Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

E/3 címen új sorozat indul a Könyves Magazinon, amelyben női szerzőket kérdezünk nőiségről, írásról, felnövésről, az irodalom strukturális rendszerében betöltött helyükről. A Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával megvalósuló sorozattal láthatóvá és hallhatóvá szeretnénk tenni a női szerzők tapasztalatait, elsőként pedig Vonnák Diána mesélt, akinek Látlak című kötete felkerült a Libri irodalmi díj rövidlistájára. „Az érzékletes és költői novellák bolyongásra invitálnak a világban, és miközben kitágítják a perspektívánkat, azt is megmutatják, hogy bárhová is sodor minket az élet, saját magunktól nem tudunk távolabb kerülni” – írtuk kritikánkban a könyvről. Vonnák Diána idén a Mastercard - Alkotótárs egyik irodalmi ösztöndíjasa lett, az E/3-sorozatban pedig ezúttal a felnőtt léttel kapcsolatos félelmeiről, a világ tágasságáról és választott szakmájáról, az antropológiáról beszélt. A videót Reisz Gábor rendezte.

ro | 2022. június 25. |

  • Vonnák Diána szerint fontos kérdés, mit kezdünk azzal az idővel, ami rendelkezésünkre áll. Ugyanakkor nem gondolja hihetetlenül izgalmas feladatnak, hogy a saját életét szedje szét és nézze meg irodalmi eszközökkel: „Azért ennél a világ sokkal nagyobb és érdekesebb, mint hogy én ki vagyok benne és mit csinálok”.
  • Az antropológia szerinte annyiban más, mint a többi társadalomtudomány, hogy erősen használja a kutató személyét, aki így egy műszert csinál saját magából, és fontos, hogy a saját reakcióit is ugyanúgy rögzítse. Szerinte ez a figyelem rokon a nem antropológus írók figyelmével is.
  • Amióta vissza tud emlékezni, a legijesztőbbnek azt találta a felnőtt életben, hogy be kell ülni egy irodába, és eltelik az ébren töltött órák nagy része valamivel, amihez nincs köze, miközben ott van a világ a maga hatalmas tágasságával. „Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet valahogy”, és erre viszonylag jó menekülő útnak gondolta az antropológiát.
  • A Látlak című debütáló kötetnél (kritikánk ITT, beszámolónk a bemutatóról ITT olvasható) szerette volna, ha nagy a fesztávja („picit arról is szólt, én mit bírok el”). Egy olyan világot akart felépíteni, aminek nem egy darab központja van, hanem egymás mellett létezik rengeteg radikálisan más élet.
  • Talán, mivel sok helyen élt, nagyon fontosak a gyökerei, Budapest mint város, az itteni régi barátságok, a család. Ahogy fogalmazott, erős első kézből származó az az élménye, mennyire hatalmas munka meggyökerezni valahol.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„Túlfutott rajtam a valóság” - Tompa Andrea laudációja Vonnák Diána Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Vonnák Diána díjához Tompa Andrea írt laudációt.

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vonnák Diána válaszolt. 

...
Hírek

Ezért adnánk a Libri-díjat Vonnák Diánának a Látlakért

Május 10-ig bárki szavazhat a Libri irodalmi díj jelöltjeire, mi pedig - ahogy tavaly is - szubjektíven és szerkesztőségileg érvelünk az esélyesek mellett. 10 jelölt - 10 személyes kampánybeszéd következik.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

Hírek
...
Zöld

David Attenborough és Vilmos herceg megalapította a “Zöld Nobelt”, ezek a projektek kapták idén

...
Nagy

80 éves lett Peter Handke, akinek botrányt kavart a Nobel-díja

...
Hírek

Megnyílt a 2023-as Zsoldos Péter-díj jelölési időszaka

...
Könyves Advent

A Szöszi Marilyn Monroe legintimebb portréja

...
Szórakozás

Regényzene készült az Utas és holdvilághoz

...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Hírek

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak