5 varázslatos fantasy, amire csapj le a Könyvhéten

5 varázslatos fantasy, amire csapj le a Könyvhéten

Kalózok és bűbájosok, elrendezett házasságok és politikai játszmák, a végtelen jég és a sötétség birodalmai. A Könyvhétre megjelenő fantasyk közül válogattunk.

sa | 2024. június 12. |

Valaki a könyves standok közötti ellazult böngészésben hisz, van, aki komplett bevásárlólistával érkezik a Könyvhétre. Mindkét típusnak készülünk könyvajánlóinkkal, amik között találsz világ- és gyerekirodalmat, történelmi témájú könyveket, valamint verses- és prózaköteteket, illetve romantikus regényeket is. És íme, öt fantasy, ha egy kis varázslatra vágysz.

Shannon Chakraborty: Amína asz-Sziráfi kalandjai

Shannon Chakraborty
Amína asz-Sziráfi kalandjai
Ford. Tamás Gábor, Agave, 2024, 553 oldal
-

Amína asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez.

Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki.

Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre... és saját maga írja meg a legendáját.

Mark Lawrence: A lány és a hold - A Jég könyve 3.

Mark Lawrence
A lány és a hold - A Jég könyve 3.
Ford. Szujer Orsolya, Fumax, 2024, 563 oldal
-

Az Abeth bolygón mindössze az egyenlítő mentén van egy keskeny, zöld folyosó, amit két oldalról a végtelen jég birodalma szorongat. Yazt, a jégtörzsek leányát embert próbáló utazása a Folyosóra juttatja, ami minden álmát felülmúlja. De ebben a számára új világban is van valami, ami nem változik: az ellenségei továbbra is két lépéssel előtte járnak. Yaz eljut a Kegyes Irgalom Kolostorába, ahol apácák képzik azokat, akik bírnak az ősi ajándékok áldásával, de a lányra még itt is ármány és veszedelem vár, pedig Yaz sokat tanulhatna a nővérektől - már ha nem végzik ki idő előtt.

Küzdelmei azonban eltörpülnek a holdért folyó háború mellett. A Folyosó roppant jégfalai közt élők és a kietlen puszták népeinek sorsa egyaránt a holdon múlik, az ádáz küzdelem pedig megkezdődött. A győzelem végső eszköze a császári palota mélyén eltemetett Bárka. Mindenki azt reméli, hogy Yaz a Bárka kulcsa, amire az ősi titkok tudói nemzedékek óta vadásznak. Csakhogy néha a remény önmagában még kevés. A Vörös nővér és a Széthullott birodalom-trilógia világszerte sikeres írójának izgalmas, epikus fantasy-sorozata ezzel a kötettel lezárul.

Judy I. Lin: Sötét, édes bájital

Judy I. Lin
Sötét, édes bájital
Ford. Weisz Böbe, Next21, 2024, 350 oldal
-

Dáxi királyságba betette a lábát a gonosz: a száműzött herceg visszatért, hogy magához ragadja a hatalmat. Tömeges mérgezések híre terjed, a nép retteg, mindenki bizalmatlan.
Ning fiatal kora dacára máris nagy tudású teafőző mester, aki elkíséri Zhen hercegnőt a száműzetésbe. Velük tart Ruyi, a hercegnő hű testőre, és Ning testvére, Shu, aki nemrég épült fel betegségéből. A négy fiatal nő együtt útra kel, és a királyság szerte szövetségeseket keres, akikkel együtt eltávolíthatnák a betolakodókat, és visszavívhatnák a Zhent jogosan megillető trónt.
Ninget továbbra is rémálmok kísértik, amelyekben az aranykígyó háború és vérontás látomásait bocsátja rá. Ősi gonosz ébredezik, sokkal pusztítóbb, mint az emberek jelenkori, kicsinyes viszályai, talán az ország összes mágiája sem lesz elég ahhoz, hogy megakadályozza a pusztítást, és gondoskodhasson a világ fennmaradásáról.

Ali Hazelwood: Bride - A menyasszony

Ali Hazelwood
Bride - A menyasszony
Ford. Stier Ágnes, Maxim, 2024, 416 oldal
-

Misery Lark, a Délnyugat legbefolyásosabb vámpírtanácsosának egyetlen lánya kívülálló... ismét. Az emberek között névtelenségben töltött napjainak vége. Hívatták, hogy támogasson egy történelmi, békét megőrző szövetséget a vámpírok és halálos ellenségeik, a vérfarkasok között, és nem lát más lehetőséget, mint hogy feláldozza magát ezért... már megint.

A vérfarkasok könyörtelenek és kiszámíthatatlanok, ez alól az alfájuk, Lowe Moreland sem kivétel. Megkérdőjelezhetetlen tekintéllyel, de igazságosan irányítja a falkáját. És a Vámpírtanáccsal ellentétben nem érzelmek nélkül. Abból, ahogy szemmel tartja Misery minden mozdulatát, egyértelmű, hogy nem bízik benne. Ha tudná, mennyire igaza van! Mert Miserynek megvannak a saját indokai, amiért beleegyezett ebbe a kényszerházasságba, olyan okai, melyeknek semmi köze cselszövésekhez vagy szövetségekhez, csakis az egyetlen dologhoz, ami valaha fontos volt számára. És kész bármit megtenni azért, hogy visszaszerezze, ami az övé, még ha ehhez együtt is kell élnie magával a farkassal.

Misery és Lowe kapcsolata érdekből indul, de a kettejük között fellángoló perzselő szenvedély hamarosan mindent megváltoztat – és veszélybe sodor. Vajon sikerül megőrizniük a népeik közötti békét, vagy forró románcuk mindenki vesztét okozza?

Grace Draven: Ragyogás

Grace Draven
Ragyogás
Ford. Bosnyák Edit, Anassa, 2024, 284 oldal
-

Egy értéktelen herceg: A kai herceg, Brishen Khaskem, már régen beletörődött abba, hogy az apja után a bátyja fogja megörökölni a többszörösen biztosított trónt, és ő csupán egy lényegtelen tartalék. Amikor az emberek által lakott Gauri Királyság és a kaiok által lakott Bast-Haradis-i Királyság politikai és kereskedelmi szövetséget köt egymással, Brishennek feleségül kell vennie egy gauri nőt, hogy megpecsételjék a megállapodást. A kötelességtudó Brishen beleegyezik a házasságba, és rájön, hogy a menyasszonya épp olyan csúnya, mint amilyenre számított, és sokkal gyönyörűbb annál, mint ahogy elképzelte.

Egy jelentéktelen udvarhölgy: Ildikó, a gauri király unokahúga, már régen beletörődött abba, hogy csupán egy érdekházasság szempontjából képvisel értéket a királyi család számára. Döbbenten értesül arról, hogy nem egy külföldi nemesnek szánták, hanem a kai király kisebbik fiának, vagyis a jövendőbelije még csak nem is ember. A férje oldalán elindul az ismeretlenbe, hogy megtanulja elfogadni azt a férfit, aki a sötétségbe burkolózik, de a lelkét fényből kovácsolták.

Egy férfi és egy nő, akiket a kötelességtudat és a politikai játszmák hoztak össze egymással, rá fog ébredni arra, hogy a sors egymásnak szánta őket, függetlenül attól, hogy egy ellenséges királyság azon fáradozik, hogy elszakítsa őket egymástól.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 elragadó romantikus regény, ami rád vár a Könyvhéten

Nyári románcok, csillagfényes esték, ellenállhatatlan vonzalmak, távoli utazások, régmúlt idők szerelmei – a könyvheti romantikus újdonságokból válogattunk.

...
Nagy

6 magyar prózakötetet ajánlunk a Könyvhét gazdag kínálatából

Boldogságkeresés, jazz, csodák és a lakótelepi élet gyötrelmei. Regényeket és novellásköteteket ajánlunk az Ünnepi Könyvhét kínálatából.

...
Nagy

Michael Chabon papagájos nyomozója és még 7 világirodalmi regény a Könyvhéten

Jön a 95. Ünnepi Könyvhét, ennek apropóján most a legizgalmasabb külföldi regények közül válogattunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

A TikTok felkapta Jung árnyék-elméletét, de miről szól valójában?

Elárasztották a TikTokot a Jung-féle „árnyék én” felfedezéséről szóló videók. Vajon a svájci pszichiáter örülne a hirtelen jött népszerűségnek?

...
Zöld

Hogyan hat a hőhullám az agyadra?

A hőhullámok nemcsak a testünk, de az agyunk számára is komoly terhelést jelentenek. A cikkben három könyvet ajánlunk a klímaválságról, amely egyre többször okoz extrém hőséget világszerte.

...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Beleolvasó

Egy baleset után a tested és a nőiség korlátaival is szembesülni kényszerülsz [MARGÓ KÖNYVEK]

A horvát író regényében három nő története fonódik egymásba egy baleset miatt. Olvass bele!

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

...
Vass Norbert

Krusovszky Dénes: A lassú tönkremenetellel vetnek számot a verseim

...
Kiss Imola

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

Hírek
...
Szórakozás

1 milliárdból készíti az új Móricz Zsigmond-adaptációt Vidnyánszky Attila

...
Szórakozás

Peter Greenaway új filmjében Dustin Hoffman egy író, aki Toszkánába megy meghalni

...
Hírek

Salman Rushdie támadójának felajánlották a vádalkut, de elutasította

...
Zöld

Alan Turing szerelmeslevél-generátora a ChatGPT elődjének is tekinthető

...
Hírek

350 évig nem játszották a női drámaíró vígjátékát, annyira radikális volt

...
Könyvtavasz

Aki szemlélődik, elkerülheti a kiégést – állítja a sztárfilozófus

Listák&könyvek
...
Szórakozás

7 szuper adaptáció júliusban a Netflixen, a Maxon és a többi streamingszolgáltatón

...
Nagy

Amikor a rémálom arcot ölt: Itt a világirodalom 25 legszörnyűbb gonosztevője

...
Nagy

5 új novelláskötet, amit előkaphatsz, ha csak pár perced van olvasni

Polc

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...