegáli, Fülöp-szigeteki, norvég, ecuadori, francia és olasz szerzők is felsorakoznak a lapokon, és persze Veres Attila. Azóta tudjuk, hogy a történet ott nem ért véget, Veres a The Black Maybe című önálló kötettel is jelentkezett a tengerentúlon, ráadásul a novellagyűjtemény felkerült a Bram Stoker-díj hosszúlistájára is. (Agave)

Shelley Parker-Chan: A nappá vált lány

Amikor Mulan találkozik az Akhilleusz dalával: egy alternatív Kínában egy éhínség sújtotta faluban két gyerekre két különböző sors vár, a fiúra a nagyság, a lányra a semmi. 1345-ben járunk, a birodalom a mongol uralom alatt nyög. Amikor banditák támadása miatt a két gyerek elárvul, a fiú kétségbe esik és meghal. A lány viszont felveszi testvére személyazonosságát, és a mongolok elleni lázadásban fokozatosan magáévá teszi a fivérének jósolt nagyságot is. (Agave)

Rose Tremain: Lily - a bosszú meséje 

Rose Tremain
Lily - a bosszú meséje 
Ford. Kada Júlia, 21. század, 2023
-

A Gustav-szonáta, a Zene és csend és A kegyelem szigetei című díjnyertes regények szerzőjének legújabb regénye, mely a Times szerint az év egyik legjobb könyve. 1850-ben egy fiatal rendőr egy londoni parkban talál egy csecsemőt, Lily Mortimer így árvaházban cseperedik, aztán vidékre kerül, nevelőszülőkhöz. Gyermekkorát Suffolkban tölti. Amikor dolgozni kezd, Belle Prettywood londoni parókaszalonjában talál munkát. Látszólag minden rendben, de Lily mindeközben borzasztó titkot őriz. Sam Trench, az egykori fiatal rendőr nem veszíti szem elől a fiatal nőt, akit annak idején, csecsemőkorában megmentett. Amikor viszontlátják egymást, azonnal kölcsönös vonzalmat éreznek – Lily biztos abban, hogy Samnél megtalálja boldogságát. De lehetséges, hogy éppen ő fogja leleplezni a bűnt, amit a lány elkövetett? Ő fogja elhozni Lily számára a halálos ítéletet? (21. század)

Az Animusnál érkezik Jo Nesbøtól a 13. Harry Hole-kötet Vérhold címen.

Federico Pedreira: Az alvajáró tanúságtétele

Frederico Pedreira hamisítatlanul portugál regénye, mely elnyerte az Európa Unió Irodalmi Díját, a melankolikus nosztalgia nyelvén szól hozzánk: egyszerre fájdalmas óda az elmúló kilencvenes évekhez, az odaveszett gyerekkorhoz, és egy mégoly kaotikus, diszfunkcionális nagycsaládhoz. Azonban több is ennél: az emlékezés és az emlékezetvesztés, otthonosság és idegenség könyve, s nem utolsósorban egy szorongó értelmiségi nevelődésregénye Európa perifériájáról, egyszersmind főhajtás a modernista nagyok, Pessoa és Joyce előtt. Hosszan kanyargó mondatai a Benfica-Milan BEK-döntő füstbe borított nézőterétől a New York-i sugárutakig és essexi erdőkig csatangolnak – de hogy merre vezet e labirintus, úton lenni valóban boldogság-e, s egyáltalán, lehetséges-e a megérkezés a szorongva vágyott felnőttkorba, azt már az olvasó hivatott eldönteni. Fordította Bense Mónika. (Typotex)

Anja Mugerli: A méhcsalád

A bomlás különböző fázisaiban lévő családokkal lehet megismerkedni a szlovén szerző Európa Unió Irodalmi Díjas kötetének hét novellájában. Van közöttük olyan, amelyik már családdá válás előtt szétesik, egy másikat a történelem viharai vernek szét, van amelyik hosszú idő után egyesülhet, és van amelyik, bár nagyon szeretné, soha többé nem képes újra teljessé válni. Bár mindegyik novella szlovén környezetben játszódik, át- meg átszőve a helyi kultúra rituáléival és hagyományaival, a történetek mégis univerzálisak, Anja Mugerli pedig oly virtuózan vonja be az olvasót ebbe az egyszerre ismerős és közben annyira idegen világba, amelyben folyamatosan át kell lépni a nyelvi, kulturális, politikai, földrajzi, de legfőképpen a valóság és a tudattalan közötti határokat, hogy annak hatása – miután becsukta ezt a karcsú kötetet – még sokáig elkíséri olvasóját. Fordította Reiman Judit. (Typotex)

