Novemberben magyarul is érkezik Richard Osman sikerregényeinek folytatása

Az eltévedt golyó pár nappal ezelőtt jelent meg Angliában, és rögtön első helyen nyitott az eladási listákon.

fk | 2022. szeptember 22. |

Richard Osman egy csapásra vált bestsellerszerzővé, amikor megjelent A csütörtöki nyomozóklub című első regénye, írói sikertörténete pedig azóta is töretlen. Osman már korábban is elismert és népszerű televíziós műsorvezető volt a BBC One Pointless című kvízműsorának köszönhetően, a világhírnevet azonban a könyvei hozták meg számára. A legutóbbi hírek szerint pedig még a tévés kötelességeit is háttérbe szorította a krimiírás.

Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás
Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás
Tovább olvasok

Tavaly télen már olvashattuk A csütörtöki nyomozóklub folytatását is, amelyet szintén pillanatok alatt kapkodtak el a Richard Osman-rajongók. A férfi, aki kétszer halt meg a legtöbb ponton hozza mindazt, amit már az elsőben is szerettünk. Ezt írtuk róla:

A férfi, aki kétszer halt meg krimiként nem hagy mély nyomot, de borzasztóan szórakoztató olvasmány. Érezni azt is, hogy a négy szereplőben van még muníció, és Osman is azt mondta, hogy már belekezdett a harmadik könyvbe. Amikor májusban interjút készíthettünk vele, akkor épp azzal küzdött, hogy ki tudja zárni a felhajtással járó zajokat. Az új eladási számok azt mutatják, hogy Osman könyves sikere nem lesz tiszavirág életű, az általa kreált négyes pedig – hajlott kor ide vagy oda – még egy darabig biztosan velünk lesz.”

A jóslatunk úgy tűnik, beigazolódni látszik, a napokban ugyanis megjelent angolul Osman legújabb könyve, Az eltévedt golyó. A krimi Angliában rögtön az eladási listák élére került, sőt, a nyitó fogyásával lekörözte a sorozat tavaly megjelent második részét is. Ami nekünk jó hír, hogy a regény hamarosan magyarul is olvasható lesz. Az Agave Kiadó posztja szerint már zajlanak is a munkálatok, novemberben pedig már kézbe is vehetjük a kötetet.

A regényről azt lehet tudni, hogy az idős főszereplők ezúttal egy régebbi ügybe ássák bele magukat: Bethany Waites televíziós riporter tíz évvel korábbi halálának gyanús körülményeit kezdik vizsgálni. Az újságíró éppen egy nagyszabású adócsalási ügyet tárt fel, amikor az autójával lezuhant egy szikláról. A nyomozóklub megpróbálja kideríteni, hogy kit látogatott meg a végzetes éjszakán, ki volt még az autó utasa, és hogy mi történhetett később a holttestével. Az eltévedt golyóról egyelőre kevés kritika jelent meg, a The Washington Post recenzense szerint Osman meglehetősen komplex sztorit agyalt ki, sok fordulattal és csavarral. De a könyv erejét elsősorban a jól megformált karakterét adják, nem pedig a cselekmény által tartogatott izgalmak. A sok humor mellett pedig mélységei is vannak a történetnek, szerepet kap az öregedés és a barátság témája.

Richard Osmannal tavaly mi interjúzhattunk is, többek közt a jó krimikről, az idős emberek láthatatlanságáról és rendőr nagypapájáról is beszélgettünk vele. És kiderült az is, hogy vérbeli csapatjátékosként hogyan élte meg az írással járó egyedüllétet, és vajon unja-e, hogy örökké a filmjogokat megvásárló Steven Spielbergről kérdezik. Az interjút érdemes elolvasni itt:

Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep
Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep

Ritka az olyan könyves siker, mint Richard Osmané. A Nagy-Britanniában televíziós műsorvezetőként ismert Osman régi vágya volt, hogy regényt írjon, a tévés munkái miatt viszont egyre csak halogatta a dolgot. A szikra akkor pattant ki a fejéből, amikor egy angliai nyugdíjas otthonban meglátogatta az anyját: így született meg A csütörtöki nyomozóklub ötlete (kritikánk róla ITT), amelyben négy hetven fölötti nyugdíjas ered egy bűntény nyomába és próbálja szétsimítani egy rejtélyes gyilkosság szálait. A könyv óriási siker lett, Nagy-Britanniában már több mint egymillió példányt adtak el belőle, a folytatásért pedig állítólag hétszámjegyű összeget fizetett a Penguin Random House. Richard Osmant zoomon értük el: a jó krimikről, az idős emberek láthatatlanságáról és rendőr nagypapájáról is beszélgettünk vele. Közben kiderült, vérbeli csapatjátékosként hogyan élte meg az írással járó egyedüllétet, vajon unja-e, hogy örökké a filmjogokat megvásárló Steven Spielbergről kérdezik, és persze mesélt egy kicsit a második részről is. Interjú.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Richard Osman őse nemcsak csempész volt, hanem amatőr nyomozó is

A csütörtöki nyomozóklub írója egy családfakutató műsor vendége volt.

...
Hírek

Richard Osman otthagyja a régi műsorát, hogy többet írhasson

Azért a televíziózástól nem köszön el teljesen.

...
Hírek

Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás

A jelentős növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy év elején a könyvesboltok zárva voltak.

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

...
Gyerekirodalom

A kosznak bizony története van – A Bookline Kids januári könyvajánlója

...
Gyerekirodalom

Sorozat lesz az ifjúsági regényből, amelyért megőrültek a tiktokerek

...
Gyerekirodalom

Mélyvölgy nem egy hely, hanem az utazás módja - egy felemelő mese a lehúzó betegségről

...
Gyerekirodalom

„Bennem megmaradt a gyerekből valami” [Marék Veronika 85]

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot