Nyomozós, hackeres, kalandválasztós - 15 gyerekkönyv karácsonyra
ro

Nyomozós, hackeres, kalandválasztós - 15 gyerekkönyv karácsonyra

Egyszerre hálás és hálátlan feladat karácsony előtt gyerekkönyveket válogatni. Ennek a gyűjtésnek épp az a célja, hogy segítsen nektek, hogy egy kis támpontot tudjunk adni az ünnepek előtt, miközben mi is csak egy kis szeletét tudjuk megmutatni annak a szuper kínálatnak, ami jelenleg a boltokban található. Válogatásunkba végül 15 gyerek- és ifjúsági könyv került - van köztük non-fiction és kalandválasztós, életrajzi és ünnepi is. A kisebbeknek való könyvektől haladunk a nagyobbak felé. (Aki pedig kifejezetten karácsonyról szóló karácsonyi gyerekkönyvekre vágyik, annak ezt a válogatásunkat ajánljuk.)

Catarina Sobral: Hihetetlen

Catarina Sobral
Hihetetlen
Ford.: Cser Brigitta, Vivandra, 2020, 40 oldal
-

"Minden akkor kezdődött, amikor még minden ugyanott volt" - ezzel a mondattal kezdődik a portugál Catarina Sobral új könyve, amely nem kevesebbre vállalkozott, minthogy rengeteg kép segítségével bemutassa az univerzum kialakulását. Részecskék, ősrobbanás, galaxis - akinek ismerősek ezek a kifejezések, azoknak azért, akik pedig semmit sem tudnak róluk, azoknak pedig épp azért érdemes elolvasni ezt a könyvet, amely humoros és színpompás rajzokkal tárja elénk azokat a folyamatokat, amikre sokszor még a felnőtteknek sincsenek szavaik.

Mechler Anna: Kerék mesék nagykönyve

Mechler Anna
Kerék mesék nagykönyve
Ill.: Hajba László, Manó Könyvek, 2020, 102 oldal
-

A Kerék mesék-könyvek rajongóinak kihagyhatatlan a Nagykönyv, amelyben a már korábban megismert hősökhöz újak is csatlakoznak. Nosztalgikus hangulatú, gépjárműmániás vagy a témával épp csak most ismerkedő szülők is valószínűleg kíváncsian merülnek majd alá a sok kerekűek világában, ahol a rengeteg autónak, szállítókocsinak, markolónak és konténerszállítónak Mechler Anna meséi mellett ismét Hajba László illusztrátor adott igazi személyiséget.

Ulrich Hub: Az utolsó bárány

Ulrich Hub
Az utolsó bárány
Ill.: Jörg Mühle, ford.: Érsek-Obádovics Mercédesz, Scolar, 2020, 72 oldal
-

Vannak történetek, amelyeket újra- és újra elmesélünk - Jézus születésének története is pont ilyen. De mi van akkor, ha mindezt egy bárány (!) szemszögéből ismerjük meg? Ulrich Hub az utolsó bárány szemszögéből eleveníti fel annak az éjszakának a történetét, amikor vakító fény villant az égen, a pásztoroknak nyoma veszett, miközben az a hír járta, hogy a közeli istállóban egy gyermek, történetesen egy lány született. Abszurd véletlenek, fantasztikus csodák, groteszk félreértések jellemzik a bárányok útját, akik az újszülött üdvözlésére sietnek.

Linka Zsuzsanna és Markó Áron: Puha élet

Linka Zsuzsanna és Markó Áron
Puha élet
Federation of Soft, 2020, 64 oldal
-

Linka Zsuzsanna és Markó Áron könyvéről még akkor írtunk, amikor a Kickstarteren gyűjtöttek pénzt az akkor Soft Opening címen futó, angol nyelvű könyv megjelenésére. A hamburgerimádó vombatról szóló kötet azóta megjelent magyarul is, és mostani gyűjtésünkben valószínűleg ez a legtöbb extrát felvonultató kötet, hiszen külön zenei playlistet állítottak hozzá az alkotók, a könyvhöz ráadásul jár egy UV-lámpa is, amely megmutatja a láthatatlan tintával írt, nappali fénynél nem látható háttértörténeti részleteket.

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Kertész Edina
A lány, aki szavakkal varázsolt
Ill.: Takács Viktória, Naphegy, 2020, 48 oldal
-

A Naphegy Kiadó életrajzi sorozata jó belépő lehet a gyerekeknek egy olyan világba, melynek hősei - akárcsak a mesékben - gyakran ellenszélben, sok-sok nehézséget legyőzve, a saját erejükben és tehetségükben bízva boldogultak az életben. Szabó Magda kicsi korától fogva tudta, hogy írni akar, és bár életében nem mindig engedték neki, hogy publikálhassa a műveit, ez nem tántorította el soha. Írt akkor is, amikor nem jelenhettek meg könyvei és egyetlen olvasója a férje volt. Kertész Edina könyve a gyerekek számára elérhető közelségbe hozza az írót, és a fontos életrajzi adatokon túl olyan apróságokat is felvillant Szabó Magda életéből, amik bárki számára megkönnyítik az azonosulást. A könyvet Takács Viktória illusztrálta. ITT belelapozhattok.

Gimesi Dóra: A kék madár

Gimesi Dóra
A kék madár
Ill.: Rofusz Kinga, Cerkabella, 2020, 112 oldal
-

Maurice Maeterlinck klasszikusát mesélte újra ebben a kötetben Gimesi Dóra, amely filozofikus, mégis fontos kérdésekre keresi a választ. Lehet-e kergetni a boldogságot, megragadható-e a pillanat, és egyáltalán: hol található a boldogság kék madara? Tiltil és Mitil lírai szépségű történetéből ez is kiderül. A mesét Rofusz Kinga légies, szuggesztív illusztrációi teszik teljessé. Lapozz bele ITT.

Zalka Csenge Virág: Széltestvér és Napkelte

Zalka Csenge Virág
Széltestvér és Napkelte
Ill.: Bertóthy Ágnes, Móra, 2020, 160 oldal
-

Legújabb kötetébe Zalka Csenge Virág a világ minden tájáról válogatott meséket, amelyek mindegyike rendhagyó családok történeteit villantja fel. Így olvashatunk jóságos mostoháról, emberré vált oroszlánról, kisfiút örökbefogadó méhecskéről, egy lányról, akinek három férje volt, meg egy királyról, akinek hét felesége. Minden mese újabb kapu egy megértőbb és elfogadóbb világ felé. Sőt, olvasás közben azt érezhetjük, hogy ez a megértő és elfogadó világ valójában mindig is itt volt körülöttünk. Olvass bele ITT!

Szokács Eszter: Kezdetben

Szokács Eszter
Kezdetben
Ill.: Nagy Norbert, Csimota, 2020, 79 oldal
-

Szokács Eszter és Nagy Norbert gyönyörű sorozatának új darabja most tényleg a kezdet kezdetét idézi fel, azokat a bibliai történeteket, amelyeket ősidők óta mesélnek az emberek. A kötet lapjain Ádám és Éva, Káin és Ábel alakja elevenedik meg, de a gyerekek olvashatnak Bábel tornyáról és Noé bárkájáról is.

Darvasi László: Pálcika, a detektív

Darvasi László
Pálcika, a detektív
Ill.: Koncz Tímea, Magvető, 2020, 176 oldal
-

Darvasi László Pálcikája visszatér, és rögtön nyomozni kezd, miután a Nagyvarázs vándorcirkuszban valaki elrabolja Gerbera Erzsébet virágszirmait. Még szerencse, hogy a nézőtéren ült Pálcika, aki barátaival rögtön nyomozni kezd a rejtélyes elkövető után. Gyanúsítottakból nincs hiány, a még gyanúsabb jelekből álló nagy kirakóst végeredményben pedig Pálcikának kell összeállítania. A nyomozós kalandot Koncz Tímea illusztrálta.

Tom Jackson: Képben vagy? - Hackerek

Tom Jackson
Képben vagy? - Hackerek
Ill.: Cristina Guitian, ford.: Nyuli Kinga, Babilon, 2020, 96 oldal
-

Kevés aktuálisabb könyv van Tom Jacksonénál, amely épp a legérzékenyebb és egyben legérintettebb korosztálynak próbálja elmagyarázni a legkülönfélébb internetes jelenségeket. Mi az internetbiztonság? Kik a hackerek, és jók vagy rosszak? Mit tehetünk ellenük? Mi a kiberharc és a sötét web? A manipulálások és visszaélések felismerése mindenkinek fontos, különösen annak a generációnak, amelyik már a fake news korában szocializálódik. 

Mayim Bialik: FelNŐni

Mayim Bialik
FelNŐni
Ford.: Bús Réka Teodóra, Kolibri, 2020, 188 oldal
-

Mayim Bialik nagyon is jól emlékszik még arra, milyen piszok nehéz volt felnőni: a kamaszokat ezernyi kérdés feszíti, tele vannak tervekkel, reményekkel és kétségekkel. Ilyenkor nem árt, ha valaki segít eligazodni ebben az útvesztőben. Bialikot a legtöbben az Agymenők Amyjeként ismerik, de talán kevesebben tudják róla, hogy neurológusként diplomázott és két fiú édesanyja. Könyve egyszerre vicces és komoly, miközben végig személyes marad. Olvass bele a könyvbe!

Nagy Ádám, Trencsényi László, Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés

Nagy Ádám, Trencsényi László, Veszprémi Attila
A Pál utcai küldetés
Athenaeum, 2020, 304 oldal
-

Ha a kötelezők közül kellene kiválasztani a legnépszerűbbet, akkor Molnár Ferenc klasszikusa biztosan dobogós lenne. A Nagy Ádám, Trencsényi László, Veszprémi Attila szerzőtrió most arra vállalkozott, hogy a Pál utcaiak történetét egy klasszikus kalandválasztósba ágyazza. A sztori szerint mindannyian Nemecsekek vagyunk, és mi magunk választhatjuk meg, hogyan bonyolódjon vagy épp simuljon ki a történet. Mehetünk a Füvészkertbe (egyedül vagy csapatban), oroszlánszerepet vállalhatunk a vörösingesek elleni harcban, megvédhetjük a grundot. Az alkotók szándéka szerint az eredetit nem helyettesíti vagy írja újra a kötet, viszont jó móka, és szuper belépő lehet az eredeti mű elolvasásához is. Olvass bele a könyvbe!

Király Anikó: Semmi pánik

Király Anikó
Semmi pánik
Menő Könyvek, 2020, 339 oldal
-

A balatoni kalandok és egy dupla szemszögből elmesélt történet után Király Anikó egy Diósvámhatár nevű képzeletbeli településre invitál: itt bonyolódnak a szálak, illetve nem is a szálak, hanem egy csapat fiatal élete, akik mind meg vannak győződve arról, hogy különös átok ül rajtuk. Mindannyian aznap születtek, amikor meghalt a falu babonás polgármestere, és emiatt úgy érzik, hogy nekik soha nem sikerül semmi. Egy nap viszont felbukkan valaki, egy különös fiú, és vele annak a reménye, hogy esetleg megváltozhat mind a négy - magát balszerencsésnek gondoló - főszereplő élete.

Balássy Fanni: Hol is kezdjem?

Balássy Fanni
Hol is kezdjem?
Pagony, 2020, 188 oldal
-

A középiskola minden kamasz életében hatalmas váltás, és nincs ez másként Balássy Fanni hősével sem, aki nagy tervekkel vág neki a gimnáziumnak - de ahogy a nagy tervekkel lenni szokott, azok nem feltétlenül úgy valósulnak meg, ahogy azt egy kezdő gimnazista elképzelte. Az elvárások és a csalódások, a komoly és a vicces helyzetek szinte kódolva vannak a mindennapokba, a fent és a lent pedig már-már törvényszerű egy olyan hektikus időszakban, mint amilyen a gimi első évét jellemzi.

Anna Woltz: Alaska

Anna Woltz
Alaska – Nem vagy egyedül
Ford.: Rádai Andrea, Tilos az Á, 2020, 182 oldal
-

Anna Woltz-cal nagyon nem lehet mellélőni: a holland kortárs YA-irodalom egyik legfelkapottabb szerzője, aki otthonosan mozog kamaszkorú hőseinek lelkivilágában, könyveiben pedig érzékenyen reflektál fontos társadalmi problémákra is. Új regényében egy szokatlan barátság kibontakozásának lehetünk szemtanúi. Sven és Parker osztálytársak lesznek, és bár kezdetben nem túl szimpatikusak egymásnak, nagyon hamar kiderül, hogy van még egy kapocs, ami összeköti őket: egy Alaska nevű kutya. Titkok és szorongások feszítik őket, a téma mégsem nyomja agyon a regényt, hiszen Woltz most is egyszerre tud könnyed és elgondolkodtató lenni.