Amikor Zola darabját betiltották, keresztes hadjáratba kezdett a cenzúra ellen

Amikor Zola darabját betiltották, keresztes hadjáratba kezdett a cenzúra ellen

Elárverezték Emile Zola Germinal című regénye színpadi változatának kéziratát, az ötfelvonásos mű 454 lapja 138 600 euróért (50 millió forint) kelt el a Sotheby's online árverésén, írja az MTI.

sa | 2021. december 09. |

A szerző utolsó jelentős, még magántulajdonban lévő kéziratát Roselyne Bachelot kulturális miniszter kérésére a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) vásárolta meg, ahol Zola legtöbb más kéziratát is őrzik.

Az aukciósház nem fedte fel a vevő kilétét, a BNF azonban később közleményben jelentette be, hogy az ő megbízásából egy észak-franciaországi iparvidék, Porte du Hainaut települési közössége tette a legmagasabb ajánlatot a liciten.

A leütési árat előzetesen 100-150 ezer euróra becsülték. Az eladóról csak annyi tudni, hogy egy névtelenségét kérő európai gyűjtő, de arról, hogyan került hozzá az ereklye, nem árult el részleteket a Sotheby's.

A szénbányászok lázadásáról szóló Germinal Zola egyetlen regénye, melyhez maga írta a színpadi átiratot. A híres Rougon-Macquart sorozat 13. kötete tabu nélkül mutatja be a munkásosztály és a jómódú burzsoázia közötti kapcsolatot. A színdarab teljesen önálló mű az 1885 márciusában kiadott regényhez képest.

Az alaposan átdolgozott és javított, kivételes kézirat a darab első verziója, 

az akkori cenzúra a mű radikális javítását kérte: követelte az olyan szavak eltüntetését, amelyek "szocialista és nihilista karaktert" kölcsönöznek a színdarabnak.

Zola fáradhatatlan keresztes hadjáratba kezdett a cenzúra ellen - írja honlapján a Sotheby's aukciósház. 1885. november 7-én a Le Figaro című lapban fejezte ki felháborodását. "A könyv felszabadult. Az újságírás felszabadult. A színház örök rabszolgaságra van ítélve? Szégyen, hogy egy ilyen nagy országban, mint a miénk, jelen pillanatban csak az irodalom őrizte meg dicsőségét".

Három évig tartó tilalom után a színdarabot végül 1888-ban mutatták be a Théatre du Chatelet színpadán. Az ingyenes előadásra 20 ezer érdeklődő ment el, holott csak 3500 hely volt.

A Sotheby's szerint ez az utolsó Zola-kézirat, amely még magánkézben volt. Az író legtöbb kézirata, köztük maga a Germinal című regény a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) tulajdonában van.

A világirodalom-történet legnagyobb botrányai
Tovább olvasok

Az árverés előtt észak-franciaországi kommunista képviselők, köztük Fabien Roussel köztársaságielnök-jelölt, felszólították az államot a színdarab kéziratának megvásárlására, hogy az a szerző műveinek többségéhez hasonlóan hozzáférhető legyen közgyűjteményben. "A Germinal immár közkincs" - hangsúlyozta az önkormányzati társulás vezetője.

A nemzeti könyvtár főigazgatója, Laurence Engel közölte, hogy az új szerzeményt, amelynek "erőteljes szimbolikus jelentősége" van, szeretnék majd bemutatni az északi iparvidéken. Engel szerint a színpadi változat kéziratának megléte segít még jobban megérteni a Germinalt, "a francia irodalom egyik legemblematikusabb művét".

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A világirodalom-történet legnagyobb botrányai

...
Hírek

Magyarország is példa a cenzúra világszintű növekedésére

Oroszország volt a zászlóshajó, Magyarország megy utána, írja a Publishers Weekly.

...
Könyves Advent

Dickens levélben panaszkodott egy neki rendezett, karácsonyi vacsoráról

Charles Dickens 1858-ban egy barátjának, a nagyhatású kertépítő és építész Joseph Paxtonnak írott levelére lehet licitálni december 15-én egy londoni árverésen.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit