Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

E/3 címen új sorozat indult a Könyves Magazinon, amiben nő szerzőket kérdezünk nőiségről, írásról, felnövésről, az irodalom strukturális rendszerében betöltött helyükről. A Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával megvalósuló sorozattal láthatóvá és hallhatóvá szeretnénk tenni a női szerzők tapasztalatait. Vonnák Diána és Vida Kamilla után Puskás Panni mesélt nekünk. A rezervátum visszafoglalása című kötetével bekerült a Margó-díj top10 jelöltjei közé 2021-ben, az év könyve listánkon a 42. helyre válogattuk, és azt írtuk róla: “A felszabadító erejű kötet különböző nyelvezetekkel, hangnemekkel és stílusokkal mesél a fővárosról, vidékről, anya-gyerek kapcsolatról, érzésekről vagy kiszolgáltatottságról. Puskás Panni első kötetében nem tesz mást, mint a novelláskötet címadó novellájának indiánnak öltözött szereplői, akik azért lepik el Budapestet, hogy kontrollálni tudják jövőjüket.”

sa | 2022. július 02. |

  • Általános iskola alsó tagozatában a játszótéren tanult egy négysoros anyák napi verset. Otthon elmondta az anyjának, aki azt hitte, hogy ezt ő írta. Az anyja lelkesedésében beküldte a verset a győri Kisalföld napilapnak, de a kislány így sem bukott le, mert a vers megjelent az újságban. Később egy nyaralás során egy ismerős kisfiú is elmondta a verset, és akkor bukott le Puskás Panni.
  • Volt egy nehéz párkapcsolata, és amikor az elviselhetetlenné kezdett válni, “szelepeket” keresett. Akkor már újságíróként dolgozott, emellett az irodalom a hobbijává vált. Az volt számára jó a szépírásban, hogy nem mások műalkotásaival volt elfoglalva, hanem azt írt, amit szertett volna. A hétköznapokban szereti a kritika mint műfaj szabályszerűségét, mert könnyen keretezi a gondolatait. A szépírásban viszont a szabadságot éli meg.
  • Az irodalom nemcsak a jelennek szól, hanem számol azzal is, hogy a szövegek később mennyire lesznek olvashatók, ezért legtöbbször próbálja magát távol tartani az aktuálpolitikai, közbeszédre vonatkozó utalásoktól. De ez Puskás Pannit nem érdekli. A színháztól is elvárja, hogy minél aktuálisabban mutassa be a tárgyát. Egy darab pedig megy maximum három-öt évig, aztán lekerül a repertoárról - Puskás Panni szerint ez az ő szövegeivel is így történhet.
  • A következő könyvét az az Open Arms nevű, menekülteket szállító hajó története ihlette, amit az olasz kormány nem engedett kikötni, és hetekig Szicília partjainál rostokolt. A regényében azzal szeretne foglalkozni, hogy a nyugati társadalom hogyan vállalja vagy nem vállalja a felelősséget másokért, miközben azt hirdeti, hogy a keresztény értékrend szerint működik.
  • Dühösnek érzi magát, mert azzal kell szembesülnie, hogy talán ő mégis egy fotelforradalmár, aki a könyvével sem tud változtatni a világon. Próbál mégis utakat találni erre a változtatásra, ami ahhoz is hozzájárulna, hogy ő maga önazonosabb lehessen.
  • 13 éves korától a punk szubkultúrához tartozott, Szerinte a punkok igazából nem tudják, mi az anarchia, és ők sem kívánnának abban élni. Viszont a punkban mégis ott az a lázadás, ami nem tudja, mik az alternatívák, csak azt érzi, hogy ami van, az rossz, ezért cél és értelem nélkül lázad. Puskás Panni szerint ez erősen meghatározza a kötet bizonyos szövegeinek a hangvételét.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Puskás Panni: Azt vártam a könyvtől, hogy hatással legyen az olvasóira

Idén már hetedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Lassan hagyomány, hogy interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Ezúttal Puskás Panni mesélt az első kötetig vezető útról. 

...
Hírek

Puskás Panni kapta az Írók Boltja idei könyvösztöndíját

Puskás Panni A rezervátum visszafoglalása című könyve nyerte az Írók Boltja 120 ezer forint értékű könyvutalvánnyal járó Könyvösztöndíját.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 50-41.

Itt az év vége, mi pedig listába gyűjtöttük az idei kedvenc olvasmányainkat. Vannak köztük regények, verseskötetek, a magyar és világirodalom mellett pedig előretört a non-fiction is. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2021 legjobb könyve - itt az első adag, 50-41-ig!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

Hírek
...
Szórakozás

Hallgasd meg, hogy énekel Bob Dylant Timothee Chalamet

...
Hírek

Trump hagyná meghalni a fogyatékkal élőket, állítja könyvében a volt elnök unokaöccse

...
Beleolvasó

A narcisztikus szülők fogságából segít kiszabadulni ez a könyv – Olvass bele!

...
Szórakozás

Sárkányok háza: ezek az ikonikus gengszterek ihlették Aemond Targaryent

...
Beleolvasó

Olvass bele a szerelem természetét kutató verses lélektani regénybe!

...
Hírek

Babarczy Eszter: Ha a rák szó elhangzik, mindenki eldob mindent és rohanna segíteni

Természetesen olvasok
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

...
Zöld

Ha gyerekként te gondoskodtál a szülődről, az kisiklatja az életed – Mi a parentifikáció?

...
Zöld

5 módszer + 1 könyv, melyekkel komolyan bocsánatot kérhetsz

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.