Leila Slimanival keresztül-kasul olvashatod magad Párizson

Leila Slimanival keresztül-kasul olvashatod magad Párizson

Új nyári sorozatot indított a New York Times, amelyben arra kérnek írókat, hogy a könyvek által mutassanak be városokat, ezzel együtt pedig irodalmi utazásra invitálják az olvasókat. Elsőként a Goncourt-díjas Leila Slimani válaszolt (magyarul az Altatódal és Az ogre kertjében című könyvei olvashatók), aki klasszikust és kortársat is ajánlott, és még azt is elárulta, melyik a kedvenc könyvesboltja Párizsban.

ro | 2022. június 21. |

Slimani kezdésnek felelevenítette egy korábbi élményét, amikor Párizsban egy japán turista egyszer megállította és nekiszegezte a kérdést, hogy hol találja az írókat. Az úti könyve ugyanis azt állította, hogy a francia főváros tele van írókkal, akik naphosszat a kávéházakban dolgoznak. Slimani elmagyarázta neki, hogy ma már elég ritkán dolgoznak az írók a kávézókban, de esze ágában sem volt kigúnyolni a turistát, hiszen annak idején ő is hasonló képet dédelgetett magában. Kamaszkorában Rabatban például egy olyan fotó lógott a szobája falán, amelyet a Café de Flore-ban készítettek Simone de Beauvoirról, de volt fényképe F. Scott Fitzgeraldről és Ernest Hemingwayről is, amely a Montparnasse-on készült.

-

Slimani számára Párizs mindig is egyenlő volt az irodalommal, szerinte ugyanis a francia főváros „a száműzött írók, átkozott költők és egzisztencialista filozófusok városa”. Meggyőződéssel állítja, nincs még egy olyan város a világon, amely ennyire fontosnak tartaná az írókat: „Soha nem éltem még olyan városban, ahol az irodalom ennyire fontos lett volna”.

De mit olvasson az, aki már az utazás előtt szeretne ráhangolódni Párizsra?

Slimani egy klasszikust ajánlana ez esetben, például Victor Hugótól a Nyomorultakat vagy A párizsi Notre-Dame-ot. Szerinte Hugo továbbra is minden idők egyik legnagyobb zsenije, és nincs még egy olyan író, aki jobban megragadta volna Párizs lelkét. A kortársak közül Virginie Despentes Vernon Subutex-trilógiáját ajánlja, amelyben Vernon, a hajléktalan lemezkereskedő révén fedezi fel az olvasó a bárok és őrült bulik Párizsát. A trilógia emellett Slimani szerint rendkívüli módon ábrázolja a dzsentrifikált Párizst is, ahol a pénz az úr.

220 éve született Victor Hugo, aki regényével megmentette a Notre-Dame-ot
220 éve született Victor Hugo, aki regényével megmentette a Notre-Dame-ot

Kétszázhúsz éve született Besanconban a francia romantika legnagyobb alakja, Victor Hugo. Irodalmi tevékenysége mellett rendkívül fordulatos és eseménydús életet élt – nem volt nehéz öt érdekességet összegyűjteni róla.

Tovább olvasok

A Goncourt-díjas szerző amúgy szíve szerint azt javasolná, hogy minden kerülethez olvassunk egy könyvet. A párizsi sugárutak, a kilencedik kerület világát például Zola adja vissza, ehhez a Nanát vagy A Patkányfogót ajánlja. De szintén jó választás lehet Patrick Modiano vagy Marguerite Duras, akárcsak az amerikai származású, de élete nagy részét Franciaországban leélő James Baldwin (tőle például a Giovanni szobája). Ha magunk mögött hagynánk Párizst, akkor Slimani Normandiát ajánlja úti célnak, amely olyan nagyszerű írók hazája, mint Gustave Flaubert és Guy de Maupassant. Utóbbitól az Egy asszony élete című kötetre hívta fel a figyelmet, amely szerinte „szinte tökéletes regény”. A tenger mellé Marcel Prousttól olvasna részleteket Az eltűnt idő nyomában című klasszikusból, elsősorban a Balbec-re vonatkozó részeket, amelyet Cabourg városa inspirált. És persze ott van még Michel Houellebecq-től A térkép és a táj, amelyet briliáns, vicces és kegyetlen könyvnek nevezett, és amelyben a széthulló Franciaország városait múzeumokká alakítják át.

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm
Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben. A magyarul most megjelent könyv esszéket, publicisztikákat és interjúkat tartalmaz, teljesen személyes és közéleti. Houellebecq neve Magyarországon egy izgalmas, provokatív, fiatalság- és szexmániás depressziós, francia, sznob értelmiségit jelent, aki annyira kiégett, hogy konzervatívvá vált. Nálunk ő elsősorban író és nem közéleti szereplő, de nem lepődnék meg, ha az Intervenciók 2020-ból olvasnának fel a Pesti Srácok tévéjében, vagy a Partizánon. Ezért is a hét könyve.

Tovább olvasok

Arra a kérdésre, hogy ki a legtöbbet emlegetett író mostanában, Slimani Annie Ernaux-t említette, aki már több mint harminc éve ír autofikciót, és egy igazi feminista ikonná vált. De szintén a figyelem középpontjában áll a radikális íróként jellemzett Constance Debré, aki maga mögött hagyta a férjét és a polgári életét, vállalta homoszexualitását, legutóbbi könyve (Nom) pedig igazi szenzációt keltett. Aki a hangos könyvekre esküszik, azoknak verseket ajánl Leila Slimani, a Szajna-parton sétálva például Charles Baudelaire vagy Paul Verlaine műveit hallgathatjuk. Éjszaka a Montmartre-on sétálgatva pedig Jacques Prévert verseit. Szerinte az sem baj, ha nem értjük a szavakat, hiszen olyan az egész, mintha zenét hallgatnánk. 

A kor írócelebjei mind ebbe a párizsi könyvesboltba jártak
A kor írócelebjei mind ebbe a párizsi könyvesboltba jártak

Végre szabadon kutathatók a párizsi Shakespeare and Company könyvesbolt iratai. Mit kölcsönzött ki Ernest Hemingway, és végül miért kellett a náci megszállás alatt lehúzni a rolót? Ez is kiderül a dokumentumokból.

Tovább olvasok

Az összeállításból kiderült, hogy Slimani kedvenc könyvesboltja a híres Shakespeare and Company, és külön dicsérte a tulajdonos, Sylvia Whitman kedvességét, aki kész tanácsokkal ellátni a vevőket. Aki egy parkban szeret olvasni, annak a Palais-Royal kertjét ajánlja magnóliavirágzáskor. A fiatal olvasóknak Slimani egyebek között a Sophie és a tetőjárókat javasolja Katherine Rundelltől, és persze kihagyhatatlanok Maurice Leblanc Arsène Lupin-könyvei, melyek alapján a Netflix forgatott sorozatot Omar Sy főszereplésével.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Fogadj örökbe egy párizsi vízköpőt!

Mi is támogathatjuk a Notre Dame szobrainak felújítását, és akár választhatunk is, melyiket szeretnénk.

...
Beleolvasó

Coco Chanel divatikon volt, Párizs királynője - és náci kém?

Coco Chanel fordulatos, ellentmondásokkal teli életébe enged bepillantást Pamela Binnings Ewen életrajzi regénye. Honnan jött Chanel, hogyan építette ki a birodalmát, mi mindenre volt hajlandó a megvédéséért, és milyen titkokat őrzött? Mutatunk egy részletet a könyvből!

...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

Hiába írta alá rengeteg értelmiségi a petíciót, amelyben Rimbaud és Verlaine újratemetését kérték, a két költő mégsem kerülhet a párizsi Panthéonba.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!