Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált
sa

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

vámos_miklós midjourney mesterséges_intelligencia mesekönyv

„Ez egy kísérlet, a kíváncsiság hajtott. Viszont a mesekönyv története is indokolta, hogy új utakat keressünk. A Szív és Lélek arról is szól, mennyire hasznos tud lenni, ha valaki innovatív. Ha elhagyja a szokványost” - mondta Vámos Miklós a Jazzy műsorában a készülő mesekönyvéről. A kötetben két történetet olvashatunk majd, az egyik a Szív, a másik a Lélek gyógyításáról szól, a szerző ikermesének nevezi őket. A Szív és Lélek főszereplői nanorobotok, „akiket” egy orvos gyógyító célzattal juttat az emberi szervezetbe. Az apró mesehősök beszélnek, mozognak, haladnak a véráramban, és teljesíteni szeretnék a feladatot, amit beléjük programozott a professzor. 

„Az orvostechnológiai téma miatt szinte adta magát, hogy MI-t használjunk az illusztrációkhoz.

De a Szív és Lélek nem csak erről szól. Vajon mi tesz minket emberré? Mi a Szív és a Lélek?” - teszi fel a kérdést a szerző.

A Midjourney nevű szoftverrel készülő illusztrációkról Kiss Viktor, az Athenaeum Kiadó munkatársa úgy nyilatkozott: „A Midjourney MI egy mesterséges intelligencia alapú képalkotó szoftver, amely a felhasználók által megadott angol szövegből és néhány paraméterből, illetve feltöltött képből képes nagyon rövid időn belül nagyfelbontású képeket generálni. A technológia nem csupán létező fotókat ollóz össze, hanem képes olyan képi tartalmat alkotni, amely a valóságban nem is létezik. Ismer művészeket, stílusokat és korszakok, ismer híres embereket, és ismeri a fotózási szakkifejezéseket is. A Midjourney MI és a hozzá nagyon hasonló megoldások rendkívüli sebességgel fejlődnek, jellemzőjük, hogy minél többen és többet használják a felhasználók, annál ügyesebb lesz maga a program is. A Midjourney MI illusztrációs célra történő használatának vannak hátrányai is, például a szoftver nem képes ugyanazon karaktert (egy orvost, egy kutyát stb.) képről-képre ugyanolyan formában megjeleníteni, ezeket a karaktereket nem képes megjegyezni, nem tudjuk újra előhívni és egy más jelenetbe belehelyezni. A képek utólagos szerkesztése, egységesítése ezért sok esetben elkerülhetetlen.”

A kötet várhatóan november 3-án jelenik meg. A mesterséges intelligencia és a kreativitás viszonyáról ebben a cikkben írtunk, arról pedig, hogy milyen hatásal lehet az MI az irodalomra, ebben a podcastben beszélgettünk:

Tényleg elveszi a mesterséges intelligencia az írók munkáját?
Tényleg elveszi a mesterséges intelligencia az írók munkáját?

A mesterséges intelligencia könyvpiaci megjelenését sokan egyszerre tartják riasztó és izgalmas fejleménynek, de vajon milyen változásokat hozhat? Legújabb podcastunkban ennek jártunk utána.

Tovább olvasok