Ezt a 12 gyerekkönyvet keresd a Könyvhéten!
ko

Ezt a 12 gyerekkönyvet keresd a Könyvhéten!

Június 13-16. között ismét lesz Ünnepi Könyvhét, és ahogy megszokhattuk, gyerekkönyvekből sem lesz hiány. 

Jövő héten indul a 95. Ünnepi Könyvhét, ez alkalomból állítottuk össze ajánlónkat. A rendkívül színes és gazdag kínálatból 12 gyerekkönyvet választottunk ki (az elérhető, izgalmasabbnál izgalmasabb könyvek száma persze sokkal nagyobb), és a listában a kisebbektől haladunk a nagyobbaknak szóló kötetek felé. Gyerekversek, kiskutyák, balatoni kalandok, gyerekkrimi és sakkozás, a nagyobbaknak pedig randevúk és a kamaszlét nehézségei az ajánlóban. 

Varró Dániel: Nem, nem, hanem

Varró Dániel: Nem, nem, hanem
Ill. Agócs írisz, Jelenkor, 2024, 48 oldal
Varró Dániel: Nem, nem, hanem könyv

Varró Dániel rímes felelgetős versei Agócs Írisz humoros illusztrációival nemcsak játszva tanítják meg a gyerekeket arra, hogy mibe töröljék a kezüket, és mit lehet kapni a pékségben, de a világ legfontosabb kérdéseire is választ adnak: milyen mintája van a tigrisnek, mikor látjuk a csillagokat, és melyik is a leggyorsabb állat.

Ted Forsström: Hallgass, Tappancs, halkan vakkants!

Ted Forsström: Hallgass, Tappancs, halkan vakkants!
Ford. Holländer Judit, Cerkabella, 2024, 40 oldal
Ted Forsström: Hallgass, Tappancs, halkan vakkants! könyv

Apa próbálja elaltatni a gyermekét, de a mesét állandóan félbeszakítja kutyájuk, Tappancs hisztérikus ugatása. Mindig történik valami váratlan, nemcsak a valóságban, hanem Tappancs élénk fantáziájában is. Vajon Nagymama érkezik egy pulykacombbal, vagy mókusok költöztek be a kenyérpirítóba? Jobb lesz ugatni, biztos, ami biztos! A könyvet 2023-ban Finlandia-díjra jelölték, és eddig hét nyelvre fordították le. 

Szabó T. Anna: Dudorászó

Szabó T. Anna: Dudorászó
Ill. Kárpáti Tibor, Magvető, 2024, 123 oldal
Szabó T. Anna: Dudorászó könyv

Szabó T. Anna könyve gyerekeknek, nagy testvéreknek és szülőknek egyaránt szól. A Dudorászó fejezeteiben reggeltől estig, a hétköznapoktól, hétvégéktől az ünnepekig és a vakációig minden időre és alkalomra találunk verseket. Jöhet eső, fújhat a szél, irány az erdő vagy épp a meleg kuckó. Ritmikus mondókák, lágyabb altatók, rengeteg vicces állat és ember jelenik meg a Dudorászó lapjain, és ezúttal a kötet végén egy csokor verset kaptak a nagyobbak és a szülők is, hogy megpihenjenek a nagy pörgésben. 

Carlie Sorosiak: Kutyavilág

Carlie Sorosiak: Kutyavilág
Ford. Márialigeti Sára, Babilon, 2024, 96 oldal
Carlie Sorosiak: Kutyavilág könyv

Ebben a könyvben találkozhatsz híres, hűséges és hős kutyákkal. Izgalmas tudományos ismereteket szerezhetsz a különféle kutyafajták történetéről és elképesztő képességeiről. És mire a végére érsz, remélhetőleg sokkal jobban fogod érteni az ember legjobb barátját. Hogyan alakult ki egy ősi vadállatból a kutya? Mi mindenre használjuk ma a kutyákat?  Hogyan fejezik ki az érzelmeiket? Mit jelez a felálló szőr, a morgás, az ugatás, a vonítás? Miért pisilnek le mindent a kutyák? Mit jelez a farokcsóválás és mit a fül különböző állása? Mennyit értenek a kutyák az ember viselkedéséből? Milyen kutyák váltak világhíressé vagy hőssé? Ha a válaszokat keresed, olvasd el a könyvet!

Polgár Judit: Sakkpalota  Keresztes Király kalandjai

Polgár Judit: Sakkpalota  Keresztes Király kalandjai
Open Books, 2024, 79 oldal
Polgár Judit: Sakkpalota - Keresztes Király kalandjai könyv

Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója, varázsvilágba kalauzolja olvasóit. Segítségével a gyerekek bebarangolhatják a Sakkpalotát, amelyben a sakkfigurák kalandjait követhetik nyomon, közben pedig a sakkjáték alapjait is elsajátíthatják. Judit és a hat sakkfigura segítségével a gyerekek különféle képességeit fejleszthetjük. Minden bábu más-más területen segít elmélyíteni és kibontakoztatni a gyerekek tudását: a kommunikációt, a mozgást (mind a nagymozgást, mind a finommotorikát), az önvezérlést és az önirányítást, a memóriát, a kreativitást, a kombinációs készséget és az együttműködést. A kötetek a tanulás sorrendjében jelennek meg: Bumm Bástya kalandjai, Futi Futó kalandjai, Vendi vezér kalandjai, Keresztes Király kalandjai, Hopp Huszár kalandjai és Pici Gyalog kalandjai. A sorozatnak ebben a kötetében Keresztes Királlyal ismerkedhetünk meg.

Bendl Vera: Szörnyen szőrös barátság

Bendl Vera: Szörnyen szőrös barátság
Ill. Grela Alexandra, Pagony, 2024, 80 oldal
Bendl Vera: Szörnyen szőrös barátság könyv

Mit jelent az, hogy barátság? Hogy soha nem veszünk össze? Hogy megmondjuk a barátunknak, hogy borzasztóan veszélyes dologra készül, ne is csinálja? Hogy megmentjük, ha bajban van? Vagy hogy hiányzik, amikor elment? Vagy mégis mit? Az éppen elég nagy erdő lakói sem tudják pontosan. Sim, a félelmetlen medve, aki valójában a veszekedéstől és a víztől fél leginkább, ám egy nap barátja, a folyton kalandokra vágyó Pí, a puha tappancsú leopárd a folyó közepén ragad egy szikladarabon. Doles, a szörnyen szőrös kutya normális kutyának tartja magát, egészen addig, amíg Edvina, az idegesítő sárgarigó csúfolni nem kezdi a szőre miatt. Ví, a majdnem cirmos házimacska pedig állandóan az enciklopédiáját bújja, és bárhol-bármikor elalszik, végül itt van Jú, az egyfülű, selymes fülű róka, aki pedig nem tudja eldönteni, milyen róka is valójában. Az öt szörnyen szőrős barát külső és belső félelmek legyőzése során az önismeret útjára lépve mindent megtesz azért, hogy megtartsák barátságukat.

Mikó Csaba: Kalandok a Balatonon avagy Az öreg gróf titka

Mikó Csaba:Kalandok a Balatonon avagy Az öreg gróf titka
Kolibri, 2024, 275 oldal
Mikó Csaba: Kalandok a Balatonon 2. könyv

A Kolos ikrek, Soma és Zoé Balatonszemesen vakációznak a legjobb barátjukkal, Árminnal. A kalandornak készülő Somát a kelták kincse tartja lázban, Zoét egy tóból kimentett, elárvult kutya sorsa izgatja, így aztán a kocka Ármin kénytelen kiszakadni a virtuális világból, hogy a segítségükre legyen. Hamarosan kiderül, hogy néhány kalózlelkű cirkuszosnak is a kincsre fáj a foga, és nem véletlenül vadásznak a kutyusra sem. Addig-addig bonyolódnak az események, mígnem a három gyerek megszökik a kutyával együtt, és bekopognak az öreg gróf kastélyának ajtaján. És ezzel valóságos kalandcunami veszi kezdetét, keresztül-kasul a Balatonon.

Tasi Katalin: Szerintem ebben a házban lakik egy szellem

Tasi Katalin: Szerintem ebben a házban lakik egy szellem
Ill. Litkei Juli, Pagony, 2024, 40 oldal
Tasi Katalin: Szerintem ebben a házban lakik egy szellem könyv

Tasi Katalin és Litkei Juli lenyűgöző művészi képeskönyvében egy sötétben félős kisfiú és egy kis szellem felhőtlenül boldog nyara elevenedik meg! A varázslatos történet tele van olyan dolgokkal, amiket nagyon szeretünk a nyárban: kalandok, vidám élmények várnak minden olvasóra ebben a barátságról szóló, egyszerre szórakoztató és megható könyvben. Vajon egy szellem félhet a sötétben? Vagy szomorkodhat, ha egyedül gubbaszt a kamrapolcon? Unatkozik, ha nincsenek a házában emberek, akiket ijesztgethet? Egyáltalán, biztos, hogy van kedve bárkit is ijesztgetni? A Tasi Katalin könyvében felbukkanó, a fél pár zokniját mindig elhagyó, kicsit félős házi szellem nagyon szeret baracklekvárt falatozni, hintázni, tollasozni, vagy éppen társasozni
barátjával, a kisfiúval. 

Jean-Claude Mourlevat: Zebulon mindent belead

Jean-Claude Mourlevat: Zebulon mindent belead
Ford. Pacskovszki Zsolt, Móra, 2024, 272 oldal
Jean-Claude Mourlevat: Zebulon mindent belead könyv

Az országot, amely Zebulon, a sün otthona, két lábon járó, beszélni tudó állatok lakják, akik úgy élnek, mint bármelyikünk: ruhát hordanak, spagettit főznek, kazánt javítanak. Négy évvel az emlékezetes burgburgi utazásuk-nyomozásuk után csendesen csordogál Zebulon és barátja, Berti malac élete. Mígnem egy nap rejtélyes módon eltűnik négy évvel azelőtti útitársaik egyike, a búskomorságra hajlamos Szimóna. A két cimbora ismét nyomozásba kezd, és egyik meglepetés után a másik éri őket. Szimónát nem akárkik hálózták be. Vajon elég lesz a megmentésére, ha minden tőlük telhetőt megtesznek, mindent beleadnak? A legrangosabb gyerekirodalmi elismeréssel, Astrid Lindgren-díjjal jutalmazott francia író, Jean-Claude Mourlevat kalandos, humoros, egyszerre fordulatos és megható regénye amilyen szokatlan, olyan fontos témát dolgoz fel.

Kertész Edina: A fotográfuslány

Kertész Edina: A fotográfuslány
Manó Könyvek, 2024, 224 oldal
Kertész Edina: A fotográfuslány könyv

A New York kávéház karzatán nagy felfordulás támad: eltűnt egy vers kézirata! Egyedül egy fiatal lány, az amatőr fotográfus Masa figyel fel a sietősen távozó hölgyre, akinek a kezében a Nyugat szerkesztőségének címzett boríték van. De vajon ki ő és mit akarhat? Kezdetét veszi a nyomozás, melynek során feltárja csodáit az 1910-es évek Budapestje és sorra vonulnak fel az irodalmi élet híres alakjai.

Solti Gyöngyi: Nem beszélünk róla

Solti Gyöngyi: Nem beszélünk róla
Csimota, 2024, 145 oldal
Solti Gyöngyi: Nem beszélünk róla könyv

Karen egy teljesen átlagos tizennégy éves kamasz életét élih, akinek az ágyán egyszerre hever egy játék baba és a másnapra kikészített randiszett. De mostanában mi baja van mindenkinek? Nem lehetne felhagyni végre a titkolózással? Különben is, miért gondolják a felnőttek, hogy ha nem beszélünk róla, akkor a problémák nem is léteznek? Solti Gyöngyi első ifjúsági regénye érzékenyen, éleslátóan, máskor fájóan ismerősen, de mégis humorosan jeleníti meg egy kamasz mindennapi vagy épp a legkevésbé sem mindennapi kihívásait.

Paola Zannoner: Az utolsó világítótorony

Paola Zannoner: Az utolsó világítótorony
Ford. Todero Anna, Kolibri, 2024, 324 oldal
Paola Zannoner: Az utolsó világítótorony könyv

Egy gyönyörű, régi világítótorony áll valahol az isten háta mögött, a tengerparton. Szép és szomorú emlékeket egyaránt őriz. Ezen a nyáron tizennégy kamasz veszi birtokba a tornyot. Mindenkinek megvan a maga rejtegetni való sebe. Nehéz sorsok, nehéz természetek ütköznek, így aztán nem indul zökkenőmentesen a táborozás, menetrendszerűen törnek ki óriási veszekedések. Ám idővel barátságok és szerelemek is köttetnek, egy különös graffiti pedig végképp összehozza a társaságot. Egy régi, titokzatos szerelmi történet nyomába erednek, miközben így vagy úgy, mindegyikük szembenéz a saját démonjaival is. Az utolsó világítótorony 2018-ban elnyerte a legjobb ifjúsági regényért járó rangos Premio Strega-díjat.

Nyitókép: PickPik

(Támogatott tartalom)