Augusztusban Zalában, a Rájátszással folytatódik a Margó fesztiválsorozata

Augusztusban Zalában, a Rájátszással folytatódik a Margó fesztiválsorozata

Június második hétvégéjén ismét az irodalomé volt a főszerep a Városmajorban. A Bookline támogatásával megvalósult Margó Irodalmi Fesztivál ezúttal is több ezer látogatót vonzott, hogy élőben találkozzanak az idei könyves újdonságok szerzőivel, műveivel. A rendezvény négy nap alatt több mint negyven programot vonultatott fel: könyvbemutatókat, dedikálásokat, Nemes Nagy Ágnes-sétát, filmvetítést és zenés produkciókat, valamint egy egész napos könyvcsere pikniket. Augusztusban Zalában folytatjuk!

Könyves Magazin | 2022. június 30. |

A nyári Margón mutatta be új kötetét többek között Szabó T. Anna, Nádas Péter, Zoltán Gábor, Maksai Kinga, Háy János, Tóth Krisztina, Romsics Ignác, Szentesi Éva, Tolnai Ottó és Péterfy Bori. Egy irodalmi stand-up keretében Ráskó Eszter, Tóth Edu, Litkai Gergely, Németh Gábor, Simon Márton és Erdős Virág fantáziált a nem is olyan távoli jövőről. Ki zenével, ki lírában, de bemutatkoztak a kortárs költészet ifjú titánjai, és még egyszer utoljára összeállt a Máté Gábor legendás osztályából született társulat, az AlkalMáté Trupp, hogy bemutassák Gyárfás Dorka és Somos Ákos velük készült interjúkötetét. Szombat este a Csaknekedkislány zenekar koncertjére dübörgött az egész nézőtér és a színpad, vasárnap pedig Bereményi Géza és Járai Márk kettőse, valamint Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című portréfilmjének fővárosi premierje zárta a fesztivált.

A fesztiválon került sor a tavaly indított Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjprogram idei díjátadójára is. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló programra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A 48 pályázó közül Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte az Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot.

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei
Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei
Tovább olvasok

Margófeszt Zalában

Augusztusban zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sora. Az elsőként tavaly megrendezett Margófeszt ezúttal is garantált zalai élményekkel, sok-sok irodalommal és még több zenével, kiállításokkal és workshopokkal vár mindenkit az alig 300 fős településre. Az augusztus 11-13. között jelentkező fesztivál fellépői között ott lesz az Analóg Balaton, Szabó Balázs Bandája és a Rájátszás csapata, hol kisebb, hol pedig teljes felállásban. Beck Zoltán (30Y), Egyedi Péter (Óriás), Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László (Kistehén), Sárközy Zoltán, Szűcs Krisztián (HS7) zenei formációja 2011-ben a Margón alakult és idén pedig ezzel a fesztiválos koncerttel búcsúznak a közönségtől. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásával megvalósuló eseményére korlátozott számban kaphatóak a bérletek és napijegyek.

 

Margó-díj 2022: ma zárul a nevezés

2022-ben nyolcadik alkalommal keresi a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötet szerzőjét. A kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsítő elismerés legfőbb célja, hogy megmutassa a legerősebb pályakezdőket. A nyertes a díjjal nemcsak 500 ezer forintot, hanem kiemelkedő mértékű kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. A magas szakmai presztízzsel bíró elismerés kiemelt támogatója, a Bookline, 10.000.000 Ft értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez, a Könyves Magazinon pedig egy éves tárcasorozatot indíthat a díjazott. A díjra minden olyan magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2021. július 1. és 2022. június 30. között jelent (vagy jelenik) meg és került kereskedelmi forgalomba. 

A korábbi díjazottak:
 

2015: Totth Benedek: Holtverseny

2016: Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese

2017: Szöllősi Mátyás: Váltóáram

2018: Mécs Anna: Gyerekzár

2019: Fehér Boldizsár: Vak majom

2020: Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

2021: Halász Rita: Mély levegő

A Margó-díjat az őszi Margó fesztiválon adják át. A nevezésről a www.margofeszt.hu-n található több információ.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

Idén már a nyolcadik alkalommal keresi a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötet szerzőjét. A nyertes 500 ezer forintot, kiemelkedő kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap.

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

A felnőtt léttel kapcsolatos félelmeiről, a világ tágasságáról és választott szakmájáról, az antropológiáról is mesél az E/3 című sorozatunkban Vonnák Diána.

...
Nagy

A trójai rinocérosz – Závada Péter laudációja Vajna Ádám Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Závada Péter Vajna Ádám díjához írt laudációját olvashatod.

Hírek
...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Szórakozás

Itt az első fotó Az éhezők viadala előzményfilmjéből

...
Hírek

Atwood a Rusdie-t ért merényletről: ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

Ha érdekel, hogyan dolgoznak az írók, milyen út vezet egy mű kiadásáig, melyek a legfrissebb irodalmi hírek és események, vagy csak új olvasmányt keresel, akkor ezeket az irodalmi podcastokat hallgasd. 

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...