Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Bár azt még nem tudjuk, hogy a mozik mikor fognak kinyitni, azért idén is várhatók izgalmas feldolgozások. Mutatjuk, milyen könyvadaptációk jönnek 2021-ben!

Forgách Kinga | 2021. január 12. |

A Fehér Tigris – Január 22.

Aravind Adiga
A Fehér Tigris
Ford.: Greskovits Endre, Cartaphilus, 2010, 292 oldal
Aravind Adiga: A Fehér Tigris

A Netflix egyik első nagy dobása idén az Aravind Adiga regénye nyomán készült A Fehér Tigris lesz. A történet főhőse egy vidéki indiai férfi, akinek az jelenti a nagy kiugrást, hogy felveszi sofőrnek a falu egyik leggazdagabb embere. Ő azonban úgy dönt, megöli a gazdáját, ellopja a pénzét és meggazdagszik, így végre kitörhet a szolgasorból. Aztán elmeséli élete történetét, és bemutatja az igazi Indiát, nem azt, amit a turisták látnak, hanem a nyomort, a „ketrecet”, ahol a szegénységből lehetetlen kitörni. A feldolgozást Ramin Bahrani írta és rendezte (Fahrenheit 451).

Kopasz – Február 26.

Nico Walker
Kopasz
Ford.: Mesterházi Mónika, Libri, 2019, 356 oldal
Nico Walker: Kopasz

A Kopasz elbeszélője a 2000-es évek elején a kollégiumi diákok tipikus sodródó életét éli, ám egy nap találkozik Emilyvel, és ez mindent megváltoztat. Nagy szerelem szövődik, de aztán egy döntés közbeszól: a főhős beáll a hadseregbe. Irakba vezénylik, és sokkolja, amit ott tapasztal. Amikor végül hazatér, a poszttraumás stressz szindróma uralja az elméjét és az életét. Emilyvel mindketten heroinfüggők lesznek, és innen az út csak lefelé vezet. Nico Walker megrázó történetében Tom Holland alakítja a főszereplőt. Az adaptációt februárban az Apple TV+-on mutatják be.

Kés a Zajban – Március 5.

Patrick Ness
Kés a Zajban
Ford.: Hotya Hajnalka, Vivandra, 2010
Patrick Ness: Kés a zajban

Tom Holland és Daisy Ridley vezetnek be minket a disztópikus jövőbe a Lionsgate új sci-fi mozijában, amelyet már nagyon sokan várnak. A Chaos Walking Patrick Ness népszerű trilógiájának első részét dolgozza fel (Kés a zajban) és egy olyan világban játszódik, ahol az emberek hallják egymás gondolatait. A regényből Doug Liman rendezett filmet, a producerek Allison Shearmur és Doug Davison voltak. A forgatókönyvet Charlie Kaufman, John Lee Hancock és Patrick Ness írta. Az előzetest ITT tudod megnézni.

Sir Gawain és a zöld lovag – Július 30.

Sir Gawain és a zöld lovag
Ford.: Vajda Miklós
Vajda Miklós (ford.): Sir Gawain és a zöld lovag zord históriája régi angol versben a brit előidőkből

A nyár egyik érdekes filmje lesz a Sir Gawain és a zöld lovag, amely egy angol középkori históriát dolgoz fel. A szöveget egy kb. 1400 körüli kódexben találták meg. A história Gawain lovag megkísértetését és ellenállását beszéli el, és a történet elmondása közben elénk vetíti a költő korát is, – az Artur király és udvarának fénykora után mintegy 5-600 évvel későbbi idők világát. A történetet az A24 dolgozza fel, a főszereplő Dev Patel lesz, a rendező David Lowery.

Patricia Highsmith: Mélyvíz – Augusztus 13.

Patricia Highsmith
Mélyvíz
Ford.: Kelemen László, Réz és Társa, 2004, 320 oldal
Patricia Highsmith: Mélyvíz

Tavaly már lehetett hallani róla, hogy Ben Affleck és Ana de Armas közt izgalmas románc szövődött, a helyzet pedig az, hogy ez a Mélyvíz forgatásán történt. Az erotikus thriller Patricia Highsmith 1957-es történetén alapul. A főhős Melinda, aki mindenki szeme láttára csalja a férjét, Victor Van Allent. Victor a társaság legnagyobb csodálkozására egykedvű nyugalommal viseli a helyzetet. Ám aztán Melinda három szeretője is titokzatos módon eltűnik. A légkör egyre fojtogatóbb lesz, a játszma pedig durva végletekbe csap át.

Agatha Christie: Halál a Níluson – Szeptember 17.

Agatha Christie
Halál a Níluson
Ford.: Kosáryné Réz Lola, Helikon, 2020, 322 oldal
Agatha Christie: Halál a Níluson

Már régóta várjuk a legújabb Agatha Christie-adaptációt, amelynek főszereplőjét Gal Gadot (vagyis a Wonder Women) fogja eljátszani. A Halál a Níluson egy minden kényelemmel felszerelt gőzhajón játszódik, ahol gyilkossági kísérlet történik. Egészen véletlenül azonban a nagyszerű detektív, Hercule Poirot is épp ott van a helyszínen, így rögtön nyomozásba kezd. Az eredeti filmváltozatban olyan sztárok játszottak, mint Mia Farrow, Jane Birkin, Bette Davis vagy Peter Ustinov. A mostani remake-et Kenneth Branagh rendezi, akinek a Gyilkosság az Orient expresszen után ez a második ilyen feldolgozása. 

A Dűne – Október 1.

Frank Herbert
A Dűne
Ford.: Békés András, Gabo, 2019, 598 oldal
Frank Herbert: Dűne

Frank Herbert ikonikus Dűnéjének az adaptálása nem könnyű feladat, mozgóképes átdolgozásába a kultrendező David Lynch-nek 1984-ben már majdnem beletört a bicskája. A történetet most Denis Villeneuve rendező viszi színre, és talán kijelenthető, hogy ez az idei év egyik legjobban várt adaptációja. Az első előzetes alapján monumentális alkotásnak ígérkezik, a film ráadásul elképesztő sztárparádéval érkezik, magával ragadó hangulattal és óriási látványvilággal taglóz le. A Gabo Kiadó tavaly november óta elkezdte újra kiadni a sorozatot, már a harmadik résznél járnak.

Fülemüle – December 22.

Kristin Hannah
Fülemüle
Ford.: Farkas Krisztina, Park, 2020, 540 oldal
Kristin Hannah: Fülemüle

Kristin Hannah történelmi bestsellere, a Fülemüle két testvér történetét beszéli el, akiket a második világháború borzalmai elszakítanak egymástól. A Franciaországban játszódó regény azt meséli el, hogyan harcoltak, és miken mentek keresztül a világháborúban a nők, de emellett a szabadságról, a szerelemről és a háborútól szétszabdalt Franciaországról is szól. A mozifilmben a főszereplőket egy valódi testvérpár fogja alakítani, Elle és Dakota Fanning, a rendező Mélanie Laurent.

Forrás: Cinema Blend

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

10 filmes adaptáció John le Carré írótól, aki megújította a kémfilm műfaját

Tíz filmadaptációval emlékezünk John le Carré íróra, aki történeteivel megreformálta a kémfilm zsánerét.

...
Nagy

5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

Merítés a mozgóképes mainstreamből. 5+1 filmadaptáció és könyves megfelelőik, melyeket nyugodt szívvel ajánlunk karácsonyra.

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

Októberben is elkényeztetnek a mozik és a web-streaming szolgáltatók könyvadaptációkkal: ezek közül csemegézünk kedvünkre, 7+1 érdekesnek ígérkező produkcióra hívjuk fel a figyelmet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

...
Kiss Imola

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

...
Horányi Hanna Zelma

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Polc

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

...

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...
A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.