Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

E/3 címen új sorozat indult a Könyves Magazinon, amiben nő szerzőket kérdezünk nőiségről, írásról, felnövésről, az irodalom strukturális rendszerében betöltött helyükről. A Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával megvalósuló sorozattal láthatóvá és hallhatóvá szeretnénk tenni a női szerzők tapasztalatait. Vonnák Diána és Vida Kamilla után Puskás Panni mesélt nekünk. A rezervátum visszafoglalása című kötetével bekerült a Margó-díj top10 jelöltjei közé 2021-ben, az év könyve listánkon a 42. helyre válogattuk, és azt írtuk róla: “A felszabadító erejű kötet különböző nyelvezetekkel, hangnemekkel és stílusokkal mesél a fővárosról, vidékről, anya-gyerek kapcsolatról, érzésekről vagy kiszolgáltatottságról. Puskás Panni első kötetében nem tesz mást, mint a novelláskötet címadó novellájának indiánnak öltözött szereplői, akik azért lepik el Budapestet, hogy kontrollálni tudják jövőjüket.”

sa | 2022. július 02. |

  • Általános iskola alsó tagozatában a játszótéren tanult egy négysoros anyák napi verset. Otthon elmondta az anyjának, aki azt hitte, hogy ezt ő írta. Az anyja lelkesedésében beküldte a verset a győri Kisalföld napilapnak, de a kislány így sem bukott le, mert a vers megjelent az újságban. Később egy nyaralás során egy ismerős kisfiú is elmondta a verset, és akkor bukott le Puskás Panni.
  • Volt egy nehéz párkapcsolata, és amikor az elviselhetetlenné kezdett válni, “szelepeket” keresett. Akkor már újságíróként dolgozott, emellett az irodalom a hobbijává vált. Az volt számára jó a szépírásban, hogy nem mások műalkotásaival volt elfoglalva, hanem azt írt, amit szertett volna. A hétköznapokban szereti a kritika mint műfaj szabályszerűségét, mert könnyen keretezi a gondolatait. A szépírásban viszont a szabadságot éli meg.
  • Az irodalom nemcsak a jelennek szól, hanem számol azzal is, hogy a szövegek később mennyire lesznek olvashatók, ezért legtöbbször próbálja magát távol tartani az aktuálpolitikai, közbeszédre vonatkozó utalásoktól. De ez Puskás Pannit nem érdekli. A színháztól is elvárja, hogy minél aktuálisabban mutassa be a tárgyát. Egy darab pedig megy maximum három-öt évig, aztán lekerül a repertoárról - Puskás Panni szerint ez az ő szövegeivel is így történhet.
  • A következő könyvét az az Open Arms nevű, menekülteket szállító hajó története ihlette, amit az olasz kormány nem engedett kikötni, és hetekig Szicília partjainál rostokolt. A regényében azzal szeretne foglalkozni, hogy a nyugati társadalom hogyan vállalja vagy nem vállalja a felelősséget másokért, miközben azt hirdeti, hogy a keresztény értékrend szerint működik.
  • Dühösnek érzi magát, mert azzal kell szembesülnie, hogy talán ő mégis egy fotelforradalmár, aki a könyvével sem tud változtatni a világon. Próbál mégis utakat találni erre a változtatásra, ami ahhoz is hozzájárulna, hogy ő maga önazonosabb lehessen.
  • 13 éves korától a punk szubkultúrához tartozott, Szerinte a punkok igazából nem tudják, mi az anarchia, és ők sem kívánnának abban élni. Viszont a punkban mégis ott az a lázadás, ami nem tudja, mik az alternatívák, csak azt érzi, hogy ami van, az rossz, ezért cél és értelem nélkül lázad. Puskás Panni szerint ez erősen meghatározza a kötet bizonyos szövegeinek a hangvételét.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Puskás Panni: Azt vártam a könyvtől, hogy hatással legyen az olvasóira

Idén már hetedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Lassan hagyomány, hogy interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Ezúttal Puskás Panni mesélt az első kötetig vezető útról. 

...
Hírek

Puskás Panni kapta az Írók Boltja idei könyvösztöndíját

Puskás Panni A rezervátum visszafoglalása című könyve nyerte az Írók Boltja 120 ezer forint értékű könyvutalvánnyal járó Könyvösztöndíját.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 50-41.

Itt az év vége, mi pedig listába gyűjtöttük az idei kedvenc olvasmányainkat. Vannak köztük regények, verseskötetek, a magyar és világirodalom mellett pedig előretört a non-fiction is. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2021 legjobb könyve - itt az első adag, 50-41-ig!

Hírek
...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Nagy

Kutyarágta kézirat, egy váratlan Batman-inspiráció, és egy író, aki utálta a saját könyvét

...
Hírek

„Rákországban” kezelik Paul Austert

...
Panodyssey

Kiss Gabriella: Pótlás [Panodyssey]

...
Hírek

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Hírek

Dr. Máté Gábor a depresszió szorításában fordult először a terápia felé

Természetesen olvasok
...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

...
Zöld

A szenvedélyes szeretet apa és fia között nem segít elmondani az igazat a bolygónkról

...
Zöld

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

...
Zöld

Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál

...
Zöld

Eltévedt az Amazonas dzsungelében egy bolíviai férfi, egy hónap múlva találtak rá

...
Zöld

A cinkék szívesen fészkelnek a postaládádban is – így előzheted meg!

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

...
Nagy

Jónás Tamás: Nincs időm a mellébeszélésre és a tabura

Hosszú hallgatás után új kötettel jelentkezik Jónás Tamás, akit önéletrajziságról, fájdalomról, szeretetről és Istenről kérdeztünk.