A ChatGPT segítségével írt könyvek feladják a leckét a kiadóknak

A ChatGPT segítségével írt könyvek feladják a leckét a kiadóknak

Az Amazon Kindle saját kiadású e-book részlegét az utóbbi időben elárasztották a mesterséges intelligencia segítségével írt könyvek. Különösen a gyerekkönyvek között van sok olyan, melyeket ingyenes AI-programok segítségével írtak és illusztráltak. (Már most YouTube- és TikTok-videók készülnek arról, hogyan lehet ezzel a módszerrel gyerekkönyvet íni, és gyorsan meggazdagodni.) Ezeket a rövid idő alatt összeszerkesztett könyveket persze nagyon olcsón lehet eladni. De mi lesz így a valódi írókkal?

ko | 2023. február 24. |

Februárban a Reuters több, mint 200 olyan e-bookot talált az Amazon Kindle Shopban, melynek szerzőségét vagy társszerzőségét a ChatGPT-nek tulajdonítják. De mivel az Amazon nem várja el, hogy a szerzők feltüntessék, használták-e mesterséges intelligencia segítségét az íráshoz, ez a szám ennél jóval magasabb lehet.

Az egyik szerző, aki igénybe vette a népszerű chatbot segítségét, azzal hencegett, hogy egy 119 oldalas regényt egy nap alatt „termelt”, és körülbelül 300 hasonló terjedelmű könyvet tudna létrehozni ezzel a módszerrel egy év alatt. Az olyan eszközök, mint a ChatGPT úgy válhatnak egy pillanat alatt írókká, hogy nem kell esszéket írniuk a szüleik válásáról egy íróiskolában, jegyzi meg némi iróniával a témával foglalkozó egyik újságíró.

A kiadói szakma most nagy kihívás előtt áll, hiszen valahogyan reagálnia kell arra, hogy a chatbotok megjelentek az írott művek piacán. Jó példa az amerikai Clarkesworld esete: ez egy olyan magazin, amelynek bárki küldhet science fiction-novellákat, ha a szerkesztők jónak ítélik, megjelentetik és még fizetnek is érte (nem mellesleg pedig a lapnak neves szerzői is vannak, például Jeff VanderMeer). Az alapító szerkesztő, Neil Clarke szerint egy tipikus hónapban eddig nagyjából tíz olyan novellát küldtek el nekik, amelyekről feltételezhető volt, hogy íróik más szerzőket plagizáltak, ám a ChatGPT térnyerésével egyszerűen kilőtt az elutasítások száma.

Példaként említette, hogy januárban 100 írást utasítottak el, és szerzőiket feketelistára is tették (azaz a magazinhoz már nem nyújthatnak be több szöveget). Februárban ugyanez a szám 500-ra ugrott. Ezekkel az írásokkal kapcsolatban alapos a gyanű, hogy nem az író kreatív elméje, tehetsége, íráskészsége, hanem az MI áll mögötte.

A magazin végül úgy döntött, hogy egy ideig nem fogad be új írásokat, miután a mesterséges intelligencia által kreált szövegek egyszerűen elözönlötték a szerkesztőséget, és a helyzet fenntarthatatlanná vált. Clarke eléggé borúlátóan nyilatkozott, szerinte a jelenség nem fog magától elmúlni, ugyanakkor egyelőre nem látja a megoldást sem.

Az viszont biztosnak látszik, hogy a nagy számban beözönlő írásokat nem sci-fi vagy fantasy szerzők jegyzik, hanem olyanok, akik gyorsan, könnyű pénzt akarnak keresni a ChatGPT-vel. A jelenség nem ismeretlen a képzőművészetben sem: tavaly például nagy port kavart az amerikai művészvilágban, hogy egy mesterséges intelligencia által készített fotó nyerte meg az egyik díjat Colorado állam éves vásárán.

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?
Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?
Tovább olvasok

A téma amúgy nyilván az írókat is foglalkoztatja, Moskát Anita egyik műhelynaplójában például arra kereste a választ, valóban átveheti-e az író helyét a mesterséges intelligencia:

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"
Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"
Tovább olvasok

Amúgy a tudományos kiadók sincsenek jobb helyzetben: a világ egyik legnagyobb tudományos profilú kiadója, a Springer Nature elmondta, hogy bár a ChatGPT-t nem lehet elfogadni cikk szerzőjeként, de a chatbotot ettől függetlenül fel lehet használni az írás folyamán, hiszen lehetetlen ellenőrizni a használatát.

Forrás: Morning Brew, Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára

A spanyol aranykor egyik legnagyobb szerzőjének eddig ismeretlen színművét azonosították Madridban. A kutatók szerint a mesterséges intelligencia segítségével várhatóak még ilyen izgalmas felfedezések.

...
Hírek

Az összes Shakespeare-drámát illusztrálta egy mesterséges intelligencia

A szoftver szöveg alapján készít képeket.

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

A Nobel-díjas írónak nemrég jelent meg angolul új regénye, a Klara and the Sun, amelynek narrátora egy robot. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Hírek
...
Hírek

A „3 könyv”-szabállyal küzd az Amazon az MI generálta könyvek ellen

...
Szórakozás

Pestext, Shaxpeare, Rembrandt és Könyvfesztivál [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Antik szakácskönyvek, enciklopédiák kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Ha a tudás meghajol a hatalom előtt, erőszak nélkül nem lehet megújulni?

...
Podcast

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...
Gyerekirodalom

Varázspálcák, mágikus állatok és patrónusok is várnak a új Varázsalmanachban!

...
Hírek

Terézia Mora regénye rövidlistás lett

...
Hírek

Hallgass bele a Budapest Nagyregénybe a Könyvfesztiválon!

...
Zöld

Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről

„A Haraszti-csemete által tollbamondott jegyzőkönyv alapján így beszélt tehát a fiú, így vagy valahogy ilyesformán, de hogy mindabból, amit összehordott, és amit a fiú őszerinte a fülébe sugdosott az autóban, mindabból mennyi és mi volt igaz, azt már sose fogjuk megtudni.” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre - ez a nyolcadik rész.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Nagy

Nem kell mindent megbocsátani, de ha képesek vagyunk rá, az egyfajta szupererő

Carley Fortune a pandémia alatt írta meg első, Minden elmúlt nyár című regényét, amiben arra a kérdésre keresi a választ, hogy meddig tart a kamaszkori szerelem varázsa. A szerzővel a kanadai tájról, a kamaszkori naplóírásról is beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Dragomán-lexikon ‒ 50 szócikk Annától a zakuszkáig

Ez a félszáz mozaikdarab segít tájékozódni az életmű útvesztőjébe tévedőknek, és megmutatja a jellegzetes prózavilág ízeit és számos tónusát. Dragománológiai szószedettel köszöntjük ötvenedik születésnapján Dragomán Györgyöt.

...
Nagy

Az Ezeregyéjszaka Floridában? Glenn Curtiss berobbantotta az amerikai repülést, aztán várost alapított

Az 1920-as évek Amerikája elég őrült hely volt ahhoz, hogy a feltaláló és a repülés úttörője, Glenn Curtiss befektetésként Az ezeregyéjszaka meséiből ihletődve építsen meg egy egész várost. Utána jött a hurrikán.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.