Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

A HBO új szatírája, A Fehér Lótusz a hawaii idillben világít rá többek között olyan társadalmi problémákra és különbségekre, amelyek a gyarmatosítás óta érzékelhetők a gazdag fehérek és a szolgáltatóiparban dolgozó, rendszerint nem fehér, marginalizált csoportok tagjai között. A sorozatban folyton felbukkannak a könyvek, ezért most a Lithub segítségével összeszedtük, miket láthatsz benne.

se&sa | 2021. augusztus 24. |

A White Lotus amolyan igazi álomhotel Hawaiin: paradicsomi környezettel és odaadó kiszolgálással. A sorozat alkotója, Mike White szerint pedig tökéletes helyszín egy kis társadalomkritikához. A sorozatban a hotel vendégeinek és személyzetének életébe pillanthatunk be, a luxuskörülmények közé érkezik például

  • egyedülálló, kötődési zavaros nő, aki két pohár pezsgő között az anyja hamvait szeretné szétszórni az óceánban;
  • egy felső középosztálybeli család, amiben az asszony keresi a több pénzt és ő irányít mindent, míg a férj a saját apja titkával kénytelen megbirkózni (és alulmarad), a két gyerek közül a fiú fel sem emeli a fejét a telefonjából, az öntudatos tinilány és barátnője pedig azonnal beszól, ha valaki nem haladó, nem PC módon gondolkodik - emellett leginkább az elveszett tatyót akarják előkeríteni, benne a becsempészett gyógyszerekkel;
  • és érkeznek persze friss házasok is, akiknek a hotel legjobb szobáját a fiú anyja fizette, és ha nem kapják meg, arra nem fognak csak úgy legyinteni.

A hotelben pedig ott várják őket a társadalom "egyéb" tagjai: színes bőrűek, őslakosok, homoszexuálisok, azok, akik a legközelebb egy ilyen hotelhez csak alkalmazottként kerülhetnek. Mindezek után az eredmény egy szekundér szégyennel alaposan átitatott szatíra, amiben a szereplők zömétől első pillantásra ugyan viszketni kezd a tenyerünk, mégis jól szórakozunk. Főleg, hogy szép lassan az empátia is beszivárog a jelenetek közé és a nézői élménybe.

A forgatókönyvért és a rendezésért egyaránt Mike White felel, a sorozat pedig már most számos kritikai elismerést kapott. A sorozatot a The New Yorker recenziója az év egyik nagyszerű televíziós műsorának nevezi, amely bemutatja, hogy mi történik akkor, ha a rasszalapú, osztálybeli, nemi és hatalmi harcok feltörnek a mindennapi élet felszíne alól. A Variety szerint A Fehét Lótuszt a debütálása óta több mint hétmillióan nézték meg, és készül a második évad is, amelyben új szereplők érkeznek egy új helyszínre.  

A szereplők személyiségét nemcsak a színészek játéka színesíti, hanem a könyvek is, amiket olvasnak. Mike White a Wall Street Journalnek elmondta, hogy a kiválasztott könyvek arról is sokat elárulnak, hogy a karakterek milyennek akarják láttatni magukat.

Mivel a sorozatban ennyire hangsúlyosak a könyvek, összegyűjtöttük, mik szerepelnek benne. Íme tehát, A Fehér Lótusz olvasmánylistája, amin között nem igazán találunk olyat, amit egy könnyed nyári napon szívesen olvasnánk a strandon. Inkább olyanok, amelyek passzolnak a sorozat témáihoz és hasonló problémákra keresik a választ.

Friedrich Nietzsche – The Portable Nietzsche és Sigmund Freud – Álomfejtés

SIGMUND FREUD
Álomfejtés
Ford.: Hollós István, Helikon Kiadó, 2016, 653 oldal
-

Amikor Oliviát és Paulát először látjuk a medencénél olvasni, a lányok – legalábbis látszólag – Nietzsche és Freud könyveit bújják. A The Portable Nietzsche a filozófus négy fő művének (Bálványok alkonya, Az Antikrisztus, a Nietzsche kontra Wagner és az Így szólott Zarathustra) teljes, illetve rövidített szövegeit tartalmazza.

Az Álomfejtés Freud első álmokkal kapcsolatos kötete, amely a 19. században kibontakozó pszichológia tudámányának alapjaira építve foglalkozik a tudattalan és az álmok közötti összefüggésekkel. (Freud és az irodalom kapcsolatával hosszabban is foglalkoztunk, az izgalmas kölcsönhatásokról ebben a cikkünkben olvashatsz.)

 

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

ELENA FERRANTE
Briliáns barátnőm
Ford.: Matolcsi Balázs, Park, 2016, 341 oldal
-

Rachel és Shane friss házasként érkeznek a White Lotus hotelbe, ám az újdonsült feleség bizonytalan, hogy jól döntött-e a házasságot illetően. A gazdag családból származó Shane ugyanis azt szeretné, ha a hagyományos férfi-női szerepek érvényesülnének a kapcsolatukban.

Rachel a titokzatos olasz írónő négy kötetből álló Nápolyi regényeinek első részét, a Briliáns barátnőmet olvassa (amiről itt olvashatod el a recenziónkat, ebben a podcastben pedig beszélgettünk róla). Erről Mike White a Wall Street Journalben így mesélt: „Imádom Elena Ferrante könyveit, bár kicsit trendi olvasmánynak tartom őket. Abban biztos voltam, hogy Rachel nem olyan karakter, aki valamiféle homályos, semmitmondó könyvet olvas. Olyan könyvet kerestem neki, amiből kiderül, hogy okos és követi a trendeket.” 

A Briliáns barátnőm a Nápolyi regények első része, amelyben Lila és Elena gyermek- és kamaszkorát kísérhetjük végig. Az elválaszthatatlan barátnők az 1950-es évek Olaszországában élnek, ahol együtt küzdenek meg az őket körülvevő szegénységgel. A két lány személyisége teljesen különböző, mégsem tudnak egymás nélkül boldogulni. 

 

Malcoml Gladwell: Ösztönösen

Malcolm Gladwell
Ösztönösen - A döntésről másképp
Ford. Bozai Ágota, HVG Könyvek, 2020, 296 oldal
-

Shane a hatrészes sorozatban végig ugyanazt a könyvet olvassa. White a Wall Street Journalnek így mesélt a Shane karakterének megfelelő könyv kiválasztásáról: „Gladwell bestsellere látszólag felkelti Shane érdeklődését, de közben nem kell túlságosan elmélyülnie benne.” 

Hírlevél feliratkozás

Az Ösztönsen Gladwell második könyve, amely népszerű tudományos kutatásokat mutat be a pszichológia, a tudattalan és a közgazdaságtudomány témájában, és szakértői vélemények alapján járja körbe a sztereotípiákat. A Gladwell könyveiről szóló cikkünkben azt írtuk róla, hogy "az első benyomás fontosságáról elmélkedik. Szerinte egy pillanatok alatt meghozott döntés is lehet olyan jó és hatékony, mint az, amit hosszú hónapokig tervezünk. Két másodperc alatt képesek vagyunk eldönteni, hogy szimpatizálunk-e valakivel vagy valamivel, ezt a röpke pillanatot viszont nem nevezné megérzésnek, mert nagyon is tudatosan történik. Könyvében arra volt kíváncsi, mi zajlik le bennünk abban a bizonyos két másodpercben, mikor hasznos és mikor félrevezető a hirtelen meghozott döntés, és mit kell tennünk, hogy még hatékonyabban tudjuk dönteni, kevesebb mint fél perc alatt."

 

Frantz Fanon – A föld rabjai és Camille Pagila – Sexual Personae

Franz Fanon
A föld rabjai
Ford. Kovács Anikó, Staub Valéria, Gondolat, 1985, 300 oldal
-

Szintén Olivia és Paula olvasmányai, amik a lányok elmondásai szerint, csak „kellékek”, hiszen a sorozatban szinte minden nap új könyvekkel láthatjuk őket.

Fanon martinique-i származású, francia pszichiáter, az algériai függetlenségi mozgalom egykori harcosa volt, aki a könyvben pszichológiai elemzést ad a gyarmatosítás és a dehumanizáció hatásairól, illetve azok társadalmi, politikai és kulturális következményeire világít rá. 1961-es könyvében megmutatta, hogy a kolonizáció nemcsak a gyarmatosított népek kultúráját, lelkivilágát nyomorítja meg, hanem az elnyomás az elnyomók személyiségét is eltorzítja. Sokat elemzi a mindkét részről megnyilvánuló kegyetlenséget és erőszakot, és rámutat a kivívott függetlenséggel járó várható politikai, gazdasági és kulturális nehézségekre is.

Pagila 1990-es munkája a szexuális dekadenciáról szól a nyugati irodalomban és képzőművészetben. A szövegben olyan művészekről és írókról ír, mint Botticelli, Leonardo, Spencer, Shakespeare. 

 

Judith Butler: Problémás nem

Judith Butler
Problémás nem - Feminizmus és az identitás felforgatása
Ford. Berán Eszter, Vándor Judit, Balassi, 2007, 250 oldal
-

A könyv csak egy röpke pillanatra bukkan fel Paula táskájában. A filozófus 1990-ben publikált munkája nagy hatással volt a feminizmusra, valamint az identitás kutatására, és a tudományos körökön kívül is népszerű lett. Butler itt rámutat, hogy a feminizmus hibázott, amikor megpróbálta "létrehozni a nőt", mint hasonló jellemzőkkel és értékekkel leírható kategóriát. Szerinte problémás, ha a társadalmat férfi és nő kettősségére osztják fel, mert az korlátozza az egyéni lehetőségeket, a választás és az ellenállás szabadságát.

Aimé Césaire – Discourse on Colonialism és Jacques Lacan – Écrits

Ezeket a könyveket az nyaralás végén, a repülőtéren olvassa Olivia és Paula. Césaire francia költő és politikus 1950-ben publikálta esszéjét, amely a gyarmatosítás hatását vizsgálja nemcsak a gyarmatosítottak, hanem a gyarmatosítók szemszögéből is.

Lacan munkája a másság, másmilyenség témájával (például a szexuális különbözőséggel is) foglalkozik a kultúrában és a társadalomban. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hamarosan jön a Briliáns barátnőm harmadik évada!

Az HBO bejelentette, hogy sorozatot forgatnak Elena Ferrante regénysorozatának harmadik részéből is.

...
Nagy

Freud öröksége: ahol Kosztolányi és Stephen King találkozik

Sigmund Freud születésének 165. évfordulóján körüljárjuk, hányféle izgalmas módon hatott a pszichoanalízis atyja az irodalomra.

...
Nagy

Soros György, az AIDS-járvány és a pudlik

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

Elindult a Netflixen az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb sci-fi-jének feldolgozása. Liu Ce-hszin A háromtest-probléma című regénye, illetve a folytatásaival együtt trilógiája valódi tudományos-fantasztikus nyúlüreg, amire nem árt felkészülni.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

...
Hírek

Az úttörő CIA-ügynök szerint a Bond-filmek borzasztóan ábrázolják a női kémeket

Jonna Mendez önéletrajzában megírta, milyen volt 27 évig titkosügynökként dolgozni és nőként feljebb jutni a ranglétrán, de a Bond-filmek és Hollywood is megkapta a magáét.

...
Nagy

Fehér Renátó: Holdosinál a szégyen leginkább viaskodás [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Fehér Renátó Holdosi József egyik regényéről írt.

...
Nagy

5 könyv, amit valószínűleg nem olvastál, mégis azt mondod, hogy igen

Vannak könyvek, melyek egyebek mellett arról is híresek, hogy sokkal többen vannak, akik úgy tesznek, mintha olvasták volna őket, mint amennyien valójában olvasták. Nézd meg, melyik az az öt, ami egész biztosan közöttük van. 

...
Nagy

Judith Butler: A gender kifejezést világszerte a félelemkeltés eszközeként használják

A genderelmélet egyik megalkotója, Judith Butler eredeti, nagy hatású könyve után 34 évvel újra a genderről írt, ám ezúttal azt vizsgálja, mi lett ebből a kifejezésből olyanok keze között, akik szerint társadalmilag konstruált nemekről beszélni veszélyes.

...
Nagy

Amber Smith bátran ír a traumáról, ami felszabdal egy lányt

Amber Smith debütáló könyve, az Amilyen akkor voltam a nemi erőszak traumájáról ír szívszorító pontossággal.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

...
Horányi Hanna Zelma

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

...
sa

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Olvass!
...
Beleolvasó

A trauma ott mélyül el, amikor anyáddal sem tudsz beszélni arról, mi történt veled – Olvass bele Amber Smith regényébe!

Amber Smith provokatív bemutatkozó regénye feltárja az egyik legsúlyosabb trauma által ejtett mély sebeket, és megmutatja egy fiatal lány erejét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Édes Anna tragikus sorsán cselédek sora osztozott – Olvass bele az Ismeretlen Budapestekbe!

Budapest elfeledett, ismert és ismeretlen titkait, lakói történetét és mindennapjait tárja fel neves történészek sora a kötetben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Herczeg Ferenc két fontos műve – nézd meg, mit olvasnak a most érettségizők!

Herczeg Ferenc neve a közeledő, megújult érettségi kapcsán kerül elő egyre gyakrabban. Két legfontosabb, a középiskolások számára ajánlott műve a Bizánc című dráma és Nobel-díjra is jelölt kisregény, Az élet kapuja, melybe most bele is olvashatsz!