Rushdie: A személyes hit magánügy, az átpolitizált vallás mindenki ügye

Rushdie: A személyes hit magánügy, az átpolitizált vallás mindenki ügye

sa | 2023. július 14. |

Salman Rushie a BBC brit közszolgálati televíziónak szerdán adott interjút. Jóllehet a 76 éves Rushdie azt mondta, "többé-kevésbé jól van", többet nem szeretne részt venni nyilvános eseményen, hacsak nem szigorúan meghívásos alapon szervezik. Bevallotta: még mindig rémálmai vannak a támadás miatt.

A vele történtekről készülő könyvvel kapcsolatban azt mondta, nagyon fontos, hogy megírja, mert addig nem tud másra koncentrálni. 

"Ez az írók dolga. Túlélni azt, ami ellenük fordul"

- fogalmazott, hozzátéve: az íróknak nincsenek hadseregeik, egy dolgot tudnak tenni, hogy megírják a világot, amely körbeveszi őket.

Elmondta, hogy bár a világ jócskán megváltozott azóta, hogy Irán akkori legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah 1989-ben a Sátáni versek című könyve miatt a megölésére szólította fel a muszlimokat, a radikalizmus továbbra is veszélyt jelent a társadalmakra.

"Különbséget kell tenni az emberek személyes hite, amelyhez semmi közünk és a vallások, bármely vallás átpolitizálása között" - szögezte le, hozzátéve: az Egyesült Államokban jelenleg a kereszténységet használják fegyverként, például arra, hogy korlátozzák az abortuszhoz való jogot.

Kiemelte, hogy bár a személyes hit magánügy, amint egy vallás átpolitizálódik, "mindenki ügye lesz". 

"És az, aki az erőszakot választja, az én szememben nem az adott vallás képviselője, hanem az erőszaké, és eszerint is kell vele bánni."

Rushdie-ra tavaly augusztusban, egy New Yorkban rendezett pódiumbeszélgetésen rontott késsel a libanoni-amerikai Hadi Matar, a támadás miatt az író elvesztette látását az egyik szemére, egyik keze pedig lebénult.

Matar ártatlannak vallotta magát, Rushdie pedig szerdán azt mondta, csak akkor hajlandó megjelenni a tárgyaláson, ha támadója beismeri bűnösségét, hangsúlyozva, hogy az incidensnek rengeteg szemtanúja volt.

Matar az incidens után azt mondta, hogy ugyan tiszteli Khomeinit, de nem ez ösztönözte tette elkövetésére, hanem olvasott részleteket Rushdie könyvéből, és YouTube-videókat is nézett a szerzőről. Szerinte Rushdie "megtámadta az iszlámot, a muszlimok meggyőződését és hitrendszerét". A támadónak földet ígért egy iráni alapítvány.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie kapja a Német Könyvkereskedők Békedíját

A Német Könyvkereskedők Békedíját odaítélő kuratórium úgy döntött, hogy 2023-ban Salman Rushdie írónak adományozza az elismerést. A díjat október 22-én adják át Frankfurtban.

...
Hírek

Salman Rushdie egy gálavacsorán jelent meg először nyilvánosan a támadás óta

"Remekül érzem magam (...) Egyszerűen csak örülök, hogy írók és könyvbarátok társaságában lehetek" - mondta az író a gálavacsorán.

...
Hírek

Salman Rushdie: A kiadóknak hagyniuk kellene, hogy a könyvek a saját korukat képviseljék

Az író szerint a véleménynyilvánítás szabadsága ma súlyosabb veszélyben van Nyugaton, mint az ő életében valaha.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Medvelepke vagy ablakosmoly? Szavazz a 2024-es év lepkéjéről!

...
Zöld

Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek

...
Zöld

Milyen szülő a bántalmazó férfi? Könyv anyáknak, hogy segíthessenek a gyerekeiknek és maguknak

...
Zöld

Boldogok a sajtkészítők! - A legrégebbi brit sajtos könyvet publikálták online

...
Zöld

Igaz történet a falkavezérről, amit a kedvessége is hozzásegített a diadalhoz

...
Zöld

Radioaktív sok európai vaddisznó a korábbi atomrobbantások miatt

...
Zöld

Vlad Dracul véres könnyeket sírhatott egy új kutatás szerint

...
Zöld

Rejtélyek a magasban: az állatvilág jóléte a trópusi lombkoronák egészségétől is függ

...
Zöld

Először végeztek valódi vérrel kutatást a menstruációs termékekről, az eredmény is meglepő