Richard Osman őse nemcsak csempész volt, hanem amatőr nyomozó is

Richard Osman őse nemcsak csempész volt, hanem amatőr nyomozó is

ro | 2022. május 24. |

A BBC-nek van egy családfakutató műsora (Who Do You Think You Are ~ Mit gondolsz, ki vagy?), amely a hírességeket szembesíti a családi múlttal. A június 9-i adásban Richard Osman szerepel majd, akit Nagy-Britanniában műsorvezetőként ismertek meg az emberek, az elmúlt években pedig nevéhez kötődik az egyik legnagyobb könyvsiker, A csütörtöki nyomozóklub (ITT írtunk róla, a folytatásról pedig ITT).

RICHARD OSMAN
A csütörtöki nyomozóklub
Ford: Orosz Anna, Agave, 2021, 368 oldal
-

Az epizódból előzetesen kikerült egy rövid részlet, amelyben egy 1852-es újságot mutatnak neki: ebből kiderül, hogy az író egyik felmenőjét, Gabriel Gillam halászt (aki 1789-ben született Brightonban) egyszer azon kapták, hogy öt másik társával titokban dohányt csempészett. Osmant nem rázta meg különösebben a dolog, és azt mondta, mielőtt belevágtak volna a műsorba, egy kalóz ősben reménykedett, de a csempész is teljesen megfelel neki.

A műsor történész szakértője elmesélte, hogy a csempészek annak idején egyetlen éjszaka leforgása alatt egy havi bérnek megfelelő összeget kereshettek; Osman felmenőjét és társait a cikk szerint pénzbírsággal sújtották.

Ennél is érdekesebb volt, amikor kiderült, hogy ugyanez az őse egy nyomozócsapatot állított össze, hogy felgöngyölítsenek egy gyilkosságot – több száz évvel azelőtt, hogy Osman megírta volna A csütörtöki nyomozóklubot, aminek szintén nagyon hasonló a sztorija. A műsor szerint Richard Osman felmenője egyszer egy holttestre bukkant, és másokkal összeállva kezdett nyomozásba. „Hihetetlen volt megtudni, hogy Gabriel Gillam amatőr nyomozókból álló csapatot alakított” – mondta az író, akinek könyvében szintén amatőrök, egészen pontosan egy idősotthon lakói kezdenek nyomozni rejtélyes vagy megoldatlan bűnesetek után.

A műsorban kutatott ősök mind Osman anyai ágához tartoznak, mivel már korábban kijelentette, hogy az apai ág nem érdekli. Mindössze kilencéves volt, amikor az apja elhagyta a családot, és az édesanyja egyedül nevelte őt meg a testvérét, Matet, aki később zenész lett. Osman szerint a legrosszabb dolog az életében az volt, hogy az apja elhagyta őket. Amikor húsz évvel később találkoztak, már nem alakult ki szoros kötelék közöttük, ezért nem is akarta, hogy a műsorban felgöngyölítsék az apai ág történetét.

Richard Osmannel épp egy éve interjúztunk, a beszélgetés közben az édesanyjáról és rendőr nagypapájáról is mesélt, aki nagy hatással volt rá. Az interjút itt találjátok:

Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep
Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep

Ritka az olyan könyves siker, mint Richard Osmané. A Nagy-Britanniában televíziós műsorvezetőként ismert Osman régi vágya volt, hogy regényt írjon, a tévés munkái miatt viszont egyre csak halogatta a dolgot. A szikra akkor pattant ki a fejéből, amikor egy angliai nyugdíjas otthonban meglátogatta az anyját: így született meg A csütörtöki nyomozóklub ötlete (kritikánk róla ITT), amelyben négy hetven fölötti nyugdíjas ered egy bűntény nyomába és próbálja szétsimítani egy rejtélyes gyilkosság szálait. A könyv óriási siker lett, Nagy-Britanniában már több mint egymillió példányt adtak el belőle, a folytatásért pedig állítólag hétszámjegyű összeget fizetett a Penguin Random House. Richard Osmant zoomon értük el: a jó krimikről, az idős emberek láthatatlanságáról és rendőr nagypapájáról is beszélgettünk vele. Közben kiderült, vérbeli csapatjátékosként hogyan élte meg az írással járó egyedüllétet, vajon unja-e, hogy örökké a filmjogokat megvásárló Steven Spielbergről kérdezik, és persze mesélt egy kicsit a második részről is. Interjú.

Tovább olvasok

Forrás: Time to Times

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Richard Osman otthagyja a régi műsorát, hogy többet írhasson

Azért a televíziózástól nem köszön el teljesen.

...
Hírek

Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás

A jelentős növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy év elején a könyvesboltok zárva voltak.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon

Az Otthon is versenyben van a BolognaRagazzi Crossmedia Award elnevezésű díjra, amellyel olyan projekteket ismernek el, ahol az alkotók a történeteiket képesek más médiumokra is kiterjeszteni.

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

A kötetet egy különleges spanyolországi koncert ihlette, amelyet a pandémia idején rendeztek.

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

Nagy-Britanniában egy magazin és egy jótékonysági szervezet összefogott és létrehozott egy ötven könyvből álló listát, amely életkorra lebontva ajánl minden korosztálynak olvasnivalót.

Polc

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

...

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

...

Az izlandi Jón Kalman Stefánsson költői regényében az emberek távol vannak egymástól, mint a csillagok

...

A Japánból importált feleségek csak fényképről ismerték amerikai férjeiket

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak, ám olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. Olvass bele a Lányos apába!

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!