Leila Slimanival keresztül-kasul olvashatod magad Párizson

Leila Slimanival keresztül-kasul olvashatod magad Párizson

Új nyári sorozatot indított a New York Times, amelyben arra kérnek írókat, hogy a könyvek által mutassanak be városokat, ezzel együtt pedig irodalmi utazásra invitálják az olvasókat. Elsőként a Goncourt-díjas Leila Slimani válaszolt (magyarul az Altatódal és Az ogre kertjében című könyvei olvashatók), aki klasszikust és kortársat is ajánlott, és még azt is elárulta, melyik a kedvenc könyvesboltja Párizsban.

ro | 2022. június 21. |

Slimani kezdésnek felelevenítette egy korábbi élményét, amikor Párizsban egy japán turista egyszer megállította és nekiszegezte a kérdést, hogy hol találja az írókat. Az úti könyve ugyanis azt állította, hogy a francia főváros tele van írókkal, akik naphosszat a kávéházakban dolgoznak. Slimani elmagyarázta neki, hogy ma már elég ritkán dolgoznak az írók a kávézókban, de esze ágában sem volt kigúnyolni a turistát, hiszen annak idején ő is hasonló képet dédelgetett magában. Kamaszkorában Rabatban például egy olyan fotó lógott a szobája falán, amelyet a Café de Flore-ban készítettek Simone de Beauvoirról, de volt fényképe F. Scott Fitzgeraldről és Ernest Hemingwayről is, amely a Montparnasse-on készült.

-

Slimani számára Párizs mindig is egyenlő volt az irodalommal, szerinte ugyanis a francia főváros „a száműzött írók, átkozott költők és egzisztencialista filozófusok városa”. Meggyőződéssel állítja, nincs még egy olyan város a világon, amely ennyire fontosnak tartaná az írókat: „Soha nem éltem még olyan városban, ahol az irodalom ennyire fontos lett volna”.

De mit olvasson az, aki már az utazás előtt szeretne ráhangolódni Párizsra?

Slimani egy klasszikust ajánlana ez esetben, például Victor Hugótól a Nyomorultakat vagy A párizsi Notre-Dame-ot. Szerinte Hugo továbbra is minden idők egyik legnagyobb zsenije, és nincs még egy olyan író, aki jobban megragadta volna Párizs lelkét. A kortársak közül Virginie Despentes Vernon Subutex-trilógiáját ajánlja, amelyben Vernon, a hajléktalan lemezkereskedő révén fedezi fel az olvasó a bárok és őrült bulik Párizsát. A trilógia emellett Slimani szerint rendkívüli módon ábrázolja a dzsentrifikált Párizst is, ahol a pénz az úr.

220 éve született Victor Hugo, aki regényével megmentette a Notre-Dame-ot
220 éve született Victor Hugo, aki regényével megmentette a Notre-Dame-ot

Kétszázhúsz éve született Besanconban a francia romantika legnagyobb alakja, Victor Hugo. Irodalmi tevékenysége mellett rendkívül fordulatos és eseménydús életet élt – nem volt nehéz öt érdekességet összegyűjteni róla.

Tovább olvasok

A Goncourt-díjas szerző amúgy szíve szerint azt javasolná, hogy minden kerülethez olvassunk egy könyvet. A párizsi sugárutak, a kilencedik kerület világát például Zola adja vissza, ehhez a Nanát vagy A Patkányfogót ajánlja. De szintén jó választás lehet Patrick Modiano vagy Marguerite Duras, akárcsak az amerikai származású, de élete nagy részét Franciaországban leélő James Baldwin (tőle például a Giovanni szobája). Ha magunk mögött hagynánk Párizst, akkor Slimani Normandiát ajánlja úti célnak, amely olyan nagyszerű írók hazája, mint Gustave Flaubert és Guy de Maupassant. Utóbbitól az Egy asszony élete című kötetre hívta fel a figyelmet, amely szerinte „szinte tökéletes regény”. A tenger mellé Marcel Prousttól olvasna részleteket Az eltűnt idő nyomában című klasszikusból, elsősorban a Balbec-re vonatkozó részeket, amelyet Cabourg városa inspirált. És persze ott van még Michel Houellebecq-től A térkép és a táj, amelyet briliáns, vicces és kegyetlen könyvnek nevezett, és amelyben a széthulló Franciaország városait múzeumokká alakítják át.

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm
Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

Tovább olvasok

Arra a kérdésre, hogy ki a legtöbbet emlegetett író mostanában, Slimani Annie Ernaux-t említette, aki már több mint harminc éve ír autofikciót, és egy igazi feminista ikonná vált. De szintén a figyelem középpontjában áll a radikális íróként jellemzett Constance Debré, aki maga mögött hagyta a férjét és a polgári életét, vállalta homoszexualitását, legutóbbi könyve (Nom) pedig igazi szenzációt keltett. Aki a hangos könyvekre esküszik, azoknak verseket ajánl Leila Slimani, a Szajna-parton sétálva például Charles Baudelaire vagy Paul Verlaine műveit hallgathatjuk. Éjszaka a Montmartre-on sétálgatva pedig Jacques Prévert verseit. Szerinte az sem baj, ha nem értjük a szavakat, hiszen olyan az egész, mintha zenét hallgatnánk. 

A kor írócelebjei mind ebbe a párizsi könyvesboltba jártak
A kor írócelebjei mind ebbe a párizsi könyvesboltba jártak

Végre szabadon kutathatók a párizsi Shakespeare and Company könyvesbolt iratai. Mit kölcsönzött ki Ernest Hemingway, és végül miért kellett a náci megszállás alatt lehúzni a rolót? Ez is kiderül a dokumentumokból.

Tovább olvasok

Az összeállításból kiderült, hogy Slimani kedvenc könyvesboltja a híres Shakespeare and Company, és külön dicsérte a tulajdonos, Sylvia Whitman kedvességét, aki kész tanácsokkal ellátni a vevőket. Aki egy parkban szeret olvasni, annak a Palais-Royal kertjét ajánlja magnóliavirágzáskor. A fiatal olvasóknak Slimani egyebek között a Sophie és a tetőjárókat javasolja Katherine Rundelltől, és persze kihagyhatatlanok Maurice Leblanc Arsène Lupin-könyvei, melyek alapján a Netflix forgatott sorozatot Omar Sy főszereplésével.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Fogadj örökbe egy párizsi vízköpőt!

Mi is támogathatjuk a Notre Dame szobrainak felújítását, és akár választhatunk is, melyiket szeretnénk.

...
Beleolvasó

Coco Chanel divatikon volt, Párizs királynője - és náci kém?

Coco Chanel fordulatos, ellentmondásokkal teli életébe enged bepillantást Pamela Binnings Ewen életrajzi regénye. Honnan jött Chanel, hogyan építette ki a birodalmát, mi mindenre volt hajlandó a megvédéséért, és milyen titkokat őrzött? Mutatunk egy részletet a könyvből!

...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

Hiába írta alá rengeteg értelmiségi a petíciót, amelyben Rimbaud és Verlaine újratemetését kérték, a két költő mégsem kerülhet a párizsi Panthéonba.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

Berg Judit kis dínói visszatérnek, Artúr király udvara után most már Reginával kiegészülve a Holdra utaznak. Hogy hogyan kerültek oda és mit láttak ott, az kiderül a gyerekek kedvenc, időutazó őslényeinek legújabb kalandjaiból! Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Burgenlandi gyerekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén az Andersen-díjat

Heinz Janisch osztrák gyerekkönyvíró és Sydney Smith kanadai illusztrátor kapja idén a gyermek- és ifjúsági irodalom legelismertebb kitüntetését, a Hans Christian Andersen-díjat.

...
Gyerekirodalom

Az év legjobb gyerekkönyvét keresik

Az elmúlt év legjobb gyermek- és ifjúsági könyveinek szakmai versenyét hirdette meg ismét a Hubby Magyar Gyerekkönyv Fórum. 

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

...
Horányi Hanna Zelma

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

...
sa

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Hírek
...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Bridgerton 3. évadában egy váratlan szerelmi szál borzolja a kedélyeket

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát