Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Bár azt még nem tudjuk, hogy a mozik mikor fognak kinyitni, azért idén is várhatók izgalmas feldolgozások. Mutatjuk, milyen könyvadaptációk jönnek 2021-ben!

Forgách Kinga | 2021. január 12. |

A Fehér Tigris – Január 22.

Aravind Adiga
A Fehér Tigris
Ford.: Greskovits Endre, Cartaphilus, 2010, 292 oldal
Aravind Adiga: A Fehér Tigris

A Netflix egyik első nagy dobása idén az Aravind Adiga regénye nyomán készült A Fehér Tigris lesz. A történet főhőse egy vidéki indiai férfi, akinek az jelenti a nagy kiugrást, hogy felveszi sofőrnek a falu egyik leggazdagabb embere. Ő azonban úgy dönt, megöli a gazdáját, ellopja a pénzét és meggazdagszik, így végre kitörhet a szolgasorból. Aztán elmeséli élete történetét, és bemutatja az igazi Indiát, nem azt, amit a turisták látnak, hanem a nyomort, a „ketrecet”, ahol a szegénységből lehetetlen kitörni. A feldolgozást Ramin Bahrani írta és rendezte (Fahrenheit 451).

Kopasz – Február 26.

Nico Walker
Kopasz
Ford.: Mesterházi Mónika, Libri, 2019, 356 oldal
Nico Walker: Kopasz

A Kopasz elbeszélője a 2000-es évek elején a kollégiumi diákok tipikus sodródó életét éli, ám egy nap találkozik Emilyvel, és ez mindent megváltoztat. Nagy szerelem szövődik, de aztán egy döntés közbeszól: a főhős beáll a hadseregbe. Irakba vezénylik, és sokkolja, amit ott tapasztal. Amikor végül hazatér, a poszttraumás stressz szindróma uralja az elméjét és az életét. Emilyvel mindketten heroinfüggők lesznek, és innen az út csak lefelé vezet. Nico Walker megrázó történetében Tom Holland alakítja a főszereplőt. Az adaptációt februárban az Apple TV+-on mutatják be.

Kés a Zajban – Március 5.

Patrick Ness
Kés a Zajban
Ford.: Hotya Hajnalka, Vivandra, 2010
Patrick Ness: Kés a zajban

Tom Holland és Daisy Ridley vezetnek be minket a disztópikus jövőbe a Lionsgate új sci-fi mozijában, amelyet már nagyon sokan várnak. A Chaos Walking Patrick Ness népszerű trilógiájának első részét dolgozza fel (Kés a zajban) és egy olyan világban játszódik, ahol az emberek hallják egymás gondolatait. A regényből Doug Liman rendezett filmet, a producerek Allison Shearmur és Doug Davison voltak. A forgatókönyvet Charlie Kaufman, John Lee Hancock és Patrick Ness írta. Az előzetest ITT tudod megnézni.

Sir Gawain és a zöld lovag – Július 30.

Sir Gawain és a zöld lovag
Ford.: Vajda Miklós
Vajda Miklós (ford.): Sir Gawain és a zöld lovag zord históriája régi angol versben a brit előidőkből

A nyár egyik érdekes filmje lesz a Sir Gawain és a zöld lovag, amely egy angol középkori históriát dolgoz fel. A szöveget egy kb. 1400 körüli kódexben találták meg. A história Gawain lovag megkísértetését és ellenállását beszéli el, és a történet elmondása közben elénk vetíti a költő korát is, – az Artur király és udvarának fénykora után mintegy 5-600 évvel későbbi idők világát. A történetet az A24 dolgozza fel, a főszereplő Dev Patel lesz, a rendező David Lowery.

Patricia Highsmith: Mélyvíz – Augusztus 13.

Patricia Highsmith
Mélyvíz
Ford.: Kelemen László, Réz és Társa, 2004, 320 oldal
Patricia Highsmith: Mélyvíz

Tavaly már lehetett hallani róla, hogy Ben Affleck és Ana de Armas közt izgalmas románc szövődött, a helyzet pedig az, hogy ez a Mélyvíz forgatásán történt. Az erotikus thriller Patricia Highsmith 1957-es történetén alapul. A főhős Melinda, aki mindenki szeme láttára csalja a férjét, Victor Van Allent. Victor a társaság legnagyobb csodálkozására egykedvű nyugalommal viseli a helyzetet. Ám aztán Melinda három szeretője is titokzatos módon eltűnik. A légkör egyre fojtogatóbb lesz, a játszma pedig durva végletekbe csap át.

Agatha Christie: Halál a Níluson – Szeptember 17.

Agatha Christie
Halál a Níluson
Ford.: Kosáryné Réz Lola, Helikon, 2020, 322 oldal
Agatha Christie: Halál a Níluson

Már régóta várjuk a legújabb Agatha Christie-adaptációt, amelynek főszereplőjét Gal Gadot (vagyis a Wonder Women) fogja eljátszani. A Halál a Níluson egy minden kényelemmel felszerelt gőzhajón játszódik, ahol gyilkossági kísérlet történik. Egészen véletlenül azonban a nagyszerű detektív, Hercule Poirot is épp ott van a helyszínen, így rögtön nyomozásba kezd. Az eredeti filmváltozatban olyan sztárok játszottak, mint Mia Farrow, Jane Birkin, Bette Davis vagy Peter Ustinov. A mostani remake-et Kenneth Branagh rendezi, akinek a Gyilkosság az Orient expresszen után ez a második ilyen feldolgozása. 

A Dűne – Október 1.

Frank Herbert
A Dűne
Ford.: Békés András, Gabo, 2019, 598 oldal
Frank Herbert: Dűne

Frank Herbert ikonikus Dűnéjének az adaptálása nem könnyű feladat, mozgóképes átdolgozásába a kultrendező David Lynch-nek 1984-ben már majdnem beletört a bicskája. A történetet most Denis Villeneuve rendező viszi színre, és talán kijelenthető, hogy ez az idei év egyik legjobban várt adaptációja. Az első előzetes alapján monumentális alkotásnak ígérkezik, a film ráadásul elképesztő sztárparádéval érkezik, magával ragadó hangulattal és óriási látványvilággal taglóz le. A Gabo Kiadó tavaly november óta elkezdte újra kiadni a sorozatot, már a harmadik résznél járnak.

Fülemüle – December 22.

Kristin Hannah
Fülemüle
Ford.: Farkas Krisztina, Park, 2020, 540 oldal
Kristin Hannah: Fülemüle

Kristin Hannah történelmi bestsellere, a Fülemüle két testvér történetét beszéli el, akiket a második világháború borzalmai elszakítanak egymástól. A Franciaországban játszódó regény azt meséli el, hogyan harcoltak, és miken mentek keresztül a világháborúban a nők, de emellett a szabadságról, a szerelemről és a háborútól szétszabdalt Franciaországról is szól. A mozifilmben a főszereplőket egy valódi testvérpár fogja alakítani, Elle és Dakota Fanning, a rendező Mélanie Laurent.

Forrás: Cinema Blend

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

10 filmes adaptáció John le Carré írótól, aki megújította a kémfilm műfaját

Tíz filmadaptációval emlékezünk John le Carré íróra, aki történeteivel megreformálta a kémfilm zsánerét.

...
Nagy

5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

Merítés a mozgóképes mainstreamből. 5+1 filmadaptáció és könyves megfelelőik, melyeket nyugodt szívvel ajánlunk karácsonyra.

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

Októberben is elkényeztetnek a mozik és a web-streaming szolgáltatók könyvadaptációkkal: ezek közül csemegézünk kedvünkre, 7+1 érdekesnek ígérkező produkcióra hívjuk fel a figyelmet.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Mészöly Miklós nem szeretett interjút adni – erről ő maga mesélt egyik interjújában. A magyar prózairodalom egyik legnagyobbjaként ugyanakkor sokszor volt kénytelen nyilatkozni, születésének századik évfordulója pedig jó alkalmat kínál arra, hogy az Arcanum segítségével megnézzük, milyen kép is kerekedik ki Mészölyről az interjúi alapján.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

...
Ruff Orsolya

Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias

...
Bányász Attila

Szabad szavak: reklámfilm a múzsához

Polc

Egy karambol miatt négy sors csúszik ki a megszokott útról Kiss Tibor Noé regényében

...

Hidegrázós élmény Ulickaja Csak egy pestisét olvasni

...

Családi ügyek, viharok és a klímakatasztrófa érdekelte legjobban a sci-fi írókat 2019-ben

...

2020 hangulata a magyar fantasztikus kisprózákba is beszűrődik

...
A hét könyve
Kritika
Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

Száz éve, 1921. január 19-én született Mészöly Miklós, akiről Esterházy Péter azt mondta, hogy mindannyian az ő köpönyegéből bújtak ki. Mészöly 1954-től szabadfoglalkozású íróként dolgozott, életművének gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, ezzel együtt több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet szerzője. Életét sokféleképpen be lehet mutatni, mi most tíz jellegzetes és emlékezetes fényképet választottunk ki.