A fogadóirodáknál egyelőre Michel Houellebecq nyeri a Nobelt

A fogadóirodáknál egyelőre Michel Houellebecq nyeri a Nobelt

ro | 2022. szeptember 25. |

Október 6-án Stockholmban jelentik be, hogy 2022-ben ki kapja az irodalmi Nobelt, a fogadóirodáknál pedig szokás szerint idén is bárki megteheti a tétjeit. Mivel a Nobel az a díj, amelynél - például a Bookerrel ellentétben - nincs sem hosszú-, sem pedig szűkített lista, és még a jelöltek nevét is ötven évre titkosítják, jobb híján marad a találgatás, amiben nincs semmi racionalitás, szimplán csak jó móka.

A Ladbrokes mindenesetre idén a francia irodalom enfant terrible-jeként számon tartott Michel Houellebecq esélyeit taksálja a legmagasabbra (7:1-hez), rögtön utána pedig a közelmúltban késes támadás áldozatául esett Salman Rushdie (8:1) következik. A favoritok között található még az évek óta Nobel-esélyesként emlegetett nigériai Ngũgĩ Wa Thiong'o, és eléggé meglepő módon a 75. születésnapját a napokban ünneplő Stephen King is (10:1).

A francia Annie Ernaux már tavaly is a fogadóirodák nagy kedvence volt (12:1), ahogy szintén visszatérő név a japán Murakami Harukié (14:1). Nádas Péter idei Nobel-esélyei jelenleg 16:1-en állnak a Ladbrokesnál - éppen tíz éve tíz remek okot soroltunk fel, miért Nádasnak kellene megkapnia az irodalmi Nobelt, ezt érdemes idén is átfutni:

Adják Nádas Péternek a Nobel-díjat! Van rá 10 okunk
Tovább olvasok

A 16:1-es ligában amúgy elég sokan vannak, hiszen a Ladbrokes listája szerint hasonló esélyei vannak például a román Mircea Cartarescunak, a kanadai Margaret Atwoodnak (akinek a nevét valamiért nem sikerült a Ladbrokesnál helyesen leírni) és az orosz Ljudmila Ulickajának. A listán megtalálható még a napokban elhunyt Hilary Mantel is; egy 1974-es döntés értelmében ugyanakkor a Nobel-díjat nem lehet posztumusz adományozni, hacsak a halál nem a bejelentést követően következik be. (Korábban amúgy már volt példa a posztumusz díjazásra: 1931-ben a svéd Erik Axel Karlfeldt így kapta meg az elismerést.)

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Hírek

A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics lesz az idei könyvfesztivál díszvendége

Szeptember 29. és október 2. között tartják a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, az idei díszvendég a fehérorosz Szvetlana Alekszijevics lesz.

...
Hírek

Ősszel jelenik meg a Nobel-díjas költő, Louise Glück első prózakötete

Unokái inspirálták 2020 irodalmi Nobel-díjasának új kötetét, amely októberben jelenik meg Amerikában. A költő Louise Glücknek ez lesz az első prózakötete.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből