Richard Osman őse nemcsak csempész volt, hanem amatőr nyomozó is

Richard Osman őse nemcsak csempész volt, hanem amatőr nyomozó is

ro | 2022. május 24. |

A BBC-nek van egy családfakutató műsora (Who Do You Think You Are ~ Mit gondolsz, ki vagy?), amely a hírességeket szembesíti a családi múlttal. A június 9-i adásban Richard Osman szerepel majd, akit Nagy-Britanniában műsorvezetőként ismertek meg az emberek, az elmúlt években pedig nevéhez kötődik az egyik legnagyobb könyvsiker, A csütörtöki nyomozóklub (ITT írtunk róla, a folytatásról pedig ITT).

RICHARD OSMAN
A csütörtöki nyomozóklub
Ford: Orosz Anna, Agave, 2021, 368 oldal
-

Az epizódból előzetesen kikerült egy rövid részlet, amelyben egy 1852-es újságot mutatnak neki: ebből kiderül, hogy az író egyik felmenőjét, Gabriel Gillam halászt (aki 1789-ben született Brightonban) egyszer azon kapták, hogy öt másik társával titokban dohányt csempészett. Osmant nem rázta meg különösebben a dolog, és azt mondta, mielőtt belevágtak volna a műsorba, egy kalóz ősben reménykedett, de a csempész is teljesen megfelel neki.

A műsor történész szakértője elmesélte, hogy a csempészek annak idején egyetlen éjszaka leforgása alatt egy havi bérnek megfelelő összeget kereshettek; Osman felmenőjét és társait a cikk szerint pénzbírsággal sújtották.

Ennél is érdekesebb volt, amikor kiderült, hogy ugyanez az őse egy nyomozócsapatot állított össze, hogy felgöngyölítsenek egy gyilkosságot – több száz évvel azelőtt, hogy Osman megírta volna A csütörtöki nyomozóklubot, aminek szintén nagyon hasonló a sztorija. A műsor szerint Richard Osman felmenője egyszer egy holttestre bukkant, és másokkal összeállva kezdett nyomozásba. „Hihetetlen volt megtudni, hogy Gabriel Gillam amatőr nyomozókból álló csapatot alakított” – mondta az író, akinek könyvében szintén amatőrök, egészen pontosan egy idősotthon lakói kezdenek nyomozni rejtélyes vagy megoldatlan bűnesetek után.

A műsorban kutatott ősök mind Osman anyai ágához tartoznak, mivel már korábban kijelentette, hogy az apai ág nem érdekli. Mindössze kilencéves volt, amikor az apja elhagyta a családot, és az édesanyja egyedül nevelte őt meg a testvérét, Matet, aki később zenész lett. Osman szerint a legrosszabb dolog az életében az volt, hogy az apja elhagyta őket. Amikor húsz évvel később találkoztak, már nem alakult ki szoros kötelék közöttük, ezért nem is akarta, hogy a műsorban felgöngyölítsék az apai ág történetét.

Richard Osmannel épp egy éve interjúztunk, a beszélgetés közben az édesanyjáról és rendőr nagypapájáról is mesélt, aki nagy hatással volt rá. Az interjút itt találjátok:

Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep
Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep

Ritka az olyan könyves siker, mint Richard Osmané. A Nagy-Britanniában televíziós műsorvezetőként ismert Osman régi vágya volt, hogy regényt írjon, a tévés munkái miatt viszont egyre csak halogatta a dolgot. A szikra akkor pattant ki a fejéből, amikor egy angliai nyugdíjas otthonban meglátogatta az anyját: így született meg A csütörtöki nyomozóklub ötlete (kritikánk róla ITT), amelyben négy hetven fölötti nyugdíjas ered egy bűntény nyomába és próbálja szétsimítani egy rejtélyes gyilkosság szálait. A könyv óriási siker lett, Nagy-Britanniában már több mint egymillió példányt adtak el belőle, a folytatásért pedig állítólag hétszámjegyű összeget fizetett a Penguin Random House. Richard Osmant zoomon értük el: a jó krimikről, az idős emberek láthatatlanságáról és rendőr nagypapájáról is beszélgettünk vele. Közben kiderült, vérbeli csapatjátékosként hogyan élte meg az írással járó egyedüllétet, vajon unja-e, hogy örökké a filmjogokat megvásárló Steven Spielbergről kérdezik, és persze mesélt egy kicsit a második részről is. Interjú.

Tovább olvasok

Forrás: Time to Times

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Richard Osman otthagyja a régi műsorát, hogy többet írhasson

Azért a televíziózástól nem köszön el teljesen.

...
Hírek

Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás

A jelentős növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy év elején a könyvesboltok zárva voltak.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig

A Könyvesblokkba mindig a legújabb megjelenések közül válogatunk, és ezúttal a friss ifjúsági kötetek közül hoztunk hármat.

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

...
Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről