A ChatGPT segítségével írt könyvek feladják a leckét a kiadóknak

A ChatGPT segítségével írt könyvek feladják a leckét a kiadóknak

Az Amazon Kindle saját kiadású e-book részlegét az utóbbi időben elárasztották a mesterséges intelligencia segítségével írt könyvek. Különösen a gyerekkönyvek között van sok olyan, melyeket ingyenes AI-programok segítségével írtak és illusztráltak. (Már most YouTube- és TikTok-videók készülnek arról, hogyan lehet ezzel a módszerrel gyerekkönyvet íni, és gyorsan meggazdagodni.) Ezeket a rövid idő alatt összeszerkesztett könyveket persze nagyon olcsón lehet eladni. De mi lesz így a valódi írókkal?

ko | 2023. február 24. |

Februárban a Reuters több, mint 200 olyan e-bookot talált az Amazon Kindle Shopban, melynek szerzőségét vagy társszerzőségét a ChatGPT-nek tulajdonítják. De mivel az Amazon nem várja el, hogy a szerzők feltüntessék, használták-e mesterséges intelligencia segítségét az íráshoz, ez a szám ennél jóval magasabb lehet.

Az egyik szerző, aki igénybe vette a népszerű chatbot segítségét, azzal hencegett, hogy egy 119 oldalas regényt egy nap alatt „termelt”, és körülbelül 300 hasonló terjedelmű könyvet tudna létrehozni ezzel a módszerrel egy év alatt. Az olyan eszközök, mint a ChatGPT úgy válhatnak egy pillanat alatt írókká, hogy nem kell esszéket írniuk a szüleik válásáról egy íróiskolában, jegyzi meg némi iróniával a témával foglalkozó egyik újságíró.

A kiadói szakma most nagy kihívás előtt áll, hiszen valahogyan reagálnia kell arra, hogy a chatbotok megjelentek az írott művek piacán. Jó példa az amerikai Clarkesworld esete: ez egy olyan magazin, amelynek bárki küldhet science fiction-novellákat, ha a szerkesztők jónak ítélik, megjelentetik és még fizetnek is érte (nem mellesleg pedig a lapnak neves szerzői is vannak, például Jeff VanderMeer). Az alapító szerkesztő, Neil Clarke szerint egy tipikus hónapban eddig nagyjából tíz olyan novellát küldtek el nekik, amelyekről feltételezhető volt, hogy íróik más szerzőket plagizáltak, ám a ChatGPT térnyerésével egyszerűen kilőtt az elutasítások száma.

Példaként említette, hogy januárban 100 írást utasítottak el, és szerzőiket feketelistára is tették (azaz a magazinhoz már nem nyújthatnak be több szöveget). Februárban ugyanez a szám 500-ra ugrott. Ezekkel az írásokkal kapcsolatban alapos a gyanű, hogy nem az író kreatív elméje, tehetsége, íráskészsége, hanem az MI áll mögötte.

A magazin végül úgy döntött, hogy egy ideig nem fogad be új írásokat, miután a mesterséges intelligencia által kreált szövegek egyszerűen elözönlötték a szerkesztőséget, és a helyzet fenntarthatatlanná vált. Clarke eléggé borúlátóan nyilatkozott, szerinte a jelenség nem fog magától elmúlni, ugyanakkor egyelőre nem látja a megoldást sem.

Az viszont biztosnak látszik, hogy a nagy számban beözönlő írásokat nem sci-fi vagy fantasy szerzők jegyzik, hanem olyanok, akik gyorsan, könnyű pénzt akarnak keresni a ChatGPT-vel. A jelenség nem ismeretlen a képzőművészetben sem: tavaly például nagy port kavart az amerikai művészvilágban, hogy egy mesterséges intelligencia által készített fotó nyerte meg az egyik díjat Colorado állam éves vásárán.

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?
Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

Tovább olvasok

A téma amúgy nyilván az írókat is foglalkoztatja, Moskát Anita egyik műhelynaplójában például arra kereste a választ, valóban átveheti-e az író helyét a mesterséges intelligencia:

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"
Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

Tovább olvasok

Amúgy a tudományos kiadók sincsenek jobb helyzetben: a világ egyik legnagyobb tudományos profilú kiadója, a Springer Nature elmondta, hogy bár a ChatGPT-t nem lehet elfogadni cikk szerzőjeként, de a chatbotot ettől függetlenül fel lehet használni az írás folyamán, hiszen lehetetlen ellenőrizni a használatát.

Forrás: Morning Brew, Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára

A spanyol aranykor egyik legnagyobb szerzőjének eddig ismeretlen színművét azonosították Madridban. A kutatók szerint a mesterséges intelligencia segítségével várhatóak még ilyen izgalmas felfedezések.

...
Hírek

Az összes Shakespeare-drámát illusztrálta egy mesterséges intelligencia

A szoftver szöveg alapján készít képeket.

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

A Nobel-díjas írónak nemrég jelent meg angolul új regénye, a Klara and the Sun, amelynek narrátora egy robot. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.