Jón Kalman Stefánsson: Feljegyzések az óriásfenyőkről és az időről

Hosszú nyári vakáció vár a tízéves a fiúra, aki élete első kalandjára készül: Norvégiába repül a nagyszüleihez – abban az időben, a hetvenes években, amikor „Izlandról legfeljebb stewardessek és politikusok utaztak külföldre”. A „forró” délen, ahol – az Izlandon megszokottól eltérően – magas fák és rövidnadrágos férfiak élnek, csupa új élmény és tapasztalat várja, és egyúttal a gyerekkor végének és a mulandóságnak a megsejtése. A belátást, hogy nem maradhatunk örökké gyerekek, és képzeletbeli indián barátaink sem maradnak mindig velünk, Beatles-számok festik alá, a már szinte felnőtt életet élő kamasz mostohanővérrel elmélyülő viszonya és a szünidő alatt a szigorú nagymamával szemben a fiú szövetségesévé vált nagypapa halála pedig tapasztalattá mélyíti. A „felnőttek halott gyerekek”, állapítja meg Jón Kalman Stefánsson 2001-es regényének főhőse, mi olvasók pedig vele együtt eredhetünk az idő mulandóságát firtató, a fájdalmat melegszívű humorral oldó kérdések nyomába. Fordította Patat Bence. (Typotex)

Narine Abgarjan: Simon

Simon, az örmény helyi város öreg kőművese meghal. Özvegye meglepő módon a köztiszteletben álló, de híresen csapodár férfi négy korábbi szeretőjét hívja el a temetésre. Bár nagyon különböznek egymástól, a visszaemlékezéseikből kibontakozó kaukázusi nősorsokat jóval több köti össze egymással, mint az esendő, de szeretetre méltó férfi szerelme. Narine Abgarjant korábbi nagy sikerű regénye, az Égből hullott három alma és az Élni tovább után már nem kell bemutatni a magyar közönségnek: hús-vér figurái, egymásba indázó, tragikomikus humorral és mágikus motívumokkal átszőtt történetei kaukázusi szülőfaluja, Berd világába röpítik az olvasót, és az élet bonyolultságáról, kegyetlenségéről és szépségéről mesélnek, kifogyhatatlan képzelőerővel és mély emberi melegséggel. Fordította Goretity József. (Typotex)

Luís de Camoes: Vétkek, balsors, szerelmek

Luís de Camoes
Vétkek, balsors, szerelmek
Ford. Mohácsi Árpád, Pesti Kalligram, 2023, 206 oldal
-

"Luís de Camoes elsőrangú költő, szonettköltőként pedig csak a legnagyobbakkal említhető egy lapon, mint Shakespeare vagy Ronsard. Megérdemli, hogy időnként (nemzedékenként?) újrafordítsuk a verseit. A jelen válogatás 128 szonettet és 5 hosszabb költeményt tartalmaz. A verseket Rákóczi István válogatta, aki nagy szakértelemmel kereste ki az egyes témákat és motívumokat leginkább reprezentáló verseket, illetve segített értelmezni a helyenként kissé homályos szövegeket. Ezt ezúton is nagyon köszönöm neki. (...) Camoes tökéletesen ismeri a régi és az új költészet szabályait, a közönséges kliséket és szabályokat, de képes ezektől elvonatkoztatni, és talán ezért olyan nagy költő. A kor divatja szerint ír szerelmes verseket, rajong a hölgyekért, de érződik, hogy ezek a hölgyek nem egyszerűen a képzelet szüleményei, a kordivattal ellentétben van testi valójuk, és mélyen átélt érzelmek vannak a sorok mögött. És hiú és sértődékeny, és szeretne csillogó beszédével és tudásával felvágni a kiszemelt hölgy vagy éppen a potenciális versenytársak előtt. Nagyon lehet szeretni benne az embert a gyarlóságaival és a kérkedéseivel együtt. Hát hogyne értenénk meg azt az embert, aki egy zöld szempárért így tud lelkesedni! Mélyen emberi a hibáiban." Mohácsi Árpád (Pesti Kalligram)

A Pesti Kalligramnál jelenik meg Inga Iwasiów Itt hagyott. Gyásznotesz című kötete is.

Alan Moore: Illuminations

2022 októberében jelent meg az Egyesült Államokban a képregény egyik ikonjának számító Alan Moore novelláskötete. Ahogy írtuk, az Illuminationsben kilenc novella olvasható majd, és mindegyik a varázslat és a természetfeletti természetét vizsgálja majd különböző aspektusokból. A Hypothetical Lizard például két prostituáltról szól, akik egy varázslóknak nyitott bordélyban esnek szerelembe - tragikus következményekkel. A What We Can Know About Thunderman pedig a képregényipar szürreális történetét mondja el, a mesélő pedig olyan valaki, aki nagyon is jól ismeri ezt a világot. (Gabo)

Ken Follett: The Armour of Light (Kingsbridge 5)

Follett ismét visszatér Kingsbridge-be, ezúttal a 18. század végére kalauzol, ahol a városlakók életét teljesen felforgatja az iparosodás és a technikai fejlődés: kenyérhiány, lázadások, sztrájkok, kényszertoborozás, a parlament bűncselekménynek minősíti a kormány kritizálását. A helyzetet nehezíti a 23 évig tartó angol-francia háború (azaz a napóleoni háborúk) is. (Gabo)

A Gabónál érkezik még Maurice Leblanc Arsene Lupin vallomásai című kötete.

