Novemberben magyarul is érkezik Richard Osman sikerregényeinek folytatása

Az eltévedt golyó pár nappal ezelőtt jelent meg Angliában, és rögtön első helyen nyitott az eladási listákon.

fk | 2022. szeptember 22. |

Richard Osman egy csapásra vált bestsellerszerzővé, amikor megjelent A csütörtöki nyomozóklub című első regénye, írói sikertörténete pedig azóta is töretlen. Osman már korábban is elismert és népszerű televíziós műsorvezető volt a BBC One Pointless című kvízműsorának köszönhetően, a világhírnevet azonban a könyvei hozták meg számára. A legutóbbi hírek szerint pedig még a tévés kötelességeit is háttérbe szorította a krimiírás.

Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás
Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás
Tovább olvasok

Tavaly télen már olvashattuk A csütörtöki nyomozóklub folytatását is, amelyet szintén pillanatok alatt kapkodtak el a Richard Osman-rajongók. A férfi, aki kétszer halt meg a legtöbb ponton hozza mindazt, amit már az elsőben is szerettünk. Ezt írtuk róla:

A férfi, aki kétszer halt meg krimiként nem hagy mély nyomot, de borzasztóan szórakoztató olvasmány. Érezni azt is, hogy a négy szereplőben van még muníció, és Osman is azt mondta, hogy már belekezdett a harmadik könyvbe. Amikor májusban interjút készíthettünk vele, akkor épp azzal küzdött, hogy ki tudja zárni a felhajtással járó zajokat. Az új eladási számok azt mutatják, hogy Osman könyves sikere nem lesz tiszavirág életű, az általa kreált négyes pedig – hajlott kor ide vagy oda – még egy darabig biztosan velünk lesz.”

A jóslatunk úgy tűnik, beigazolódni látszik, a napokban ugyanis megjelent angolul Osman legújabb könyve, Az eltévedt golyó. A krimi Angliában rögtön az eladási listák élére került, sőt, a nyitó fogyásával lekörözte a sorozat tavaly megjelent második részét is. Ami nekünk jó hír, hogy a regény hamarosan magyarul is olvasható lesz. Az Agave Kiadó posztja szerint már zajlanak is a munkálatok, novemberben pedig már kézbe is vehetjük a kötetet.

A regényről azt lehet tudni, hogy az idős főszereplők ezúttal egy régebbi ügybe ássák bele magukat: Bethany Waites televíziós riporter tíz évvel korábbi halálának gyanús körülményeit kezdik vizsgálni. Az újságíró éppen egy nagyszabású adócsalási ügyet tárt fel, amikor az autójával lezuhant egy szikláról. A nyomozóklub megpróbálja kideríteni, hogy kit látogatott meg a végzetes éjszakán, ki volt még az autó utasa, és hogy mi történhetett később a holttestével. Az eltévedt golyóról egyelőre kevés kritika jelent meg, a The Washington Post recenzense szerint Osman meglehetősen komplex sztorit agyalt ki, sok fordulattal és csavarral. De a könyv erejét elsősorban a jól megformált karakterét adják, nem pedig a cselekmény által tartogatott izgalmak. A sok humor mellett pedig mélységei is vannak a történetnek, szerepet kap az öregedés és a barátság témája.

Richard Osmannal tavaly mi interjúzhattunk is, többek közt a jó krimikről, az idős emberek láthatatlanságáról és rendőr nagypapájáról is beszélgettünk vele. És kiderült az is, hogy vérbeli csapatjátékosként hogyan élte meg az írással járó egyedüllétet, és vajon unja-e, hogy örökké a filmjogokat megvásárló Steven Spielbergről kérdezik. Az interjút érdemes elolvasni itt:

Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep
Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep

Ritka az olyan könyves siker, mint Richard Osmané. A Nagy-Britanniában televíziós műsorvezetőként ismert Osman régi vágya volt, hogy regényt írjon, a tévés munkái miatt viszont egyre csak halogatta a dolgot. A szikra akkor pattant ki a fejéből, amikor egy angliai nyugdíjas otthonban meglátogatta az anyját: így született meg A csütörtöki nyomozóklub ötlete (kritikánk róla ITT), amelyben négy hetven fölötti nyugdíjas ered egy bűntény nyomába és próbálja szétsimítani egy rejtélyes gyilkosság szálait. A könyv óriási siker lett, Nagy-Britanniában már több mint egymillió példányt adtak el belőle, a folytatásért pedig állítólag hétszámjegyű összeget fizetett a Penguin Random House. Richard Osmant zoomon értük el: a jó krimikről, az idős emberek láthatatlanságáról és rendőr nagypapájáról is beszélgettünk vele. Közben kiderült, vérbeli csapatjátékosként hogyan élte meg az írással járó egyedüllétet, vajon unja-e, hogy örökké a filmjogokat megvásárló Steven Spielbergről kérdezik, és persze mesélt egy kicsit a második részről is. Interjú.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Richard Osman őse nemcsak csempész volt, hanem amatőr nyomozó is

A csütörtöki nyomozóklub írója egy családfakutató műsor vendége volt.

...
Hírek

Richard Osman otthagyja a régi műsorát, hogy többet írhasson

Azért a televíziózástól nem köszön el teljesen.

...
Hírek

Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás

A jelentős növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy év elején a könyvesboltok zárva voltak.

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába

...
Gyerekirodalom

Asterix kutyája saját képregénysorozatot kapott

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Dániel András íróasztala

...
Gyerekirodalom

Az oltári Austentől az utolsó Uderzóig

...
Gyerekirodalom

Bánfi Csilla: Hosszú folyamat az értő olvasástól eljutni az alkotó olvasásig

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?