Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

Mi történik, ha egy nő nem akar anya lenni? Miért nehezedik társadalmi nyomás a nőkre? Honnan tudja egy nő, hogy nem akar anya lenni, amíg nem vált azzá? Megmentheti a haldokló házasságot egy gyerek érkezése? Mit érez egy nő az abortusz után? Donna Freitas ezekre a kérdésekre keresi a választ Rose Napolitano kilenc élete című regényében, többféle lehetséges döntést bemutatva, amik különböző módon hatnak a főszereplő életére.

Simon Eszter | 2022. augusztus 10. |
Donna Freitas
Rose Napolitano kilenc élete
Ford. Getto Katalin, Libri, 2022, 404 oldal
-

A sikeres szociológus Rose Napolitano Brooklynban él férjével Luke-kal. Rose tinédzser kora óta biztos benne, hogy nem vágyik az anyaságra, ezért a kapcsolatuk elején leszögezte, hogy nem akar gyereket, Luke pedig egyetértett vele, mivel ő sem akarta feladni fényképész karrierjét. A férfi véleménye azonban megváltozott. Kérdés, hogy vajon valóban felébredt benne az apai ösztön, vagy szülei nyomására döntött úgy, hogy mégis szülővé szeretne válni? Ezzel az alapkonfliktussal indul a regény, Rose és Luke a hálószobában veszekednek, ugyanis a férfi megtalálta felesége gyógyszeres tégelyét. Rose megígérte, hogy szedi a terhesvitamint, ám a dobozból szinte alig hiányzik pár tabletta. Luke kérdőre vonja a feleségét, innentől pedig kilenc lehetséges életút bontakozik ki előttünk. Rose-nak két döntése van. Kiáll magáért és vállalja, hogy továbbra sem akar gyereket, ezzel azonban lehetséges, hogy a házasságát kockáztatja, vagy feláldozza önmagát a kapcsolatért.

Úgy tűnik, nincs jó döntés, mert Rose élete mindenképpen vakvágányra fut.

A házasságuk egyik lehetséges életben sem marad olyan felhőtlenül boldog, mint a gyermekvállalás előtt, vagy éppen annak hiánya következtében. Valamelyikük megcsalja a másikat, de olyan is előfordul, hogy Luke, aki annyira vágyott az apaságra, mégsem bizonyul olyan gondoskodó szülőnek, mint gondoltuk. Rose valamilyen módon az összes életében anyává válik, ha nem is lesz saját gyereke, nevelőszülő lesz belőle.

Donna Freitas az abortusz témáját is beemeli a történetbe, amit ugyan nem fejt ki annyira, mint ahogy várhatnánk, ám a főszereplő és az édesanyja közötti olykor viharos anya-lánya kapcsolatot annál is inkább bemutatja. A történet számos olyan komoly témát érint, amik önmagukban is megérnének egy-egy regényt, így bizonyos pontokon hiányérzetünk lehet, bár lehetséges, hogy a szerző éppenséggel szándékosan hagyta elvarratlanul a szálakat és

az olvasó fantáziájára bízza, hogy Rose Napolitano melyik élete a legszimpatikusabb számunka.

Mindenesetre egészen biztos, hogy a regény gondolkodásra késztet, és valószínűleg nincs is egyetlen helyes válasz arra, hogy egy gyerek megmentheti-e a zátornyra futott párkapcsolatot vagy, hogy valóban lehet-e egy nő élete teljes az anyaság nélkül. A gyerekvállalás kulcsa éppen a felelősségteljes gondolkodásban rejlik, így néha pont az a legfelnőttesebb döntés, ha valaki nemet mond az anyaságra, ami persze a férfiak esetében is igaz. Az egyetlen különbség, hogy a nőknek - noha sokat javult a helyzet az utóbbi években - a mai napig sokszor el kell viselniük a megrökönyödött tekinteteket, ha egy társaságban vagy éppen az idősebb generációval beszélgetve elhangzik, hogy nem akarnak gyereket. 

Ha tetszett a regény, az alábbi könyveket ajánljuk még:

Marie Aubert: Felnőtt emberek

MARIE AUBERT
Felnőtt emberek
Ford.: Pap Vera-Ágnes, Scolar, 2021, 144 oldal
-

Marie Aubert rövid regénye néhány nap eseményeit mutatja be. A főszereplő Ida, egy negyvenéves, egyedülálló építész, a közös családi nyaralóba érkezik, hogy pár napot pihenéssel töltsön húga családjával és édesanyjukkal. Testvére Martha és férje évek óta szeretnének közös gyereket, a baba azonban nem érkezik. Martha a férfi előző házasságából született kislányát saját gyermekeként próbálja szeretni, amit azonban a kislány néha igencsak megnehezít. A regény az öregedést és a társadalom felől érkező elvárásokat állítja a fókuszba a nők szemszögéből. Ida nem tudja eldönteni, hogyan viszonyul az anyasághoz, és ezt az egyébként is feszültséggel teli érzést fokozza Martha állandó versengése. Nem kérdés, hogy a testvérpár szereti egymást, Ida időről időre mégis megelégeli húga gyerekes viselkedését, aki úgy vágyik az anyaságra, hogy közben talán maga sem nőtt fel még teljesen. Donna Freitashoz hasonlóan a norvég író sem válaszol a kötet kérdéseire, sokkal inkább nyitottságra és gondolkodásra késztet. A regény a hét könyve volt nálunk, cikkünket róla itt olvashatod.

 

Sheila Heti: Változások könyve

Sheila Heti
Változások könyve
Ford. Csonka Ágnes, Libri, 2019, 312 oldal
-

A magyar származású torontói író kötetében egy harmincas évei közepén járó írónő belső monológját halljuk, aki úgy érzi, eljött az idő, döntenie kell. Ha most nem vállal gyereket, talán örökre lecsúszik az anyaságról, amiről nem tudja eldönteni, valóban akarja-e. A nő párja kivonja magát a kérdés alól, Miles ugyanis teljesen rábízza a döntést. A kötetben olyan kérdésekkel találkozunk, mint hogy létezik-e egyáltalán anya-típus, akkor is teljes életet élhet egy nő, ha nem lesz belőle anya, vagy joga van-e egy nőnek döntenie arról, hogy életet ad egy másik embernek, vagy elveszi a születés lehetőségét. A kötetről itt írtunk, a szerzővel készült interjút pedig itt olvashatod.

 

Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek

Rácz Laura Rebecca
Tudatosan gyermektelenek - Életutak, döntések - Könyv a tabuk ellen
Partvonal, 2022, 387 oldal
-

A kötet célja korántsem az, hogy lebeszéljen a gyerekvállalásról, éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy a családalapításnak tudatos döntésnek kell lennie, de azt is hangsúlyozza, hogy az sem baj, ha valaki kellő átgondoltság után mégis úgy dönt, a gyermektelenek közé tartozik. A kötet éppen róluk szól. Huszonhárom interjún keresztül ismerhetjük meg nők, férfiak és párok álláspontját, múltját, a döntés folyamatát, és végül a miértjét annak, amiért úgy döntöttek, nem akarnak szülővé válni. Ennek számos oka lehet, gyerekkori traumáktól kezdve egészen addig, hogy úgy érzik, felbomlana a párkapcsolat harmóniája. Azzal azonban számolnia kell annak, aki ilyen bátor kijelentéseket tesz, hogy sok esetben kemény társadalomkritika és megszólás éri akár az idősebb, akár a fiatal generációtól is. A szerző célja, hogy csökkentse az előítéletet, és arra késztessen, hogy megértőbbek legyünk egymással, hiszen minden döntés mögött rejlik magyarázat. 

 

Szécsi Noémi: Egyformák vagytok

Szécsi Noémi
Egyformák vagytok
Magvető, 2018, 240 oldal
-

Em és Elza ugyanabból a faluból költöztek Budapestre, amikor egyetemre mentek és ma is egy helyen dolgoznak. A negyvenéves barátnők két különböző életet élnek, de mindkettejüket ugyanazok az érzések nyomasztják. A regény pár napba sűrítve meséli el Em és Elza történetét, akik egy este a céges lakáséttermi vacsorára hivatalosak. Az est vendégei között van leszbikus író, fiatal színésznő és klasszikus családmodellben élő anyuka is, akikről természetesen megvan a barátnők véleménye. Em a férjével és a lányával él, de úgy érzi, nem teljesedett ki a munkájában, míg Elza elvált és minden idejét a karrierjének szenteli, de ő sem igazán boldog. A regényben felszínre kerül az abortusz és a vetélés témája, és a mi lett volna ha…kérdése is ott bujkál a szereplőkben. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sheila Heti új könyvében a világunk csak Isten első vázlata

 Pure Colour című kötetével Heti új szintre emeli a filozófiát.

...
Nagy

Sheila Heti: Az ember lehet boldog akkor is, ha van gyereke, és akkor is, ha nincs

Hogyan ítélik meg ma azokat a nőket, akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket? Nőiségről, hormonokról, szégyenről és a döntések súlyáról beszélgettünk a Változások könyve szerzőjével. 

...
Kritika

Mit tehet egy negyvenes, ha nem tudja, hogy akar-e gyereket?

Marie Aubert regénye minimalista stílusban, sok párbeszéddel, minden felesleges sallangtól mentesen vezet be egy diszfunkcionális család, azon belül is elsősorban egy testvérpár történetébe.

Hírek
...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

...
Szórakozás

Szvetlana Alekszijevics, Patti Smith, Erlend Loe, Nádas Péter Budapestje [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Zöld

Minden nyolcadik madárfajt a kipusztulás veszélye fenyegeti

...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

...
Szórakozás

Ismerd meg sétálva Nádas Péter Budapestjét!

...
Zöld

Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez

...
Podcast

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

Természetesen olvasok
...
Zöld

Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Japán kutatók próbálnak megtanítani egy robotot arra, hogy jókor nevessen

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

...
Zöld

Amikor egy fiatal vadász megkóstolta a mézzel keveredett, erjedt hólevet, világraszóló felfedezést tett a sörről

...
Zöld

Veres Attila: Konda

...
Zöld

Mindannyian felelősek vagyunk a teremtett világért – Ferenc pápa zöld forradalma

...
Zöld

Minél öregebb vagy, annál gyengébb lesz a képzelőerőd - de Bux Barnabás óta tudjuk, hogy Fantázia megmenthető

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...
A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós Palackposta című kötetébe olyan korábbi publicisztikáit gyűjtötte össze a szerző, amelyek a szocializmusban íródtak, de negyven év távlatából is érvényesek.

...
Nagy

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Jonas Jonasson: Szituációkat gyűjtök, az agyamban raktározom őket

...
Valuska László

Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük

...
Laborczi Dóra

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét