Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A viszony!

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A viszony!

A Viszony című televíziós drámát, amelynek középpontjában Noah Solloway és Alison Lockhart afférja áll, öt évadon keresztül követhettük végig az HBO GO-n. A sorozat különlegessége, hogy az epizódokat két részre bontva, a két főszereplő szemszögéből ismerhetjük meg. A dráma nemcsak a hűtlenség témáját mutatja be, szó esik benne az élet fontos kérdéseiről, útkereséséről, veszteségekről és traumákról. Noah látszólag boldog házasságban él a feleségével, Helennel és négy gyermekükkel, de a családi vakáció során beleszeret a szintén házas Alisonba, a helyi kifőzde egyik pincérnőjébe. A szerelmi háromszög ugyan már kissé lerágott csont, de a rendhagyó szerkezeti felépítés és a színészi alakítások miatt A viszony egyáltalán nem klasszikus amerikai drámasorozat. Ha tetszett a sorozat, mutatunk öt könyvet, amelyeknek fő csapásvonala szintén a megcsalás és az azt követő lelki felépülés. 

Simon Eszter | 2021. október 13. |

Márai Sándor: Az igazi

Márai Sándor
Az igazi
Helikon, 2021, 282 oldal
Márai Sándor: Az igazi

A sorozathoz hasonlóan Márai is két szemszögből mutat be egy szerelmi háromszöget. A könyv felépítése is megegyezik a sorozattal, hiszen a regény első felében a feleség, a másodikban pedig a férj oldaláról ismerhetjük meg a történetet. Márai regénye nemcsak arról szól, hogy mi történik, ha elromlik egy házasság, olvasás közben óhatatlanul szembe kell néznünk saját szerelmi csalódásainkkal is, emiatt nem éppen könnyű olvasmány.  A könyv különlegessége, hogy Márai tökéletes érzékenységgel írta meg Ilonka monológját is, úgy, mintha belelátna a női lélek mélyébe. A regényben Tivadar a házvezetővel, Judittal csalja meg feleségét, és noha a történet az 1940-es években játszódik, mégis mai és időtálló, hiszen olyan problémafelvetések vannak benne, amelyek örök érvényűek. Az akár önálló regényként is értelmezhető Judit... és az utóhangban, amely Az igazi folytatása, pedig a szerető oldaláról ismerhetjük meg a történetet, és kiderül, hogy milyen szerep jut annak, aki miatt látszólag tönkremegy egy házasság.

10 érdekesség a harminc éve elhunyt Márai Sándor életéről
10 érdekesség a harminc éve elhunyt Márai Sándor életéről
Tovább olvasok

Szabó Magda: Az őz

Szabó Magda
Az őz
Jaffa, 2016, 250 oldal
Szabó Magda: Az őz

A szerző úgy jellemezte a könyvet, mint a „gyilkosok és az áldozatok regényét”, ennél találóbb megfogalmazása pedig nem is lehetne a könyvnek. Az őz az 1950-es évekbe repíti vissza az olvasót, a főszereplők Encsy Eszter és Graff Angéla, akik ugyan barátnők, mégis szöges ellentétei egymásnak. A regény két idősíkon játszódik, először a lányok gyerekkorát, majd a kötet második felében a már felnőtt Esztert és Angélát látjuk. Eszter gyermekkorát átszőtte a kirekesztettség érzése, szegénysége miatt pedig irigykedik Angélára, akit mindenki csodál, mindene megvan, ráadásul a kislány kertjében lakik egy őz is. A két lány között feloldhatatlan feszültség van, amelyet a szerző az egész regény során hangsúlyoz. Mire a barátnők felnőnek, Eszterből ünnepelt színésznő válik, kitört a szegénységből, de az élete továbbra is olyan, mintha el lenne átkozva. Továbbra sem boldog, nincsenek emberi kapcsolatai, az egyetlen dolog, ami megmenthetné reményvesztett életét, a szerelem. A kötet második felében a barátnők újra találkoznak, Eszter azonban - akárcsak gyerekkorában az őzet - Angéla  szerelmét is irigyli és elveszi, mivel Eszter és Angéla férje, Lőrinc között szenvedélyes szerelem bontakozik ki. Az őz nem könnyű olvasmány, sokkal inkább egy sötét, lélektani történet, amelyben gyűrűzik a feszültség és a könyv végén nincs feloldozás. 

Szabó Magda: Néztük egymást, én és a város - Vaktérkép // Debrecen
Szabó Magda: Néztük egymást, én és a város - Vaktérkép // Debrecen

Szabó Magda történeteivel átírta Debrecent. A Vaktérkép különleges városi sétával jelentkezik.

Tovább olvasok

Javier Marías: Beleszerelmesedések

javier Marias
Ez a cím helye
Ford.: Mester Yvonne, Jelenkor, 2018, 408 oldal
Javier Marias: Beleszerelmesedések

A spanyol szerző többszörösen is díjazott regénye egy be nem teljesedett szerelmi háromszöget mutat be. María egy madridi kiadónál dolgozik, a reggeleket pedig minden nap ugyanabban a kávézóban kezdik, ahol reggeli közben egy harmonikus, boldog házaspárt figyel, akik szintén minden napjukat a kávézóban kezdi. A nő megkedveli az ismeretlen párost és már-már úgy érzi, mintha ismernék egymást. Egyik reggel azonban a pár nem érkezik meg a kávézóba, majd lassan fény derül, egy tragédiára, ugyanis María az újságból értesül a hírről, hogy a férfit leszúrták az utcán. Mikor a feleség újra feltűnik a kávézóban, María összeismerkedik vele és Luisa lelki támasza lesz. Hamarosan feltűnik Javier, a halott férj legjobb barátja, aki látszólag önzetlenül segít barátja özvegyének, ám a férfi beleszeret Luisába, miközben Maríával is összemelegednek. A kötet szerelmi szála mellett lelepleződik a férj gyilkosa is, amely olyan kérdéseket vet fel, mint, hogy megbocsátható-e az olyan bűn, amit szerelem vezérel.  

Elena Ferrante: Amikor elhagytak

Elena Ferrante
Amikor elhagytak
Ford.: Balkó Ágnes, Park, 2021, 296 oldal

Ferrante regénye - amelyből éppen sorozat készül - ezúttal is Olaszországban játszódik. Olga Torinóban él, férjével és gyerekeivel, amikor egy délután férje látszólag minden előjel nélkül elhagyja egy fiatal nőért, aki egykor a férfi tanítványa volt. A feleség értetlenül áll a helyzet előtt, mély érzelmi válságba kerül, hiszen karrierjét is feláldozta a férje és gyerekei miatt. A regény olyan, mint egy örvény, amely egyre csak gyűrűzik, Olga megszállottan keresi a nőt, akivel férje megcsalta, miközben meg kell birkóznia azzal is, hogy a gyerekei ellene fordulnak, neki pedig szembe kell néznie saját magával. A kötet mindössze néhány hét történéseit mutatja be, de az érzelmi hullámvasút annál intenzívebb. Olga végigjárja az elutasítás, tagadás, a depresszió és az elfogadás fázisait, megtapasztalja, hogy a férjével nemcsak a házasságát, de a közös barátait és önmagát is elveszítette. A cselekmény végig feszült, Olga kutat a másik nő után és amikor meglátja a férjét és a fiatal nőt, jelenetet rendez az utcán. 

Ferrante regénye szintén nem könnyű olvasmány, de a kötet végére kicsit megkönnyebbülhetünk, mivel Olga feláll a traumából és képes újradefiniálni saját magát. 

Elena Ferrante könyvei után már más szemmel nézzük a női barátságokat is
Elena Ferrante könyvei után már más szemmel nézzük a női barátságokat is

Kit érdekel, kicsoda Elena Ferrante, ha olyan könyveket ír, mint a Nápolyi regények-sorozat? Újraolvastuk mind a négy könyvet, ami az elmúlt hetek egyik legjobb döntésének bizonyult.

Tovább olvasok

Fiala Borcsa: Drill

Fiala Borcsa
Drill
Libri, 2020, 196 oldal
Fiala Borcsa: Drill

Fiala Borcsa legújabb regényében szintén több szemszögből ismerhetünk meg egy házasság végét, a hűtlenséget és a kapcsolati válságot, a könyvről készült kritikánkat itt olvashatod el. A cselekmény ugyan klasszikus történet, a férj megcsalja a feleséget egy fiatal munkatársával, de mivel a kötet a férj a feleség és a harmadik személy szemszögét is bemutatja, komplex és árnyalt képet mutat. András a negyvenes éveit tapossa, karrierje szárnyal, mégis túlterheltnek, kiégettnek érzi magát. Mindeközben a felesége, Judit családanyaként ragaszkodik a kihűlt házassághoz és nem vesz tudomást arról, hogy a kapcsolatuk már nem a régi, úgy gondolja, összetartoznak Andrással és a gyerekek miatt mindenképpen együtt kell maradniuk. A harmadik szereplő Réka, András céltudatos munkatársa, aki vállalja a szerető szerepét, mert úgy érzi, annak ellenére, hogy András házas, szerelmes lett a férfiba. A kötetből három különböző érzelmi világot ismerhetünk meg, mindenki másképp próbálja oldani a feszültséget. András terápiára jár, Judit önmagában őrlődik, Réka pedig az interneten keres megoldást.

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat
Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

Egy válás, három nézőpont: Fiala Borcsa regényében egy látszólag jól működő család kártyavárként omlik össze, a történet mégis elsősorban az újrakezdés lehetőségeiről szól. A Drill egy, a gyerekeiért mindent beáldozó anyáról, egy életközépi válságban szenvedő apáról, és egy ambiciózus harmadikról mesél, aki a felbukkanásával alaposan megkeveri a lapokat. 

Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezeket a könyveket olvassák a Hová lettél, szép világ főhősei

Sally Rooney legújabb regényének főhősei igazi könyvmolyok: Alice kortárs író, Eileen pedig olvasószerkesztő egy irodalmi folyóiratnál. Egymásnak írott emailjeikben gyakran szóba kerülnek könyvek is, amelyekre hivatkoznak. Ezeket gyűjtöttük most össze.

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

Az HBO szatírasorozatában folyton felbukkannak a könyvek, ezért most összeszedtük, miket láthatsz benne.

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha láttad a Seaspiracy-t!

Egyszerre megrázó és sokkoló a Netlfix Seaspiracy című dokumentumfilmje, amely azt mutatja be, hogyan teszi tönkre az ember a tengereket és óceánokat a túlhalászással. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Olvass!
...
Zöld

Ha gyerekként te gondoskodtál a szülődről, az kisiklatja az életed – Mi a parentifikáció?

Olvass bele Bibók Bea pszichológus könyvébe, aki elmagyarázza, hogyan befolyásolja a felnőtt életed minden területét az, ha gyerekkorodban el kellett nyomnod a saját igényeidet mások kedvéért.

...
Beleolvasó

Jeleket hagy a nő, akit 30 éve nyelt el a mocsár – Olvass bele a Lápvidék című krimibe!

Egy sarkköri kisváros, egy nyom nélkül eltűnt anya és a múltból váratlanul felbukkanó nyomok a svéd író Lápvidék című regényének lapjain. Mutatunk egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

Bárczy István egykori főpolgármester nagy sportember volt. Most elolvashatsz egy részletet Csillag Péter és Dénes Tamás foci- és kultúrtörténeti kötetéből, a Budapest futballkönyvéből. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csudi, a pacsirtafióka a számítógépes játékoktól menti meg kis barátait – Olvass bele!

A sorozat legújabb részében ismét izgalmas, valószínűleg a kis olvasók számára is ismerős kihívásokkal találják szembe magukat az erdőlakók, ugyanis ezúttal a számítógépes játékok kerítik hatalmukba őket. Olvass bele a mesekönyvbe!

...
Gyerekirodalom

Nyolcadikos TikTok-királynő a történelem színpadán – Olvass bele Mészöly Ágnes ifjúsági regényébe!

A Vitéz János Nyolcosztályos Gimnázium időutazói ezúttal a három részre szakadt Magyarországot fedezik fel. Olvass bele az Abszolút Töri sorozat legújabb kötetébe!

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

Zilahi Anna: Egy regény megírásához is egy teljes falu kell