Intézetet hoznak létre Schmidt Máriáék a Kertész-hagyaték gondozására

Intézetet hoznak létre Schmidt Máriáék a Kertész-hagyaték gondozására

.konyvesblog. | 2016. december 22. |

Fotó: Valuska Gábor

Januártól működteti az idén elhunyt Nobel-díjas író, Kertész Imre hagyatékának gondozására és írói emlékének ápolására létrejövő Kertész Imre Intézetet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány - közölte a szervezet az MTI-vel. A közalapítvány kuratóriumának tagja mások mellett Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, elnöke pedig Balás-Piri László.

Kertész Imre özvegyével, a 2016 szeptemberében elhunyt Kertész Magdával létrejött megállapodás alapján a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány lett a Nobel-díjas szerző írói hagyatékának felhasználója és gondozója - olvasható a közleményben. Az összegzés felidézi, hogy a közalapítvány kuratóriuma december elején egyhangú döntéssel határozott a Kertész Imre Intézet létrehozásáról.

A döntés értelmében a 2017 januárjától működő intézet feladata lesz az író emlékének és szellemi hagyatékának méltó gondozása, kiadatlan művei és a róla szóló irodalmi anyagok összegyűjtése, feldolgozása, sajtó alá rendezése, valamint szándékában áll a budapesti Török utcai lakás - ahol az író 1954 és 1995 között élt és alkotott - emlékmúzeumként való működtetése.

Az intézet fogja feldolgozni a berlini Kertész-archívumban őrzött kéziratos anyagokat, azokat publikálásra készíti elő, valamint gyűjti a hazai és külföldi magántulajdonban, közgyűjteményekben fellelhető dokumentumokat, például leveleket, fényképeket, hang- és filmfelvételeket. Az intézet kézirattárként és kutatóhelyként, valamint konferenciák és egyéb rendezvények helyszínéül is szolgál majd. Az intézetben kaphat helyet az író könyvtára, valamint a személyes relikviáiból létrehozandó kiállítás is. A közalapítvány az intézet feladatául szabta, hogy a legszélesebb érdeklődői kör számára tegye hozzáférhetővé Kertész Imre műveit, növelje az író ismertségét és népszerűségét, támogassa - például fordítói, kutatói ösztöndíjakkal - az életmű teljes feldolgozását.

A Kertész Imre Intézet alapítására és működtetésére a közalapítvány fenntartója, a kormány biztosítja a szükséges forrást - olvasható a közleményben.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.