Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Bár azt még nem tudjuk, hogy a mozik mikor fognak kinyitni, azért idén is várhatók izgalmas feldolgozások. Mutatjuk, milyen könyvadaptációk jönnek 2021-ben!

Forgách Kinga | 2021. január 12. |

A Fehér Tigris – Január 22.

Aravind Adiga
A Fehér Tigris
Ford.: Greskovits Endre, Cartaphilus, 2010, 292 oldal
Aravind Adiga: A Fehér Tigris

A Netflix egyik első nagy dobása idén az Aravind Adiga regénye nyomán készült A Fehér Tigris lesz. A történet főhőse egy vidéki indiai férfi, akinek az jelenti a nagy kiugrást, hogy felveszi sofőrnek a falu egyik leggazdagabb embere. Ő azonban úgy dönt, megöli a gazdáját, ellopja a pénzét és meggazdagszik, így végre kitörhet a szolgasorból. Aztán elmeséli élete történetét, és bemutatja az igazi Indiát, nem azt, amit a turisták látnak, hanem a nyomort, a „ketrecet”, ahol a szegénységből lehetetlen kitörni. A feldolgozást Ramin Bahrani írta és rendezte (Fahrenheit 451).

Kopasz – Február 26.

Nico Walker
Kopasz
Ford.: Mesterházi Mónika, Libri, 2019, 356 oldal
Nico Walker: Kopasz

A Kopasz elbeszélője a 2000-es évek elején a kollégiumi diákok tipikus sodródó életét éli, ám egy nap találkozik Emilyvel, és ez mindent megváltoztat. Nagy szerelem szövődik, de aztán egy döntés közbeszól: a főhős beáll a hadseregbe. Irakba vezénylik, és sokkolja, amit ott tapasztal. Amikor végül hazatér, a poszttraumás stressz szindróma uralja az elméjét és az életét. Emilyvel mindketten heroinfüggők lesznek, és innen az út csak lefelé vezet. Nico Walker megrázó történetében Tom Holland alakítja a főszereplőt. Az adaptációt februárban az Apple TV+-on mutatják be.

Kés a Zajban – Március 5.

Patrick Ness
Kés a Zajban
Ford.: Hotya Hajnalka, Vivandra, 2010
Patrick Ness: Kés a zajban

Tom Holland és Daisy Ridley vezetnek be minket a disztópikus jövőbe a Lionsgate új sci-fi mozijában, amelyet már nagyon sokan várnak. A Chaos Walking Patrick Ness népszerű trilógiájának első részét dolgozza fel (Kés a zajban) és egy olyan világban játszódik, ahol az emberek hallják egymás gondolatait. A regényből Doug Liman rendezett filmet, a producerek Allison Shearmur és Doug Davison voltak. A forgatókönyvet Charlie Kaufman, John Lee Hancock és Patrick Ness írta. Az előzetest ITT tudod megnézni.

Sir Gawain és a zöld lovag – Július 30.

Sir Gawain és a zöld lovag
Ford.: Vajda Miklós
Vajda Miklós (ford.): Sir Gawain és a zöld lovag zord históriája régi angol versben a brit előidőkből

A nyár egyik érdekes filmje lesz a Sir Gawain és a zöld lovag, amely egy angol középkori históriát dolgoz fel. A szöveget egy kb. 1400 körüli kódexben találták meg. A história Gawain lovag megkísértetését és ellenállását beszéli el, és a történet elmondása közben elénk vetíti a költő korát is, – az Artur király és udvarának fénykora után mintegy 5-600 évvel későbbi idők világát. A történetet az A24 dolgozza fel, a főszereplő Dev Patel lesz, a rendező David Lowery.

Patricia Highsmith: Mélyvíz – Augusztus 13.

