Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

A HBO új szatírája, A Fehér Lótusz a hawaii idillben világít rá többek között olyan társadalmi problémákra és különbségekre, amelyek a gyarmatosítás óta érzékelhetők a gazdag fehérek és a szolgáltatóiparban dolgozó, rendszerint nem fehér, marginalizált csoportok tagjai között. A sorozatban folyton felbukkannak a könyvek, ezért most a Lithub segítségével összeszedtük, miket láthatsz benne.

se&sa | 2021. augusztus 24. |

A White Lotus amolyan igazi álomhotel Hawaiin: paradicsomi környezettel és odaadó kiszolgálással. A sorozat alkotója, Mike White szerint pedig tökéletes helyszín egy kis társadalomkritikához. A sorozatban a hotel vendégeinek és személyzetének életébe pillanthatunk be, a luxuskörülmények közé érkezik például

  • egyedülálló, kötődési zavaros nő, aki két pohár pezsgő között az anyja hamvait szeretné szétszórni az óceánban;
  • egy felső középosztálybeli család, amiben az asszony keresi a több pénzt és ő irányít mindent, míg a férj a saját apja titkával kénytelen megbirkózni (és alulmarad), a két gyerek közül a fiú fel sem emeli a fejét a telefonjából, az öntudatos tinilány és barátnője pedig azonnal beszól, ha valaki nem haladó, nem PC módon gondolkodik - emellett leginkább az elveszett tatyót akarják előkeríteni, benne a becsempészett gyógyszerekkel;
  • és érkeznek persze friss házasok is, akiknek a hotel legjobb szobáját a fiú anyja fizette, és ha nem kapják meg, arra nem fognak csak úgy legyinteni.

A hotelben pedig ott várják őket a társadalom "egyéb" tagjai: színes bőrűek, őslakosok, homoszexuálisok, azok, akik a legközelebb egy ilyen hotelhez csak alkalmazottként kerülhetnek. Mindezek után az eredmény egy szekundér szégyennel alaposan átitatott szatíra, amiben a szereplők zömétől első pillantásra ugyan viszketni kezd a tenyerünk, mégis jól szórakozunk. Főleg, hogy szép lassan az empátia is beszivárog a jelenetek közé és a nézői élménybe.

A forgatókönyvért és a rendezésért egyaránt Mike White felel, a sorozat pedig már most számos kritikai elismerést kapott. A sorozatot a The New Yorker recenziója az év egyik nagyszerű televíziós műsorának nevezi, amely bemutatja, hogy mi történik akkor, ha a rasszalapú, osztálybeli, nemi és hatalmi harcok feltörnek a mindennapi élet felszíne alól. A Variety szerint A Fehét Lótuszt a debütálása óta több mint hétmillióan nézték meg, és készül a második évad is, amelyben új szereplők érkeznek egy új helyszínre.  

A szereplők személyiségét nemcsak a színészek játéka színesíti, hanem a könyvek is, amiket olvasnak. Mike White a Wall Street Journalnek elmondta, hogy a kiválasztott könyvek arról is sokat elárulnak, hogy a karakterek milyennek akarják láttatni magukat.

Mivel a sorozatban ennyire hangsúlyosak a könyvek, összegyűjtöttük, mik szerepelnek benne. Íme tehát, A Fehér Lótusz olvasmánylistája, amin között nem igazán találunk olyat, amit egy könnyed nyári napon szívesen olvasnánk a strandon. Inkább olyanok, amelyek passzolnak a sorozat témáihoz és hasonló problémákra keresik a választ.

Friedrich Nietzsche – The Portable Nietzsche és Sigmund Freud – Álomfejtés

SIGMUND FREUD
Álomfejtés
Ford.: Hollós István, Helikon Kiadó, 2016, 653 oldal
-

Amikor Oliviát és Paulát először látjuk a medencénél olvasni, a lányok – legalábbis látszólag – Nietzsche és Freud könyveit bújják. A The Portable Nietzsche a filozófus négy fő művének (Bálványok alkonya, Az Antikrisztus, a Nietzsche kontra Wagner és az Így szólott Zarathustra) teljes, illetve rövidített szövegeit tartalmazza.

Az Álomfejtés Freud első álmokkal kapcsolatos kötete, amely a 19. században kibontakozó pszichológia tudámányának alapjaira építve foglalkozik a tudattalan és az álmok közötti összefüggésekkel. (Freud és az irodalom kapcsolatával hosszabban is foglalkoztunk, az izgalmas kölcsönhatásokról ebben a cikkünkben olvashatsz.)

 

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

ELENA FERRANTE
Briliáns barátnőm
Ford.: Matolcsi Balázs, Park, 2016, 341 oldal
-

Rachel és Shane friss házasként érkeznek a White Lotus hotelbe, ám az újdonsült feleség bizonytalan, hogy jól döntött-e a házasságot illetően. A gazdag családból származó Shane ugyanis azt szeretné, ha a hagyományos férfi-női szerepek érvényesülnének a kapcsolatukban.

Rachel a titokzatos olasz írónő négy kötetből álló Nápolyi regényeinek első részét, a Briliáns barátnőmet olvassa (amiről itt olvashatod el a recenziónkat, ebben a podcastben pedig beszélgettünk róla). Erről Mike White a Wall Street Journalben így mesélt: „Imádom Elena Ferrante könyveit, bár kicsit trendi olvasmánynak tartom őket. Abban biztos voltam, hogy Rachel nem olyan karakter, aki valamiféle homályos, semmitmondó könyvet olvas. Olyan könyvet kerestem neki, amiből kiderül, hogy okos és követi a trendeket.” 

A Briliáns barátnőm a Nápolyi regények első része, amelyben Lila és Elena gyermek- és kamaszkorát kísérhetjük végig. Az elválaszthatatlan barátnők az 1950-es évek Olaszországában élnek, ahol együtt küzdenek meg az őket körülvevő szegénységgel. A két lány személyisége teljesen különböző, mégsem tudnak egymás nélkül boldogulni. 

 

Malcoml Gladwell: Ösztönösen

Malcolm Gladwell
Ösztönösen - A döntésről másképp
Ford. Bozai Ágota, HVG Könyvek, 2020, 296 oldal
-

Shane a hatrészes sorozatban végig ugyanazt a könyvet olvassa. White a Wall Street Journalnek így mesélt a Shane karakterének megfelelő könyv kiválasztásáról: „Gladwell bestsellere látszólag felkelti Shane érdeklődését, de közben nem kell túlságosan elmélyülnie benne.” 

Hírlevél feliratkozás

Az Ösztönsen Gladwell második könyve, amely népszerű tudományos kutatásokat mutat be a pszichológia, a tudattalan és a közgazdaságtudomány témájában, és szakértői vélemények alapján járja körbe a sztereotípiákat. A Gladwell könyveiről szóló cikkünkben azt írtuk róla, hogy "az első benyomás fontosságáról elmélkedik. Szerinte egy pillanatok alatt meghozott döntés is lehet olyan jó és hatékony, mint az, amit hosszú hónapokig tervezünk. Két másodperc alatt képesek vagyunk eldönteni, hogy szimpatizálunk-e valakivel vagy valamivel, ezt a röpke pillanatot viszont nem nevezné megérzésnek, mert nagyon is tudatosan történik. Könyvében arra volt kíváncsi, mi zajlik le bennünk abban a bizonyos két másodpercben, mikor hasznos és mikor félrevezető a hirtelen meghozott döntés, és mit kell tennünk, hogy még hatékonyabban tudjuk dönteni, kevesebb mint fél perc alatt."

 

Frantz Fanon – A föld rabjai és Camille Pagila – Sexual Personae

Franz Fanon
A föld rabjai
Ford. Kovács Anikó, Staub Valéria, Gondolat, 1985, 300 oldal
-

Szintén Olivia és Paula olvasmányai, amik a lányok elmondásai szerint, csak „kellékek”, hiszen a sorozatban szinte minden nap új könyvekkel láthatjuk őket.

Fanon martinique-i származású, francia pszichiáter, az algériai függetlenségi mozgalom egykori harcosa volt, aki a könyvben pszichológiai elemzést ad a gyarmatosítás és a dehumanizáció hatásairól, illetve azok társadalmi, politikai és kulturális következményeire világít rá. 1961-es könyvében megmutatta, hogy a kolonizáció nemcsak a gyarmatosított népek kultúráját, lelkivilágát nyomorítja meg, hanem az elnyomás az elnyomók személyiségét is eltorzítja. Sokat elemzi a mindkét részről megnyilvánuló kegyetlenséget és erőszakot, és rámutat a kivívott függetlenséggel járó várható politikai, gazdasági és kulturális nehézségekre is.

Pagila 1990-es munkája a szexuális dekadenciáról szól a nyugati irodalomban és képzőművészetben. A szövegben olyan művészekről és írókról ír, mint Botticelli, Leonardo, Spencer, Shakespeare. 

 

Judith Butler: Problémás nem

Judith Butler
Problémás nem - Feminizmus és az identitás felforgatása
Ford. Berán Eszter, Vándor Judit, Balassi, 2007, 250 oldal
-

A könyv csak egy röpke pillanatra bukkan fel Paula táskájában. A filozófus 1990-ben publikált munkája nagy hatással volt a feminizmusra, valamint az identitás kutatására, és a tudományos körökön kívül is népszerű lett. Butler itt rámutat, hogy a feminizmus hibázott, amikor megpróbálta "létrehozni a nőt", mint hasonló jellemzőkkel és értékekkel leírható kategóriát. Szerinte problémás, ha a társadalmat férfi és nő kettősségére osztják fel, mert az korlátozza az egyéni lehetőségeket, a választás és az ellenállás szabadságát.

Aimé Césaire – Discourse on Colonialism és Jacques Lacan – Écrits

Ezeket a könyveket az nyaralás végén, a repülőtéren olvassa Olivia és Paula. Césaire francia költő és politikus 1950-ben publikálta esszéjét, amely a gyarmatosítás hatását vizsgálja nemcsak a gyarmatosítottak, hanem a gyarmatosítók szemszögéből is.

Lacan munkája a másság, másmilyenség témájával (például a szexuális különbözőséggel is) foglalkozik a kultúrában és a társadalomban. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hamarosan jön a Briliáns barátnőm harmadik évada!

Az HBO bejelentette, hogy sorozatot forgatnak Elena Ferrante regénysorozatának harmadik részéből is.

...
Nagy

Freud öröksége: ahol Kosztolányi és Stephen King találkozik

Sigmund Freud születésének 165. évfordulóján körüljárjuk, hányféle izgalmas módon hatott a pszichoanalízis atyja az irodalomra.

...
Nagy

Soros György, az AIDS-járvány és a pudlik

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

A Kertész Imre Intézetben mutatták be hétfő délután a Petri György különbözése című interjúkötetet, mely egy harminc évvel ezelőtt készült beszélgetéssorozat szerkesztett változata. A teljes terjedelmében eddig még nem publikált sorozatban a beszélgetőtárs Tasi József irodalomtörténész volt, aki 1993 novembere és 1994 februárja között kérdezte a költőt gyerekkorról, szerelemről, költészetről, filozófiáról és politikáról. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Olvass!
...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

A Lapozz és Parázz!-sorozat legújabb kötetének története ezúttal párhuzamos világokban játszódik. Olvass bele Holden Rose regényébe!

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!