Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

E/3 címen új sorozat indul a Könyves Magazinon, amelyben női szerzőket kérdezünk nőiségről, írásról, felnövésről, az irodalom strukturális rendszerében betöltött helyükről. A Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával megvalósuló sorozattal láthatóvá és hallhatóvá szeretnénk tenni a női szerzők tapasztalatait, elsőként pedig Vonnák Diána mesélt, akinek Látlak című kötete felkerült a Libri irodalmi díj rövidlistájára. „Az érzékletes és költői novellák bolyongásra invitálnak a világban, és miközben kitágítják a perspektívánkat, azt is megmutatják, hogy bárhová is sodor minket az élet, saját magunktól nem tudunk távolabb kerülni” – írtuk kritikánkban a könyvről. Vonnák Diána idén a Mastercard - Alkotótárs egyik irodalmi ösztöndíjasa lett, az E/3-sorozatban pedig ezúttal a felnőtt léttel kapcsolatos félelmeiről, a világ tágasságáról és választott szakmájáról, az antropológiáról beszélt. A videót Reisz Gábor rendezte.

ro | 2022. június 25. |

  • Vonnák Diána szerint fontos kérdés, mit kezdünk azzal az idővel, ami rendelkezésünkre áll. Ugyanakkor nem gondolja hihetetlenül izgalmas feladatnak, hogy a saját életét szedje szét és nézze meg irodalmi eszközökkel: „Azért ennél a világ sokkal nagyobb és érdekesebb, mint hogy én ki vagyok benne és mit csinálok”.
  • Az antropológia szerinte annyiban más, mint a többi társadalomtudomány, hogy erősen használja a kutató személyét, aki így egy műszert csinál saját magából, és fontos, hogy a saját reakcióit is ugyanúgy rögzítse. Szerinte ez a figyelem rokon a nem antropológus írók figyelmével is.
  • Amióta vissza tud emlékezni, a legijesztőbbnek azt találta a felnőtt életben, hogy be kell ülni egy irodába, és eltelik az ébren töltött órák nagy része valamivel, amihez nincs köze, miközben ott van a világ a maga hatalmas tágasságával. „Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet valahogy”, és erre viszonylag jó menekülő útnak gondolta az antropológiát.
  • A Látlak című debütáló kötetnél (kritikánk ITT, beszámolónk a bemutatóról ITT olvasható) szerette volna, ha nagy a fesztávja („picit arról is szólt, én mit bírok el”). Egy olyan világot akart felépíteni, aminek nem egy darab központja van, hanem egymás mellett létezik rengeteg radikálisan más élet.
  • Talán, mivel sok helyen élt, nagyon fontosak a gyökerei, Budapest mint város, az itteni régi barátságok, a család. Ahogy fogalmazott, erős első kézből származó az az élménye, mennyire hatalmas munka meggyökerezni valahol.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„Túlfutott rajtam a valóság” - Tompa Andrea laudációja Vonnák Diána Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Vonnák Diána díjához Tompa Andrea írt laudációt.

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]

A napokban kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vonnák Diána válaszolt. 

...
Hírek

Ezért adnánk a Libri-díjat Vonnák Diánának a Látlakért

Május 10-ig bárki szavazhat a Libri irodalmi díj jelöltjeire, mi pedig - ahogy tavaly is - szubjektíven és szerkesztőségileg érvelünk az esélyesek mellett. 10 jelölt - 10 személyes kampánybeszéd következik.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?