Leonora Carrington: A hallókürt 

Az angol Leonora Carrington elsősorban szürrealista festő volt, de a fél életét Mexikóban töltötte. A női egyenjogúság élharcosaként elég inspiráló élete volt, ennek ellenére Magyarországon valahogy alig hallottak róla, A hallókürt megjelenése így a magyar könyvkiadás ötvenéves adósságát is törleszti. Ez a Carrington-alakú vakfolt a magyar köztudatban azért is érdekes, mert a férje Chiki Weisz (Imre) volt, Robert Capa párizsi laborasszisztense. A könyvben ráadásul szerepel egy magyar farkasember, egy másik könyve pedig egyenesen Magyarország és Mezopotámia határvidékén játszódik. A könyvet Leonora fia, Pablo Weisz-Carrington illusztrálta, az utószót Olga Tokarczuk írta. (& Ampersand)

Hjalmar Bergman: Nagymama és az Úristen

A családregény szerzője a svéd regényforma egyik nagy megújítója. A regény ugyan majd’ százéves, de meglepően modern. Helyszíne egy fiktív svéd város, Wadköping, a történet pedig egy családi birtok eladása körül forog. Több idősíkon játszódik és átszövi a finom humor. (& Ampersand)

Oein DeBhairduin: Miért vándorol a Hold

Ír nomád népmesék. Oein DeBhairduin travellercsaládban nőtt föl, a mesék között pedig feleleveníti az emlékeit is. (& Ampersand)

Carlos Ruiz Zafón: A köd városa

A köd városa novellái a négy regényből álló Elfeledett Könyvek Temetője irodalmi világát bővítik tovább korán elhunyt világhírű szerző elképzelése és tervei alapján: egy-egy szereplő eddig ismeretlen vonásait tárják fel, beavatnak a legendás könyvtár keletkezésének történetébe, az elbeszélések légköre, témái és motívumai is mind ismerősek lesznek a regényfolyam olvasói számára. Ahogy újdonságokkal sem fukarkodnak, s belépőként szolgálhatnak a spanyol író lenyűgöző, kísértetjárta, ellenállhatatlan látomásába – egyszersmind a rejtélyes, időtlen, párás-ködös Barcelona lakóinak életébe. (Európa)

Celeste Ng: Hiányzó szívünk

A Kis tüzek mindenütt szerzőjének új könyve, ami 2022-ben az év könyve lett a People, TIME Magazine, The Washington Post, USA Today, NPR, Los Angeles Times szerint is. A történet szerint a 12 éves Bird Gardner csendes életet él szerető édesapjával, egy volt nyelvésszel, aki most az egyetemi könyvtárban dolgozik. Életüket egy évtizede azok a törvények határozzák meg, amik az “amerikai kultúrát” hivatottak megőrizni az instabil gazdasági viszonyok és a fokozódó erőszak közepette. A béke megőrzésére hivatkozva a hatóságok már elvehetik a rendszert kritizálók gyerekeit a szülőktől, a polcokról pedig eltüntetik a “hazafiatlannak” ítélt könyveket. Bird édesanyja, Margaret, a kínai-amerikai költő a fiú 9 éves korában nyomtalanul eltűnt, a könyveit betiltották, ám Bird neheztel rá azért, mert többet foglalkozott a munkájával, mint vele. Egy nap Bird titokzatos levelet kap, amiben csak egy különös rajz van, ám a fiú felkerekedik, hogy megtalálja az anyját. (Európa)

Valérie Perrin: A vasárnap koldusai

A Másodvirágzás szerzőjének első regénye, amellyel berobbant az irodalmi életbe és 13 irodalmi díjat nyert el vele, köztük a legjobb első regénynek járó Chambéry-díjat, a Chronos-díjat és a francia könyvesek díját. (Európa)

Erich Kästner: Fabian – Ebek harmincadja

Idén a Móra Kiadó elindította a felnőtt olvasókat célzó Trend Kiadót. Pacskovszky Zsolt főszerkesztőt a kiadói koncepcióról és vízióról, és a tervezett megjelenésekről ITT kérdeztük. Érkezik például Erich Kästner cenzúrázott, de a nácik által így is elégetett, a weimari köztársaság végnapjait szatirikusan-fájdalmasan ábrázoló művének rekonstruált ősváltozata, amelyet Győri László fordít.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ukrajna 19 millió orosz könyvet von ki a könyvtáraiból

Tavaly november óta körülbelül 19 millió orosz nyelvű vagy a szovjet érából származó könyvet vont ki könyvtáraiból Ukrajna. Korábban a könyvtárak állományának 44 százaléka orosz nyelvű kötet volt.

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

Először adott interjút Salman Rushdie azóta, hogy tavaly nyáron megtámadta egy férfi és életveszélyesen megsebesítette.

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.



Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.



Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...
A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.