5 könyv az életünkbe avatkozó technológiáról

5 könyv az életünkbe avatkozó technológiáról

A technológiai fejlődés emberi életre gyakorolt hatása minden korban kardinális kérdésként kerül elő. Hiszen egy-egy új technológiai csoda nemcsak az életvitelünkre, de akár a törvényhozásra és a társadalmi berendezkedésre is hatással lehet. Napjaink technológiai morális pánikja leginkább az informatika és a robotika rohamos fejlődésében, valamint a közösségi oldalak romboló hatásaiban gyökerezik. De vajon kell-e félnünk attól, hogy a robotok minden munkánkat elveszik? Tényleg kinyírnak minket a gépek? Valóban egészségtelenek a közösségi oldalak? Lehet, hogy pár éven belül már a hasonló ajánlókat is egy webshop és streaming szolgáltatásokból ismerős algoritmus hozza majd létre? Akik hozzám hasonlóan aktívabban érdeklődnek a modern technológiákban rejlő lehetőségek és veszélyek iránt, azok nagy valószínűséggel nem nyúlhatnak mellé, ha az alábbi listából választanak egyet (vagy többet) karácsonyi ajándéknak. A következő ajánlóban 5 olyan könyvet válogattunk össze, amik a jelenleg is hozzáférhető technológiákból eredő spekulációk mellett hű képet adnak arról, hogy miként hat ránk a modern technológia, jogosak-e a félelmeink, és hogy esetleg tehetünk-e valamit a káros hatások csökkentése érdekében.

Laki Péter | 2020. december 15. |

Byron Reese: A negyedik kor – Okos robotok, tudatos számítógépek és az emberiség jövője

Byron Reese
A negyedik kor
Ford.: Dedinszky Zsófia, Typotex, 2020, 299 oldal
Byron Reese: A negyedik kor

Reese ismeretterjesztő könyvében azokhoz az érdeklődőkhöz szól, akik szeretnék megúszni a túlzottan tudományos szakzsargont. Olvasmányos stílusban, a mítoszokból, szájhagyományból és popkultúrából ismert történeteket sorvezetőként használva mutatja be, hogy mi is az a mesterséges intelligencia és milyen változást hozhat majd a szélesebb körű robotizáció. Filozófiai kérdéseken töprengve vázolja fel a jövő lehetséges forgatókönyveit, miközben közvetlen hangnemének köszönhetően végig iszonyú szórakoztató marad. 

Paul Scharre: A terminátor eljövetele – Autonóm fegyverek és a jövő háborúi

Paul Scharre
A terminátor eljövetele
Ford.: Stemler Miklós, Alexandra, 2019, 510 oldal
Paul Scharre: A terminátor eljövetele

Paul Scharre vaskos kötete már egy fokkal szakmaibb nyelven vizsgál egy egészen konkrét problémát: kipusztíthatnak-e minket a hadigépek? A hadiipar több oldalán is megfordult szerző könyvében számos szakértő megszólal, és a téma minden szegletét alaposan körbejárják. Növelik, vagy éppen csökkentik-e az áldozatok számát az önműködő fegyverek? Mennyit jelent egy gyilkológépnek a kontextus? Hol van az a határ, amitől már a katonaság is fél? Nem minden esetben kapunk konkrét válaszokat, de a különböző nézőpontok összevetéséből mindenki leszűrheti a saját tanulságait. 

Ian Douglas: Megbetegít-e a modern technológia?

Ian Douglas
Megbetegít-e a modern technológia
Ford.: Bartók Imre, Scolar, 2020, 144 oldal
Ian Douglas: Megbetegít-e a modern technológia?

A Scolar Nagytotál sorozatában megjelent kötet lényegében egy gyorstalpaló tankönyv a technológia életünkre és egészségünkre gyakorolt hatásairól – a pattintott kőeszközöktől egészen a mesterséges intelligenciákig. A rendhagyó szövegstruktúrával és bő képanyaggal tarkított kiadvány nagyszerű, gyors olvasmányélményt nyújt, ami számos alapfogalom tisztázása mellett sorra veszi korunk legégetőbb problémáit. És szerencsére az egészségmegőrzés érdekében hasznos tanácsokkal is igyekszik ellátni az olvasókat.

Mary Aiken: Cybercsapda – Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

Mary Aiken
Cybercsapda
Ford.: Török Csaba, Harmat, 2020, 411 oldal
Mary Aiken: Cybercsapda

Mary Aiken törvényszéki cyberpszichológusként dolgozik, így talán kevés nála kompetensebb szakember létezik, aki ennyire hitelesen tudna beszámolni az internet és az okoseszközök viselkedésre gyakorolt hatásáról, mint ő. A valós történeteket is tartalmazó kötetben előkerülnek az online térben kialakuló függőségek, a hipochondria és a romantika átalakulása, pszichológiai és testképzavarok, de még a cyberbullying és a bűnözés sajátos formái is. Erősen ajánlott mindazoknak, akik munkájuk során fiatalokkal is foglalkoznak, vagy csak szeretnék jobban megérteni, milyen kihívások elé állít minket az online világ. 

Jaron Lanier: Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról?

Jaron Lanier
Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról?
Ford.: Harasztos Ágnes, Európa, 2020, 244 oldal
Jaron Lanier: Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról?

Az amerikai polihisztor az írás és zeneszerzés mellett a számítástechnikai filozófia egyik jeles képviselője is. És látványosan zavarja, hogy tömegek életét határozza meg a közösségi oldalaktól és okoseszközöktől való függés. Radikális, kiáltványszerű könyvében egyfelől felsorolja azokat a területeket, ahogyan szerinte káros irányban változtatja meg világunkat ez a függés (pl. destabilizálhatja a demokráciát, megszünteti a szabad akaratot, rombolja a mentális egészséget). Másfelől pedig igyekszik érvelni a teljes mértékű digitális detox mellett, és próbál olyan tippeket adni az olvasóknak, amik segítségével visszanyerhetik a kontrollt figyelmük és szabadidejük felett a technológiai nagyvállalatokkal szembeni harcban.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Gyilkosságok, amelyek hátterében felfoghatatlan technológia áll

Rémteremtő olyan horror regény, amiben nem vér és nem az ijesztgetés a lényeg, hanem az a fajta izgalom, amit kikapcsolódásként keresünk a fikcióban. Főhőse egy chicagói nyomozó, aki megoldhatatlannak tűnő, természetfeletti gyilkoságokkal találja szembe magát.Olvass bele!

...
Beleolvasó

A technológiai fejlődés új kihívások elé állítja a sci-fi írókat is

A sci-fi műfaj ma már új kihívásokkal találkozik, hiszen kezd olyan lenni a jelenünk, mintha megvalósult disztópiák és utópiák találkozási pontján élnénk. Többek közt ezt a témát is körbejárja az Egy galaxissal odébb című kötet. Olvass bele!

...
Nagy

5 könyv, amelyben a technológia átveszi az uralmat

Megment vagy uralkodik felettünk a technológia? Amióta csak léteznek gépek a világon, ez a kérdés aktívan foglalkoztatja az emberiséget, de a totális technológiai diktatúrákhoz még sosem voltunk olyan közel, mint most. Az okos eszközeink rabjai vagyunk, megfigyelés alatt állunk, gigacégek befolyásolják az életünket. Hogy hova is vezethet mindez, azt nem egy író elképzelte már. Most öt könyvet ajánlunk a témában. 

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Hírek
...
Beleolvasó

Bereményi Géza Eldorádójának ősváltozata egy elbeszélés volt

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

A hét könyve
Kritika
Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását
...
Nagy

Megmutatjuk magyarul a 22 éves költő, Amanda Gorman versét, amitől felrobbant az internet

22 éves Amanda Gorman volt, aki a beiktatások történetének hatodik, egyben legfiatalabb költőjeként mondta el versét, a The Hill We Climb címűt. Az író és műfordító Totth Benedek lefordította a verset A hegy, amit megmászunk címen. 

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.