Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A viszony!

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A viszony!

A Viszony című televíziós drámát, amelynek középpontjában Noah Solloway és Alison Lockhart afférja áll, öt évadon keresztül követhettük végig az HBO GO-n. A sorozat különlegessége, hogy az epizódokat két részre bontva, a két főszereplő szemszögéből ismerhetjük meg. A dráma nemcsak a hűtlenség témáját mutatja be, szó esik benne az élet fontos kérdéseiről, útkereséséről, veszteségekről és traumákról. Noah látszólag boldog házasságban él a feleségével, Helennel és négy gyermekükkel, de a családi vakáció során beleszeret a szintén házas Alisonba, a helyi kifőzde egyik pincérnőjébe. A szerelmi háromszög ugyan már kissé lerágott csont, de a rendhagyó szerkezeti felépítés és a színészi alakítások miatt A viszony egyáltalán nem klasszikus amerikai drámasorozat. Ha tetszett a sorozat, mutatunk öt könyvet, amelyeknek fő csapásvonala szintén a megcsalás és az azt követő lelki felépülés. 

Simon Eszter | 2021. október 13. |

Márai Sándor: Az igazi

Márai Sándor
Az igazi
Helikon, 2021, 282 oldal
Márai Sándor: Az igazi

A sorozathoz hasonlóan Márai is két szemszögből mutat be egy szerelmi háromszöget. A könyv felépítése is megegyezik a sorozattal, hiszen a regény első felében a feleség, a másodikban pedig a férj oldaláról ismerhetjük meg a történetet. Márai regénye nemcsak arról szól, hogy mi történik, ha elromlik egy házasság, olvasás közben óhatatlanul szembe kell néznünk saját szerelmi csalódásainkkal is, emiatt nem éppen könnyű olvasmány.  A könyv különlegessége, hogy Márai tökéletes érzékenységgel írta meg Ilonka monológját is, úgy, mintha belelátna a női lélek mélyébe. A regényben Tivadar a házvezetővel, Judittal csalja meg feleségét, és noha a történet az 1940-es években játszódik, mégis mai és időtálló, hiszen olyan problémafelvetések vannak benne, amelyek örök érvényűek. Az akár önálló regényként is értelmezhető Judit... és az utóhangban, amely Az igazi folytatása, pedig a szerető oldaláról ismerhetjük meg a történetet, és kiderül, hogy milyen szerep jut annak, aki miatt látszólag tönkremegy egy házasság.

10 érdekesség a harminc éve elhunyt Márai Sándor életéről
10 érdekesség a harminc éve elhunyt Márai Sándor életéről
Tovább olvasok

Szabó Magda: Az őz

Szabó Magda
Az őz
Jaffa, 2016, 250 oldal
Szabó Magda: Az őz

A szerző úgy jellemezte a könyvet, mint a „gyilkosok és az áldozatok regényét”, ennél találóbb megfogalmazása pedig nem is lehetne a könyvnek. Az őz az 1950-es évekbe repíti vissza az olvasót, a főszereplők Encsy Eszter és Graff Angéla, akik ugyan barátnők, mégis szöges ellentétei egymásnak. A regény két idősíkon játszódik, először a lányok gyerekkorát, majd a kötet második felében a már felnőtt Esztert és Angélát látjuk. Eszter gyermekkorát átszőtte a kirekesztettség érzése, szegénysége miatt pedig irigykedik Angélára, akit mindenki csodál, mindene megvan, ráadásul a kislány kertjében lakik egy őz is. A két lány között feloldhatatlan feszültség van, amelyet a szerző az egész regény során hangsúlyoz. Mire a barátnők felnőnek, Eszterből ünnepelt színésznő válik, kitört a szegénységből, de az élete továbbra is olyan, mintha el lenne átkozva. Továbbra sem boldog, nincsenek emberi kapcsolatai, az egyetlen dolog, ami megmenthetné reményvesztett életét, a szerelem. A kötet második felében a barátnők újra találkoznak, Eszter azonban - akárcsak gyerekkorában az őzet - Angéla  szerelmét is irigyli és elveszi, mivel Eszter és Angéla férje, Lőrinc között szenvedélyes szerelem bontakozik ki. Az őz nem könnyű olvasmány, sokkal inkább egy sötét, lélektani történet, amelyben gyűrűzik a feszültség és a könyv végén nincs feloldozás. 

