A láthatatlan gyilkos címmel film készül Semmelweis Ignácról
Hírek

A láthatatlan gyilkos címmel film készül Semmelweis Ignácról

Elkezdődött a Koltai Lajos rendezésében megvalósuló A láthatatlan gyilkos című romantikus, történelmi dráma forgatása, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével.

ld | 2022. július 20. |

A produkciót nagyrészt budapesti helyszíneken forgatják és a mozikban 2023-ban láthatjuk majd. A filmben a korabeli (1847) Bécset is a magyar főváros játssza, így a szemfülesek a SOTE Anatómiai Intézete, a Szabó Ervin Könyvtár, a Bródy Sándor utca, a Szentkirályi utca, a tervek szerint rövidesen egyetemi épületté váló Lónyay utcai egykori BÁV-székház, illetve a csepeli Duna-part részleteivel találkoznak majd, de egy-egy jelenetben a keszthelyi kikötő is látható lesz – írja az MTI.

A százhúsz tagú stábbal készülő A láthatatlan gyilkos középpontjában a szülészeti klinikán tomboló titokzatos járvány, illetve annak a magyar orvos általi megfékezése áll majd.

Semmelweis a forgatókönyv szerint egy fiatal osztrák bába személyében talál majd társra, kapcsolatuk pedig egyre romantikusabbá válik. 

Az orvos küzdelme mindeközben nemcsak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott magyar doktor felfedezésének következményeitől.

A kórházban az orvos, az utcán pedig a progresszív erők nyerik a harcot, Semmelweis azonban nem adja fel, hanem eldönti, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa – olvasható a készítők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az anyák megmentőjét ma az egész világon ismerik, élete pedig többször is vászonra került: Amerikában filmet, Bristolba színdarabot inspirált, aminek főszerepét az Oscar-díjas Mark Rylance játszotta. Jens Bjørneboe norvég szerző Semmelves címmel írt drámát ötven évvel ezelőtt, melynek magyar kiadása nemrég jelent meg. (Olvass bele!)

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot
Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Tekintélyellenes színművet írt a norvég irodalom kiemelkedő tehetsége, Jens Bjørneboe az anyák megmentőjeként tisztelt Semmelweis Ignácról (itt beleolvashatsz). Ám Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. Bjørneboe helyenként didaktikusan állítja párhuzamba az 1968-as és 1848-as lázadásokat a magyar orvos tudományos forradalmával, majd bukásával, ám hibái ellenére a Semmelweis pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

Tovább olvasok

Magyarországon az első Semmelweis-film Tóth Endre, azaz André De Toth rendezésében készült 1939-ben, ezt pedig egy 1952-ben a mozikba került, Bán Frigyes által készített nagyjátékfilm követte. Itthon legutóbb 2019-ben vitték vászonra a történetet: Cibulya Nikol a Láz című kisfilmjében mesélt ugyanerről.

A közlemény szerint Semmelweis Ignác szabadságharcának történetét a Koltai-féle megközelítésben még senki sem dolgozta fel.
Koltai elmondta, hogy a főszereplők kiválasztásánál nem a külső hasonlóságokat kereste, hanem „a varázslatos személyiségeket”, akikben ő hisz és akikkel „ezt a gyönyörű és nagyon erős történetet el tudjuk juttatni a nézőkhöz” – Vecsei H. Miklós és Nagy Katica szerinte pont ilyenek.

A nagyrészt hiteles életrajzi és történelmi alapokon nyugvó forgatókönyvet Maruszki Balázs és Kormos Anett jegyzi, operatőrként pedig a korábban Kamondi Zoltán és Szabó István filmjeiből ismert Nagy Andrást választotta a rendező. A láthatatlan gyilkos a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producerei Lajos Tamás és Vida József, dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán, társproducere pedig Bederna László.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Hírek

Könyvesblokk: Semmelweis, Knausgård és a kapuőrök

Ezen a héten ajánlunk egy Semmelweis Ignácról szóló norvég drámát, Karl Ove Knausgård új könyvét és egy tanulmánykötetet arról, mit jelent a hozzáértés és a szakértői tudás egy olyan világban, amelyben - a digitális fordulat önképe szerint - elvileg bárki könnyedén hozzáférhet a speciális információkhoz?

...
Beleolvasó

A hatalmaskodók ellen is felszólal a Semmelweisről szóló norvég színdarab

Több mint ötven évvel a norvég kiadás után végre magyarul is olvasható a norvég irodalom különce, Jens Bjorneboe tekintélyellenes színműve, a Semmelweis. Olvass bele!

Hírek
...
Szórakozás

Magyaros elemekkel megbolygatott westernfilm lesz az új A helység kalapácsa-adaptáció

...
Zöld

Majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt

...
Hírek

Rushdie műveiből olvasnak fel szolidaritásból az írók

...
Szórakozás

Koronázási szertartásjáték, Nemes Nagy Ágnes100, Folyami rákok-bemutató [Programajánló]

...
Gyerekirodalom

Attól félünk, amit nem ismerünk - üzeni a Torzonborz-trilógia szerzőjének könyve

...
Beleolvasó

Lackfi János Bejgliköztársaságában a GPS is önálló életre kel

...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Greskovits Endre: „A sátáni versek szerves része az életműnek, kihagyhatatlan könyv”

A kortárs világirodalomban nincs még talán olyan sokat vitatott, támadott és hivatkozott mű, mint A sátáni versek. Salman Rushdie regényéről és a magyar megjelenésről Greskovits Endre műfordítót kérdeztük.

Szerzőink

...
ld

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Zöld

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

Az első adásban a házigazda, Litkai Gergely beszélget Szabó M. István újságíróval Kim Stanley Robinson regényéről, A Jövő Minisztériumáról.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Zöld

David Attenborough: Szép lassan egyre inkább elfordultam a húsevéstől

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

...
Zöld

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

Ezért lenne gyógyír (szinte) minden bajunkra a négynapos munkahét

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

...

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok