Richard Osman őse nemcsak csempész volt, hanem amatőr nyomozó is

Richard Osman őse nemcsak csempész volt, hanem amatőr nyomozó is

ro | 2022. május 24. |

A BBC-nek van egy családfakutató műsora (Who Do You Think You Are ~ Mit gondolsz, ki vagy?), amely a hírességeket szembesíti a családi múlttal. A június 9-i adásban Richard Osman szerepel majd, akit Nagy-Britanniában műsorvezetőként ismertek meg az emberek, az elmúlt években pedig nevéhez kötődik az egyik legnagyobb könyvsiker, A csütörtöki nyomozóklub (ITT írtunk róla, a folytatásról pedig ITT).

RICHARD OSMAN
A csütörtöki nyomozóklub
Ford: Orosz Anna, Agave, 2021, 368 oldal
-

Az epizódból előzetesen kikerült egy rövid részlet, amelyben egy 1852-es újságot mutatnak neki: ebből kiderül, hogy az író egyik felmenőjét, Gabriel Gillam halászt (aki 1789-ben született Brightonban) egyszer azon kapták, hogy öt másik társával titokban dohányt csempészett. Osmant nem rázta meg különösebben a dolog, és azt mondta, mielőtt belevágtak volna a műsorba, egy kalóz ősben reménykedett, de a csempész is teljesen megfelel neki.

A műsor történész szakértője elmesélte, hogy a csempészek annak idején egyetlen éjszaka leforgása alatt egy havi bérnek megfelelő összeget kereshettek; Osman felmenőjét és társait a cikk szerint pénzbírsággal sújtották.

Ennél is érdekesebb volt, amikor kiderült, hogy ugyanez az őse egy nyomozócsapatot állított össze, hogy felgöngyölítsenek egy gyilkosságot – több száz évvel azelőtt, hogy Osman megírta volna A csütörtöki nyomozóklubot, aminek szintén nagyon hasonló a sztorija. A műsor szerint Richard Osman felmenője egyszer egy holttestre bukkant, és másokkal összeállva kezdett nyomozásba. „Hihetetlen volt megtudni, hogy Gabriel Gillam amatőr nyomozókból álló csapatot alakított” – mondta az író, akinek könyvében szintén amatőrök, egészen pontosan egy idősotthon lakói kezdenek nyomozni rejtélyes vagy megoldatlan bűnesetek után.

A műsorban kutatott ősök mind Osman anyai ágához tartoznak, mivel már korábban kijelentette, hogy az apai ág nem érdekli. Mindössze kilencéves volt, amikor az apja elhagyta a családot, és az édesanyja egyedül nevelte őt meg a testvérét, Matet, aki később zenész lett. Osman szerint a legrosszabb dolog az életében az volt, hogy az apja elhagyta őket. Amikor húsz évvel később találkoztak, már nem alakult ki szoros kötelék közöttük, ezért nem is akarta, hogy a műsorban felgöngyölítsék az apai ág történetét.

Richard Osmannel épp egy éve interjúztunk, a beszélgetés közben az édesanyjáról és rendőr nagypapájáról is mesélt, aki nagy hatással volt rá. Az interjút itt találjátok:

Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep
Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep

Ritka az olyan könyves siker, mint Richard Osmané. A Nagy-Britanniában televíziós műsorvezetőként ismert Osman régi vágya volt, hogy regényt írjon, a tévés munkái miatt viszont egyre csak halogatta a dolgot. A szikra akkor pattant ki a fejéből, amikor egy angliai nyugdíjas otthonban meglátogatta az anyját: így született meg A csütörtöki nyomozóklub ötlete (kritikánk róla ITT), amelyben négy hetven fölötti nyugdíjas ered egy bűntény nyomába és próbálja szétsimítani egy rejtélyes gyilkosság szálait. A könyv óriási siker lett, Nagy-Britanniában már több mint egymillió példányt adtak el belőle, a folytatásért pedig állítólag hétszámjegyű összeget fizetett a Penguin Random House. Richard Osmant zoomon értük el: a jó krimikről, az idős emberek láthatatlanságáról és rendőr nagypapájáról is beszélgettünk vele. Közben kiderült, vérbeli csapatjátékosként hogyan élte meg az írással járó egyedüllétet, vajon unja-e, hogy örökké a filmjogokat megvásárló Steven Spielbergről kérdezik, és persze mesélt egy kicsit a második részről is. Interjú.

Tovább olvasok

Forrás: Time to Times

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Richard Osman otthagyja a régi műsorát, hogy többet írhasson

Azért a televíziózástól nem köszön el teljesen.

...
Hírek

Richard Osman lett a legsikeresebb író, szárnyalt a 2021-es brit könyveladás

A jelentős növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy év elején a könyvesboltok zárva voltak.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

A titokzatos gombáktól a krillekig [Könyvesblokk]

Szeptemberi Könyvesblokkunkban ezúttal a gyerekeknek (és szüleiknek) kedvezünk: válogatásunkban ismeretterjesztő kötetet, akciódús meseregényt és zseblámpás könyvet ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Réz András regényében egy ördögi figura mozgatja a háttérből a szálakat

A Lukrécia papucsai című ifjúsági regényben épp a legjobbak buknak meg természettudományból, a pótvizsgára készülő csapat ráadásul furcsábbnál furcsább kalandokba keveredik. És ezekben valahogy mindig a helyettesítő tanár keze van. Olvass bele!

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!