Hilary Mantel harmadszor is megnyerheti a Booker-díjat

Kihirdették a legjelentősebb irodalmi díj, a Booker hosszú listáját. A tizenhárom jelölt mindegyike esélyes az 50 ezer fontos fődíjra, de igazi különlegesség, hogy a történelmi regényeivel a kritikusok és az olvasók kedvencévé vált Hilary Mantel trilógiájának mindegyik kötete jelölést kapott, sőt kettőt már meg is nyert.

vl | 2020. július 28. |

Hilary Mantel a harmadik Booker-díjának futhat neki, miután kihirdették az idei hosszú listát, amire a Thomas Cromwell trilógiájának befejező kötete (The Mirror & The Light) is felkerült. A 900 oldalas regény továbbra is a Tudorokról mesél, és természetesen az egyik komoly esélyese a díjnak, ami finoman szólva nem semmi: Mantel a trilógia első két kötetével (Farkasbőrben és a Holtaknak menete) már kétszer elnyerte a Bookert. Önmagában már a két győzelemmel egy szuperillusztris társaság tagja a kanadai Margaret Atwood, az ausztrál Peter Carey és az afrikai JM Coetzee mellett, de az is különleges, hogy britként és nőként is az első duplázó volt. A trilógiák és a regényfolyamok világában is példa nélküli, hogy egy trilógia mindhárom részét Booker-díjra jelölik.

A Farkasbőrben VIII. Henrik udvarában játszódik, az ambiciózus Thomas Cromwell felemelkedését és küzdelmeit meséli el. Ezt követte a Holtaknak menete, amelyben miután Boleyn Anna nem tudta fiúörökössel megörvendeztetni Henriket, a király Jane Seymourra vetett szemet. Henrik meg akar szabadulni Annától, a legkevésbé sem dicső feladat pedig Cromwellnek jutott, akinek minden ravaszságára szüksége van, sőt, még többre is, hiszen egykori ellenségeivel kell szövetkeznie.

A 162 regényből 13-at jelöltek a hosszú listára, és így az 50.000 fontos fődíjra. Listarajongóknak érdekes lehet, hogy összesen nyolc első kötet kapott helyet a listán. Hat évvel azután, hogy a Booker-díjat megnyitották azzal, hogy bárki nevezhet, aki angolul ír, illetve Angliában vagy Írországban megjelent a könyve, az amerikai dominancia jelentős lett: idén a 13 szerzőből kilenc amerikai (vagy kettős állampolgár).

Diane Cook - The New Wilderness
Tsitsi Dangarembga - This Mournable Body
Avni Doshi - Burnt Suga
Gabriel Krauze - Who They Was
Hilary Mantel - The Mirror & The Light
Colum McCann - Apeirogon
Maaza Mengiste - The Shadow King
Kiley Reid - Such a Fun Age
Brandon Taylor - Real Life
Anne Tyler - Redhead by The Side of The Road
Douglas Stuart - Shuggie Bain
Sophie Ward - Love and Other Thought Experiments
C Pam Zhang - How Much of These Hills is Gold

A 13-ból a legjobb hatot, a rövid listát szeptember 15-én jelentik be, a győztest majd novemberben.

Forrás: thebookerprizes.com

Fotó: Richard Ansett/BBC