Miért szomorúak az unikornisok? - pion x krizso klippremier

A pion x krizso, vagyis Pion István költő, slammer, újságíró és Vranik Krisztián zeneszerző, zenei producer a 2021-es Őszi Margón állt elöször együtt színpadon. Akkor nem sejtették még, hogy szűk három évvel később unikornis-jelmezt öltve sétálgatnak majd a Városliget árnyékos tisztásain.

Pedig az Unikornisos című dalhoz készült videóban pontosan ez látható.

A kéttagú formációban pion hozza a szöveget, krizso a zenét, a kettő pedig közös ízlésük mentén találkozik. Az anyag kiszámított dramaturgia mentén indít változatos utazásra, a modern népi líra lüktető szövegvilága egy elég sötét magyar vidéken vezet keresztül, a sick-hop zenei konstrucióban pedig az absztrakt hip-hop, a jazz, a népzene, a trip-hop, a drum-and-bass, a rap, a slam, a spoken word és a költészet, valamint az ének keveredik.

A népi líra tehát konceptlemez, aminek egy része már meghallgatható, de az alkotók még tartogatnak új meglepetéseket. Többek között a koncerten is,

ahol lesznek majd előre be nem jelentett vendégeik.

A klippremier apropóján egy villáminterjút készítettünk a formáció egyik felével. Alább Pion István válaszait olvashatjátok.

Jól beazonosítható fővárosi helyszíneken forgattátok az Unikornisos klipjét. Hogy reagáltak a jelmezetekre a pihenők és a járókelők?

Úgy reagáltak, ahogy mindenki más tenné: elszomorodtak. Annyira, hogy a forgatás első napjának hírére már ki se dugták az orrukat a Városligetbe, ehelyett otthon lógatták serényen, szomorúan. Jól tették, hiszen pont ez volt a célunk: ezt a mocskosul vidám helyet szomorúvá tenni. A pünkösdi szeretetáradat aztán a második napon már megnehezítette a dolgunkat, mert jöttek a vidám gyerekek meg a bárgyú vigyorú, boldog szüleik, és akkor őket kellett szomorúvá tenni.

Szerintünk sikerült, legalábbis azon a két napon a léggömb biztosan nem szállt fel.

Volt-e előzetes elképzelésetek a videóhoz vagy rögtönöztetek?

A megtévesztés eszközével szerettük volna a park minden részéből a szomorúság hálójába terelni az embereket. Fényesek és szivárványszínűek voltunk, amilyen a Városliget is amúgy, és amit éppen szerettünk volna szomorú útra téríteni, szóval pont nem úgy néztünk ki, mint azokban az állapotainkban, amelyekről az Unikornisos című számunk egyébként beszámol. Azért az elég átlátszó lett volna, ha két fekete-fehér unikornis indul útnak, hogy elszomorítsa az embereket, csúnyán kiröhögtek volna minket, ne viccelj! Szóval minden a terveknek megfelelően alakult.

Közben meg, amikor csak tudtuk, igyekeztünk levetni magunkról a villódzó színeket, iszonyú, hogy mennyire boldoggá tudják tenni az életet.

Van-e kedvenc egyszarvús dalotok, versetek, mesétek, internetes tartalmatok?

Az egyszarvús dalok, versek, mesék mind hazugok, boldogságról és világbékéről fantáziálnak. De egy igaz történet beférkőzött hozzánk kedvencnek: arról a londoni hősről szól, aki egy kiállított narválszarvval fegyverzett le egy terroristát. A történet azért tetszik nekünk nagyon, mert a londoni hőst aztán börtönbe csukták gyilkosságért, és ez nagyon szomorú.

Pár nappal a klippremier után, egész pontosan május 25-én, szombaton a Tavaszi Margó Nagyszínpadán lesz a népi líra lemezbemutatója. A fellépőruhátok elkészült már?

Szomorúan kell bevallanunk, hogy már igen. Vagy boldogan, hogy még nem.

És most, következzen végre a klip!

Tavaszi Margó
A pion x krizso-koncert május 25-én 20:30-kor kezdődik a Tavaszi Margó Nagyszínpadán. Részletek ITT.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Vecsei H. Miklós, Tudósok és népi líra a Tavaszi Margón

Dokumentumfilm a Nobel-díjas Heinrich Böll katonaéveiről, sick-hop lemezbemutató, kelet-európai poszt-punk buli és József Attila-est Vecsei H. Miklós és a Platon Karataevből ismert Balla Gergely tolmácsolásában. Íme, a Tavaszi Margó esti kínálata.

...
Nagy

Pion István: Koplárovics meg én

A magyar futball varázslatos estéjét elevenítettük fel a zalai Margófeszten, a mérkőzést, amelyet tényleg senki nem felejt el: Szamosi Tamás bal oldali beadását a 83. percben pályára lépő Koplárovics Béla fejezte be a Manchester United ellen.

...
Nagy

Pion István: Életutakat cipelek magamban

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!