Két amerikai író is perre megy a mesterséges intelligencia miatt

Mona Awad (Nyuszika, Antilányregény - utóbbiról ITT írtunk) és Paul Tremblay (Szellemek a fejben) szerint az OpenAI szerzői jogot sértett akkor, amikor a ChatGPT fejlesztéséhez az engedélyük nélkül használta fel a könyveiket. Emiatt a két szerző a múlt héten keresetet nyújtott be a cég ellen egy San Franciscó-i bíróságon.

A ChatGPT-t korábban mi is teszteltük, megkérdeztük tőle például, hogy melyik a legfontosabb magyar regény, vagy hogy Nádas Péternek vajon mennyi esélye van a Nobel-díjra. A válaszokért érdemes visszahallgatni podcastünket:

Elöljáróban annyit el lehet mondani, hogy jelenleg a ChatGPT általánosságban nagyon összeszedettnek látszó, ugyanakkor sokszor pontatlan vagy épp hibás válaszokat ad. Nagyjából ez rajzolódott ki akkor is, amikor Tompa Andrea tesztelte a chatbotot: ChatGPT ugyanis költőként azonosította az írót, igaz, a mesterséges intelligencia szerint vannak regényei is, az Omerta például szerinte "a budapesti olasz maffiáról szól". Ebből is látszik, hogy nagy fejlesztés vár még a chatbotokra, ugyanakkor a mostani amerikai eset főszereplői azt állítják, hogy az OpenAI a ChatGPT tréningezéséhez jogtalanul használta fel a szerzői jog által védett könyveiket. Erre abból következtettek, hogy a chatbot szerintük nagyon pontos összefoglalóját adta a regényeiknek. Ennek igazolására szövegmintákat is mellékeltek a keresetükhöz.

A per mindenképpen mérföldkőnek számít, hiszen szerzői jogi szempontok alapján még soha senki nem perelte be a ChatGPT-t. Az írók ügyvédei mindenesetre a Guardiannek küldött levelükben azt írták, hogy a könyvek ideálisak a nagy nyelvi modellek fejlesztéséhez, hiszen magas minőségű, szerkesztett, hosszú prózát tartalmaznak. A beadvány szerint ugyanakkor az OpenAI tisztességtelenül húz hasznot a másoktól "ellopott írásokból és ötletekből", ez pedig pénzügyi károkat okozott mindazon amerikai íróknak, akiknek a műveit feltehetően felhasználták a ChatGPT fejlesztéséhez. Habár az írók munkáit szerzői jog védi, az ügyvédek szerint vannak olyan cégek, köztük az OpenAI, amelyek úgy tesznek, mintha ezek a szabályok rájuk nem vonatkoznának.

A per mindenképpen érdekesnek bizonyul, azt a pontot viszont várhatóan nem lesz könnyű bizonyítani, hogy az írók kimondottan azért szenvedtek pénzügyi veszteséget, mert a ChatGPT tréningezéséhez az ő jogvédett műveiket használták fel - még akkor sem, ha utóbbi igaznak bizonyul, jegyzi meg a Guardian. A chatbot fejlesztéséhez ugyanis rengeteg, az interneten szabadon elérhető anyagot használnak fel, akár olyanokat is, amelyekben az internet-felhasználók éppen ezekről a könyvekről mondják el a véleményüket.

Összeségében elmondható, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése nagyon megosztja a könyvpiacot. Az anomáliákról mi is többször beszámoltunk - például annak a magazinnak az esetéről, amelynek szerkesztőségét az év elején elárasztották a mesterséges intelligencia segítségével írt novellák -, de vannak pozitív példák is. Utóbbiak közé tartozik, amikor Spanyolországban a mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára.

A mesterséges intelligenciáról mi is elég sokat írtunk, a témában az alábbi cikkeinket ajánljuk:

Tényleg elveszi a mesterséges intelligencia az írók munkáját?

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Már Arany János kézírását is vizsgálja a mesterséges intelligencia

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A ChatGPT segítségével írt könyvek feladják a leckét a kiadóknak

Aggódnak az írók és a kiadók, mert a chatbotok által generált könyvek elárasztották az Amazont és a szerkesztőségeket.

...
Szórakozás

Paul McCartney mesterséges intelligenciával készítette az "utolsó Beatles-felvételt"

A technológiai segítségére azért volt szükség, hogy John Lennon hangját egy régi demófelvételről fel tudja használni egy szám befejezéséhez, írja a BBC nyomán az MTI. Könyvek hírek mellé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

A hét könyve
Kritika
Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

Hírek
...
Szórakozás

Sárkányok háza: ezek az ikonikus gengszterek ihlették Aemond Targaryent

...
Beleolvasó

Olvass bele a szerelem természetét kutató verses lélektani regénybe!

...
Hírek

Babarczy Eszter: Ha a rák szó elhangzik, mindenki eldob mindent és rohanna segíteni

...
Hírek

Lev Grossman démonokkal küzdő mellékszereplőkkel gondolta újra az Artúr király-mitológiát

...
Szórakozás

Madonna adott tanácsot a Deadpool & Rozsomák stábjának

...
Szórakozás

Újravágták az új Amerika Kapitány előzetesét a Trump elleni merénylet után