Két amerikai író is perre megy a mesterséges intelligencia miatt

Mona Awad (Nyuszika, Antilányregény - utóbbiról ITT írtunk) és Paul Tremblay (Szellemek a fejben) szerint az OpenAI szerzői jogot sértett akkor, amikor a ChatGPT fejlesztéséhez az engedélyük nélkül használta fel a könyveiket. Emiatt a két szerző a múlt héten keresetet nyújtott be a cég ellen egy San Franciscó-i bíróságon.

A ChatGPT-t korábban mi is teszteltük, megkérdeztük tőle például, hogy melyik a legfontosabb magyar regény, vagy hogy Nádas Péternek vajon mennyi esélye van a Nobel-díjra. A válaszokért érdemes visszahallgatni podcastünket:

Elöljáróban annyit el lehet mondani, hogy jelenleg a ChatGPT általánosságban nagyon összeszedettnek látszó, ugyanakkor sokszor pontatlan vagy épp hibás válaszokat ad. Nagyjából ez rajzolódott ki akkor is, amikor Tompa Andrea tesztelte a chatbotot: ChatGPT ugyanis költőként azonosította az írót, igaz, a mesterséges intelligencia szerint vannak regényei is, az Omerta például szerinte "a budapesti olasz maffiáról szól". Ebből is látszik, hogy nagy fejlesztés vár még a chatbotokra, ugyanakkor a mostani amerikai eset főszereplői azt állítják, hogy az OpenAI a ChatGPT tréningezéséhez jogtalanul használta fel a szerzői jog által védett könyveiket. Erre abból következtettek, hogy a chatbot szerintük nagyon pontos összefoglalóját adta a regényeiknek. Ennek igazolására szövegmintákat is mellékeltek a keresetükhöz.

A per mindenképpen mérföldkőnek számít, hiszen szerzői jogi szempontok alapján még soha senki nem perelte be a ChatGPT-t. Az írók ügyvédei mindenesetre a Guardiannek küldött levelükben azt írták, hogy a könyvek ideálisak a nagy nyelvi modellek fejlesztéséhez, hiszen magas minőségű, szerkesztett, hosszú prózát tartalmaznak. A beadvány szerint ugyanakkor az OpenAI tisztességtelenül húz hasznot a másoktól "ellopott írásokból és ötletekből", ez pedig pénzügyi károkat okozott mindazon amerikai íróknak, akiknek a műveit feltehetően felhasználták a ChatGPT fejlesztéséhez. Habár az írók munkáit szerzői jog védi, az ügyvédek szerint vannak olyan cégek, köztük az OpenAI, amelyek úgy tesznek, mintha ezek a szabályok rájuk nem vonatkoznának.

A per mindenképpen érdekesnek bizonyul, azt a pontot viszont várhatóan nem lesz könnyű bizonyítani, hogy az írók kimondottan azért szenvedtek pénzügyi veszteséget, mert a ChatGPT tréningezéséhez az ő jogvédett műveiket használták fel - még akkor sem, ha utóbbi igaznak bizonyul, jegyzi meg a Guardian. A chatbot fejlesztéséhez ugyanis rengeteg, az interneten szabadon elérhető anyagot használnak fel, akár olyanokat is, amelyekben az internet-felhasználók éppen ezekről a könyvekről mondják el a véleményüket.

Összeségében elmondható, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése nagyon megosztja a könyvpiacot. Az anomáliákról mi is többször beszámoltunk - például annak a magazinnak az esetéről, amelynek szerkesztőségét az év elején elárasztották a mesterséges intelligencia segítségével írt novellák -, de vannak pozitív példák is. Utóbbiak közé tartozik, amikor Spanyolországban a mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára.

A mesterséges intelligenciáról mi is elég sokat írtunk, a témában az alábbi cikkeinket ajánljuk:

Tényleg elveszi a mesterséges intelligencia az írók munkáját?

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Már Arany János kézírását is vizsgálja a mesterséges intelligencia

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A ChatGPT segítségével írt könyvek feladják a leckét a kiadóknak

Aggódnak az írók és a kiadók, mert a chatbotok által generált könyvek elárasztották az Amazont és a szerkesztőségeket.

...
Szórakozás

Paul McCartney mesterséges intelligenciával készítette az "utolsó Beatles-felvételt"

A technológiai segítségére azért volt szükség, hogy John Lennon hangját egy régi demófelvételről fel tudja használni egy szám befejezéséhez, írja a BBC nyomán az MTI. Könyvek hírek mellé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]