5+1 elgondolkodtató könyv, ami jó karácsonyi ajándék lehet

5+1 elgondolkodtató könyv, ami jó karácsonyi ajándék lehet

Nyakunkon a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. Az adventi időszakban mindenféle műfajban ajánlottunk könyveket. (Eddig mutattunk izgalmas tényirodalmat, adaptált könyveket, képregényeket, sci-fiket és fantasykat, önéletrajzokat, gyerekkönyveket, thrillereket, technológiáról és a női útkeresésről szóló könyveket.) Most hat elgondolkodtató, a világ működését firtató könyvet gyűjtöttünk össze nektek.

fk | 2020. december 21. |

Roy Jacobsen: Fehér tenger

ROY JACOBSEN
Fehér tenger
Ford.: Pap Vera Ágnes, Scolar Kiadó, 2020, 256 oldal
-

Roy Jacobsen A láthatatlanokban egy olyan családról írt, amelynek tagjai egy csendes, nyugalmas, világtól elzárt norvég sziget foglyai. Ez a sziget akár az élet szimbóluma is lehetne: mindenki védtelen, ki vannak szolgáltatva a szélnek és a viharoknak. Barrøy szigetén nő fel Ingrid is, akinek apja arról álmodozik, hogy egy nap mólót fog építeni, ami összeköti őket a külvilággal. Idén jelent meg magyarul a szerző trilógiájának második része, a Fehér tenger, amely a természet és ember viszonya után ezúttal az emberi kapcsolatokat és az érzelmeket állítja középpontba. Ingrid Barrøy a folytatásban teljesen egyedül él a családnevét viselő észak-norvég szigeten. Szerettei vagy meghaltak, vagy szétszéledtek a szárazföldön. Egy nap azonban egy emberi testet sodor partra a víz, és aztán mindennap újabbakat. Az egyikükről ráadásul kiderül, hogy még életben van.

Olvass bele ITT

David Grossman: Csak játszik velem az élet

DAVID GROSSMAN
Csak játszik velem az élet
Ford.: Rajki András, Scolar Kiadó, 2020, 265 oldal
-

Napjaink egyik legismertebb izraeli írója, David Grossman a transzgenerációs traumákról, a történelem és egyéni sors összefonódásáról, és a döntések visszavonhatatlanságáról írt a Csak játszik velem az életben. A történet, amelyet feldolgozott, azonban nem a fantázia szüleménye. Vera alakját Grossman egy Kelemen Éva néven neológ magyar zsidó családba született, Eva Panić Nahirként ismertté vált asszonyról mintázta, aki vagyonos magyar polgárlányból lett jugoszláv partizán, majd politikai fogoly, mielőtt Izraelbe menekült. Történetét elsőként Danilo Kiš örökítette meg, aki 1989-ben Aleksandar Mandić rendezővel forgatott róla dokumentumfilmet.

Olvass bele ITT!

Douglas Murray: A tömegek tébolya

DOUGLAS MURRAY
A tömegek tébolya
Ford.: Stemler Miklós, Alexandra Kiadó, 2020, 384 oldal
-

Szoborledöntések, a történelem átírása, cenzúra és futótűzszerűen terjedő virtuális lincselések: a hétköznapjaink egyre inkább tébolyba süllyednek. Legalábbis Douglas Murray, az Európa furcsa halála szerzője szerint, aki a tömeghisztéria okait kutatja; hogyan uralt le mindent a nemi és faji megszállottság, hogyan vált aknamezővé a közösségi média, ahol egy ártatlan megjegyzés is nyilvános kiátkozást eredményezhet, és hogyan vált a félelem terepévé az abszurditásig fokozott politikai korrektség. A brit konzervatív szerző új könyvében provokatív megállapításokat tesz „napjaink bolondériájáról”.

Olvass bele ITT!

Jón Kalman Stefánsson: A mindenséghez mérhető

JÓN KALMAN STEFÁNSSON
A mindenséghez mérhető
Ford.: Patat Bence, Typotex Kiadó, 2020, 380 oldal
-

Tavaly az év könyvének választottuk Jón Kalman Stefánsson Menny és Pokol-trilógiáját (írtunk róla kritikátinterjúztunk a szerzővel, sőt még a Borítópornó rovatban is bemutattuk a csodás borítóját). Az idén a szerzőnek egy újabb fontos regénye jelent meg magyarul, A mindenséghez mérhető, amely egy évszázadokon átívelő családregény befejező része. A regény A halaknak nincs lábuk folytatása, a következő nap története. Meg lehet-e békélni a múlttal? Meg tudja-e állítani a költészet a halált? Ildomos-e egy idegen férfi után loholni a fagyos hegyoldalban? Hűtlenség-e, ha az ember egyszerre két nőt szeret? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a könyv szereplői.

Olvass bele ITT!

José Antonio Cotrina: Samhein aratása

JOSÉ ANTONIO COTRINA
Samhein aratása – Vörös Hold ciklus 1.
Ford.: Varju Kata, Metropolis Media, 2020, 328 oldal
-

José Antonio Cotrina a spanyol fantasztikus irodalom egyik népszerű alakja, Spanyolországban több díjat is nyert könyveivel. Vörös Hold című sorozatának első részében egy hosszú és kimerítő háború után járunk, Rocavarancolia romokban hever. Nem repülnek többé sárkányok az égen, a vámpírok szomjan haltak, és nincs elegendő mágia ahhoz, hogy a királyságot összetartsa. Halloween éjjelén azonban megnyílik az egyetlen fennmaradt kapu, ami összeköti Rocavarancolia királyságát az emberek világával. 12 különleges képességgel rendelkező gyermek érkezik a Földről, rajtuk múlik, hogy túlél-e a világ. Nem tehetnek mást, meg kell tanulniuk ebben a varázslatos, borzalmas városban élni.

Olvass bele ITT!

Ronil Caine: Rémteremtő

RONIL CAINE
Rémteremtő
Metropolis Media, 2018, 333 oldal
Ronil Caine: Rémteremtő

Ronil Caine második regénye, a Rémteremtő olyan horror regény, amiben nem vér és nem az ijesztgetés a lényeg, hanem az a fajta izgalom, amit kikapcsolódásként keresünk a fikcióban. Főhőse egy chicagói nyomozó, aki megoldhatatlannak tűnő, természetfeletti gyilkosságokkal találja szembe magát. Közben valaki megalkotott egy gépezetet, amely életre kelti a gondolatokat. A könyv egy olyan kérdés köré szerveződik, amely sokakat izgat: ha egy technológia lehetővé tenné, hogy az ember valósággá változtassa a gondolatait, mihez kezdene ezzel a hatalommal? Jobb vagy rosszabb lenne ettől a világ?

Olvass bele ITT!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Nyomozós, hackeres, kalandválasztós - 15 gyerekkönyv karácsonyra

Karácsonyi válogatásunkba 15 gyerek- és ifjúsági könyv került - van köztük non-fiction és kalandválasztós, életrajzi és ünnepi is.

...
Nagy

Sci-fik és fantasyk, amikkel nem foghatsz mellé karácsonykor

A 2020-as év a könyvkiadást sem kímélte, és különösen vert helyzetben érezhették magukat a fantasztikus irodalommal foglalkozó kiadók. Ennek ellenére így is sok olyan mű jelent meg, amik vagy hiánypótlóak a maguk területén.

...
Nagy

5+1 inspiráló önéletrajz a karácsonyfa alá

Közeleg a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. 5+1 inspiráló önéletrajzot ajánlunk. 

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!