Szabó Magda: Néztük egymást, én és a város - Vaktérkép // Debrecen
Szabó Magda: Néztük egymást, én és a város - Vaktérkép // Debrecen

Képzeljünk el egy országot, ahol az olvasás iránytű. Másfélmillió oldal Magyarországon, amit most írók mutatnak meg nekünk. Városok, folyók, tavak, erdők, amiket történetek alakítanak. Autózás és irodalom, ez a Vaktérkép.

Tovább olvasok

Javier Marías: Beleszerelmesedések

javier Marias
Ez a cím helye
Ford.: Mester Yvonne, Jelenkor, 2018, 408 oldal
Javier Marias: Beleszerelmesedések

A spanyol szerző többszörösen is díjazott regénye egy be nem teljesedett szerelmi háromszöget mutat be. María egy madridi kiadónál dolgozik, a reggeleket pedig minden nap ugyanabban a kávézóban kezdik, ahol reggeli közben egy harmonikus, boldog házaspárt figyel, akik szintén minden napjukat a kávézóban kezdi. A nő megkedveli az ismeretlen párost és már-már úgy érzi, mintha ismernék egymást. Egyik reggel azonban a pár nem érkezik meg a kávézóba, majd lassan fény derül, egy tragédiára, ugyanis María az újságból értesül a hírről, hogy a férfit leszúrták az utcán. Mikor a feleség újra feltűnik a kávézóban, María összeismerkedik vele és Luisa lelki támasza lesz. Hamarosan feltűnik Javier, a halott férj legjobb barátja, aki látszólag önzetlenül segít barátja özvegyének, ám a férfi beleszeret Luisába, miközben Maríával is összemelegednek. A kötet szerelmi szála mellett lelepleződik a férj gyilkosa is, amely olyan kérdéseket vet fel, mint, hogy megbocsátható-e az olyan bűn, amit szerelem vezérel.  

Elena Ferrante: Amikor elhagytak

Elena Ferrante
Amikor elhagytak
Ford.: Balkó Ágnes, Park, 2021, 296 oldal

Ferrante regénye - amelyből éppen sorozat készül - ezúttal is Olaszországban játszódik. Olga Torinóban él, férjével és gyerekeivel, amikor egy délután férje látszólag minden előjel nélkül elhagyja egy fiatal nőért, aki egykor a férfi tanítványa volt. A feleség értetlenül áll a helyzet előtt, mély érzelmi válságba kerül, hiszen karrierjét is feláldozta a férje és gyerekei miatt. A regény olyan, mint egy örvény, amely egyre csak gyűrűzik, Olga megszállottan keresi a nőt, akivel férje megcsalta, miközben meg kell birkóznia azzal is, hogy a gyerekei ellene fordulnak, neki pedig szembe kell néznie saját magával. A kötet mindössze néhány hét történéseit mutatja be, de az érzelmi hullámvasút annál intenzívebb. Olga végigjárja az elutasítás, tagadás, a depresszió és az elfogadás fázisait, megtapasztalja, hogy a férjével nemcsak a házasságát, de a közös barátait és önmagát is elveszítette. A cselekmény végig feszült, Olga kutat a másik nő után és amikor meglátja a férjét és a fiatal nőt, jelenetet rendez az utcán. 

Ferrante regénye szintén nem könnyű olvasmány, de a kötet végére kicsit megkönnyebbülhetünk, mivel Olga feláll a traumából és képes újradefiniálni saját magát. 

