5 verseskötet, amit kár lenne kihagyni a közelgő Könyvhéten

Június 13-16. között ismét Ünnepi Könyvhét lesz a Vörösmarty téren. Ebből az alkalomból számos tematikus ajánlót állítunk össze, válogattunk már világirodalmi és gyerekeknek való könyveket, történelemmel kapcsolatos olvasmányokat is, most pedig azoknak készítettünk egy listát, akik a versekért rajonganak. 

Lady Chatterley: Egy kitárt női száj

lady chatterley
Egy kitárt női száj
Joshua Könyvek, 2024, 96 oldal
Lady Chatterley: Egy kitárt női száj könyv

„Csak ez ne kerüljön senki kezébe, idézi önmagát, és persze hogy nem gondolja komolyan. Hiszen például kicsoda is ő (Constance, Connie, a férje után Chatterley, apja után Reid, Wragby Hall úrnője, a vadőr szeretője), a Lady? Neki oly mindegy, von finoman vállat, biggyeszti női száját. De verset írt, kötetre valót, amit igenis neked szán, kedves olvasó. Lapozz csak belé az idegen kezeddel, olvasd ki belőle az életét. Botránkozz meg, de szeresd is őt. És ismerj magadra, akárki vagy is. Mert a lélek, tudod, semleges nemű.” (Barna Imre) A kilétét felfedni nem hajlandó Lady Chatterley (Constance Reid) korábban különböző irodalmi folyóiratokban (Mozgó Világ, Kalligram, Kortárs, 2000, Vörös Postakocsi, Tiszatáj) megjelent verseiből állított össze verseskötetet.

Nádasdy Ádám: Billeg a csónak

nádasdy ádám
Billeg a csónak
Magvető, 2024, 80 oldal
Nádasdy Ádám: Billeg a csónak könyv

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Az utazás folyamatos: billegünk a csónakban, kanyarodunk a teherautóval, viháncolunk a kertben, vagy éppen hátsó lépcsőkön szökünk fel szobákba. A kötet versei költő-elődöket idéznek meg vagy feltörő emlékeket próbálnak megszelídíteni. Az összegzés, a számvetés mindig lehetetlen, hiszen útközben vagyunk.

Tolnai Ottó: Wilhelm-dalok

Tolnai Ottó
Wilhelm-dalok
Jelenkor, 2024, 292 oldal
-

A Wilhelm-dalok 1992-ben jelent meg először, s az elmúlt évtizedekben a Tolnai-életmű kultikus darabjává vált. A versekből építkező regény énekese, Wilhelm, a fogatlan félnótás felbukkant már az 1983-as Vidéki Orfeusz című kötet egyik ciklusának mellékalakjaként, hogy aztán ebben a vajdasági folklórt és szociográfiát is összeforrasztó +naiv eposzban” ‒ ahogy Thomka Beáta írta ‒ avanzsáljon főhőssé.

Tolnai a (perem)vidéki költő marginális szerepében rejlő eredendő kiszolgáltatottságot és kisszerűséget töredékes, groteszk történésekben villantja fel a dadogó poézis nyelvén. Wilhelm és a versek nyugtalan figurái, köztük Vak Vigh Tibike vagy a lábatlan Baráth, a valóság és az imaginárius határvidékén teremtett világban tévelyegnek, minduntalan elvágyódva, de örökre ott őrlődve profán misztériumukban.

Mircea Cărtărescu: ne kiáltsd sohasem segítség

-

Az irodalmi Nobel-díj várományosai között is rendre emlegetett Mircea Cărtărescu ismét meglepte az olvasóit, csak míg korábban az epika burjánzó nyelve szó szerint magával sodort, most a minimalista versbeszéd megtorpanásra késztet, szinte ösztökélve bennünket, hogy a szerzővel együtt mi is végső számvetést készítsünk. Csupa szúrós halszálka-vers, Visky András hűséges és ihletett tolmácsolásában.

Szép versek 2024

Szerk. turi tímea
Szép versek 2024
Magvető, 2024, 264 oldal

Ahogy minden évben, úgy az idei Ünnepi Könyvhétre is megjelenik a Szép versek, melyet lapozgatva és olvasgatva megismerheted a legfontosabb kortárs lírikusokat és költeményeiket. A nagy múltú antológia idén is az elmúlt év folyóiratterméséből válogatta ki a legfontosabb verspublikációkat, a szerkesztő pedig Turi Tímea volt.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

József Attila és még 6 költő verseit hallgathatod meg a Kisföldalatti megállóiban

Június 4. és 10. között újra versek szólalnak meg a világörökség részét képző Millenniumi Földalatti Vasút állomásain. József Attila, Weöres Sándor vagy Kemény István költeményeivel is találkozhatsz. 

...
Hírek

Itt a kamera, ami képek helyett verset ír

Az AI-alapú verskamera szavakba önti az elé táruló látványt. Egy kattintás, és kész a vers, amiben a világ leírhatatlan szépsége leírhatóvá válik. 

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Listák&könyvek
...
Nagy

6 pszicho könyv, amit megtalálsz a Könyvhéten

...
Nagy

Murakami Haruki a regényírásról és még 7 világirodalmi kötet a Könyvhéten

...
Gyerekirodalom

Miért kéne a halálról tanulnunk az iskolában? Mutatunk 3 gyerekkönyvet, amik segítenek elkezdeni a beszélgetést

Margó 2024
...
Nagy

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

...
Nagy

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.