Tompa Andrea az MI szerint főleg verseket ír, az Omerta pedig egy maffiasztori

Mivel az utóbbi időben rengeteg szó esik a mesterséges intelligenciáról, Tompa Andrea úgy gondolta, a saját bőrén teszteli a chatbotot. Az így kapott válaszok nyomokban tényeket is tartalmaztak.

ro | 2023. március 28. |

A mesterséges intelligencia könyvpiaci megjelenése már a valóságunk, és bár a chatbotok egyelőre szöveggenerátoroknak tűnnek, a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően valószínűleg idővel egyre kifinomultabbá válnak. A mesterséges intelligencia és a könyvpiac kapcsolódási pontjait nemrég podcastben beszéltük át, itt ismertettük azokat a válaszokat is, amelyeket a ChatGPT adott például arra a kérdésre, hogy melyik a legfontosabb magyar regény, vagy Nádas Péternek vajon mennyi esélye van a Nobel-díjra.

Most Tompa Andrea írt arról a Facebook-oldalán, hogy ő is tesztelte a chatbotot, amely megerősítette, hogy ismer Tompa Andrea néven publikáló szerzőt, az életrajzi és a bibliográfiai adatok terén viszont finoman szólva is pontatlan volt. A chatbot szerint ugyanis Tompa Andrea több verseskötetet publikált, például Az ötödik évszak, A test tovább él és A holnap meglepetése című köteteket. Emellett írt egy regényt is, A meg nem érintett címmel, amely 2011-ben az Európai Unió Irodalmi Díját is elnyerte. A mesterséges intelligencia ugyanakkor úgy tudja, hogy a Fejtől s lábtól című regényt Márai Sándor írta (sőt, ez az egyik legismertebb regénye!), A hóhér háza címűt pedig Móricz Zsigmond. A chatbot szerint Tompa Andreának nincs olyan regénye, amelynek az lenne a címe, hogy Haza. Azt megerősítette a chatbot, hogy Tompa Andrea írt egy Omerta című regényt is, amely "a budapesti olasz maffiáról szól".

Amikor Tompa Andrea azzal szembesítette a programot, hogy eddig összesen négy regényt írt, de a chatbot egyiket sem ismeri, a követlező választ kapta: "Elnézést kérek, ha korábbi válaszaimból azt a benyomást keltettem, hogy Tompa Andrea nem írt regényeket. Nem áll szándékomban semmilyen írói teljesítményt elbagatellizálni vagy figyelmen kívül hagyni. Az én feladatom az információk közvetítése, és amennyiben nem voltak pontosak, vagy hiányosak az általam adott válaszok, akkor azért elnézést kérek."

További részletekért kattinstatok IDE!

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára

A spanyol aranykor egyik legnagyobb szerzőjének eddig ismeretlen színművét azonosították Madridban. A kutatók szerint a mesterséges intelligencia segítségével várhatóak még ilyen izgalmas felfedezések.

...
Zöld

A mesterséges intelligencia egy nap az elektromossággal felérő változást idéz majd elő

Olvass bele Martin Ford jövőkutató könyvébe!

...
Hírek

Az összes Shakespeare-drámát illusztrálta egy mesterséges intelligencia

A szoftver szöveg alapján készít képeket.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből