5 varázslatos fantasy, amire csapj le a Könyvhéten

5 varázslatos fantasy, amire csapj le a Könyvhéten

Kalózok és bűbájosok, elrendezett házasságok és politikai játszmák, a végtelen jég és a sötétség birodalmai. A Könyvhétre megjelenő fantasyk közül válogattunk.

sa | 2024. június 12. |

Valaki a könyves standok közötti ellazult böngészésben hisz, van, aki komplett bevásárlólistával érkezik a Könyvhétre. Mindkét típusnak készülünk könyvajánlóinkkal, amik között találsz világ- és gyerekirodalmat, történelmi témájú könyveket, valamint verses- és prózaköteteket, illetve romantikus regényeket is. És íme, öt fantasy, ha egy kis varázslatra vágysz.

Shannon Chakraborty: Amína asz-Sziráfi kalandjai

Shannon Chakraborty
Amína asz-Sziráfi kalandjai
Ford. Tamás Gábor, Agave, 2024, 553 oldal
-

Amína asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez.

Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki.

Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre... és saját maga írja meg a legendáját.

Mark Lawrence: A lány és a hold - A Jég könyve 3.

Mark Lawrence
A lány és a hold - A Jég könyve 3.
Ford. Szujer Orsolya, Fumax, 2024, 563 oldal
-

Az Abeth bolygón mindössze az egyenlítő mentén van egy keskeny, zöld folyosó, amit két oldalról a végtelen jég birodalma szorongat. Yazt, a jégtörzsek leányát embert próbáló utazása a Folyosóra juttatja, ami minden álmát felülmúlja. De ebben a számára új világban is van valami, ami nem változik: az ellenségei továbbra is két lépéssel előtte járnak. Yaz eljut a Kegyes Irgalom Kolostorába, ahol apácák képzik azokat, akik bírnak az ősi ajándékok áldásával, de a lányra még itt is ármány és veszedelem vár, pedig Yaz sokat tanulhatna a nővérektől - már ha nem végzik ki idő előtt.

Küzdelmei azonban eltörpülnek a holdért folyó háború mellett. A Folyosó roppant jégfalai közt élők és a kietlen puszták népeinek sorsa egyaránt a holdon múlik, az ádáz küzdelem pedig megkezdődött. A győzelem végső eszköze a császári palota mélyén eltemetett Bárka. Mindenki azt reméli, hogy Yaz a Bárka kulcsa, amire az ősi titkok tudói nemzedékek óta vadásznak. Csakhogy néha a remény önmagában még kevés. A Vörös nővér és a Széthullott birodalom-trilógia világszerte sikeres írójának izgalmas, epikus fantasy-sorozata ezzel a kötettel lezárul.

Judy I. Lin: Sötét, édes bájital

Judy I. Lin
Sötét, édes bájital
Ford. Weisz Böbe, Next21, 2024, 350 oldal
-

Dáxi királyságba betette a lábát a gonosz: a száműzött herceg visszatért, hogy magához ragadja a hatalmat. Tömeges mérgezések híre terjed, a nép retteg, mindenki bizalmatlan.
Ning fiatal kora dacára máris nagy tudású teafőző mester, aki elkíséri Zhen hercegnőt a száműzetésbe. Velük tart Ruyi, a hercegnő hű testőre, és Ning testvére, Shu, aki nemrég épült fel betegségéből. A négy fiatal nő együtt útra kel, és a királyság szerte szövetségeseket keres, akikkel együtt eltávolíthatnák a betolakodókat, és visszavívhatnák a Zhent jogosan megillető trónt.
Ninget továbbra is rémálmok kísértik, amelyekben az aranykígyó háború és vérontás látomásait bocsátja rá. Ősi gonosz ébredezik, sokkal pusztítóbb, mint az emberek jelenkori, kicsinyes viszályai, talán az ország összes mágiája sem lesz elég ahhoz, hogy megakadályozza a pusztítást, és gondoskodhasson a világ fennmaradásáról.

Ali Hazelwood: Bride - A menyasszony

Ali Hazelwood
Bride - A menyasszony
Ford. Stier Ágnes, Maxim, 2024, 416 oldal
-

Misery Lark, a Délnyugat legbefolyásosabb vámpírtanácsosának egyetlen lánya kívülálló... ismét. Az emberek között névtelenségben töltött napjainak vége. Hívatták, hogy támogasson egy történelmi, békét megőrző szövetséget a vámpírok és halálos ellenségeik, a vérfarkasok között, és nem lát más lehetőséget, mint hogy feláldozza magát ezért... már megint.

A vérfarkasok könyörtelenek és kiszámíthatatlanok, ez alól az alfájuk, Lowe Moreland sem kivétel. Megkérdőjelezhetetlen tekintéllyel, de igazságosan irányítja a falkáját. És a Vámpírtanáccsal ellentétben nem érzelmek nélkül. Abból, ahogy szemmel tartja Misery minden mozdulatát, egyértelmű, hogy nem bízik benne. Ha tudná, mennyire igaza van! Mert Miserynek megvannak a saját indokai, amiért beleegyezett ebbe a kényszerházasságba, olyan okai, melyeknek semmi köze cselszövésekhez vagy szövetségekhez, csakis az egyetlen dologhoz, ami valaha fontos volt számára. És kész bármit megtenni azért, hogy visszaszerezze, ami az övé, még ha ehhez együtt is kell élnie magával a farkassal.

Misery és Lowe kapcsolata érdekből indul, de a kettejük között fellángoló perzselő szenvedély hamarosan mindent megváltoztat – és veszélybe sodor. Vajon sikerül megőrizniük a népeik közötti békét, vagy forró románcuk mindenki vesztét okozza?

Grace Draven: Ragyogás

Grace Draven
Ragyogás
Ford. Bosnyák Edit, Anassa, 2024, 284 oldal
-

Egy értéktelen herceg: A kai herceg, Brishen Khaskem, már régen beletörődött abba, hogy az apja után a bátyja fogja megörökölni a többszörösen biztosított trónt, és ő csupán egy lényegtelen tartalék. Amikor az emberek által lakott Gauri Királyság és a kaiok által lakott Bast-Haradis-i Királyság politikai és kereskedelmi szövetséget köt egymással, Brishennek feleségül kell vennie egy gauri nőt, hogy megpecsételjék a megállapodást. A kötelességtudó Brishen beleegyezik a házasságba, és rájön, hogy a menyasszonya épp olyan csúnya, mint amilyenre számított, és sokkal gyönyörűbb annál, mint ahogy elképzelte.

Egy jelentéktelen udvarhölgy: Ildikó, a gauri király unokahúga, már régen beletörődött abba, hogy csupán egy érdekházasság szempontjából képvisel értéket a királyi család számára. Döbbenten értesül arról, hogy nem egy külföldi nemesnek szánták, hanem a kai király kisebbik fiának, vagyis a jövendőbelije még csak nem is ember. A férje oldalán elindul az ismeretlenbe, hogy megtanulja elfogadni azt a férfit, aki a sötétségbe burkolózik, de a lelkét fényből kovácsolták.

Egy férfi és egy nő, akiket a kötelességtudat és a politikai játszmák hoztak össze egymással, rá fog ébredni arra, hogy a sors egymásnak szánta őket, függetlenül attól, hogy egy ellenséges királyság azon fáradozik, hogy elszakítsa őket egymástól.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 elragadó romantikus regény, ami rád vár a Könyvhéten

Nyári románcok, csillagfényes esték, ellenállhatatlan vonzalmak, távoli utazások, régmúlt idők szerelmei – a könyvheti romantikus újdonságokból válogattunk.

...
Nagy

6 magyar prózakötetet ajánlunk a Könyvhét gazdag kínálatából

Boldogságkeresés, jazz, csodák és a lakótelepi élet gyötrelmei. Regényeket és novellásköteteket ajánlunk az Ünnepi Könyvhét kínálatából.

...
Nagy

Michael Chabon papagájos nyomozója és még 7 világirodalmi regény a Könyvhéten

Jön a 95. Ünnepi Könyvhét, ennek apropóján most a legizgalmasabb külföldi regények közül válogattunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

Polc

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...