Elena Ferrante könyvei után már más szemmel nézzük a női barátságokat is
Elena Ferrante könyvei után már más szemmel nézzük a női barátságokat is

Az Elena Ferrante álnéven alkotó író valódi identitása utáni médiahajsza egy időre mintha elhomályosította volna azt, ami miatt egyáltalán beszélünk róla. A Nápolyi regények-tetralógiával Ferrante megteremtette azt, amit a gyerekek évekkel ezelőtt a Harry Potter-sorozattal élhettek át: a folyamatos várakozás örömét. Az első regény, a Briliáns barátnőm 2011-ben jelent meg Olaszországban, majd a rákövetkező években jöttek a folytatások. 2019 óta mind a négy rész elérhető magyarul, mi pedig most egyben újraolvastuk az összeset, ami az elmúlt hetek egyik legjobb döntésének bizonyult.

Tovább olvasok

Fiala Borcsa: Drill

Fiala Borcsa
Drill
Libri, 2020, 196 oldal
Fiala Borcsa: Drill

Fiala Borcsa legújabb regényében szintén több szemszögből ismerhetünk meg egy házasság végét, a hűtlenséget és a kapcsolati válságot, a könyvről készült kritikánkat itt olvashatod el. A cselekmény ugyan klasszikus történet, a férj megcsalja a feleséget egy fiatal munkatársával, de mivel a kötet a férj a feleség és a harmadik személy szemszögét is bemutatja, komplex és árnyalt képet mutat. András a negyvenes éveit tapossa, karrierje szárnyal, mégis túlterheltnek, kiégettnek érzi magát. Mindeközben a felesége, Judit családanyaként ragaszkodik a kihűlt házassághoz és nem vesz tudomást arról, hogy a kapcsolatuk már nem a régi, úgy gondolja, összetartoznak Andrással és a gyerekek miatt mindenképpen együtt kell maradniuk. A harmadik szereplő Réka, András céltudatos munkatársa, aki vállalja a szerető szerepét, mert úgy érzi, annak ellenére, hogy András házas, szerelmes lett a férfiba. A kötetből három különböző érzelmi világot ismerhetünk meg, mindenki másképp próbálja oldani a feszültséget. András terápiára jár, Judit önmagában őrlődik, Réka pedig az interneten keres megoldást.

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat
Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

Egy válás, három nézőpont: Fiala Borcsa regényében egy látszólag jól működő család kártyavárként omlik össze, a történet mégis elsősorban az újrakezdés lehetőségeiről szól. A Drill egy, a gyerekeiért mindent beáldozó anyáról, egy életközépi válságban szenvedő apáról, és egy ambiciózus harmadikról mesél, aki a felbukkanásával alaposan megkeveri a lapokat. Hűtlenség, kiégés, eltávolodás, önfelfedezés és boldogságkeresés – ezekről szól a Drill, amely közben azt a kérdést is feszegeti, hogy meddig érdemes küzdeni egy kapcsolatért.

Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezeket a könyveket olvassák a Hová lettél, szép világ főhősei

Sally Rooney legújabb regényének főhősei igazi könyvmolyok: Alice kortárs író, Eileen pedig olvasószerkesztő egy irodalmi folyóiratnál. Egymásnak írott emailjeikben gyakran szóba kerülnek könyvek is, amelyekre hivatkoznak. Ezeket gyűjtöttük most össze.

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

Az HBO szatírasorozatában folyton felbukkannak a könyvek, ezért most összeszedtük, miket láthatsz benne.

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha láttad a Seaspiracy-t!

Egyszerre megrázó és sokkoló a Netlfix Seaspiracy című dokumentumfilmje, amely azt mutatja be, hogyan teszi tönkre az ember a tengereket és óceánokat a túlhalászással. 

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

Olvass!
...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

...
Beleolvasó

Marianne Fillenzt barátja, Karl Popper is arra biztatta, hogy válassza a kutatást

A Tények és tanúk-sorozat új kötetében Marianne Fillenznek, az idegrendszer híres kutatójának memoárját olvashatjuk, valamint baráti levelezését Karl R. Popper filozófussal. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a díjnyertes Mourlevat gyerekregénye lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: novemberben Jean-Claude Mourlevat Putifár tanár úr visszavág című kötete lett a hónap könyve.

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól