Vida Kamilla: A politika rengeteg mindent meghatároz a magánéletünkben is

Vida Kamilla: A politika rengeteg mindent meghatároz a magánéletünkben is

E/3 címen új sorozat indult a Könyves Magazinon, amelyben női szerzőket kérdezünk nőiségről, írásról, felnövésről, az irodalom strukturális rendszerében betöltött helyükről. A Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával megvalósuló sorozattal láthatóvá és hallhatóvá szeretnénk tenni a női szerzők tapasztalatait. Vonnák Diána után Vida Kamilla mesélt nekünk, akinek tavaly jelent meg első verseskötete. A Konstruktív bizalmatlansági indítvány megjelenésekor a hét könyve volna nálunk (Olvass bele ITT!), ezt írtuk róla: „Vida Kamilla személyes hangú versei pont a radikális személyességükön keresztül válhatnak közösségi tapasztalattá, amiben kifejezetten fontos a generációs élmény, hogy nincs valódi vagy politikai hatásunk az életünkre, vagyis idegenek és kiszolgáltatottak vagyunk.”

fk | 2022. június 29. |

  • Szerinte nem elválasztható a magánéletünk és a politika, hiszen a politika rengeteg mindent meghatároz a magánéletünkben is. Éppen ezért, amikor valaki verset ír, az egy gesztus a nyilvánosságban. Arról döntünk, hogy mi az, ami a miénk, és azt közösségivé akarjuk tenni azáltal, hogy kimondjuk. Ez már egy közéleti gesztus. Ilyen szempontból nincs olyan, hogy közéleti vers.
  • Tizenhat-tizenhét éves lehetett, amikor az írásai miatt egy táborba elment. Akkor még csak meséket és novellákat írt, de sokan voltak mások, akik verseket vittek a műhelyre. Addig távol állt tőle a versek logikájában való gondolkodás, a sűrítés, sokáig azt gondolta, hogy ő ezt soha nem tudná elsajátítani. De ott találkozott olyan fiatalokkal, akiknek ez volt az anyanyelvük. Hazafelé a vonaton eszébe jutottak olyan képek, amikről nyilvánvaló volt számára, hogy nem működhetnek másként, mint versben. Mire hazaért, felépült a fejében az első verse.
  • Onnantól kezdve 90%-ban csak versekkel foglakozott, és onnantól érzett rá arra, hogy mégis hogyan szeret és hogyan tud valójában és szenvedéllyel gondolkodni szövegekről.
  • Felszabadító élmény volt számára, hogy lehetne bátrabban beszélni magáról és nem kihelyezni ezt más történetekbe. Ehhez végül jobban illett a vers nyelve, ebben tudtak kibontakozni azok a történetek, amik őt valójában érdekelték.
  • A szülei munkája miatt gyerekként a délutánokat a nagymamájánál töltötte. A televízióban mentek a parlamenti közvetítések. Ez számára már akkor izgalmas játéktér volt.  Érdekesnek tartotta és a mai napig izgalmasnak tartja annak a logikáját, ahogy a politika működik, és hogy állampolgárként hogyan lehet ezt a logikát megérteni.
  • Ami körülvesz minket, amit a kötete meg akart fogalmazni, ahhoz szükséges valamiféle ironikus visszarántás néha, hogy egyszerűen levegőt kapjuk. Néha viszont el tud vinni ez egy önsorsrontó cinizmusba, ami káros és nem konstruktív. Éppen ezért egyszerre próbálja a kötet használni az irónia eszközét és próbált ellen is tartani neki. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Vida Kamilla

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort.

...
Beleolvasó

Ki írja majd meg a nagy járványverset?

Vida Kamilla első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány friss és izgalmas, ráadásul a versektől nem idegen az önirónia. Olvassátok el a Nagy járványverset a közetből!

...
Kritika

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

A Konstruktív bizalmatlansági indítvány Vida Kamilla első kötete, amelyben Majka és Gyurcsány járják a táncot. Nosztalgia nincs. Értsük meg egy generáció cinizmusát. A hét könyve.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

Ha érdekel, hogyan dolgoznak az írók, milyen út vezet egy mű kiadásáig, melyek a legfrissebb irodalmi hírek és események, vagy csak új olvasmányt keresel, akkor ezeket az irodalmi podcastokat hallgasd. 

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.