Pilinszky és Kondor Béla barátságáról is hallhatsz előadást a Kertész Imre Intézetben

Pilinszky és Kondor Béla barátságáról is hallhatsz előadást a Kertész Imre Intézetben

Irodalom és képzőművészet találkozik a Kertész Imre Intézet Képírók című, szerdán induló, havonta jelentkező ingyenes művészettörténeti programsorozatában, amely az intézmény által kezelt irodalmi hagyatékokhoz kapcsolódó festők, grafikusok munkásságára fókuszál.

vn | 2024. február 13. |

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet a Nobel-díjas magyar író hagyatékrésze mellett Arthur Koestler, Pressburger György, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát kezeli.

Irodalomtörténeti érdekességekkel bővül a Kertész Imre Intézet honlapja

Több száz, eddig ismeretlen fotóval, személyes dokumentumokkal, verskéziratokkal, interjúkkal és naplórészletekkel gazdagon illusztrált weboldal indul útjára Sziveri János születésnapján. A fiatalon elhunyt vajdasági költő, író, szerkesztő hagyatéka 2018-ban került a Kertész Imre Intézet gondozásába. Március 25-től a kerteszintezet.hu honlap önálló, Sziveri János-oldalán ismerkedhetnek meg az érdeklődők az Új Symposion egykori legendás szerkesztőjének életművével és írói pályájának fontosabb állomásaival.

Tovább olvasok

Az életművek gondozásán túl az intézmény összművészeti programokon keresztül igyekszik minél szélesebb körben bemutatni és népszerűsíteni az alkotók szellemi örökségét. A művészeti ágak találkozását pedig nemcsak rendezvényeinek szervezésekor, de az elmúlt években meghirdetett versmegzenésítési vagy képzőművészeti pályázataival és kiállításaival is inspirálta már.

A Képírók címmel, február 14-én induló sorozat rendezvényein Bellák Gábor művészettörténész, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa tart előadást egy-egy olyan jelentős magyar képzőművész munkásságáról, aki valamilyen módon kapcsolódik az intézet által kezelt hagyatékokhoz.

Az előadás témáját adó festő egy művét minden alkalommal ki is állítják a helyszínen.

Az első, Kondor Béla Ég és föld között című eseményen a kétszeres Munkácsy-díjas, posztumusz Kossuth-díjas festőművész Űrhajósok című alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, a festményből kiindulva pedig szó esik majd a Kondor-életműben meghatározó szerepet játszó repülésről, valamint a festőművész és Pilinszky János barátságáról is.

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]
„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

Száz évvel ezelőtt, 1921. november 27-én született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. A centenáriumra megjelent életének egyik legérdekesebb irodalmi kísérlete, az Önéletrajzaim, amelyet ő „vertikális regényként” emlegetett, és amelyben nem a saját életének konkrét történéseit, hanem „figyelme önéletrajzát” akarta megírni. A most kiadott könyv, amelyben a még életében publikált részletek és még számos töredék, szövegváltozat és jegyzet olvasható, rendkívül izgalmas adalék a Pilinszky-életműhöz.

Tovább olvasok

A következő előadás témája a diktatúrák művészete lesz, melynek apropóját Arthur Koestler élete és munkássága adta, a kapcsolódó festmény pedig Bán Béla Kónyi elvtárs című alkotása lesz. A nagyközönség megismerheti majd azt is, hogyan vélekedett Kertész Imre a műélvezetről

Korniss Dezső Allegro Barbaro című képéből kiindulva.

A programsorozat negyedik, A szent és a profán című előadásban pedig Karátson Gábor festészete és Pilinszky költészete kapcsán a szentség és profanitás alakulásáról esik szó az újabb kori művészet történetében. Az erről szóló előadáson Karátson Gábor Játékon kívül. Sérült holland játékos című képét állítják majd ki.

A programsorozat keretében bemutatott műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum ‒ Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely bocsájtja a Kertész Imre Intézet rendelkezésére – írja az MTI.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Irodalomtörténeti érdekességekkel bővül a Kertész Imre Intézet honlapja

Sziveri János költő, író életművének eddigi legteljesebb gyűjteménye érhető el a kerteszintezet.hu oldalon.

...
Hírek

Hobo mondja el Pilinszky verseit szerdán a Kertész Imre Intézetben

Földes László Hobo a Pilinszky 100 rendezvénysorozat vendége lesz. A KultúrArc című beszélgetéssorozatban a művészt Szabó Anett kérdezi arról, hogyan kötődik Pilinszky Jánoshoz, emellett megzenésített versek és szavalatok is elhangzanak - írja az MTI.

...
Nagy

Koestler klasszikusa iszonyúan nyugtalanító szöveg még ma is

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...
Zöld

Fontosabb, hogy jól aludj, mint hogy mennyit, ha a 30-40-es éveidben jársz

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?