Új kiadót indít a Móra, a felnőtteket célozza a Trend

Új kiadót indít a Móra, a felnőtteket célozza a Trend

Trend Kiadó néven indított imprintet a Móra Könyvkiadó. Míg utóbbi elsősorban gyerekkönyveiről ismert, az új kiadó kötetei kimondottan a felnőtt olvasókat célozzák meg. Pacskovszky Zsolt főszerkesztőt a kiadói koncepcióról és vízióról, valamint a tervezett megjelenésekről kérdeztük.

Ruff Orsolya | 2023. február 01. |

A Móra Könyvkiadó fő profilja a gyerekirodalom, de mit lehet tudni az új imprintről: milyen elgondolás, vízió lapul meg a Trend Kiadó létrehozása mögött, és milyen jellegű könyvekre számíthatnak majd az olvasók?

A Móra széles spektrumú kiadó ugyan, babakorú, óvodás, iskolás és középiskolás gyerekeknek-kamaszoknak egyformán jelentetünk meg kiadványokat, a pancsolókönyvektől kezdve a meséken, meseregényeken és edukációs anyagokon át a nagykamaszoknak szóló regényekig, 18 éves kornál azonban megáll kínálat, miközben több olyan klasszikus szerző életművét is gondozzuk, akik felnőtteknek is írtak. Megoldást kellett találnunk ez utóbbi művek megjelentetésére, így jött létre első lépésként, néhány éve a Móra Plusz sorozat, amelybe egyes Molnár Ferenc-, Erich Kästner- és Fekete István-művek kerültek. De hiába a Plusz megjelölés, a Móra szó némi zavart kelthet a fejekben, mivel a névhez alapvetően mégiscsak a gyerekirodalmi kiadványok kapcsolódnak. Egyrészt tehát az az elgondolás vezetett az új kiadó létrehozásához, hogy jobban elkülöníthetővé váljanak a mórás és a felnőtteknek szóló könyveink, másrészt

az a cél, hogy teljessé tegyük a kiadói spektrumunkat,

tematikusan ne csak az első pancsolás és az első kamaszkori szerelem között mozogjunk. Ez a vágy kiadói oldalról nézve nem egyedi, csak éppen mi fordított utat járunk be most, mint mondjuk a francia Gallimard kiadó, amely annak idején azért hozta létre a Gallimard Jeunesse-t, hogy a kiadói csoport kínálata a gyerekkönyvpiacot is lefedje. Ami a Trend Kiadó leendő köteteit illeti: azt szeretném, ha a sokszínűség jellemezne minket, amit a műfajokra és kiadványtípusokra is értek.         

-
         

Egy kiadó arculatát nagyban meghatározzák a szerzői. A Trend esetében kik azok az alkotók, akiknek a könyveit biztosan a kiadó fogja gondozni, és már elárulhatod a nevüket? Inkább kortárs vagy klasszikus szerzőkben gondolkodnak a szerkesztők?

Az első könyv, ami már az én kezem között fog átmenni, Erich Kästner Fabian, egy moralista regénye című, cenzúrázott, de a nácik által így is elégetett, a weimari köztársaság végnapjait szatirikusan-fájdalmasan ábrázoló művének rekonstruált ősváltozata lesz, amelyet Fabian – Ebek harmincadja címmel, Győri László kiváló fordításában jelentetünk meg a könyvhétre. További neveket és címeket egyelőre nem szeretnék elárulni, mindenesetre klasszikus és kortárs szerzőkben is gondolkodunk. És nemcsak szépirodalomban, hanem non-fiction könyvekben is, mert azt érzékeljük, hogy

sokan próbálnak ezek segítségével kapaszkodókat találni abban a káoszban, amiben élünk,

és bár kevés az igazán új gondolat a világban, azért szerencsére születnek olyan könyvek, amelyek támpontokat vagy akár hatásos, kijózanító pofonokat tudnak adni az embernek. A külföldi non-fiction és szépirodalmi művek kiválasztásakor szeretnék a műfordító ismerőseim tanácsaira is támaszkodni, mert francia fordítóként tapasztalatból tudom, hogy az ő másmilyen szemük néha olyan izgalmas műveket is meglát, amelyek valamiért az ügynökségek látókörén kívül maradnak. De a terveink között szerepel például egy olyan sorozat elindítása is, amely lehetővé teszi, hogy ötven, száz év múlva is tudható legyen, mit gondoltak a világról bizonyos jelentős személyek, akiknek most méltánytalanul „nincs hangjuk”.  

A Móránál nagy hagyománya van az életműsorozatoknak - számíthatunk-e hasonlóra a Trend Kiadónál? Illetve az új tehetségek felkarolása, felkutatása mennyire része a kiadói koncepciónak?

A mórás életműsorozatok egyes írók esetében a Trend Kiadónál megjelenő, felnőtteknek szóló kötetekkel válhatnak teljessé. Magánál a Trendnél a kezdeti időszakban nem feltétlenül gondolkozunk életműsorozatokban, az új tehetségek felfedezése azonban fontos része a koncepciónak. Erre már vannak konkrét terveim, vagyis nem fogunk pusztán arra várni, hogy beessenek hozzánk izgalmas kéziratok. A Móránál az utóbbi években elindítottam a pályán néhány új szerzőt, akiknek nem egyszerűen megszerkesztettem a szövegét, hanem együtt fejlesztettük a könyvüket hosszú hónapokon át, és remélem, ezt a fajta munkát is folytatni tudom a Trendnél.         

Hogyan kell elképzelni az anyakiadó és a Trend kapcsolatát: várhatóak közös metszéspontok, akár tematikusan, akár bizonyos szerzőket tekintve?

A Trend elindításában az az elgondolás is fontos szerepet játszott, hogy azoknak a mórás szerzőknek, akik felnőtteknek is írnak, lehetőségük legyen házon belül maradni. Tavaly kaptam egy kéziratot az egyik szerzőnktől, aki abban reménykedett, hogy megírta a harmadik ifjúsági regényét, és én láttam is fantáziát a kéziratban, az elolvasása után azonban egyértelmű volt számomra, hogy felnőtt regényről van szó. Így ez most majd a Trendnél fog megjelenni. Vagyis a mórás szerzők előtt mindig nyitva lesz az ajtóm, ha felnőtteknek szóló kézirattal kopogtatnak. És fordítva: ha meglátom valakiben a lehetőséget, hogy gyerekeknek, kamaszoknak is tud írni, ami korántsem olyan egyszerű, mint talán sokan gondolják, jelezni fogom a mórás szerkesztőknek a túlsó folyosón, hogy feltétlenül kérjenek tőle kéziratot.   

Az elmúlt években azt láttuk, hogy a járvány, a szomszédunkban zajló háború, a gazdasági válság sok bizonytalanságot hozott a könyvpiacon is. Nem túl kockázatos vállalkozás új kiadót indítani ilyen nehéz időben? Mi az, ami reményt, lendületet ad, és kiadói főszerkesztőként rövid távon mivel lennél elégedett?

A könyvkiadásba eleve csak jó adag optimizmussal és kellő küldetéstudattal szabad belevágni. De a történelemre visszatekintve reményre ad okot, hogy nemcsak a kulturális értékek rágták át magukat a legnehezebb időszakokon is, és maradtak életben – még ha magukról az alkotókról ezt sajnos nem is mindig lehetett elmondani –, hanem szerencsére az olvasó se vált kihalóban lévő fajjá. Személy szerint nekem többek között éppen ez ad most lendületet: mivel a Móránál elsősorban ifjúsági regényeket szerkesztettem,

láttam-látom, hogy a kamaszkori lemorzsolódás után is van olvasói utánpótlás,

kíváncsi, okos, értelmes, információkra éhes fiatalok, és miattuk érdemes és meg is kell tenni mindent, amit csak lehet. De tudom, sok szempontból kemény fába vágom a fejszém, elég csak az elszabadult árakra gondolni. A 2024-es lesz az első olyan év a Trend életében, amelynek már az én elképzeléseimet kell tükröznie, úgyhogy rövidebb távon azzal lennék elégedett, ha jövő év végén megkérdeznéd tőlem, megvan-e még a fejszém, és én azt felelném: „Igen. Sőt, képzeld, még a nyele is.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A legszexibb skandináv betűről kapta nevét az új kiadó, ami északi könyveket hoz el nekünk

Első kötetük egy öreg gazda hol szívszorító, hol szívderítő levelébe csomagoltan az évezredes izlandi elbeszélői hagyomány bravúrjait mutatja be.

...
Nagy

A képregénykiadók egyszer csak felfedezték, hogy az emberiség fele nő

A Pestext női képregényekről és alkotókról szóló beszélgetésén kiderült, melyik hazai női alkotókat ajánlják külföldre, melyik a jó Anna Frank-képregény, és ki merített ihletet a szülei temetkezési vállalkozásából, valamint az is, melyik az a Maushoz mérhető mű, amit mindenképpen ki kéne adni itthon is, hiszen olyan hazai eseményekről szól, amiket Magyarországon nem lehet megrajzolni.

...
Hírek

Egy ukrán könyvkiadó adományokból küldene könyveket a menekült gyerekeknek

Az Old Lion Publishing nevű ukrán könyvkiadó azoknak az ukrán kisgyerekeknek gyűjt most könyvekre, akiknek el kellett hagyniuk a hazájukat.

...

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

...

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében