A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

Miért olyan nehéz összeegyeztetni ma, itthon a halált az emberi méltósággal? Mit takar pontosan a hospice szolgáltatás, ki férhet hozzá és mennyiért? Lehet-e arról beszélni, hogyan akarunk meghalni? A Magyar Hospice Alapítvány 30 éves lett, ennek alkalmából Most múlik címmel antológiát jelentetett meg az Open Books kiadóval, amiben 30 magyar szerző szövegei olvashatók az emberi méltóságról. A Margón Hevesi Judit, a kötet szerkesztője kérdezte Dr. Muszbek Katalin pszichiátert, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatóját, Karafiáth Orsolyát, Nádasdy Ádámot és Nyáry Lucát.

Fotók: Posztós János

sa | 2021. október 17. |
Kanjo Nada, Demény Péter, Dragomán György, Esterházy Péter, Darvasi László, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Haász János, Hartay Csaba, Háy János, Izsó Zita, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kepes András, Kiss Tibor Noé, Lackfi János, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Nyáry Luca, Parti Nagy Lajos, Polcz Alaine, Rakovszky Zsuzsa, Schein Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szőcs Géza, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Turi Tímea, Ugron Zsolna
Most múlik - Harminc magyar író az emberi méltóságról
Open Books, 2021, 192 oldal
-

Dr. Muszbek Katalin kezdésként a kötet keletkezéséről mesélt. Elmondta, hogy 30 év után úgy érzik, beérett Magyarországon a hospice rendszer. Azaz az emberek, az orvosok tudnak róla és igénybe is veszik. Az évfordulóra készülve a kultúra irányába mozdultak el, kialakították az első zeneterápiás szobát, hogy azokkal a betegekkel, akikkel már szinte kontaktust sem lehet létesíteni, a zene mentén valahogy mégis kommunikálni lehessen. Dr. Muszbek Katalin emellett azt látta, hogy nagyon sokat jelent a betegeknek - akik már egy könyvet sem tudnak kézbe venni - az önkénteseik felolvasása vagy a hangoskönyvek hallgatása. A náluk önkénteskedő Hevesi Judit szerkesztővel fogalmazódott meg az antológia ötlete, és nagy öröm volt számukra, hogy a felkért szerzők “első szóra vállalták” a részvételt.

Hevesi Judit kérdésére, hogy ki hogyan találkozott a hospice mozgalommal, Karafiáth Orsolya elmondta, hogy neki Polcz Alaine munkássága volt a kapocs, így jutott el ahhoz, hogy mit jelent az elbúcsúzás, hogyan lehet azt méltóvá tenni. Az időzítés pedig azért volt érdekes, mert utána kezdődött egy olyan folyamat, amikor sorra veszítette el a családtagjait.

-

Nádasdy Ádám először azt kérdezte meg, hogy az alapítvány olyan idősekkel is foglalkozik-e, akik egészségesek, csak nagyon “rozogák” és nincs, aki törődjön velük. Dr. Muszbek Katalin elmondta, hogy arra jelenleg nem hogy Magyarországon, de még Nyugat-Európában sincs kapacitás, hogy elég orvost, nővért tudjanak biztosítani. Itthon a hospice-t a rákbetegek, a COPD-s és ideg-izom sorvadásos betegek tudják igénybe venni, illetve náluk gyerekhospice is van.

Nádasdy Ádám elmondta, hogy ő a hospice-ról Angliában hallott először, egy barátja felesége mondta, hogy hospice-ban dolgozik, amiről Nádasdy nem tudta, micsoda, a szó alapján következtetett, hogy esetleg kórház, és ekkor elmondták neki, miről van szó. Hozzátette, hogy ő “kicsit berzenkedik” a szótól, és kérdéses számára, hogy vajon a magyarok értik-e. Rákérdezett arra is, hogy az ‘elfekvő’ szótól kell-e félni.

Dr. Muszbek Katalin kifejtette, hogy igen, az 'elfekvő' szó tartalma borzalmas, talán már nem is hívják így, hanem inkább ápolási osztálynak. A hospice pedig abszolút más, mert a hospice-ban van egy aktív tüneti kezelés, pszichológus, gyógytornász, míg az elfekvőben tulajdonképpen azt várják, hogy szegény beteg fejezze be az életét, és nagyon minimális gondoskodást kap. Az alapítványnál kutatták is, hogy mennyire van tisztában a magyar társadalom a hospice jelentésével. Ez 1999-ben nulla volt, akkor 2001-ben csináltak egy nagy médiakampányt, ami után a tudás 36 százalékra növekedett, most 60 százalék fölött van.

-

Ezt követően Nyáry Luca mesélte el, hogy ő nagyon közvetlenül találkozott a hospice-szal, mert kiskamasz volt, amikor az édesanyja beteg lett. Nem is tud a mozgalomra kívülről ránézni, számára azt a helyet jelenti, ahol “az anyukája békében el tudott menni”, amiért nagyon hálás, és a kötetben való szerepléssel is a törődésből szeretett volna valamennyit visszaadni. Itt Hevesi Judit megkérte, hogy olvassa fel a verset, ami a kötetben szerepel. Nyáry Luca elmondta, hogy a vers kontextusa az, hogy a hospice házból neki csak részletek maradtak meg tisztán, például az a fotel a folyosón, amiben aludtak is a húgával, amikor iskola után bementek látogatni az anyjukat. 

Hevesi Judit Nádasdy Ádám kérdése kapcsán még annyit hozzátett, hogy a pszichológiai segítséghez elég a betegség diagnózisa, nem kell végstádiumosnak lenni hozzá. Ezt Dr. Muszbek Katalin kiegészítette azzal, hogy a családtagok és a gyászolók is kaphatnak náluk pszichológiai támogatást, egyéni és csoportos formában is. 

A pszichiáter elmesélte, hogy eredetileg az onkológiai intézetben dolgozott, majd Angliában tanult a hospice-ról. Szerinte a rákbetegek szenvednek talán a legtöbbet lelki és fizikai értelemben is, ráadásul ez a betegség minden életkorban jöhet, nagyon érinti az egész családot, és úgy érezte, tarthatatlanok azok a méltatlan körülmények, amilyenek között ezek a betegek befejezik az életüket.

Sokan nem tudják viszont, hogy a hospice-ban nem csupán az utolsó hetek ellátásáról van szó. Ez egy olyan folyamat, amikor az aktív kezelések már befejeződtek, de látható, hogy valakire és valamire még szüksége van a betegnek. 

A hospice-ban egy team szakértői, plusz önkéntesek együtt próbálják segíteni a beteget és a családot, hogy az emberi méltóság megőrizhető legyen.

Ennek kapcsán Hevesi Judit megkérdezte, hogy a jelenlévők szerint miért olyan nehéz most a halál és az emberi méltóság fogalmát összeegyeztetni a kultúránkban? Először Karafiáth Orsolya beszélt érezhető felháborodással, amire reflektált is. Miközben sorra vesztette el hozzátartozóit, azt látta, hogy ahogy az orvosok, a nővérek, a kórteremben a többiek bánnak a haldoklóval, az “kimondhatatlanul fájó és gyomorszorrító”. Felidézte, hogy mikor az apja meghalt a kórházban, akkor felhívta az egyik nővér, hogy menjen be, mert az apja rosszul van, de nem maradhatott, mert vége volt a látogatási időnek, viszont ha már ott volt, a nővér kérdezte dedikálna-e neki. Másnap reggelre meghalt az apja, és mint kiderült, előtte kiabált, de senki sem ment be hozzá, mert “más dolguk volt”.

Nádasdy szerint a halál olyan, mint egy nemi betegség, “röstellünk beszélni róla”. Mindenki egyre egészségesebb, tovább is élünk, a halál viszont kínos. Szerinte pedig ezzel szembe kell nézni, tematizálni “ahogy az irodalmárok manapság mondják”, és nem szabad kerülni azt a szót, hogy meghalt, mert az prüdéria és viktoriánus. Utalt arra is, hogy barátja, a szintén nyelvész Kálmán László nemrég meghalt, úgyhogy neki most volt alkalma ezzel foglalkozni. Majd rákérdezett arra, hogy a hospice drága-e.

Dr. Muszbek Katalin elmondta, hogy a hospice térítésmentes, paraszolvenciát elfogadni nem szabad. A működésük durván felét egy alap társadalombiztosítási támogatás fedezi, a többi adományokból jön össze, illetve az adó egy százalékát is fel lehet ajánlani az alapítvány részére.

Karafiáth Orsolya itt felvetette, hogy ő úgy tudja, hogy mivel nincs elég kapacitás, nehéz bekerülni, protekció kell hozzá, és gyakran az orvosok sem ajánlják, mert ha nem sikerül bejutni, az egy újabb kudarc a betegnek. Dr. Muszbek Katalin viszont úgy látja, hogy pont hogy kevesebben veszik igénybe, mint lehetne, aminek az oka a halál tabuja. Ők úgy fogalmazzák meg, hogy a hospice a halál előtti életről szól. Tehát tényleg ott van a végén a halál, mert hozzájuk csak gyógyíthatatlan betegek kerülnek, de ez a szakaszt meg lehet még tölteni szépséggel, a kapcsolatok rendezésével, lehet relatíve fájdalom- és szenvedésmentessé tenni. 

-

Nyáry Luca emberi méltóság és halál témájában elmondta, hogy szerinte társadalmilag próbáljuk távolítani a halált, és nem vesszük észre, hogy ezzel gyakran a méltóságot vesszük el belőle. A hospice-szal kapcsolatban pedig szerinte számít, hogy sok beteg nem tudja kimondani, hogy elfogadták, hogy nem harcolnak tovább.

Hevesi Judit következő kérdése arról az ellentmondásról szólt, hogy egyfelől tabusítjuk a halált, a másik oldalon viszont folyamatosan látjuk és körülvesz minket a filmekben, sorozatokban, játékokban. Nyáry Luca szerint az, hogy ennyi grafikus, durván ábrázolt halált látunk a médiában, hozzájárul ahhoz, hogy a valódi életben ennyire távoli dologként kezeljük. Így aztán, amikor a valóságban is közel kerülünk hozzá, nem tudunk vele mit kezdeni.

Karafiáth Orsolya felolvasása után Dr. Muszbek Katalin beszélt arról a haláltabu kapcsán, hogy mindenkiben nagy félelmet kelt a halál körüli sok szenvedés, illetve az ellátórendszer teljes alkalmatlansága az idősek, a betegek ellátására.

Szerinte az edukációnak is hatalmas szerepe lehetne abban, hogy átalakuljon a halállal való kapcsolatunk.

Az angol Fields of Hope programot átvéve már több mint 30 iskolában jártak, ahol az élet körforgásáról beszéltek. Számára érdekes volt, hogy a szülők és a pedagógusok tiltakoztak ellenük, a gyerekek viszont nagyon természetesen kezelték. 

Nádasdy Ádám rákérdezett, hogy mi történik, ha valaki azt kéri, hagyják már elmenni. Erre Dr. Muszbek Katalin elmondta, hogy a hospice filozófiája, hogy az életet sem megrövidíteni, sem meghosszabbítani nem akarják. Létezik egy olyan élő végrendelet is (‘living will’), amikor a beteg még jó állapotában rendelkezik arról, hogy ha semmilyen életmeghosszabbító beavatkozást nem szeretne. Nyáry Luca kérdésére a pszichiáter elmondta, hogy ő olyat még nem tapasztalt, hogy valaki tőlük mégis teljesen meggyógyult volna, a betegek 20 százalékánál viszont sikerül elérni, hogy otthoni ápolásba mehessenek, mert sikerült beállítani a tüneteket. Ilyenkor a családdal töltött idő lehet néhány hét, néhány hónap, de akár több is, mint egy év.

Nádasdy Ádám ezen a ponton az egyik kedvenc versét olvasta fel, ami nincs a Most múlik kötetben: Beszorulva a tél és nyár közé.

Hevesi Judit ekkor arról mesélt, hogy gondolkodott azon, ő hogy szeretne meghalni, mi történjen a gyerekével, ha vele történne valami, viszont amikor erről beszélt az anyjának, óriási felháborodás fogadta. Dr. Muszbek Katalin szakértőként azt mondta erre, hogy pont így lehet és kell erről beszélni, el kell mondanunk, mit szeretnénk. A pszichiáter ismét elmondta, hogy nagyon bízik a generációváltásban a halál kezelésével kapcsolatban, és hogy jó lenne, ha az élet körforgása (hogy megszületünk, élünk, meghalunk) témaként megjelenne a NAT-ban. A mai felnőtt generációkban szerinte még az elfojtás, az elhallgatás a meghatározó, és az olyan mondatok, mint hogy “ne beszélj ilyen butaságot!”, 

amiből a haldokló nagymama annyit fog megtudni, hogy nem beszélhet erről senkivel.

Karafiáth Orsolya a beszélgetés végén felhozta az eutanázia kérdését, amiről szintén nem lehet beszélni. Például, hogy létezik asszisztált eutanázia, csak Svájcba kell utazni hozzá és nagyon sokba kerül. Elárulta, hogy ő vett egy méreggyűrűt, mert fontos neki az a gondolat, hogy ha már nem számíthat állami vagy társadalmi segítségre, és az élet számára már teher, akkor tudjon a saját haláláról gondoskodni. Megerősítette, hogy mennyire kellene, hogy létrejöjjön annak a kultúrája, hogy tudunk ezekről a kérdésekről egymással nyíltan beszélni. Dr. Muszbek Katalin pedig azzal zárta a beszélgetést, hogy ha megvannak azok az emberek, akikkel lehet beszélni, akkor remélhetőleg a gyűrűre már nem is lesz szükség.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

A Tavaszi hadjárat című kötet bemutatóján Szilasi László mesélt valóság és fikció összemosódásáról, kérdéses történelmi igazságokról, és arról is, mi határozza meg az egy nemzetbe tartozást. 

...
Nagy

Csányi Vilmos: Sokszor kell felállni azért, hogy az ember szabad maradjon

Az eredendő tudásvágyról, az állatok érzéseiről és gondolkodásáról, valamint az emberi hiedelemrendszerekről és egy Zebulon nevű halról is szó esett tegnap Csányi Vilmos új könyvének margós bemutatóján. A Kíváncsiságom történetéről Juhász Anna kérdezte az etológust.

...
Nagy

Családi anekdota és fikció mosódik össze Kollár-Klemencz László új könyvében

Öreg Banda címmel jelent meg Kollár-Klemencz László új kötete, amely egy több száz évre visszanyúló családtörténet és középpontjában a zene áll. Az újhartyáni gyökerű zenész-íróval Szegő János beszélgetett temetőből ellopott angyalról, hargitai elvonulásról és Hansról is, aki elbújt a népszerűség elől.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

Szerzőink

...
sa

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

...
Sándor Anna

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

...
ki

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Olvass!
...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

Polc

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...