A ChatGPT segítségével írt könyvek feladják a leckét a kiadóknak

A ChatGPT segítségével írt könyvek feladják a leckét a kiadóknak

Az Amazon Kindle saját kiadású e-book részlegét az utóbbi időben elárasztották a mesterséges intelligencia segítségével írt könyvek. Különösen a gyerekkönyvek között van sok olyan, melyeket ingyenes AI-programok segítségével írtak és illusztráltak. (Már most YouTube- és TikTok-videók készülnek arról, hogyan lehet ezzel a módszerrel gyerekkönyvet íni, és gyorsan meggazdagodni.) Ezeket a rövid idő alatt összeszerkesztett könyveket persze nagyon olcsón lehet eladni. De mi lesz így a valódi írókkal?

ko | 2023. február 24. |

Februárban a Reuters több, mint 200 olyan e-bookot talált az Amazon Kindle Shopban, melynek szerzőségét vagy társszerzőségét a ChatGPT-nek tulajdonítják. De mivel az Amazon nem várja el, hogy a szerzők feltüntessék, használták-e mesterséges intelligencia segítségét az íráshoz, ez a szám ennél jóval magasabb lehet.

Az egyik szerző, aki igénybe vette a népszerű chatbot segítségét, azzal hencegett, hogy egy 119 oldalas regényt egy nap alatt „termelt”, és körülbelül 300 hasonló terjedelmű könyvet tudna létrehozni ezzel a módszerrel egy év alatt. Az olyan eszközök, mint a ChatGPT úgy válhatnak egy pillanat alatt írókká, hogy nem kell esszéket írniuk a szüleik válásáról egy íróiskolában, jegyzi meg némi iróniával a témával foglalkozó egyik újságíró.

A kiadói szakma most nagy kihívás előtt áll, hiszen valahogyan reagálnia kell arra, hogy a chatbotok megjelentek az írott művek piacán. Jó példa az amerikai Clarkesworld esete: ez egy olyan magazin, amelynek bárki küldhet science fiction-novellákat, ha a szerkesztők jónak ítélik, megjelentetik és még fizetnek is érte (nem mellesleg pedig a lapnak neves szerzői is vannak, például Jeff VanderMeer). Az alapító szerkesztő, Neil Clarke szerint egy tipikus hónapban eddig nagyjából tíz olyan novellát küldtek el nekik, amelyekről feltételezhető volt, hogy íróik más szerzőket plagizáltak, ám a ChatGPT térnyerésével egyszerűen kilőtt az elutasítások száma.

Példaként említette, hogy januárban 100 írást utasítottak el, és szerzőiket feketelistára is tették (azaz a magazinhoz már nem nyújthatnak be több szöveget). Februárban ugyanez a szám 500-ra ugrott. Ezekkel az írásokkal kapcsolatban alapos a gyanű, hogy nem az író kreatív elméje, tehetsége, íráskészsége, hanem az MI áll mögötte.

A magazin végül úgy döntött, hogy egy ideig nem fogad be új írásokat, miután a mesterséges intelligencia által kreált szövegek egyszerűen elözönlötték a szerkesztőséget, és a helyzet fenntarthatatlanná vált. Clarke eléggé borúlátóan nyilatkozott, szerinte a jelenség nem fog magától elmúlni, ugyanakkor egyelőre nem látja a megoldást sem.

Az viszont biztosnak látszik, hogy a nagy számban beözönlő írásokat nem sci-fi vagy fantasy szerzők jegyzik, hanem olyanok, akik gyorsan, könnyű pénzt akarnak keresni a ChatGPT-vel. A jelenség nem ismeretlen a képzőművészetben sem: tavaly például nagy port kavart az amerikai művészvilágban, hogy egy mesterséges intelligencia által készített fotó nyerte meg az egyik díjat Colorado állam éves vásárán.

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?
Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?
Tovább olvasok

A téma amúgy nyilván az írókat is foglalkoztatja, Moskát Anita egyik műhelynaplójában például arra kereste a választ, valóban átveheti-e az író helyét a mesterséges intelligencia:

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"
Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"
Tovább olvasok

Amúgy a tudományos kiadók sincsenek jobb helyzetben: a világ egyik legnagyobb tudományos profilú kiadója, a Springer Nature elmondta, hogy bár a ChatGPT-t nem lehet elfogadni cikk szerzőjeként, de a chatbotot ettől függetlenül fel lehet használni az írás folyamán, hiszen lehetetlen ellenőrizni a használatát.

Forrás: Morning Brew, Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára

A spanyol aranykor egyik legnagyobb szerzőjének eddig ismeretlen színművét azonosították Madridban. A kutatók szerint a mesterséges intelligencia segítségével várhatóak még ilyen izgalmas felfedezések.

...
Hírek

Az összes Shakespeare-drámát illusztrálta egy mesterséges intelligencia

A szoftver szöveg alapján készít képeket.

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

A Nobel-díjas írónak nemrég jelent meg angolul új regénye, a Klara and the Sun, amelynek narrátora egy robot. 

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.