Ukrajna 19 millió orosz könyvet von ki a könyvtáraiból

Ukrajna 19 millió orosz könyvet von ki a könyvtáraiból

Tavaly november óta körülbelül 19 millió orosz nyelvű vagy a szovjet érából származó könyvet vont ki könyvtáraiból Ukrajna. Korábban a könyvtárak állományának 44 százaléka orosz nyelvű kötet volt.

ko | 2023. február 07. |

Jevhenyija Kravcsuk ukrán parlamenti képviselő, az ukrán humanitárius és tájékoztatási bizottság alelnöke elmondta, hogy a 19 millió könyvből 11 millió orosz nyelvű volt. Ezen kívül ukrán nyelven írt, de a szovjet érából származó könyvek is a kivontak között voltak, ahogyan az az ukrán parlament, a Verkhovna Rada oldalán is olvasható. Arra is vannak javaslatok, hogy a jövőben eltávolítsák azokat a köteteket is, amelyeknek szerzői támogatják az Ukrajna elleni agressziót.

Ukrajnában betiltják az orosz könyveket
Ukrajnában betiltják az orosz könyveket
Tovább olvasok

2014-ben a Krím-félsziget annektálása után azonnal korlátozni kezdték az orosz könyvekhez való hozzáférést, ez a folyamat pedig még inkább felgyorsult, amikor nagyjából egy éve Oroszország lerohanta Ukrajnát. Az ukrán hatóságok szerint a korlátozásokra azért van szükség, hogy elszakadjanak a két ország közötti kulturális szálak, melyek évszázadokon át elnyomták az önálló ukrán identitást.

Kravcsuk elmondta, hogy nagyon sajnálatos látni az orosz és az ukrán nyelven írt könyvek arányait hazája könyvtáraiban. Muszáj mindent újraalapozni és ukrán nyelven megjelentetni szövegeket, amint lehetséges. Hozzátette azt is, hogy

az ukrán könyvtárak állományának 44 százaléka orosz nyelvű kötet,

és csak a fennmaradó rész van ukránul vagy más európai nyelven.

Az ukrán az ország hivatalos nyelve, a lakosság körülbelül fele főként vagy kizárólag ukránul beszél, de 30 százalék azok aránya, akik főleg vagy kizárólag oroszul kommunikálnak egy 2019-es felmérés szerint.

Az orosz támadás óta az ukrán könyvpiacot komoly kár érte, de a szakma nem adja fel

Elhunyt szerzők, megsemmisülő könyvtárak, költözni kényszerülő kiadók - egy friss jelentés azt vizsgálta, hogyan tudnak túlélni az ukrajnai kiadók az orosz támadás óta. Bár a veszteségek tetemesek, a szakma kitart.

Tovább olvasok

Az ukrán és az orosz is keleti szláv nyelv, de amíg az ukránok általában beszélnek oroszul is, addig az oroszul beszélők nem tudják használni az ukránt. Az orosz nyelv még mindig nagyon nagy szerepet játszik az üzleti életben, a médiában és a kultúrában. Még mindig nagyon sokan beszélik a városokban, például Kijevben is, bár mostanában az orosz használata látványosan visszaszorult. A törvényhozás kötelezi az üzleteket és intézményeket, hogy az ukrán nyelvet használják.

Forrás: Reuters

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ukrajnában betiltják az orosz könyveket

Az ukrán parlament vasárnap megszavazott két törvényt, amelyek Ukrajna területén szigorúan korlátozzák az orosz könyveket és zenéket.

...
Hírek

Ukrajna lerohanásának egyik első irodalmi lenyomata a Harkivi napló

Harkiv ostromáról számol be Szergej Geraszimov író könyve, a Harkivi napló, amely a Könyvhétre magyarul is megjelenik Bartók Imre fordításában.

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...