2024-ben újra nyithat a Notre Dame

2024-ben újra nyithat a Notre Dame

A párizsi Notre Dame székesegyház várhatóan 2024-ben újra megnyílik a hívek és a nagyközönség előtt – közölte Rima Abdul Malak kulturális miniszter. A székesegyház teteje több mint három éve hatalmas tűzvészben semmisült meg. A világ legismertebb temploma számos írót, festőt és zeneszerzőt is megihletett. Könyvek hírek mellé.

ld | 2022. július 29. |

A 2019-es apokaliptikus tűzvészt nem csak az éppen ott tartózkodó helyiek és turisták, de az egész világ rémülten figyelte. A tűz kiégette a templom tetőzetét, és megsemmisítette a tornyát, amikor az lezuhant. A Notre Dame azóta helyreállítás miatt zárva tart.

„Bízunk benne, hogy 2024 lesz az az év, amikor a munkálatok nagy része befejeződik, az az év, amikor a székesegyház újra megnyílik a hívők és a nagyközönség előtt" - mondta Abdul Malak, amikor a helyszínre látogatott. Tájékoztatása szerint a helyreállítási projekt takarítási szakasza lezárult, így a nyár végén megkezdődhetnek az újjáépítési munkálatok.

Nem sokkal a 2019. áprilisi tűzvész után Emmanuel Macron elnök azt mondta, hogy a 12. századból származó székesegyházat újjáépítik, és később ígéretet tett arra, hogy 2024-re - amikor Franciaország az olimpiai játékoknak ad otthont - újra megnyitják.

A székesegyházat a korábbi tervek szerint állítják helyre, beleértve az Eugene Viollet-le-Duc építész által az 1800-as évek közepén tervezett 96 méteres tornyot, amelyhez új faanyagot választottak. A biztonsági fázis 2021-es befejezése és a székesegyház belsejének megtisztítása után a rekonstrukció elsősorban a fából készült tetőszerkezet, a boltozat és a torony újjáépítését foglalja magában. (France 24)

A 2019-es tűzvészben csaknem leégett párizsi Notre Dame a világ legismertebb temploma, számos írót, festőt és zeneszerzőt is megihletett. Korábban mi is írtunk az elakadt felújítási munkálatokról: tavaly a Friends of Notre-Dame de Paris nonprofit szervezet online szervezett adakozást a restaurációs munkák támogatására. Ahogy a szervezet írta, a környezetszennyezés, az eső, a silányabb minőségű kő, amit a 19. századi helyreállítás során használtak, mind hozzájárult a székesegyház pusztulásához, amire a pontot a tűzvész tette.

 

Írókat és költőket inspirált a Notre Dame
Írókat és költőket inspirált a Notre Dame
Tovább olvasok

Victor Hugo: A párizsi Notre Dame

Victor Hugo
A párizsi Notre Dame
Ford. Antal László, Európa, 2019, 649 oldal
-

Ha van könyv, amelyik mindenkinek eszébe jut a leégett katedrálisról, az bizonyára Victor Hugo regénye, amelyik A Notre dame-i toronyőr című Walt Disney klasszikus (és számtalan alkotás és rajzfilm) alapja is lett. A szerző eredeti célja is az volt, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a siralmas állapotban lévő székesegyházra, ezzel együtt a gótikus építészet szépségeire. Az eredeti építészeti elemek ugyanis gyakran áldozatául estek az újításoknak: a Notre-Dame középkori ólomüvegablakait például simára cserélték (Hugo megfogalmazásában „hideg, színtelen üvegszemekre”), hogy több fényt engedjenek be az épületbe. Hugo a regényben is vehemensen ostorozta „a megszámlálhatatlan rontást és csonkítást”, amellyel „az idő és az emberek egyaránt pusztították e becses műremeket”. A regényben elég sok az épületleírás, nem véletlenül.

 

220 éve született Victor Hugo, aki regényével megmentette a Notre-Dame-ot
220 éve született Victor Hugo, aki regényével megmentette a Notre-Dame-ot

Kétszázhúsz éve született Besanconban a francia romantika legnagyobb alakja, Victor Hugo. Irodalmi tevékenysége mellett rendkívül fordulatos és eseménydús életet élt – nem volt nehéz öt érdekességet összegyűjteni róla.

Tovább olvasok

Kerényi Miklós Gábor: A „Rómeó...” diadalútja - A Mozart!-tól A Notre-Dame-i toronyőrig - és tovább

Kerényi Miklós
A „Rómeó...” diadalútja - A Mozart!-tól A Notre-Dame-i toronyőrig - és tovább
Alexandra, 2020, 192 oldal
-

Kerényi Miklós Gábor annak jár utána, vajon lehetséges-e bármi újat mondani a Notre Dame-i toronyőrről vagy a Rómeó és Júliáról. A rendező-szerző operettszínházi pályafutása során arra törekedett, hogy komoly drámai tartalommal bíró zenés darabokkal ragadja meg a közönség érdeklődését. Törekvése sikerét pedig mi sem jelzi jobban, mint a Rómeó és Júlia magyar színpadon korábban elképzelhetetlen, letaglózó sikere: a kultikus előadást tizennégy éven keresztül több mint 700 alkalommal mutatták be, 2019-es „felújítására” tízezer ember volt kíváncsi egyetlen este...
Kerényi Miklós Gábor könyvéből nemcsak azt tudjuk meg, hogyan születtek ezek az előadások, de bepillanthatunk a színházi kulisszák mögé, és megismerhetjük a sikerek mögött álló hús-vér embereket.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Írókat és költőket inspirált a Notre Dame

...
Hírek

Victor Hugo így írta le a Notre Dame-i tűzvészt

...
Nagy

220 éve született Victor Hugo, aki regényével megmentette a Notre-Dame-ot

Kétszázhúsz éve született Besanconban a francia romantika legnagyobb alakja, Victor Hugo. Irodalmi tevékenysége mellett rendkívül fordulatos és eseménydús életet élt – nem volt nehéz öt érdekességet összegyűjteni róla.

Hírek
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Hírek

Komikusból hadvezér, Chaplinből Churchill – újabb Zelenszkij biográfia jelent meg

...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Hírek

Rangos kiadvány tárgyalja Kondor Vilmos krimijeit

...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

...
Hírek

Varázslatos kiadvány lesz Alan Rickman naplója!

...
Hírek

89 éves korában elhunyt Jean-Jacques Sempé, a Kis Nicolas illusztrátora

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

...
Forgách Kinga

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

Természetesen olvasok
...
Zöld

David Attenborough: Szép lassan egyre inkább elfordultam a húsevéstől

...
Zöld

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

Ezért lenne gyógyír (szinte) minden bajunkra a négynapos munkahét

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

...
Zöld

Felejthetetlen a pillanat, amikor egy farkaskutatót elfogad a falka vezére

...
Zöld

Kim Stanley Robinson: A járványtól megtanultuk, hogyan kell gyorsan reagálni vészhelyzetben

...
Zöld

Gondoltad, hogy a felfedezés teszi ki az emberi kreativitás 97 százalékát?

...
Zöld

5 perzselő könyv hőhullámokról, forróságról és szárazságról