Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

E/3 címen új sorozat indult a Könyves Magazinon, amiben nő szerzőket kérdezünk nőiségről, írásról, felnövésről, az irodalom strukturális rendszerében betöltött helyükről. A Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával megvalósuló sorozattal láthatóvá és hallhatóvá szeretnénk tenni a női szerzők tapasztalatait. Vonnák Diána és Vida Kamilla után Puskás Panni mesélt nekünk. A rezervátum visszafoglalása című kötetével bekerült a Margó-díj top10 jelöltjei közé 2021-ben, az év könyve listánkon a 42. helyre válogattuk, és azt írtuk róla: “A felszabadító erejű kötet különböző nyelvezetekkel, hangnemekkel és stílusokkal mesél a fővárosról, vidékről, anya-gyerek kapcsolatról, érzésekről vagy kiszolgáltatottságról. Puskás Panni első kötetében nem tesz mást, mint a novelláskötet címadó novellájának indiánnak öltözött szereplői, akik azért lepik el Budapestet, hogy kontrollálni tudják jövőjüket.”

sa | 2022. július 02. |

  • Általános iskola alsó tagozatában a játszótéren tanult egy négysoros anyák napi verset. Otthon elmondta az anyjának, aki azt hitte, hogy ezt ő írta. Az anyja lelkesedésében beküldte a verset a győri Kisalföld napilapnak, de a kislány így sem bukott le, mert a vers megjelent az újságban. Később egy nyaralás során egy ismerős kisfiú is elmondta a verset, és akkor bukott le Puskás Panni.
  • Volt egy nehéz párkapcsolata, és amikor az elviselhetetlenné kezdett válni, “szelepeket” keresett. Akkor már újságíróként dolgozott, emellett az irodalom a hobbijává vált. Az volt számára jó a szépírásban, hogy nem mások műalkotásaival volt elfoglalva, hanem azt írt, amit szertett volna. A hétköznapokban szereti a kritika mint műfaj szabályszerűségét, mert könnyen keretezi a gondolatait. A szépírásban viszont a szabadságot éli meg.
  • Az irodalom nemcsak a jelennek szól, hanem számol azzal is, hogy a szövegek később mennyire lesznek olvashatók, ezért legtöbbször próbálja magát távol tartani az aktuálpolitikai, közbeszédre vonatkozó utalásoktól. De ez Puskás Pannit nem érdekli. A színháztól is elvárja, hogy minél aktuálisabban mutassa be a tárgyát. Egy darab pedig megy maximum három-öt évig, aztán lekerül a repertoárról - Puskás Panni szerint ez az ő szövegeivel is így történhet.
  • A következő könyvét az az Open Arms nevű, menekülteket szállító hajó története ihlette, amit az olasz kormány nem engedett kikötni, és hetekig Szicília partjainál rostokolt. A regényében azzal szeretne foglalkozni, hogy a nyugati társadalom hogyan vállalja vagy nem vállalja a felelősséget másokért, miközben azt hirdeti, hogy a keresztény értékrend szerint működik.
  • Dühösnek érzi magát, mert azzal kell szembesülnie, hogy talán ő mégis egy fotelforradalmár, aki a könyvével sem tud változtatni a világon. Próbál mégis utakat találni erre a változtatásra, ami ahhoz is hozzájárulna, hogy ő maga önazonosabb lehessen.
  • 13 éves korától a punk szubkultúrához tartozott, Szerinte a punkok igazából nem tudják, mi az anarchia, és ők sem kívánnának abban élni. Viszont a punkban mégis ott az a lázadás, ami nem tudja, mik az alternatívák, csak azt érzi, hogy ami van, az rossz, ezért cél és értelem nélkül lázad. Puskás Panni szerint ez erősen meghatározza a kötet bizonyos szövegeinek a hangvételét.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Puskás Panni: Azt vártam a könyvtől, hogy hatással legyen az olvasóira

Idén már hetedik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. Lassan hagyomány, hogy interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Ezúttal Puskás Panni mesélt az első kötetig vezető útról. 

...
Hírek

Puskás Panni kapta az Írók Boltja idei könyvösztöndíját

Puskás Panni A rezervátum visszafoglalása című könyve nyerte az Írók Boltja 120 ezer forint értékű könyvutalvánnyal járó Könyvösztöndíját.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 50-41.

Itt az év vége, mi pedig listába gyűjtöttük az idei kedvenc olvasmányainkat. Vannak köztük regények, verseskötetek, a magyar és világirodalom mellett pedig előretört a non-fiction is. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2021 legjobb könyve - itt az első adag, 50-41-ig!

Hírek
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Hírek

Komikusból hadvezér, Chaplinből Churchill – újabb Zelenszkij biográfia jelent meg

...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Hírek

Rangos kiadvány tárgyalja Kondor Vilmos krimijeit

...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

...
Hírek

Varázslatos kiadvány lesz Alan Rickman naplója!

...
Hírek

89 éves korában elhunyt Jean-Jacques Sempé, a Kis Nicolas illusztrátora

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

Természetesen olvasok
...
Zöld

David Attenborough: Szép lassan egyre inkább elfordultam a húsevéstől

...
Zöld

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

Ezért lenne gyógyír (szinte) minden bajunkra a négynapos munkahét

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

...
Zöld

Felejthetetlen a pillanat, amikor egy farkaskutatót elfogad a falka vezére

...
Zöld

Kim Stanley Robinson: A járványtól megtanultuk, hogyan kell gyorsan reagálni vészhelyzetben

...
Zöld

Gondoltad, hogy a felfedezés teszi ki az emberi kreativitás 97 százalékát?

...
Zöld

5 perzselő könyv hőhullámokról, forróságról és szárazságról

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet.