Rakovszky Zsuzsa lett az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa 2024-ban

Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat, amivel idén kiemelten Rakovszky Zsuzsa munkásságát ismerik el.

Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek munkájához. Az Artisjus Irodalmi Díj presztízsértéke abban rejlik, hogy a vezetőség döntését irodalomtörténészekből és írókból álló bizottság készíti elő, melynek tagjai 2024-ben: Báthori Csaba, Bazsányi Sándor, Grecsó Krisztián, Margócsy István, Szilágyi Zsófia és Szörényi László.

Az idei díjakat 2024. május 6-án, a Magyar Zene Házában adják át a zenei Artisjus-díjakkal együtt.

A 2024-es év irodalmi díjazottjai:

Alkategória

Díjazott

Kötet címe

Artisjus Irodalmi Nagydíj

nagydíj

Rakovszky Zsuzsa

Vita élő időben

Artisjus Irodalmi Díj

költészet

Győri László

Láncra vert eső

Artisjus Irodalmi Díj

próza

Milbacher Róbert

Keserű víz

Artisjus Irodalmi Díj

tanulmány

Bényei Tamás

Az angol irodalom története könyvsorozat 1930-tól napjainkig 1-2. része

Artisjus Irodalmi Díj

esszé

Darvasi Ferenc és Reményi József Tamás (posztumusz)

Mindig volt egy szigetem

Rakovszky Zsuzsa

RAKOVSZKY ZSUZSA
Vita élő időben
Magvető, 2023, 80 oldal
-

Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Rakovszky Zsuzsa kapja Vita élő időben című verseskötetéért, amibe itt olvashatsz bele.

A Kossuth-díjas költő, író, műfordító az ELTE angol-magyar szakán szerzett tanári diplomát. Ezt követően az Állami Gorkij Könyvtárban (ma Országos Idegennyelvű Könyvtár), majd az ELTE angol tanszékének könyvtárában dolgozott, 1982 és 1986 között pedig a Helikon könyvkiadó szerkesztője volt. 1986-tól kezdve szabadfoglalkozású író és műfordító, jelenleg is szülővárosában, Sopronban él.

Rakovszky Zsuzsa 70 éves
Rakovszky Zsuzsa 70 éves

Ma lett 70 éves Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas író, költő, műfordító. Születésnapja alkalmából Állapotváltozások címmel jelent meg kötete, mutatunk belőle egy részletet!

Tovább olvasok

Többek között olyan szerzők műveit ültette át magyar nyelvre, mint a 2013-ban irodalmi Nobel-díjban részesült kanadai Alice Munro, az amerikai Robert Frost, az angol Kingsley Amis és Robert Browning.

Első önálló kötete, a Jóslatok és határidők 1981-ben jelent meg, azóta rendszeresen jelentkezik versgyűjteményekkel, a 2023-ban napvilágot látott Vita élő időben szám szerint már a tizenegyedik.

Rakovszky: Itt már többé nem laknak, csak árnyak, a valóság régen kiköltözött

Festményeket ír át költészetté szeptemberben megjelenő új verseskötetében Rakovszky Zsuzsa. Mutatunk egy verset a Vita élő időben című kötetből.

Tovább olvasok

Versei angol, német, francia és finn nyelven, regényei német, olasz, francia, török, bolgár és holland nyelven jelentek meg.

A Kossuth-díj mellett számos elismerést és kitüntetést kapott: egyebek között József Attila-díjat (1988), Magyarország Babérkoszorúja díjat (1997), Márai Sándor-díjat (2003), Prima-díjat (2008), Libri irodalmi díjat (2016).

Laudációjában Grecsó Krisztián azt írta:

„Rakovszky dédelgeti a múltat, mégsem nosztalgiázik, tárgyszerűen bánik a jelennel, mégsem tárgyias,

tisztán látja a jelenből következő jövőt, mégsem rémüldözik. Kidolgozott képek, közelik, a hétköznapi élet apró darabjai, mégis egy nagy tabló rakódik össze végül”.

Győri László

Győri László
Láncra vert eső
Napkút, 2024, 183 oldal
-

Győri László Láncra vert eső című verseskötetéért részesül a szerzői egyesület elismerésében.

A József Attila-díjas költő Orosházán született 1942-ben. Középiskolás éveit Hódmezővásárhelyen és Orosházán töltötte, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett magyar-könyvtár szakos diplomát 1966-ban.

A salgótarjáni, a kaposvári és a tatabányai megyei könyvtárakban, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, a Központi Sajtószolgálatnál és az ELTE Egyetemi Könyvtárában dolgozott, majd 1994-től Az 1956-os Magyar Forradalom Története Dokumentációs és Kutatóintézetének könyvtárosa volt. 1964–1965-ben a Tiszta Szívvel című egyetemi folyóirat rovatvezetője, 1974-80-ig tagja volt a tatabányai Új Forrás szerkesztőbizottságának. Legjelentősebb elismerései a József Attila-díj mellett a Radnóti-díj (1976) és a Szépíró-díj (2010).

Első műve Ez a vers eladó címmel 1968-ban jelent meg, azóta számos verses és elbeszélő kötet szerzője.

Báthori Csaba a méltatásában azt írta: „Győri László érett őszikéi egy gazdag költői pálya lenyűgöző gordonka-akkordjai. A költő egy egész élet történetét és tudását sűrítette ezekbe a versekbe. Mintha azt üzenné az olvasónak: 

lehet, hogy a költészet halott, de múltában is örökké való”.

Milbacher Róbert

Milbacher Róbert
Keserű víz
Magvető, 2023, 393 oldal
-

Milbacher Róbert Keserű víz című regényéért kapja idén az Artisjus-díjat.

A Margó- és Litera-díjjal is elismert író 1971-ben született Kaposváron, és onnan nem messze, Nagybajom nevű faluban élt 18 éves koráig. A JATE (ma Szegedi Tudományegyetem) magyar-történelem szakán szerzett diplomát 1994-ben. Ugyanitt doktorált 1999-ben XIX. századi magyar irodalomból, és azóta is a korszak kutatója, négy könyve jelent meg a témában.

Jelenleg egy Pécshez közeli, mecseki faluban él, és a Pécsi Tudományegyetemen tanít klasszikus és kortárs magyar irodalmat, valamint kritikaírást.

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain
Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.

Tovább olvasok

Rendszeresen publikál kortárs kulturális és irodalmi kritikákat, tanulmányokat, esszéket és novellákat. Mindemellett pedig meseregényekkel és tudományos ismeretterjesztéssel is foglalkozik.

Első prózakötete, a Szűz Mária jegyese 2016-ban jelent meg, ezt követte a Léleknyavalyák (2018), az Angyali üdvözletek (2020), majd 2023-ban a Keserű víz (itt beleolvashatsz). a A díjazott családregényről Dr. Margócsy István azt írta: „Milbacher a divatba jött történelmi regényeknek sajátos változatát teremtette meg – kísérlete, úgy látszik, több más mai próbálkozással szemben, sikerhez vezetett; s e regény útkeresése biztos reményt is sugall, hogy 

Milbacher a közönségét újabb regényvariációval fogja elkápráztatni”.

Bényei Tamás

Bényei Tamás Az angol irodalom története könyvsorozat 1930-tól napjainkig 1-2. rész címet viselő köteteinek elismeréseként részesül a díjban.

Bényei Tamás magyar-angol nyelv és irodalom szakos tanár, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének Brit Kultúra Tanszékén tanít; 2010 óta professzor. Fő kutatási területe a kortárs angol regény, de egyetemi oktatói tevékenysége mellett műfordítással is foglalkozik.

1999-ben Kanyó Zoltán-díjban, 2005-ben Alföld-díjban, 2016-ban pedig József Attila-díjban részesült.

A Kijárat Kiadó gondozásában megjelent hétkötetes Az angol irodalom története sorozat egyszerre nyújt történeti áttekintést, és foglalkozik az irodalomtudomány legfrissebb kérdéseivel is.

Szilágyi Zsófia méltatásában kifejtette: „A hét köteten közel száz irodalomtudós dolgozott, a főszerkesztés feladata pedig egyedül Bényei Tamásra maradt a kiváló Shakespeare-kutató, Kállay Géza 2017-ben bekövetkezett váratlan halála után. Bár ez a teljesítmény önmagában is elismerésre méltó lenne, ezúttal legalább ennyire ünnepeljük a szerzőt, aki 

egyszerre szól az angol irodalomban járatosakhoz és járatlanokhoz, izgalmas és mély értelmezéseivel mutatva meg, mennyivel több egy effajta koncepciózus irodalomtörténet szócikkek összességénél”.

Mindig volt egy szigetem

Reményi József Tamás, Darvasi Ferenc
Mindig volt egy szigetem
Cser, 2023, 288 oldal
-

Reményi József Tamás és Darvasi Ferenc Mindig volt egy szigetem című kötete kap idén Artisjus-díjat esszé kategóriában.

Reményi József Tamás (1949-2023) Pro Literatura-, József Attila-, Komlós Aladár- és Osvát Ernő-díjas kritikus, szerkesztő posztumusz díjat kapott e kötetért. Az ELTE bölcsészkarán szerzett magyar–orosz szakos tanári diplomát 1973-ban. 1975-től a Kritika munkatársa, 1979-től 1983 végéig a Mozgó Világ rovatvezetője, majd főszerkesztő-helyettese, két alkalommal megbízott főszerkesztője.

1984-től másfél évtizedig a Filmvilág olvasószerkesztője, kisebb kitérővel: 1989 őszétől az induló Magyar Napló főszerkesztő-helyettese, illetve főszerkesztője 1990 végéig. Később évekig a Palatinus Könyvkiadó irodalmi vezetője, majd a Magyar Rádió Művészeti Főszerkesztőségének irodalmi szerkesztőségét vezette. Kortárs magyar írók több száz kötetét és folyóirat-publikációját gondozta.

Kritikáiból két kisebb gyűjteményt jelentetett meg (Sinistrától Ibusárig, 1998; Zsurnál, 2007). Tarján Tamással közösen egy műelemzés-kötetet (Magyar irodalom, 1945–1995), valamint hét kötetnyi irodalmi paródiát jegyez.

Meghalt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus
Meghalt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus

A legendás Mozgó Világ főszerkesztője, számos irodalmi paródia szerzője, valamint a Sziveri János Társaság egykori elnöke hetvennégy éves korában, november 10-én hunyt el.

Tovább olvasok

Darvasi Ferenc Király István- és Komlós Aladár-díjas szerkesztő, kritikus 1978-ban született. Az ELTE magyar szakán végzett 2005-ben. Pályáját könyvtárosként és folyóirat-szerkesztőként kezdte, könyvkiadói szerkesztőként folytatta. A Bárka folyóirat, a Magvető, a Noran Libro, majd a Helikon kiadó munkatársa. Kritika- (Határjárás, 2010), novellás- (Elválik, 2012) és beszélgetéskötetei (Köztünk vagy. Beszélgetések Mándy Ivánról, 2015; Mindig volt egy szigetem, 2023) jelentek meg. Sajtó alá rendezte Mándy Iván válogatott levelezését (Szeretve tisztelt Főcsatár, 2018).

Bazsányi Sándor laudációjában azt olvashatjuk: „Óriási mulasztása lett volna az irodalmi világnak, a kulturális életnek, továbbmegyek, honunk mentális önismereti gyakorlatának, ha nem tette volna fel senki Reményi József Tamásnak azokat a kérdéseket, amelyeket Darvasi Ferenc feltett neki. Mindig volt egy szigetem: ez a könyvcím fejezi ki leginkább Reményi József Tamás kulturális otthontalanságérzetének elemi otthonosságigényét. És páratlan otthonosságteremtő képességét. Otthonosan éreztük magunkat mellette. Miként az ő alkati rokona, a szerkesztő Darvasi Ferenc is. 

Az általa készített életinterjúkötet otthonosságot jelentő sziget lesz mindenkinek, aki olvassa”.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Rakovszky: Itt már többé nem laknak, csak árnyak, a valóság régen kiköltözött

Festményeket ír át költészetté szeptemberben megjelenő új verseskötetében Rakovszky Zsuzsa. Mutatunk egy verset a Vita élő időben című kötetből.

...
Nagy

Rakovszky Zsuzsa 70 éves

Ma lett 70 éves Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas író, költő, műfordító. Születésnapja alkalmából Állapotváltozások címmel jelent meg kötete, mutatunk belőle egy részletet!

...
Kritika

Rakovszky hőse menekül a szabadság okozta vákuumból

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Így találkozott a könyvkereskedők királya Janus Pannoniusszal Firenzében – Olvass bele Ross King új könyvébe!

A 15. századi Firenzében a Könyvkereskedők utcájának jól ismert alakja volt a művelt és szakmáját szenvedéllyel űző könyvkereskedő, Vespasiano da Bisticci. Olvasd el, mit írt Janus Pannoniusról!

...
Beleolvasó

Mi köze az óvónők megőrülésének a házasságon kívüli gyermekekhez? Olvass bele Szécsi Noémi új könyvébe!

Legújabb nőtörténeti kötetében Szécsi Noémi azt járja körül, milyen lehetőségei voltak a nőknek a századforduló magyar társadalmában, ha a boldoguláshoz nem akartak/tudtak kizárólag a házasságra hagyatkozni. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó András egy átkozott grafomán – Olvass bele az új kötetébe!

Tisza-menti kézműves guillotine és Csaba királyfi meglelt kardja. Irodalmi túltermelés és nemalkotói támogatás. Cserna-Szabó András új novelláskötetében az utolsó magyarok csetlenek-botlanak a történelem színpadának véres és göcsörtös deszkáin.

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

...

Stephen King 50 éve beleélte magát a menstruáló kamaszlány bosszújába

...

Kerber Balázs: Az olvasás az sokszor az íráshoz is inspirációt jelent (podcast)

Természetesen olvasok
...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

...
Zöld

Szobor készült az ausztrál középiskola könyvtárában őrzött múmia vonásairól

...
Zöld

3 pszichológiai könyv, ha szeretnéd jobban érteni a gyerekedet

...
Zöld

9 személyiségtípus, akiből toxikus barát lehet

...
Zöld

Hogyan fejlesztheted a gyereked érzelmi intelligenciáját? Olvass bele Dr. John Gottman könyvébe!

...
Zöld

Clara autizmussal él, de ezt nőként megtudnia pokoljárás volt. Olvass bele a könyvébe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

...
Zöld

Sofi Oksanen könyve rávilágít, hogy Putyin milyen brutális eszközökkel harcol a nők ellen – Olvass bele!

...
Zöld

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

...
Szórakozás

Ezeket az új adaptációkat nézd májusban a Disney+-on!

A Disney+ április végi és májusi premierjei között négy könyvadaptációt is találsz.