Patricia Highsmith
Mélyvíz
Ford.: Kelemen László, Réz és Társa, 2004, 320 oldal
Patricia Highsmith: Mélyvíz

Tavaly már lehetett hallani róla, hogy Ben Affleck és Ana de Armas közt izgalmas románc szövődött, a helyzet pedig az, hogy ez a Mélyvíz forgatásán történt. Az erotikus thriller Patricia Highsmith 1957-es történetén alapul. A főhős Melinda, aki mindenki szeme láttára csalja a férjét, Victor Van Allent. Victor a társaság legnagyobb csodálkozására egykedvű nyugalommal viseli a helyzetet. Ám aztán Melinda három szeretője is titokzatos módon eltűnik. A légkör egyre fojtogatóbb lesz, a játszma pedig durva végletekbe csap át.

Agatha Christie: Halál a Níluson – Szeptember 17.

Agatha Christie
Halál a Níluson
Ford.: Kosáryné Réz Lola, Helikon, 2020, 322 oldal
Agatha Christie: Halál a Níluson

Már régóta várjuk a legújabb Agatha Christie-adaptációt, amelynek főszereplőjét Gal Gadot (vagyis a Wonder Women) fogja eljátszani. A Halál a Níluson egy minden kényelemmel felszerelt gőzhajón játszódik, ahol gyilkossági kísérlet történik. Egészen véletlenül azonban a nagyszerű detektív, Hercule Poirot is épp ott van a helyszínen, így rögtön nyomozásba kezd. Az eredeti filmváltozatban olyan sztárok játszottak, mint Mia Farrow, Jane Birkin, Bette Davis vagy Peter Ustinov. A mostani remake-et Kenneth Branagh rendezi, akinek a Gyilkosság az Orient expresszen után ez a második ilyen feldolgozása. 

A Dűne – Október 1.

Frank Herbert
A Dűne
Ford.: Békés András, Gabo, 2019, 598 oldal
Frank Herbert: Dűne

Frank Herbert ikonikus Dűnéjének az adaptálása nem könnyű feladat, mozgóképes átdolgozásába a kultrendező David Lynch-nek 1984-ben már majdnem beletört a bicskája. A történetet most Denis Villeneuve rendező viszi színre, és talán kijelenthető, hogy ez az idei év egyik legjobban várt adaptációja. Az első előzetes alapján monumentális alkotásnak ígérkezik, a film ráadásul elképesztő sztárparádéval érkezik, magával ragadó hangulattal és óriási látványvilággal taglóz le. A Gabo Kiadó tavaly november óta elkezdte újra kiadni a sorozatot, már a harmadik résznél járnak.

Fülemüle – December 22.

Kristin Hannah
Fülemüle
Ford.: Farkas Krisztina, Park, 2020, 540 oldal
Kristin Hannah: Fülemüle

Kristin Hannah történelmi bestsellere, a Fülemüle két testvér történetét beszéli el, akiket a második világháború borzalmai elszakítanak egymástól. A Franciaországban játszódó regény azt meséli el, hogyan harcoltak, és miken mentek keresztül a világháborúban a nők, de emellett a szabadságról, a szerelemről és a háborútól szétszabdalt Franciaországról is szól. A mozifilmben a főszereplőket egy valódi testvérpár fogja alakítani, Elle és Dakota Fanning, a rendező Mélanie Laurent.

Forrás: Cinema Blend

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

10 filmes adaptáció John le Carré írótól, aki megújította a kémfilm műfaját

Tíz filmadaptációval emlékezünk John le Carré íróra, aki történeteivel megreformálta a kémfilm zsánerét.

...
Nagy

5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

Merítés a mozgóképes mainstreamből. 5+1 filmadaptáció és könyves megfelelőik, melyeket nyugodt szívvel ajánlunk karácsonyra.

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

Októberben is elkényeztetnek a mozik és a web-streaming szolgáltatók könyvadaptációkkal: ezek közül csemegézünk kedvünkre, 7+1 érdekesnek ígérkező produkcióra hívjuk fel a figyelmet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Nagy

Daróczi Ágnes: A roma fiatalok oktatása nem Magyarország legelemibb érdeke?

Milyen volt elsőnek lenni? Ki és hogyan képviseli a romákat? Mi történik a romani nyelvvel? Életút-kötete kapcsán többek között ezekről is beszélgettünk Daróczi Ágnessel, a roma mozgalmak egyik úttörő alakjával.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...
A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.