Új kiadót indít a Móra, a felnőtteket célozza a Trend

Új kiadót indít a Móra, a felnőtteket célozza a Trend

Trend Kiadó néven indított imprintet a Móra Könyvkiadó. Míg utóbbi elsősorban gyerekkönyveiről ismert, az új kiadó kötetei kimondottan a felnőtt olvasókat célozzák meg. Pacskovszky Zsolt főszerkesztőt a kiadói koncepcióról és vízióról, valamint a tervezett megjelenésekről kérdeztük.

Ruff Orsolya | 2023. február 01. |

A Móra Könyvkiadó fő profilja a gyerekirodalom, de mit lehet tudni az új imprintről: milyen elgondolás, vízió lapul meg a Trend Kiadó létrehozása mögött, és milyen jellegű könyvekre számíthatnak majd az olvasók?

A Móra széles spektrumú kiadó ugyan, babakorú, óvodás, iskolás és középiskolás gyerekeknek-kamaszoknak egyformán jelentetünk meg kiadványokat, a pancsolókönyvektől kezdve a meséken, meseregényeken és edukációs anyagokon át a nagykamaszoknak szóló regényekig, 18 éves kornál azonban megáll kínálat, miközben több olyan klasszikus szerző életművét is gondozzuk, akik felnőtteknek is írtak. Megoldást kellett találnunk ez utóbbi művek megjelentetésére, így jött létre első lépésként, néhány éve a Móra Plusz sorozat, amelybe egyes Molnár Ferenc-, Erich Kästner- és Fekete István-művek kerültek. De hiába a Plusz megjelölés, a Móra szó némi zavart kelthet a fejekben, mivel a névhez alapvetően mégiscsak a gyerekirodalmi kiadványok kapcsolódnak. Egyrészt tehát az az elgondolás vezetett az új kiadó létrehozásához, hogy jobban elkülöníthetővé váljanak a mórás és a felnőtteknek szóló könyveink, másrészt

az a cél, hogy teljessé tegyük a kiadói spektrumunkat,

tematikusan ne csak az első pancsolás és az első kamaszkori szerelem között mozogjunk. Ez a vágy kiadói oldalról nézve nem egyedi, csak éppen mi fordított utat járunk be most, mint mondjuk a francia Gallimard kiadó, amely annak idején azért hozta létre a Gallimard Jeunesse-t, hogy a kiadói csoport kínálata a gyerekkönyvpiacot is lefedje. Ami a Trend Kiadó leendő köteteit illeti: azt szeretném, ha a sokszínűség jellemezne minket, amit a műfajokra és kiadványtípusokra is értek.         

-
         

Egy kiadó arculatát nagyban meghatározzák a szerzői. A Trend esetében kik azok az alkotók, akiknek a könyveit biztosan a kiadó fogja gondozni, és már elárulhatod a nevüket? Inkább kortárs vagy klasszikus szerzőkben gondolkodnak a szerkesztők?

Az első könyv, ami már az én kezem között fog átmenni, Erich Kästner Fabian, egy moralista regénye című, cenzúrázott, de a nácik által így is elégetett, a weimari köztársaság végnapjait szatirikusan-fájdalmasan ábrázoló művének rekonstruált ősváltozata lesz, amelyet Fabian – Ebek harmincadja címmel, Győri László kiváló fordításában jelentetünk meg a könyvhétre. További neveket és címeket egyelőre nem szeretnék elárulni, mindenesetre klasszikus és kortárs szerzőkben is gondolkodunk. És nemcsak szépirodalomban, hanem non-fiction könyvekben is, mert azt érzékeljük, hogy

sokan próbálnak ezek segítségével kapaszkodókat találni abban a káoszban, amiben élünk,

és bár kevés az igazán új gondolat a világban, azért szerencsére születnek olyan könyvek, amelyek támpontokat vagy akár hatásos, kijózanító pofonokat tudnak adni az embernek. A külföldi non-fiction és szépirodalmi művek kiválasztásakor szeretnék a műfordító ismerőseim tanácsaira is támaszkodni, mert francia fordítóként tapasztalatból tudom, hogy az ő másmilyen szemük néha olyan izgalmas műveket is meglát, amelyek valamiért az ügynökségek látókörén kívül maradnak. De a terveink között szerepel például egy olyan sorozat elindítása is, amely lehetővé teszi, hogy ötven, száz év múlva is tudható legyen, mit gondoltak a világról bizonyos jelentős személyek, akiknek most méltánytalanul „nincs hangjuk”.  

A Móránál nagy hagyománya van az életműsorozatoknak - számíthatunk-e hasonlóra a Trend Kiadónál? Illetve az új tehetségek felkarolása, felkutatása mennyire része a kiadói koncepciónak?

A mórás életműsorozatok egyes írók esetében a Trend Kiadónál megjelenő, felnőtteknek szóló kötetekkel válhatnak teljessé. Magánál a Trendnél a kezdeti időszakban nem feltétlenül gondolkozunk életműsorozatokban, az új tehetségek felfedezése azonban fontos része a koncepciónak. Erre már vannak konkrét terveim, vagyis nem fogunk pusztán arra várni, hogy beessenek hozzánk izgalmas kéziratok. A Móránál az utóbbi években elindítottam a pályán néhány új szerzőt, akiknek nem egyszerűen megszerkesztettem a szövegét, hanem együtt fejlesztettük a könyvüket hosszú hónapokon át, és remélem, ezt a fajta munkát is folytatni tudom a Trendnél.         

Hogyan kell elképzelni az anyakiadó és a Trend kapcsolatát: várhatóak közös metszéspontok, akár tematikusan, akár bizonyos szerzőket tekintve?

A Trend elindításában az az elgondolás is fontos szerepet játszott, hogy azoknak a mórás szerzőknek, akik felnőtteknek is írnak, lehetőségük legyen házon belül maradni. Tavaly kaptam egy kéziratot az egyik szerzőnktől, aki abban reménykedett, hogy megírta a harmadik ifjúsági regényét, és én láttam is fantáziát a kéziratban, az elolvasása után azonban egyértelmű volt számomra, hogy felnőtt regényről van szó. Így ez most majd a Trendnél fog megjelenni. Vagyis a mórás szerzők előtt mindig nyitva lesz az ajtóm, ha felnőtteknek szóló kézirattal kopogtatnak. És fordítva: ha meglátom valakiben a lehetőséget, hogy gyerekeknek, kamaszoknak is tud írni, ami korántsem olyan egyszerű, mint talán sokan gondolják, jelezni fogom a mórás szerkesztőknek a túlsó folyosón, hogy feltétlenül kérjenek tőle kéziratot.   

Az elmúlt években azt láttuk, hogy a járvány, a szomszédunkban zajló háború, a gazdasági válság sok bizonytalanságot hozott a könyvpiacon is. Nem túl kockázatos vállalkozás új kiadót indítani ilyen nehéz időben? Mi az, ami reményt, lendületet ad, és kiadói főszerkesztőként rövid távon mivel lennél elégedett?

A könyvkiadásba eleve csak jó adag optimizmussal és kellő küldetéstudattal szabad belevágni. De a történelemre visszatekintve reményre ad okot, hogy nemcsak a kulturális értékek rágták át magukat a legnehezebb időszakokon is, és maradtak életben – még ha magukról az alkotókról ezt sajnos nem is mindig lehetett elmondani –, hanem szerencsére az olvasó se vált kihalóban lévő fajjá. Személy szerint nekem többek között éppen ez ad most lendületet: mivel a Móránál elsősorban ifjúsági regényeket szerkesztettem,

láttam-látom, hogy a kamaszkori lemorzsolódás után is van olvasói utánpótlás,

kíváncsi, okos, értelmes, információkra éhes fiatalok, és miattuk érdemes és meg is kell tenni mindent, amit csak lehet. De tudom, sok szempontból kemény fába vágom a fejszém, elég csak az elszabadult árakra gondolni. A 2024-es lesz az első olyan év a Trend életében, amelynek már az én elképzeléseimet kell tükröznie, úgyhogy rövidebb távon azzal lennék elégedett, ha jövő év végén megkérdeznéd tőlem, megvan-e még a fejszém, és én azt felelném: „Igen. Sőt, képzeld, még a nyele is.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A legszexibb skandináv betűről kapta nevét az új kiadó, ami északi könyveket hoz el nekünk

Első kötetük egy öreg gazda hol szívszorító, hol szívderítő levelébe csomagoltan az évezredes izlandi elbeszélői hagyomány bravúrjait mutatja be.

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

...
Hírek

Egy ukrán könyvkiadó adományokból küldene könyveket a menekült gyerekeknek

Az Old Lion Publishing nevű ukrán könyvkiadó azoknak az ukrán kisgyerekeknek gyűjt most könyvekre, akiknek el kellett hagyniuk a hazájukat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

...
Nagy

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas Péter és Sarr esete a német PC-vel

Hogy nem kapott Nádas Péter német irodalmi díjat, és hogyan írt és beszélt az ilyen helyzetekről a nyertes Sarr már évekkel korábban.

Hírek
...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet