6 magyar prózakötetet ajánlunk a Könyvhét gazdag kínálatából

A 95. Ünnepi Könyvhét előtt röviddel ajánlottunk már világ- és gyerekirodalmat, történelmi témájú könyveket, valamint versesköteteket és romantikus regényeket is, most pedig a legújabb prózakötetekből állítottunk össze egy nyári olvasmánylistát.  

Egressy Zoltán: Kettesével a lépcsőn

Egressy zoltán
Kettesével a lépcsőn
Helikon, 2024, 346 oldal
Egressy Zoltán: Kettesével a lépcsőn könyv

Talán már zenélni sem képes zenész, lakodalmán veszekedő házaspár, hőlégballon-vállalkozásra készülő férfi, a tudatot megtámadó entitásokról fantazmagóriákat szövő, kleptomániás takarítónő. Alakok Egressy Zoltán egymáshoz lazán kapcsolódó kisprózáiból, melyek egyszerre nyitnak a hétköznapi és a különleges irányába. Ha elsőre valóságosnak hatnak a történetek, egy kis túlzás avagy fokozás elemeli őket; ha pedig eleve elemel minket a mindennapokból a szerző, figyel rá, hogy ne pusztán a szereplők esetenként fals, elrugaszkodott perspektíváját és annak finom paródiáját mutassa meg nekünk, hanem legyen mindennek valamiféle mélyben gyökerező valóságmagja is.

Bárkiről és bármiről legyen is szó: Egressy Zoltán rendkívül természetesnek, mindenféle manírtól mentesnek tűnő novelláiban közel megy figuráihoz, és mint egy pszichológus, kiapadhatatlan érdeklődéssel fürkészi gondolkodásmódjukat, önbecsapásaikat, véleménykülönbségeiket, láttatja speciális beszédüket, roncsolt nyelvükkel, fogalmazásbeli sutaságaikkal. Így lesz a Kettesével a lépcsőn a lírai atmoszféra és empátiával átitatott humor emlékezetes ötvözete.

Bíró Kriszta: Kevert

bíró kriszta
Kevert
Ab Ovo, 2024, 176 oldal
Bíró Kriszta: Kevert könyv

Bíró Kriszta új kötete nem regény, annak ellenére nem az, hogy főhősét mindvégig Brauner Piroskának hívják. Brauner Piroskából sok van. Annyi, ahányszor csodát tesz. Vagy csoda történik vele. Vagy nem történik, noha történhetne, történnie kellene. Egyetlen, avagy sok Brauner Piroska nevű nő végigsétál a mocsaras huszadik századon, és nem hagyja magát. Hogy ki az a Brauner Piroska? Senki. És mindenki.

Forgách András: Zehu

forgách andrás
Zehu
Jelenkor, 2024, 589 oldal
Forgách András: Zehu könyv

Zehu: „ez van, kislányom, ezen már nem változtathatunk„  – írja egy anya a lányának Tel-Avivból Budapestre. Ebben a nagy lélegzetű levélregényben harminc éven át követhetjük nyomon egy Palesztinában letelepedett, majd a történelem viharai által kettészakított család drámai történetét, miközben árnyalatokban gazdag tónusokkal feslik fel előttünk a 20. századi világtörténelem. Forgách András a regényíró szabadságával, bravúros elbeszélői módszerrel jeleníti meg egy hatalmas családi tabló szereplőinek szövevényes viszonyrendszerét és kalandos életanyagát.

Elvek és tapasztalatok ütköznek, szélsőséges érzelmek örvénylenek az egymástól kétezer kilométerre élő Apfelbaumok és Rozsdák között, akik egymás sorsát tükrözve egymás hazájába menekültek, új otthonukban örökre idegenek maradtak, és már soha nem tudnak visszatérni oda, ahol születtek. Az eredetileg Zehuze címmel 2007-ben megjelent regényét a szerző az Élő kötet nem marad 2015-ös megjelenése után gyökeresen átdolgozta, és már készül a trilógia harmadik darabja is.

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor

szántó t. gábor
A jazzprofesszor
Gondolat, 2024, 410 oldal 
Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor könyv

A jazzprofesszor egy drámai életút és a modern magyar jazz regénye. A zongorista-zeneszerző Gonda János titokban tartja múltját: a nyilas üldöztetést és a Rákosi-rendszer alatti börtönbüntetését. Ausztráliába kivándorolt apja és testvére hiánya, itthon maradt anyja és nagyanyja tragikus életfordulatai elől az Amerika Hangja rádióadásaiból elsajátított zene, a rögtönzés szabadsága, majd a szerelem jelent menedéket, ám a két szenvedély egymás ellen fordul, miközben a magyarországi jazzoktatást megalapozva, a Kádár-kor kínos kompromisszumaival is meg kell küzdenie.

Lehet-e választani család és művészet között? Örökletes betegség vagy a történelmi trauma kísért generációkon át? Megoldás-e a felejtés, vagy nincs menekvés a múlt elől? Hozhat-e megnyugvást az új szerelem, vagy a szenvedésből fakadó szenvedély mindent lerombol? Mi történik, ha a zenén kívül nincs más, ami a józan észt fenntartsa? A párhuzamos idősíkokon kibomló cselekményben a szerző az emlékezet működésének többféle modelljét is ábrázolja, hogy számot adjon főhőse önmagával folytatott viaskodásáról, miközben a 20. század magyar történelme és a korszak pezsgő jazzélete is átszövi a regényt.

Kiss László: Mi kell a boldogsághoz

-

A Tiszatáj Alapítvány gondozásában jelent meg a Bárka egyik szerkesztőjének, Kiss Lászlónak legújabb novelláskötete. És hogy mi kell a boldogsághoz? Fogós kérdés. Talán elég hozzá egy vi­lág­sztár, aki hozzánk köl­tözik, és­ velünk együtt írja a töri leckét. Vagy boldogság akkor van, ha új autót vásá­ro­lunk? Ha sza­lon­nát sütünk a haverokkal egy ször­nyű emlékű éjszakán? Ha ki­hajtjuk a szobánkba tévedt de­ne­vért? Hazakísérni valakit? El­fo­gad­ni valakit? Megalázni vala­kit? Vagy, mondjuk, megtanulni egy idegen nyelvet. Boldog párkapcsolatban élni,­ az­tán egyszer csak nem él­ni benne tovább.

Ez is lehet bol­dogság? Vagy a boldogság egy kiadós te­regetés? Egy ki­adós vadászat? Egy jó kirándulás? Egy rossz ki­­rán­dulás? Egy Tóth Árpád-vers! Esetleg beöltözni másnak? A semmiből jött, hirtelen sze­re­lem, az boldogság? De mi van, ha a szívünk választottja egy egér? Nehéz ügy ez a boldogság. Te voltál már boldog?

Tallér Edina: Jóemberek

tallér edina
Jóemberek
Prae, 2024, 191 oldal
Tallér Edina: Jóemberek könyv

Margit és Dénes átlagos budapesti házaspár szokványos lakótelepi élettel, látszólag csekély igényekkel és vágyakkal, rég elfeledett és elfojtott álmokkal, soha meg nem valósított tervekkel. Amikor az asszony idős édesanyja meghal, nekivágnak Kiskunhalasnak, ám útközben lerobbannak a parányi Jakabszálláson, és egy ideig ott ragadnak. A helyi pacalozó tulajdonosa, Nyúzó Jóska, a titkait féltve őrző böllér, akit sérült arca miatt csak Idegzsábának hívnak, és az őket mindenhová követő vén albínó ikerpár, a Jolikák sorsdöntő módon sodródnak bele Margiték életébe. A kialakult helyzetben a párnak szembesülnie kell vele, hogy az utazás és a folyvást kiújuló viták, veszekedések, kicsinyes csetepaték mellett valami más, meghatározóbb dolog is történt velük.

A szerző kiváló humorral és gazdag iróniával festi meg a fővárosi és vidéki Magyarország jelenét és közelmúltját. Az egzisztenciális és a generációkon átívelő szorongás, álmok és valóság, hűtlenség és magány, és persze a vágy egy jobb, tartalmasabb életre egyszer s mindenkorra eldönti, a főhősök merre tartanak útjukon, és vajon közös-e az út. Tallér Edina regénye beültet a hátsó ülésre, hogy aztán együtt vágjunk neki a párkapcsolati road tripnek, egyenesen Jacobsville felé.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Michael Chabon papagájos nyomozója és még 7 világirodalmi regény a Könyvhéten

Jön a 95. Ünnepi Könyvhét, ennek apropóján most a legizgalmasabb külföldi regények közül válogattunk.

...
Nagy

5 új magyar könyv a modern kori történelemről a Könyvhéten

Szociálisan érzékeny arisztokraták, házasítandó lányok, budai kávéházak, az utóbbi évtizedek társadalmi mozgási és Romsics Ignác bölcselőkről szóló kötete. A modern kori történelemmel foglalkozó könyvheti kiadványokat ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Ezt a 12 gyerekkönyvet keresd a Könyvhéten!

Június 13-16. között ismét lesz Ünnepi Könyvhét, és ahogy megszokhattuk, gyerekkönyvekből sem lesz hiány. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Listák&könyvek
...
Nagy

6 pszicho könyv, amit megtalálsz a Könyvhéten

...
Nagy

Murakami Haruki a regényírásról és még 7 világirodalmi kötet a Könyvhéten

...
Gyerekirodalom

Miért kéne a halálról tanulnunk az iskolában? Mutatunk 3 gyerekkönyvet, amik segítenek elkezdeni a beszélgetést

...
Gyerekirodalom

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

A háború, amely megváltoztatta Rondót című kötet nagy erejű képek és szimbólumok segítségével próbálja megmutatni a gyerekeknek, mi is az az értelmetlen borzalom, amit háborúnak nevezünk

Szerzőink

...
Kiss Imola

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

...
Kolozsi Orsolya

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

...
Kiss Imola

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.