6 pszicho könyv, amit megtalálsz a Könyvhéten

6 pszicho könyv, amit megtalálsz a Könyvhéten

Hogyan fordíts időt elnyomott szükségleteidre? Hogyan ápold a párkapcsolatodat? Mi a kudarckezelés titka? Megtalálod a választ ebben a hat Könyvhétre megjelenő pszichológiai könyvben.

hhz | 2024. június 14. |

Elérkezett a Könyvhét, mi pedig izgalmas ajánlókkal segítünk eligazodni a könyvek rengetegében. A napokban listát készítettünk a megjelenő történelmi és gyerekkönyvekből, valamint a világirodalom legújabb gyöngyszemeiből. Emellett összegyűjtöttük az érkező verses- és prózaköteteket, illetve romantikus és fantasy regényeket is. Most pedig következzen hat könyv a lélek kifürkészhetetlen mélységeiről!

Goodwill Barbara, Lender Andi, Orbán Lili Flóra: Áramlás

goodwill barbara, lender andi, orbán lili flóra
Áramlás – Önismereti napló a bennünk zajló változás kezeléséhez
Partvonal, 2024, 264 oldal

Eleged van abból, hogy nem hallod a saját hangodat, mert mások elvárásaival van tele a fejed? Ismerős a „kibogozhatatlanság” érzése, amikor nem tudod, mi a bajod és mit kellene tenned a vágyott harmóniáért? Ha változást szeretnél, meg kell tanulnod kapcsolódni önmagadhoz.

Az Áramlás önismereti napló arra vállalkozik, hogy figyelmedet újra az elnyomott szükségleteidre és igényeidre irányítsa, hogy könnyebben kezelni tudd az életedben végbemenő változásokat. Ha megtanulod elfogadni a külső változékonyságot és kapcsolódsz a belső állandósághoz, életed olyan hajóskapitányává válhatsz, aki békében él önmagával, bármerre is sodorja az élet.

Nincs más dolgod, mint 70 napig kitartóan töltögetni ezt a naplót, amely a jól felépített napi és heti rovatok, valamint a játékos illusztrációk révén élvezetessé teszi a befektetett önismereti munkát. Két hónap után könnyebb szívvel és rugalmasabb lélekkel jársz majd a világban.

Luca Mazzucchelli: Az 1% ereje

luca mazzucchelli
Az 1% ereje – Avagy hogyan hozd ki magadból a legjobbat a szokásaid révén
Ford. Lekli Medárd, Partvonal, 2024, 288 oldal

Napjaink minősége a szokásainktól függ. Mindennap elszívsz húsz szál cigit, vagy rendszeresen sportolsz? Odafigyelsz a kellemetlen érzéseidre, vagy úgy teszel, mintha nem léteznének? Lefekvés előtt még a telefonodat nyomkodod, vagy inkább olvasol? Ha tetszik, ha nem: ma az elmúlt öt évben bevezetett szokásaid eredménye vagy – és öt év múlva a mai napon kiválasztott szokásaid eredménye leszel.

A (rossz) szokás nagy úr, de a jó hír az, hogy a szokásaink tanulhatóak, fejleszthetőek és változtathatóak. Úgyhogy mire vársz, ismerd meg az értékalapú szokások erejét! Próbáld ki a könyvben bemutatott módszereket, és fedezd fel, hogyan tudod miniatűr változások révén csúcsra járatni a benned rejlő lehetőségeket!

Amy Edmondson: A jóféle rossz

amy edmondson
A jóféle rossz – A kudarckezelés technikája a munkahelyen és a magánéletben
Ford. Lázár Júlia, Corvina, 2024, 367 oldal

A kudarcra általában a siker ellentéteként gondolunk, amit mindenáron el kell kerülni. Pedig van rossz kudarc, és létezik jó kudarc is! Amy Edmondson a tudomány, a kultúra és a mindennapi élet megkapó történeteivel illusztrálja, hogy milyen a jó kudarc; gátlásainkat és rossz lelkiismeretünket félretéve mit tehetünk, hogy a saját malmunkra hajtsa a vizet.

Kelemenné Farkas Márta: A demecia úttalan útjain

kelemenné farkas márta
A demencia úttalan útjain – Segítőkönyv demens hozzátartozóval élő családoknak
Fekete Sas, 2024, 227 oldal

Szomorú tény, hogy a demenciával küzdők száma rohamosan nő szerte a világban, és Magyarországon is immár 250 ezerre tehető. Ha hozzávesszük a családtagokat és a közvetlen környezetet, akkor csak nálunk egymillió embert érint. Döbbenetes adat.

Az első ijedtséget követően azonban megismerésre és elfogadásra van szükség. A demenciáról való társadalmi diskurzust sokáig az elhallgatás, titkolózás, sőt szégyenkezés övezte. Az utóbbi években végre kezd a közbeszéd részévé válni, az egyén szintjén azonban még mindig nagy szükség van a megerősítésre.

Az elérhető kiadványok többsége orvosszakmai megközelítésű. Farkas Márta írónő személyes élményeiből fakadó leírásai a praktikus észrevételek mellett lelki támaszt is nyújt. A kötet külön érdekessége, hogy amíg három család történetét a megszokott felnőtt nézőpontból láthatjuk, addig a negyedikben egy kisfiú narratíváján keresztül tapasztalhatjuk meg, hogyan jut el a család a diagnózis körüli káoszból a demens nagypapával való szeretetteljes együttélésig. 

Valló Ágnes, Szilágyi Zoltán: Párkapcsolat-simogató

valló ágnes, szilágyi zoltán
Párkapcsolat-simogató
Kocsis, 2024, 358 oldal

Ha két ember megszereti egymást, létrejön valami új minőség kettejük között. Ez a valami – a párkapcsolat – olyan, mint egy élőlény, amivel törődni, foglalkozni kell. Ha virág, akkor öntözni, ha kismacska, akkor simogatni, ha kiskutya, akkor sétáltatni. Viszont a virágot hiába simogatjuk, a kiskutya nem szereti, ha megöntözik, és kevés cica szeret pórázon sétálni. Ismerni kell tehát a kapcsolatunkat ahhoz, hogy ápolni tudjuk.

Amikor elszáll a szerelmi mámor, könnyű elveszni a felbukkanó problémákban. Kiderülhet, hogy teljesen mást várunk az élettől, hogy más az értékrendünk, és máshogy értelmezzük a kapcsolatot. Akkor mégis mit lehet tenni, hogy a kapcsolat harmonikus és szeretetteljes legyen? Hogy – ha el is múlt a szerelmi mámor – fennmaradjon a meleg, mély vonzalom, a szeretet érzése minél tovább, lehetőség szerint életen át? Sok mindent. Erről szól ez a könyv.

Nikolaas Sintobin SJ: Bízz az érzéseidben!

nikolaas sintobin SJ
Bízz az érzéseidben! – Bevezetés az ignáci megkülönböztetés művészetébe
Ford. Wekerle Szabolcs, Jezsuita, 2024, 176 oldal

„Ez a könyv a megkülönböztetésről szól. A megkülönböztetés azt jelenti, hogy a legbensőbb tapasztalásaink révén keressük a számunkra legmegfelelőbb utat. A folyamat úgy zajlik, hogy elkezdjük figyelni, mi játszódik le a szívünk mélyebb rétegeiben.

Ma, bő harminc évvel azután, hogy megismerkedtem a Szent Ignác-i lelkiséggel, és érzéseimre hallgatva jezsuita szerzetes lettem, ugyanúgy bízom az intuícióban és a megkülönböztetésben, és iránytűként használom őket az életemben. Számomra ez az életmód szorosan összekapcsolódik keresztény hitemmel, ám tapasztalatom szerint sok nem keresztény ember is válaszokra lelhet benne, hogy jobb és értelmesebb életet élhessen.”

Nyitókép: Maksim Goncharenok / Pexels

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Murakami Haruki a regényírásról és még 7 világirodalmi kötet a Könyvhéten

Esszékötet írói műhelytitkokról, francia elbeszélések, baljós dél-amerikai regény – íme világirodalmi ajánlónk 2. része a Könyvhétre készülve.

...
Nagy

5 varázslatos fantasy, amire csapj le a Könyvhéten

Kalózok és bűbájosok, elrendezett házasságok és politikai játszmák, a végtelen jég és a sötétség birodalmai. A Könyvhétre megjelenő fantasyk közül válogattunk.

...
Nagy

5 elragadó romantikus regény, ami rád vár a Könyvhéten

Nyári románcok, csillagfényes esték, ellenállhatatlan vonzalmak, távoli utazások, régmúlt idők szerelmei – a könyvheti romantikus újdonságokból válogattunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

Természetesen olvasok
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

...
Zöld

A közösségi média már a rémálmainkban is megjelenik

...
Zöld

Nem betegség, hanem kihívásokkal teli életszakasz – 5 könyv a menopauzáról

...
Zöld

Egy narcisztikus ember nehezíti meg az életed? Ez a könyv megtanít vele bánni

...
Zöld

5 új pszichológiai könyv júliusban, akár gyerekként, akár szülőként keresel válaszokat

...
Zöld

Alan Turing szerelmeslevél-generátora a ChatGPT elődjének is tekinthető

...
Zöld

Miért van a nőknek kisebb szüksége a testedzésre?

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.